Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-19@11:32:21 GMT

۹۵ درصد از جمعیت کشور حاشیه‌نشین است

تاریخ انتشار: ۱۷ شهریور ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۲۰۷۲۵۹

۹۵ درصد از جمعیت کشور حاشیه‌نشین است

روزنامه همدلی با درج گزارشی آورده است: گاهی نقشه‌های از قبل طراحی شده آن‌طور که باید جواب نمی‌دهد، شغل و درآمد مناسبی پیدا نمی‌کند، خانه مناسبی نمی‌تواند تهیه کند و نتیجه تلاشی که کرده می‌شود یک مسکن و شغل نامتعارف، این چیزی است که بلافاصله ما را یاد حاشیه‌نشینی می‌اندازد.

توزیع نامناسب جمعیت در ایران

مدتی قبل بود که معاون وزیر کشور در یک گفت‌وگوی رسانه‌ای از تجمع جمعیتی در پهنه غربی کشور خبر داد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

«تقی رستم‌وندی» عنوان کرد که «توزیع نامناسب جمعیت باعث شده جمعیت در پهنه غربی کشور متمرکز شود به شکلی که حدود ۸۰درصد جمعیت در این پهنه متمرکز است.» این تجمع جمعیتی اگرچه از نظر رئیس سازمان امور اجتماعی کشور پیامدهایی مانند حاشیه‌نشینی در پی دارد، اما بی‌تردید خود معلول علت دیگری است؛ علتی که اگر نخواهیم خیلی در آن کاوش کنیم بلافاصله موضوع اقلیم و شرایط آب‌وهوایی را پیش می‌کشیم با همان نگاه سنتی که هرجا آب و گیاه است، انسان به دور آن دیوار آبادی می‌کشد. البته مهاجرت به دلیل شرایط آب‌وهوایی دلیل کوچکی نیست.

یک کارشناس در مطالعه رفتار جمعیتی به «همدلی» می‌گوید که «این اتفاق از قدیم در ایران بوده، در ایران مانند همه جای دنیا معمولاً در مناطق خوش آب‌وهوا یعنی جایی که آب هست و شرایط اقلیمی مناسبی وجود دارد تجمع جمعیتی بیشتر هست و در مناطق گرم‌وخشک یا خیلی سرد تجمع جمعیت کمتر می‌شود. بنابراین توزیع جمعیت ربط وسیعی به شرایط اقلیمی دارد، آب‌وهوا در ایران به تدریج از شمال‌غرب به سمت جنوب شرق از شرایط آب‌وهوایی مناسب کاسته می‌شود و به سمت آب‌وهوای گرم‌وخشک تغییر می‌کند.» مسیری که به‌نظر می‌رسد جهت برعکس مهاجرت باشد، یعنی افرادی که از جنوب‌شرقی ایران به سمت مناطق شمالی و غربی مهاجرت می‌کنند.

مهاجرت و توسعه نابرابر

با این وجود تنها مسئله آب‌وهوا نمی‌تواند دلیل اصلی این مهاجرت‌ها باشد. از آن‌جایی که در دوران مدرن با شکل‌گیری دولت-ملت‌ نقش حکومت‌ها بسیار پررنگ است، بنابراین حکمرانی می‌تواند بازیگر مهمی در افزایش مهاجرت‌ها یا کاهش آن داشته باشد.

«شهلا کاظمی‌پور» با اشاره به همین مسئله و تکیه بر ایجاد تعامل میان توسعه با شرایط آب‌وهوایی و اقلیم برای کاهش مهاجرت عنوان می‌کند که «ما می‌بینیم که این شرایط اقلیمی برای چند قرن گذشته است که انسان اسیر طبیعت بود، در خیلی از نقاط گرم‌وخشک دنیا مانند کشور امارات که شاید شرایط‌شان به لحاظ اقلیمی خیلی از ما بدتر باشد، این شرایط وجود ندارد و دلیل‌اش هم توسعه است. این‌که ما محکوم به طبیعت باشیم و بگوییم طبیعت چنین هست و باید این توزیع جمعیتی و مهاجرت ناشی از آن را بپذیریم این‌گونه نیست و در کنار تعامل با طبیعت می‌شود شاخص‌های توسعه را بالا برد. از این‌رو چون شرایط اقلیمی نامناسب هست دال بر این نیست که مردم در فقر و گرفتاری زندگی کنند.» این جمعیت‌شناس ادامه می‌دهد:«ما در ایران شاخص‌های توسعه را که حساب می‌کنیم معمولاً در تهران بالاترین است، ولی هرچقدر به سمت مناطق حاشیه‌ای می‌رویم حتی حاشیه‌های غربی کشور مانند استان آذربایجان غربی، کردستان و ایلام می‌بینیم که علی‌رغم مناسب بودن شرایط آب‌وهوایی شاخص‌های توسعه آن‌ها مناسب نیست. بنابراین یک نابرابری توسعه در کشور وجود داشته که در سال‌های اخیر هم هیچ بهبودی حاصل نکرده. همین فقدان برنامه‌ریزی برای توسعه به مهاجرت‌ها دامن می‌زند.»

آن‌طور که مشخص است اگر تا دیروز تنها شرایط آب‌وهوا دلیل اصلی مهاجرت‌ها بود، امروز شاخص‌های توسعه و حکمرانی خوب نقش جدی‌تری را به عهد دارد. چراکه اگر تنها در میان دستفروشان مترو توجه کرده باشیم، بخش زیادی از آن‌ها از مناطق غربی کشور که دارای آب‌وهوای مناسب و مقصد گردشگری هم هست به تهران آمده‌اند، بنابراین خواستِ تغییر کیفیت زندگی و برخورداری از رفاه به دلیل اصلی این مهاجرت‌ها بدل شده است.

۹۵درصد جامعه حاشیه‌نشین هستند

«کاظمی‌پور» دراین‌باره بیان می‌کند: «در تمام این سال‌ها همیشه این مسئله وجود داشته و برایش برنامه‌های رادیو و تلویزیونی ساختند که مردم در شهر یا در روستاهای خود بمانند و چرا روستا به این خوبی را تخلیه می‌کنند. درحالی که این غیر عادلانه است. هر انسانی که مهاجرت می‌کند به دنبال رفاه و زندگی بهتر است. بنابراین منطقی نیست که ما یک روستایی را در فقر مطلق نگه داریم و بگوییم روستا خوب است و آن را تخلیه نکنید.» او معتقد است که «اگر دولت‌مردان ما می‌خواهند برای مهاجرت برنامه‌ریزی انجام بدهند که تا به امروز در هیچ دولتی انجام ندادند، برای شاخص‌های توسعه در تمام کشور برنامه‌ریزی داشته باشند؛ اساساً توسعه نابرابر، عامل اصلی مهاجرت است. زمانی که ما به مناطق محروم رسیدگی نکنیم و آموزش، بهداشت، شغل را به آن مناطق نبریم این مهاجرت همواره وجود خواهد داشت.» با این وجود یکی از پیامدهایی که برای افزایش مهاجرت از یک شهر به شهری دیگر عنوان می‌شود بالا رفتن حاشیه‌نشینی است. مثلاً در همین گزارش اخیر وزارت کشور عنوان شده که «امروز ۱۱میلیون نفر در حاشیه شهرها و ۸میلیون نفر در بافت فرسوده و تاریخی شهرها مستقر شده‌اند.» اما واقعاً حاشیه‌نشینی چیست و با کدام تعریف این اعداد و ارقام عنوان می‌شود. چیزی که «شهلا کاظمی‌پور» معتقد است «با تعریف من ۹۵درصد جامعه ما حاشیه‌نشین است.»

او دراین‌باره عنوان می‌کند که «خیلی از آدم‌ها هستند که در یک جامعه متولد می‌شوند ولی باز حاشیه‌نشین محسوب می‌شوند و نیازی به مهاجرت هم نیست. اگرچه حاشیه‌نشینی از پیامدهای مهاجرت هم هست یعنی کسانی که به دلیل فقر و نبود امکانات مانند شغل مهاجرت می‌کنند و در مقصد هم نمی‌توانند به خوبی جذب شوند و در مشاغل حاشیه‌ای و نامتعارف جذب می‌شوند. ولی ما نه تنها هیچ آمار دقیقی نسبت به حاشیه‌نشینی نداریم، بلکه تعریف متفاوتی از این پدیده داریم. بسیاری گمان می‌کنند حاشیه‌نشینی یعنی کسی که در حاشیه شهرها زندگی می‌کند. حالا باید گفت حاشیه شهر چیست؟ یعنی کسی که در لواسان(!) هم زندگی می‌کند حاشیه‌نشین است؟! بنابراین من نگاهم متفاوت هست.»

نسبت فرهنگ و حاشیه‌نشینی

او اضافه می‌کند: «کسانی که در مسکن غیرمتعارف زندگی می‌کنند یا در مکان‌هایی زندگی می‌کنند که امکانات شهری به آن‌ها داده نمی‌شود حاشیه‌نشین هستند، من باز تعریف‌ام را گسترده‌تر می‌کنم، حاشیه‌نشینی را اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی نگاه می‌کنم و با این دید می‌گویم ۹۵درصد جمعیت ما حاشیه‌نشین هستند. کسی که قوانین را رعایت نمی‌کند حاشیه‌نشین محسوب می‌شود.» این جمعیت‌شناس در پایان درباره نسبت میان مهاجرت و کاهش ازدواج بیان می‌کند که «در گذشته آمارهای مهاجرت بیشتر مردانه بود، معمولاً مردان جوان بیشتر مهاجرت می‌کردند و تقریباً نیمی از آن‌ها در مقصد ازدواج می‌کردند، بنابراین یک مسئله کاهش ازدواج برای دختران روستایی ایجاد شده بود. اما در حال حاضر مثلاً به‌واسطه دانشگاه و تحصیل ما شاهد این هستیم که تعداد زیادی از دختران هم مهاجرت می‌کنند و این مهاجرت مردانه در حال کمرنگ شدن است. امروز ما شاهد این هستیم که دختران شهری با سنین ۳۵سال هم ازدواج نمی‌کنند، به‌نظرم چندان این مهاجرت‌ها در کاهش نرخ ازدواج دختران شهری عامل موثری نیست.»

برچسب‌ها سازمان امور اجتماعی کشور وزارت کشور تقی رستم وندی ایران حاشیه نشینی بزهکاری

منبع: ایرنا

کلیدواژه: سازمان امور اجتماعی کشور وزارت کشور ایران حاشیه نشینی بزهکاری سازمان امور اجتماعی کشور وزارت کشور ایران حاشیه نشینی بزهکاری شرایط آب وهوایی شاخص های توسعه شرایط آب وهوا شرایط اقلیمی حاشیه نشینی حاشیه نشین تجمع جمعیت غربی کشور مهاجرت ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۲۰۷۲۵۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

درخواست کوبا از واشنگتن برای کاهش تحریم‌ها

در آستانه مذاکرات مهاجرتی بین آمریکا و کوبا، دولت هاوانا از واشنگتن خواست تا تحریم‌ها علیه این کشور را کاهش دهد. - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، دولت کوبا در آستانه برگزاری مذاکرات مهاجرتی در سطح عالی با مقامات آمریکا، از واشنگتن خواست تا تحریم ها علیه این کشور را کاهش داده و به توجه خاص به موضوع ورود غیرقانونی کوبایی ها به خاک آمریکا پایان دهد.

براساس این گزارش، نشست دوسالانه بین دو کشور که از دوران ریاست جمهوری ترامپ به حالت تعلیق درآمده بود، بار دیگر از سال 2022 و در بحبوحه ثبت رکوردی بی سابقه از ورود غیرقانونی حدود نیم میلیون کوبایی به خاک آمریکا از سال 2021، آغاز شده است.

نشست دوسالانه این مرتبه قرار است امروز در شهر واشنگتن برگزار شود.

برگزاری این نشست در حالی است که کوبا در یک بحران اقتصادی عمیق که به دلیل کمبود کالاهای اساسی در کشور، تورم فزاینده و تحریم ها ایجاد شده، گرفتار شده است. هدف از مذاکرات پیش رو با مقامات آمریکا، بهبود مهاجرت ایمن، قانونی و منظم بین دو کشور است.

معاون امور آمریکا در وزارت امور خارجه کوبا با اشاره به عدم دستیابی به این اهداف اظهار کرد انجام این مذاکرات همچنان یکی از موارد تماس و گفتگو با دولت جو بایدن است. تحریم ها نیز وزن و فشار زیادی بر شرایط مهاجرتی دو جانبه دارد.

براساس این گزارش، دولت کمونیست کوبا سال های زیادی است که مدعی است تحریم های فلج کننده آمریکا، باعث ایجاد خفقان شدید در این کشور شده و قانون تعدیل سال 1966 کوبا، نیز که حقوق ویژه‌ای را برای کوبایی هایی که وارد کشور می شوند و به محض ورود از آنها حمایت می کند، باعث تشویق جوانان به مهاجرت شده است.

اما آمریکایی ها به عنوان مقصد اصلی مهاجران کوبایی، در پاسخ به این ادعاهای مقامات کوبا اظهار می کنند که نبود آزادی های مدنی و حقوق بشر در کوبا با وضعیت اقتصادی تحت سلطه باعث اجبار شهروندان این کشور برای مهاجرت شده است.

این در حالی است که دولت آمریکا مسیرهای قانونی برای مهاجرت کوبایی ها را با هدف مبارزه با مهاجرت غیرقانونی افزایش داده از جمله از طریق دسترسی به ویزای آمریکا در هاوانا، پیوستن دوباره اعضای خانواده های جدا افتاده و برنامه های حقوق بشری.

اما معاون امور آمریکا در وزارت امور خارجه کوبا معتقد است تا زمانی که تحریم ها پابرجاست، این قوانین تاثیری در حل مشکل ندارد.

دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق آمریکا نام کوبا را در لیست کشورهای حامی تروریسم قرار داده بود و جو بایدن رئیس جمهور فعلی نیز با وجود آنکه بسیاری از قوانین دوران ترامپ را لغو کرده اما هیچ اقدامی برای خارج کردن نام کوبا از این لیست انجام نداده است.

پیشتر کوبا نگرانی خود را از قرار گرفتن نام کشورش در لیست سیاه کشورهای حامی تروریسم و تحریم های اعمال شده بر این کشور از سوی آمریکا را اعلام کرده بود. 27 کشور عضو اتحادیه اروپا نیز به عنوان شریک تجاری کوبا، بارها این تحریم ها را محکوم کرده اند. کوبا و منتقدان تحریم های اقتصادی معتقدند این تحریم ها از دسترسی هاوانا به غذا، دارو و دیگر ذخایر توسعه ای مهم جلوگیری می کند.

دولت بایدن پیشتر اعلام کرده بود براساس قوانین آمریکا معافیت ها و مجوزهایی برای صادرات غذا، دارو و دیگر اقلام بشردوستانه به کوبا وجود دارد.

سفیر پیشین آمریکا به جرم جاسوسی برای کوبا محکوم شد

 

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • عراق؛ شریک تجاری همیشگی ایران/ پیش بینی رشد ۱۵ درصدی صادرات
  • استان بوشهر آماده توسعه روابط با تاجیکستان است
  • سرقت میلیاردی از خانه ۲ مهاجر در برج‌های نیاوران
  • راه اندازی فضای دوستدار کودک و نوجوان ویژه محلات حاشیه نشین گلستان
  • ۲۰ کشوری که بیشترین جمعیت زاغه نشین را دارند
  • صالحی امیری: ۶۰ درصد جامعه تمایل زیاد به مهاجرت دارند! (فیلم)
  • 48 میلیون ایرانی‌ تمایل به مهاجرت از ایران دارند!
  • کانون پرورش فکری، دوستدار کودکان و نوجوانان محلات حاشیه‌نشین
  • کاهش حاشیه سود شرکت ها از ۳۴ درصد به ۱۳ درصد
  • درخواست کوبا از واشنگتن برای کاهش تحریم‌ها