Web Analytics Made Easy - Statcounter

‌علیرضا صلواتی در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، با اشاره به اینکه ایران ‌از نظر موقعیت زمین شناسی و توپوگرافی، بر سر چهار راه ترانزیتی دنیا قرار دارد، اضافه کرد: کشور ما از نظر مساحت و وسعت، بسیار بزرگ است و امکان توسعه شبکه جاده‌ای به خوبی در کشور وجود دارد، در این شرایط یکی از روش‌های توسعه شبکه جاده‌ای، جذب سرمایه بخش خصوصی برای توسعه آزادراه‌ها ‌است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی با اشاره به اثرات مهم ورود سرمایه‌گذاری خصوصی در توسعه زیرساخت‌های حمل و نقل کشور نظیر آزادراه‌ها، بیان کرد: سرمایه‌گذار در پروژه آزادراهی سرمایه‌گذاری می‌کند، با محاسبات مشخص و بر اساس میزان تردد، مدت زمان بازگشت سرمایه به اضافه سود سرمایه‌گذار مشخص خواهد شد و پس از استهلاک سود و سرمایه سرمایه‌گذار، آزادراه آزاد می‌شود و در اختیار دولت قرار خواهد گرفت.

مجری طرح‌های زیربنایی استان اصفهان در شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل کشور اظهار داشت: ورود سرمایه بخش خصوصی به توسعه زیرساخت‌های حمل و نقل و آزادراهی، در کنار آنکه توسعه پایدار را به همراه دارد، اطمینانِ خاطر مردم و شهروندان از سرمایه‌گذاری را به دنبال دارد و این عوامل موجب توسعه ‌شبکه آزادراهی است.

* 2 آزادراه در بورس عرضه می‌شود

صلواتی با اشاره به مشارکت دولت و بخش خصوصی با درصد‌های مختلف برای ساخت‌ آزادراه‌ها، اظهار داشت: در کنار جذب سرمایه بخش خصوصی و مشارکت برای ساخت آزادراه‌ها، برنامه داریم در آینده نزدیک از ظرفیت بورس و بازار سرمایه هم استفاده کنیم و بتوانیم دو آزادراه منطقه مرکزی کشور را در بورس عرضه‌ و از سرمایه‌های مردمی استفاده کنیم. 

* عرضه آزادراه‌های اصفهان-شیراز و شیراز-بوشهر در بورس

وی در پاسخ به این سؤال که کدام آزادراه‌ها در بورس عرضه خواهد شد؟ گفت: در حال مذاکره هستیم تا در گام اول بخشی از آزادراه اصفهان ـ شیراز‌ که در استان اصفهان قرار دارد یعنی اصفهان تا ایزدخواست را در بورس عرضه کنیم.

مقام مسؤول شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل کشور اضافه کرد: همچنین آزادراه شیراز ـ بوشهر نیز در آینده نزدیک در بورس عرضه خواهد شد.

* ریسک سرمایه‌گذاری در آزادراه‌ها صفر است

صلواتی در پاسخ به این سؤال که آیا فکر می‌کنید بازار سرمایه از این مدل سرمایه‌گذاری استقبال می‌کند؟ افزود: از آن منظر که تردد و عبور و مرور همیشه وجود دارد ریسک این سرمایه‌گذاری نزدیک به صفر است و هم وطنان اطمینان خاطر بابت سرمایه‌گذاری در آزادراه‌ها و شبکه راه‌های کشور داشته باشند.

وی افزود: امیدواریم بتوانیم توجیهات لازم فنی ـ اقتصادی را فراهم کنیم، مطالعات را انجام دهیم و اطمینان خاطر را ایجاد کنیم تا شهروندان اطمینان از سرمایه‌گذاری داشته باشند؛ به هر حال یکی از سالم‌ترین و منطقی‌ترین سرمایه‌گذاری‌ها، ورود‌ سرمایه‌گذاری خصوصی در توسعه شبکه زیرساخت‌های حمل و نقل کشور است.

انتهای پیام/ب

منبع: فارس

کلیدواژه: آزادراه ها آزادراه سردار شهید سلیمانی آزادراه اصفهان شیراز حمل و نقل کشور سرمایه گذاری بورس عرضه آزادراه ها بخش خصوصی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۲۰۹۰۹۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

استان بوشهر آماده توسعه روابط با تاجیکستان است

به گزارش خبرنگار مهر، احمد محمدی‌زاده بعد از ظهر پنج شنبه در نشست مسئولان استان بوشهر با سفیر تاجیکستان با اشاره به ظرفیت‌های مهم استان بوشهر اظهار داشت: این استان طولانی‌ترین مرز دریایی و ساحل با خلیج‌فارس دارد و با ۵ کشور حاشیه خلیج‌فارس همسایه است.

وی تولید ۷۴ درصد گاز مصرفی کشور، فعالیت ۲۳ مجتمع پتروشیمی و تولید ۵۰ درصد محصولات صنایع پتروشیمی را از دیگر ویژگی‌های استان بوشهر برشمرد و بیان کرد: ۹۳ درصد نفت خام کشور از استان بوشهر صادر می‌شود و در کنار صنایع نفت، گاز و پتروشیمی، ظرفیت‌های مهمی در عرصه تولیدات محصولات کشاورزی از جمله خرما، میگو وجود دارد.

استاندار بوشهر وجود ۶ میلیون اصله نخل، تولید ۲۰ درصد خرمای کشور و ۵۰ درصد محصول میگو پرورشی را از دیگر توانمندی‌های استان برشمرد و بیان کرد: استان بوشهر دارای ۱۶ بندر در بخش‌های مختلف است که ظرفیت قابل توجهی برای ایجاد انبار لجستیکی تاجیکستان برای معادلات تجاری با کشورهای جنوبی خلیج‌فارس دارد.

محمدی‌زاده بندر دیر را یکی از قطب‌های تجارت دریایی با کشور قطر نام برد و افزود: استان بوشهر با این ظرفیت‌ها آمادگی توسعه روابط با تاجیکستان را دارد.

وی خواستار بررسی تعیین خواهرخواندگی یکی از شهرهای استان بوشهر با یکی از شهرهای تاجیکستان شد و گفت: تاجیکستان می‌تواند در امر صادرات محصولات مختلف از استان بوشهر اقدام کند.

استاندار بوشهر خواستار راه‌اندازی نمایشگاه مشترک محصولات استان بوشهر با تاجیکستان و اعزام هیئت‌های تجاری ۲ کشور برای آشنایی با محصولات در امر توسعه مبادلات اقتصادی و تجاری شد.

محمدی‌زاده پیشنهاد کرد: با توجه به اینکه تاجیکستان مرز دریایی ندارد از ظرفیت بنادر استان بوشهر در ساخت انبار پشتیبانی برای صادرات به کشورهای جنوبی حاشیه خلیج فارس استفاده کنند.

کد خبر 6082065

دیگر خبرها

  • روابط اقتصادی و تجاری استان بوشهر با ازبکستان توسعه یابد
  • مبادلات تجاری ایران و ازبکستان افزایش می‌یابد
  • کمیسیون مشترک اقتصادی و تجاری ایران و تاجیکستان تشکیل شد
  • استان بوشهر آماده توسعه روابط با تاجیکستان است
  •  سیگنال بازارهای جهانی به دلار تهران
  • عرضه سهام بیواتانول باشت در بورس
  • شهرداری‌ها با تشویق سرمایه‌گذاران بخش خصوصی را جذب کنند
  • جذب سرمایه گذاری بخش خصوصی اولویت مدیران عمرانی کشور باشد
  • بورس در پی جبران سریع
  • اثر کوتاه مدت ریسک‌های سیاسی بر بازار سرمایه