Web Analytics Made Easy - Statcounter

اینکه سهام ETF دوم دولت به نام پالایشی یکم یا به اصطلاح دارادوم ارزش خرید دارد برای بسیاری از مردم سوال است.

گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو- سینا احدیان؛ با توجه به شیوع کرونا و اثرات آن بر درآمد‌های صادراتی و مالیاتی کشور و همچنین تشدید تحریم‌های نفتی در دو سال اخیر و حذف درآمد‌های نفتی از منابع درآمدی دولت که اخیرا رئیس سازمان برنامه و بودجه در اظهار نظری عجیب (که با درست و غلطش در اینجا کار نداریم) به آن اشاره کرد و گفت: «اجازه فروش یک قطره نفت را هم به ما نمی‌دهند» کسری بودجه‌ای بیش از سال‌های گذشته برای دولت ایجاد شد که برای جبران آن و همچنین به جهت مولد سازی و فروش بخشی از سهام شرکت‌های دولتی قرار شد تا در قالب صندوق‌های قابل معامله در بورس درآمدی بیش از ۱۵۰ هزار میلیارد تومان از این طریق کسب شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


به همین منظور دولت برنامه ریزی کرد تا طی سال ۹۹ در سه مرحله سهام شرکت‌های دولتی را در بورس به فرم صندوق‌های‌ای تی اف با ترکیب ذیل ارائه کند.
شرکت‌های بانکی و بیمه‌ای متعلق به وزارت امور اقتصادی و دارایی با نماد بورسی "دارایکم"
۱۶ هزار میلیارد تومان عرضه شد که تنها ۶ هزار میلیارد تومان فروش رفت.

شرکت‌های پالایشی متعلق به وزارت نفت با نماد بورسی "پالایشی یکم"
بیش از ۷۳ هزار میلیارد تومان سهم تا فردا در حال عرضه است و پیش بینی می‌شود ۳۰ تا ۴۰ هزار میلیارد تومان خریداری شود.

شرکت‌های خودرویی و صنایع فلزی متعلق به وزارت صنعت معدن و تجارت نماد "نامشخص"
احتمالا بیش از ۸۰ هزار میلیارد تومان و تا اواخر آذرماه به گفته‌ی مسئولین سازمان خصوصی سازی عرضه خواهد شد.

همه چیز درباره دارادوم یا پالایشی یکم و خریداری آن
صندوق پالایشی یکم شامل سهام شرکت‌های پالایشگاهی بزرگ دولت یعنی پالایش نفت تهران (شتران)، پالایش نفت تبریز (شبریز)، پالایش نفت اصفهان (شپنا) و پالایش نفت بندر عباس (شبندر) است.

هر فردی می‌تواند با داشتن کد بورسی تنها از طریق کارگزاری سهام صندوق پالایشی یکم را با نماد " پالایش" و البته در زمان مقرر سفارش دهی یعنی از ساعت ۱۲:۳۰ الی ۱۴ خریداری کند.
افراد فاقد کد بورسی هم می‌توانند از طریق مراجعه به سایت بانک‌های منتخب که باید در یکی از آن‌ها حساب داشته باشند و یا با استفاده از اپلیکیشن‌های در نظر گرفته شده با کد ملی و شماره شبا خریداری کنند که البته محدودیت زمانی برای سفارش دهی ندارد.
البته کسانی که بدون کد بورسی خرید می‌کنند باید بدانند در زمان گشایش نماد که امکان معامله و خرید و فروش آن مهیا می‌شود بایستی حتما کد بورسی خود را دریافت کرده باشند و بعد از ورود به پرتفوی خود در کارگزاری در قسمت تغییر کارگزار ناظر درخواست انتقال سهم به پرتفوی خود را بدهند که عموما بین ۳ تا ۶ روز کاری هم زمان می‌برد بنابراین بهتر است بعد از خرید در فرصت یکماهه تا بازگشایی نماد اقدام به ثبت نام در سامانه سجام و یک کارگزاری و در نتیجه دریافت کد بورسی نمایند.

سقف خرید همراه با تخفیف ۲۰ درصدی برای کسانی که دارایکم نخریده بودند ۵ میلیون تومان و برای کسانی که خریده بودند تفاضل مقدار خرید دارایکم از ۵ میلیون تومان است. یعنی کسی که ۲ میلیون تومان دارایکم را خریده بوده امروز می‌تواند ۵ میلیون تومان پالایش خرید کند، اما تنها از رقم ۳ میلیون تومان ۲۰ درصد تخفیف یعنی ۶۰۰ هزار تومان تخفیف دریافت می‌کند.
خرید صندوق‌های قابل معامله دولت محدودیت سنی ندارد و افراد می‌توانند برای فرزندان خود نیز چنین سهامی را خریداری نمایند.
زمان عرضه از ۵ شهریور تا ۱۹ شهریور یعنی فردا چهارشنبه خواهد بود. البته احتمال تمدید مهلت وجود دارد چرا که روز گذشته علایی؛ معاون سازمان خصوصی‌سازی از احتمال تمدید زمان پذیره‌نویسی صندوق ETF دولتی (دارا دوم) به مدت یک هفته خبر داده است.

پیش بینی سوددهی یا بازدهی پالایشی یکم
اینکه اصلا آیا این صندوق دولتی پالایشی یکم یا همان دارادوم ارزش خرید آن هم در این بازار نزولی و درگیر اصلاح دارد و یا در کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت چه میزان بازدهی خواهد داشت سوالی است که برای هر سرمایه گذاری پیش خواهد آمد و نسبت به آن تصمیم گیری خواهد کرد.

به زعم بسیاری از کارشناسان صندوق پالایشی یکم که متشکل از ۴ شرکت پالایشی مهم و بزرگ دولتی است در کوتاه مدت تا بلند مدت بین ۳۰ تا ۱۰۰ درصد بازدهی خواهد داشت. اما برای اینکه اثبات شود چرا این صندوق یا به عبارتی این شرکت‌ها ارزش خرید دارند می‌توان چند دلیل متصور شد:
۱. تخفیف ۲۰ درصدی
در واقع با تخفیفی که دولت برای جذب مردم به خرید سهام صندوق گذاشته است حداقل در کوتاه مدت و طی یکماه کسب سود ۲۰ درصدی از ۵ میلیون تومان که ۱ میلیون تومان می‌شود برای هر فردی می‌تواند جذابیت بالایی در سرمایه گذاری داشته باشد.
۲. بازدهی فوق العاده دارایکم
زمانی که در خرداد ماه اولین صندوق قابل معامله دولت به نام دارایکم عرضه شد بسیاری اعتمادی به این سهام دولتی نداشتند و از خرید امتناع کردند، اما بعد از بازگشایی صندوق پس از یکماه ارزش سهم صندوق از ۱۰ هزار تومان در مدت کوتاه چند هفته‌ای به بیش از ۳۰ هزار تومان هم رسید. به عبارت دیگر سهام ۲ میلیون تومانی صندوق برای هر فرد خریدار تا بیش از ۶ میلیون تومان یا سود بالای ۲۰۰ درصدی هم رقم زد و در نهایت با ریزش‌های اخیر شاخص در رنج حدود ۲۰ هزار تومان یا سود حدود ۱۰۰ درصدی قرار دارد.
۳. تعدیل نرخ خوراک پالایشگاه‌ها
هفته گذشته با دستور وزیر نفت نرخ خوراک پالایشپاه‌ها کمتر شد و در هر بشکه نفت حدودا ۲.۸ دلار تخفیف برای شرکت‌های پالایشگاهی تخفیف در نظر گرفته شد که مسلما با کاهش قال توجه هزینه‌ها میزان سود دهی آن‌ها بیشتر خواهد شد.
۴. افزایش سرمایه و سود مجامع
همه‌ی ۴ نماد پالایشگاهی متعلق به صندوق به زودی افزایش سرمایه خواهند داشت که مشخصا روی ارزش سهام آن‌ها تاثیر مثبت به دنبال خواهد داشت. در همین رابطه طبق اطلاعات منتشر شده شتران حدود ۷۰ درصد افزایش سرمایه از محل سود انباشته خواهد داشت و شپنا نیز از همین محل حدود ۴۹ درصد افزایش سرمایه دارد و البته طبق اخبار غیر رسمی از محل مازاد تجدید ارزیابی نیز افزایش سرمایه خواهد داشت و دو نماد دیگر نیز بر اساس اطلاعات غیر رسمی به زودی تجدید ارزیابی و افزایش سرمایه می‌دهند.

۵. صنایع سودآور با ارزش جایگزینی بالا
صنایع پالایشگاهی از جمله صنایع بنیادی و قابل اهمیت برای کشور است که نسبت به سایر صنایع هم از اهمیت استراتژیک دارد و هم شرکت‌های پالایشی از ارزش جایگزینی بسیار بالا برخوردارند و به همین علت به لحاظ ارزندگی نسبت به سایر شرکت‌های حاضر در بورس همواره بیشتر قابل توجه قرار می‌گیرند. از طرفی بخش زیادی از فروش این صنعت صادر می‌شود و با توجه به بالا بودن قیمت دلار و افزایش صادرات بعد از کاهش محدودیت‌های کرونایی می‌تواند سود مناسبی به دنبال داشته باشد.

۶. افزایش قیمت بعد از ۲ بازگشایی
طبق اعلام سازمان بورس نماد ۴ شرکت پالایشی از ۱۵ شهریور تا ۲۶ شهریور در تابلوی معاملات متوقف شد بنابراین به نظر می‌رسد بر اساس تجارب قبلی احتمالا یک رنج مثبت ۱۰ را به همراه داشته باشند. از طرفی در اواسط مهر هم که صندوق بازگشایی خواهد شد احتمال ۱۰ درصد مثبت خوردن قیمت صندوق وجود دارد چرا که عموما سهامدار حقوقی یک خرید مناسب خواهد داشت و این در صندوق دارایکم قابل مشاهده بود.
۷. عدم تمایل دولتی‌ها برای عرضه سهام در قالب صندوق
به اعتقاد بسیاری از کارشناسان با توجه به مقاومت وزارت نفت برای عرضه پالایشی یکم و عدم تمایل عرضه سهام شرکت‌های پالایشی در قالب صندوق و با چنین تخفیف‌هایی به نظر می‌رسد همین موضوع را می‌توان دلیلی برای ارزنده بودن این سهام تلقی کرد.

۸. فشار نقدینگی و رشد قیمت سهم
پیش بینی می‌شود بیش از ۳۰ هزار میلیارد تومان از این صندوق خریداری شود، اما اگر با نگاه بدبینانه میزان خرید را ۱۰ هزار میلیارد تومان پیش بینی کنیم خود همین رقم هم به خودی خود بعد از بازگشایی تا زمانی که تخلیه شود اثر مثبت و قابل توجهی می‌تواند روی قیمت سهم داشته باشد. از طرفی بسیاری این صندوق را به ویژه برای فرزندان یا پدرومادر بازنشسته خود به دید بلند مدت خریداری می‌کنند بنابراین تا مدت طولانی برای عرضه و فروش آن اقدام نخواهند کرد.

به اعتقاد بسیاری از فعالان بازار سرمایه و با توجه به دلایلی که عرض شد علاوه بر ارزش تخفیف بیست درصدی سود صندوق دارادوم یا پالایشی یکم در کوتاه مدت و در صورت بازگشت ثبات به بازار سرمایه در بلند مدت بسیار بیشتر از سود دیگر کالا‌ها نظیر دلار و سکه و طلا خواهد بود و به افرادی که توانایی خرید دارند توصیه می‌شود.

منبع: خبرگزاری دانشجو

کلیدواژه: بورس بازی دارا دوم پالایشی یکم پالایش صندوق ETF هزار میلیارد تومان ۵ میلیون تومان افزایش سرمایه سهام شرکت کوتاه مدت پالایشی یکم پالایش نفت هزار تومان ارزش خرید کد بورسی پیش بینی ۲۰ درصد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۲۲۴۷۴۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مردم به جای سرمایه‌گذاری در بانک نفت بخرند!

سید حمید حسینی اظهار داشت: اگر اجازه دهیم مردم نفت خام را خریداری و یا در پروژه‌های نفتی سرمایه‌گذاری کنند، دولت مکلف می‌شود که از محل فروش نفت خام و گاز، ارز را به سرمایه‌گذاران برگرداند.

به گزارش ایلنا، وی در ارزیابی سرمایه‌گذاری مردمی در صنعت نفت افزود: ورود سرمایه‌های مردمی به بخش صنعت نفت از سال ۷۴ تا ۷۵ به بخش پایین‌دست صنعت نفت مخصوصا فراورده‌های ویژه مجاز شد و از آن زمان بخش خصوصی توانست در حوزه روغن، قیر و پارافین و.. در مرحله بعد در حوزه هیدروکربور‌ها و پالایشگاه‌های کوچک ورود کند، اکنون بخش خصوصی در بخش پایین‌دست صنعت نفت حضور دارد و سرمایه‌گذاری کرده و صادرات دارد.

وی افزود: اکنون تعداد زیادی واحد‌های قیرسازی و واحد‌های تصفیه روغن داریم که سالانه ۵۰۰ تا ۶۰۰ هزار تن روغن مصرف شده را دوباره پالایش می‌کنند و به ظرفیت تولید بازمی‌گردانند و به این ترتیب به محیط زیست هم کمک می‌کنند، همچنین بیش از ۱۰۰ واحد هیدروکربوری در کشور داریم که توسط بخش خصوصی سرمایه‌گذاری شده است.

عضو کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی گفت: نه تنها برخی بخش‌های حوزه نفت بلکه در بخش گاز، گاز مایع، توزیع و بسته‌بندی و همچنین چند واحد بزرگ پتروشیمی با سرمایه بخش خصوصی راه‌اندازی شده است، بنابراین بخش خصوصی در بخش پایین‌دست نفت، گاز و پتروشیمی حضور دارد و شکی نیست که مانعی هم برای حضور بخش خصوصی وجود ندارد.

وی درباره امکان استفاده از سرمایه مردم برای توسعه بخش کلان نیز گفت: اکنون اقدماتی در حال انجام است از جمله اینکه در چند سال گذشته بورس انرژی به کمک وزارت نفت اوراق سپرده نفتی را بفروش می‌رساند، یعنی اشخاص می‌توانند به جای اینکه پول خود را در بانک سرمایه‌گذاری کرده و یا ارز بخرند؛ بشکه نفت خریداری کنند و با توجه به اینکه ریالی خریداری می‌کنند؛ می‌توانند به صورت دلاری در بازار بفروش برسانند، همچنین این امکان وجود دارد که اگر به میزان ۷۰۰ هزار بشکه نفت بخرند؛ صادر کنند، بنابراین این بنوعی پیش‌پرداخت خرید نفت است که منابع آن در اختیار شرکت ملی نفت قرار دارد.

حسینی بیان داشت: بورس طرح‌هایی دارد که سهام پروژه‌ها برای تکمیل در بورس عرضه می‌شود و مردم سهام را خریداری کرده و در پروژه سهیم می‌شوند، مثلا پروژه‌ای که ۹۰ درصد اجرا شده و برای تکمیل با کمبود منابع مواجه شده و نیاز به اعتبار دارد؛ ارزش‌گذاری می‌کنند و قیمت فعلی پروژه را محاسبه و اجازه انتشار سهام می‌دهند و مردم سهام را خریداری می‌کنند، این برنامه جدیدی است که اکنون مورد استقبال قرار گرفته است، علاوه بر این سهام پالایشگاه‌ها نیز در بورس معامله می‌شود.

وی توضیح داد: برنامه دیگری که در برنامه هفتم صورت گرفته اجازه داده شده که بخش خصوصی بتواند در بخش بالادست صنعت نفت حضور داشته باشد یعنی اگر بخش خصوصی سرمایه داشته باشد؛ می‌تواند توسعه میدان نفتی و گازی، چاه دست دوم، جمع‌آوری گاز‌های فلر را بعهده بگیرد، یعنی همان اقداماتی که تاکنون دست شرکت ملی نفت بوده را انجام داده و مشارکت کند و با توجه به اینکه بخش خصوصی خود نمی‌تواند این کار را انجام دهد حدود ۱۷، ۱۸ شرکت E&P در کشور شناسایی و راه‌اندازی شده که بخش خصوصی داخلی و خارجی می‌تواند با همکاری با این شرکت‌ها پروژه‌های نفتی را به اجرا برساند، بنابراین بستر‌هایی برای حضور بخش خصوصی فراهم شده است.

عضو کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی تصریح کرد: پیشنهاد دیگری هم مطرح بود و آن اینکه دولت پروژه‌ها را به شرکت‌های معتبر و قابل اعتماد واگذار کند و این شرکت‌ها در زمان شروع پروژه اوراق مشارکت بفروشند و از محل این منابع پروژه را آغاز کنند قاعدتا وقتی پروژه استارت بخورد و بخشی از آن راه‌اندازی شود؛ می‌توان سهام را به فروش رساند و همین اوراق مشارکت را تبدیل به سهام کرد یعنی وقتی مردم احساس کنند اوراق مشارکتی که خریداری کرده‌اند در یک پروژه‌ای که ارزش افزوده بالایی دارد؛ بکار گرفته شده؛ استقبال می‌کنند.

وی گفت: پروژه‌های نفتی می‌توانند به پروژه‌های سودآور تبدیل شوند و قاعدتا مردم آمادگی پیدا خواهند کرد که اوراق مشارکتی را که خریداری کرده‌اند تبدیل به سهام کنند و در پروژه‌ها شراکت کنند، ضمن اینکه در بورس انرژی هم شرکت نفت از طریق ابزاری برای تامین مالی استفاده می‌کند.

حسینی ادامه داد: پیشنهادات دیگری هم مطرح شد که با توجه به اینکه پیش‌بینی می‌شود حدود ۲۰ میلیارد دلار اسکناس در اختیار مردم باشد که برای حفظ ارزش پول خریداری و نگهداری می‌کنند؛ اگر اجازه دهیم مردم یا نفت خام را خریداری کنند و یا در پروژه‌های نفتی سرمایه‌گذاری کنند و دولت مکلف می‌شود که از محل فروش نفت خام و گاز؛ ارز را به سرمایه‌گذاران برگرداند، این‌ها روش‌های مختلفی است که می‌شود انجام داد.

وی خاطرنشان کرد: در دنیا این اقدامات براحتی از طریق بورس انجام می‌شود یعنی شرکت‌هایی مثل شل، بی‌پی توتال و. شرکت‌های بورسی هستند و هر زمان پروژه جدیدی را معرفی کنند؛ می‌توانند براحتی میلیون‌ها دلار در بورس تامین مالی کنند، اما با توجه به اینکه شرکته‌ای ما هنوز دولتی هستند و بورسی نشده‌اند با این مشکل مواجه هستیم که باید ابزار جدیدی برای حضور مردم و جذب سرمایه بخش خصوصی تعریف کنیم.

عضو کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی همچنین گفت: مثلا شرکت کرسنت به محض اینکه با ایران قرارداد خرید گاز را منعقد کرد سهام پروژه را در بورس عرضه کرد و مردم کل سهام این شرکت را خریداری کردند و از این طریق براحتی توانست منابع مورد نیاز اجرای پروژه را تامین کند بنابراین ما نیز باید به این سمت برویم که نهایتا پروژه‌ها دست بخش خصوصی بیایند و شرکت‌ها از طریق بورس تامین مالی کنند.

دیگر خبرها

  • جزئیات واریز مرحله سوم سود سهام عدالت | برای دریافت سود سهام عدالت به چه سایتی مراجعه کنید؟
  • نامه سرگشاده سهامداران و فعالان بازار سهام به رییس مجلس
  • مردم به جای سرمایه گذاری در بانک؛ نفت بخرند!
  • مرحله سوم سود سهام عدالت چه زمانی پرداخت می شود؟
  • مرحله سوم سود سهام عدالت در راه است
  • تسهیلات صندوق ذخیره فرهنگیان برای معلمان شاغل
  • ۳۲ میلیارد تومان نقدینگی حقیقی‌ها در روز سبز شاخص کل به بازار سهام تزریق شد
  • رشد ۶۲۳۵ واحدی بورس در انتهای معاملات امروز
  • واکنش زارع پور به خبر خرید سهام دیجی کالا توسط همراه اول
  • مردم به جای سرمایه‌گذاری در بانک نفت بخرند!