Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-19@11:49:52 GMT

هنگام هیجانی‌شدن بورس چه باید کرد؟

تاریخ انتشار: ۱۹ شهریور ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۲۳۷۷۴۵

هنگام هیجانی‌شدن بورس چه باید کرد؟

بورس تهران در هفته‌های گذشته شاهد نوساناتی بوده و همین نوسانات در مجموع باعث کاهش قابل توجه شاخص کلی این بازار شد. بحث درباره دلایل کاهش شاخص و آینده بازار سرمایه، محور مصاحبه پژوهشگر ایرنا با «هادی افشاری» کارشناس بازار سرمایه است. افشاری ضمن تاکید بر هیجانی بودن شرایط امروز بازار، پیشنهاد کرد که سرمایه‌گذاران به جای دست زدن به رفتارهای هیجانی، ضمن افزایش دانش خود، بخشی از سرمایه خود را به صندوق‌های سرمایه‌گذاری کم‌ریسک‌تر موجود مانند صندوق‌های درآمد ثابت هدایت کنند تا این سرمایه در برابر نوسانات بازار بیشتر محافظت شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بازار وضعیتی هیجانی دارد

این مشاور حوزه بازاریابی در پاسخ به این سوال که چرا بازار سرمایه با شرایط کنونی مواجه شده است، گفت: «خوب است دلایل افزایش شاخص و رشد بورس در ماه‌های اخیر را بررسی کنیم. در این صورت می‌توانیم نگاهی بهتر به وضعیت امروز بازار داشته باشیم. طی ماه‌های اخیر دلایل مختلفی باعث شد تا بازار سرمایه به صورت بی‌سابقه‌ای رشد کند. صدور بی‌سابقه‌ کدهای بورسی جدید (نزدیک ٦ میلیون) در سه ماهه‌ نخست سال، افزایش حجم معاملات، افزایش تعداد سهامداران در نتیجه آزادسازی سهام عدالت، کاهش نرخ بهره واقعی، سختی معاملات در بازارهای موازی نظیر ارز و حجم بالای نقدینگی از جمله دلایل رشد این بازار بود».

شایعاتی مبنی بر اینکه کاهش شاخص به صورت برنامه‌ریزی شده و برای منافع دولت صورت گرفته، از دید هادی افشاری کارشناس بازار سرمایه پایه و اساسی ندارد

افشاری افزود: «در عین حال، عرضه‌ کم شرکت‌های جدید و درصد پایین شناوری سهام باعث شد تا عرضه سهام در بازار افزایش پیدا نکند. در نتیجه این امر تعادل میان عرضه و تقاضا به‌هم بخورد. این موارد با اقدام برخی افراد سودجو در ارسال سیگنال‌های توهمی و فعالیت‌های مغرضانه و نیز ناآگاهی جمعی از تبعات رشد سریع بازار منجر به افزایش ناگهانی شاخص در بازار سرمایه شد».

وی ادامه داد: «در نتیجه این شرایط، برخی افراد با تصور اینکه قرار است این بازار همیشه با سوددهی همراه باشد، به سمت بازار هجوم آوردند. مالکانی را می‌شناسم که در ماه‌های اخیر از مستاجران خود طلب ودیعه‌ بیشتری می‌کردند تا آن را در بورس سرمایه‌گذاری کنند. برخی نیز برای خرید سهام، وام گرفتند.»

این کارشناس حوزه بازار سرمایه به وجود حباب در قیمت برخی سهام‌ها در ماه‌های اخیر اشاره و یادآوری کرد که بازار سرمایه واقعیت‌های خود را دارد. افشاری گفت: «بازار همراه با رشد و صعود و همینطور اصلاح و ریزش است. بازده‌های غیرمعمول را دیده‌ایم؛ در نتیجه باید انتظار ریزش‌ها را هم داشته باشیم. اما نکته مهم این است که هیجان چه در صعود و چه در ریزش بسیار خطرناک است. ممکن است در شرایطی که بازار در وضعیت صعودی است، افراد تازه وارد خود را صاحب‌نظر و تحلیلگر تصور کنند، اما همین افراد به محض ریزش در بازار تقصیر آن را به گردن بازارسازان، دولت یا بخش حقوقی بازار سرمایه خواهند انداخت.»

هنوز بازار سرمایه دارای جذابیت است

چشم‌انداز پیش‌روی بورس، موضوع بحث این روزهای کارشناسان است. برخی کارشناسان معتقدند که بازار سرمایه به‌سرعت وارد فاز صعودی خواهد شد و برخی دیگر معتقدند اصلاح یا ریزش در بازار همچنان ادامه خواهد داشت. افشاری اما ضمن تاکید بر اینکه نمی‌توان نظر قطعی درباره آینده کوتاه‌مدت بازار داد افزود: «پیش‌بینی بسیار سخت است. باید پذیرفت که نظرات افراد مختلف، نظر است و نه واقعیت و مفروضات و داده های پشت آن  نظرات باید مورد ارزیابی دائمی قرار گیرد. لذا بیانیه دادن رویه‌ای نادرست در این خصوص است؛ رفتاری که متأسفانه در میان تحلیل‌های این روزهای بازار به ویژه در فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی کم نیست». او افزود: «هنوز دلایلی وجود دارد که بازار سرمایه دارای جذابیت باشد. همانطور که در بازار مثبت برخی از سهم ها ارزنده نبودند و خرید آن‌ها تصمیمی هیجانی بود، در بازار منفی نیز سهم‌هایی هستند که ارزنده‌اند و افرادی که قصد فروش این سهم‌ها را دارند، احتمالا تحت تأثیر هیجان فروشنده این سهم‌های ارزشمند شده‌اند و ممکن است از فروش آن‌ها پشیمان شوند.»

شایعه برنامه‌ریزی دولت برای خرید سهام ارزشمند با بهای اندک پایه و اساسی ندارد

برخی از حقوقی‌ها باور دارند که اکنون فرصت خوبی برای خرید سهم‌های ارزشمند است اما گویا منابع مالی کافی را برای این کار ندارند

وی در پاسخ به این سوال که آیا دخالت‌های دولت یا برنامه‌های برخی سهامداران حقوقی باعث وضعیت فعلی شده است هم گفت: «بنده اعتقادی به این شایعات که اصلاح بازار ناشی از برنامه‌های یک گروه خاص یا دولت بود، ندارم؛ زیرا دولت آنقدر پول ندارد که بخواهد تمام سهم‌های ارزشمند را در قیمت پایین خریداری کند. شایعاتی هم در این ارتباط که این اتفاقات به صورت برنامه‌ریزی شده و برای منافع دولت کاهش یافته است، پایه و اساس ندارد. این انتظار هم که دولت با منابع عمومی مانع از ضرر سهام‌داران حقیقی شود هم انتظار صحیحی نیست». افشاری افزود: «به طور کلی افراد و شرکت‌ها عقلانی رفتار می‌کنند. لذا هم افراد و هم حقوقی‌ها حد ضرر و حفظ سود را در معاملات خود مد نظر قرار می‌دهند. حتی می‌توان گفت که حتی برخی از حقوقی‌ها  باور دارند که اکنون فرصت خوبی برای خرید سهم‌های ارزشمند است؛ اما منابع مالی کافی را برای این کار ندارند.»

افشاری همچنین توصیه‌هایی به سهامداران بازار سرمایه هم داشت. وی ضمن تاکید بر ارزنده بودن برخی سهم‌ها گفت: «اعتقاد دارم بازار سرمایه ایران یک اقیانوس آبی و سرشار از فرصت‌های بکر است. من پیشنهاد می‌کنم سهامداران به جای رفتار هیجانی، بهتر است نکاتی را مد نظر قرار دهند.

بهتر است سهامداران میزان آگاهی خود درباره بازار سرمایه و سازوکارهای آن را بالا ببرند، نکته دیگر آن که به طور کلی بهتر است سهامداران بخشی از پورتفوی (سبد دارایی) خود در بازارها را حفظ کنند. همچنین متناسب با ریسک‌پذیری خود بخشی از سرمایه خود در این بازار را به اوراق بدون ریسک و صندوق‌های با درآمد ثابت انتقال دهند و مهمتر از همه اینکه بازار را با دیدی بلندمدت نگاه کنند و نباید در شرایط فعلی و مبتنی بر هیجان، افق دید خود را از دست دهند». وی در پایان یادآورد شد: «انتظار می‌رود که منطقا هیجان‌های کنونی تا ماه‌های آینده فروکش کنند، اما توصیه‌ی همیشگی به سرمایه گذاران پرهیز از هیجان، تحلیل درست و بنیادی سهام شرکت‌ها، افزایش افق زمانی سرمایه‌گذاری و متنوع سازی آن‌ها است.»

برچسب‌ها بازار سهام اختصاصی ایرنا بورس سازمان بورس و اوراق بهادار پروندهٔ خبری بازار بورس

منبع: ایرنا

کلیدواژه: بازار سهام اختصاصی ایرنا بورس سازمان بورس و اوراق بهادار بازار سهام اختصاصی ایرنا بورس سازمان بورس و اوراق بهادار اخبار کنکور بازار سرمایه برای خرید سهم ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۲۳۷۷۴۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

گلایه رئیس سازمان بورس از سود بانکی ۳۰ درصدی؛ مردم به سمت سهام نمی‌آیند!

به گزارش تابناک اقتصادی؛  مجید عشقی، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در برنامه تلویزیونی صف اول، سال ۱۴۰۲ را سال سختی برای بازار سرمایه دانست و گفت: به واسطه اتفاقات رخ داده و سیاست‌هایی که جهت کنترل تورم و مشکلاتی که در زمینه انرژی داشتیم، محدودیت‌هایی برای تولید شرکت‌ها ایجاد شد.

وی اظهار داشت: در طول دو سال و نیم گذشته سعی کردیم بسترسازی‌های لازم برای بحث جذب سرمایه به بخش مولد اقتصاد و ارائه خدمات به سهامداران و سرمایه‌گذاران را داشته باشیم.

عشقی ادامه داد: همچنین سعی کردیم تمام افرادی که در صف مجوز‌های ارائه خدمات مالی بودند را مورد بررسی قرار دهیم، اکنون این صفوف از بین رفته و ارایه مجوز‌ها به صورت به روز ارائه می‌شود.

رییس سازمان بورس و اوراق بهادار تاکید کرد: در سال ۱۳۹۹، سهامداران با مشکلات جدی برای گرفتن خدمات در کارگزاری‌ها مواجه بودند.

وی با بیان این که ۲ نمونه از شرکت‌های سهامی عام پروژه برای تامین مالی داشتیم که مردم به صورت خرد در آن‌ها حضور پیدا کردند، خاطرنشان کرد: ۱۰۰ هزار نفر در یک پروژه شرکت کردند که ماه آینده این شرکت به بهره برداری خواهد رسید.

عشقی با اشاره به نقش بازار سرمایه در تحقق شعار «جهش تولید با مشارکت مردم» اعلام کرد: بورس به دلیل ماهیتی که دارد، می‌تواند شعار سال را محقق کند. این موضوع سابقه تاریخی دارد و نزدیک به ۱۲ میلیون نفر به صورت مستقیم و ۵۰ میلیون نفر از طریق سهام عدالت در بورس ذی‌نفع هستند.

رییس سازمان بورس و اوراق بهادار اظ‌ها داشت: این مشارکت نیازمند اعتمادسازی است که این اعتماد‌ها در سال ۹۹ و برخی اتفاقات در سال گذشته مخدوش شد.

وی با بیان این که این اتفاق به دلیل تصمیماتی بود که جمع کثیری از مردم بدون در نظر گرفتن فضای موجود به بازار دعوت شدند، گفت: توسعه سرمایه گذاری غیرمستقیم یکی از مواردی بود که در دستور کار قرار گرفت و اکنون بیش از ۵۰ درصد معاملات مربوط به صندوق‌ها است.

عشقی با بیان این که سرمایه‌گذاری‌های غیرمستقیم کمتر دچار نوسانات می‌شوند، افزود: کارمزد این صندوق‌ها بسیار پایین است و مدیریت آن‌ها توسط نهاد‌های حرفه‌ای انجام می‌شود.

رییس سازمان بورس و اوراق بهادار خاطرنشان کرد: اگر از طریق این صندوق‌ها و سبدگردان‌ها، منابع را به سمت سرمایه‌گذاری هدایت کنیم و منافع بین دارندگان صندوق‌ها تقسیم شود، اتفاقات خوبی رخ می‌دهد.

غافلگیری سرمایه‌گذاران با ابلاغ بخشنامه‌های یکباره

وی تاکید کرد: تصمیمات اتخاذ شده در دستگاه‌های مختلف اقتصادی بدون در نظر گرفتن اثرات آن بر سایر بخش‌ها است، اثر سود بانکی ۳۰ درصد شدید است که سال گذشته آن را در بورس تجربه کردیم.

عشقی با اعلام این که ابلاغ یکباره بخش‌نامه‌ها سرمایه‌گذاران را غافلگیر می‌کند، تاکید کرد: مشارکت با غافلگیری محقق نمی‌شود. باید مفروضاتی داشته باشیم که تا انتهای سرمایه‌گذاری به آن پایبند باشیم. اگر این اتفاق نیفتد، مردم به سمت سهام نمی‌آیند. وقتی سود بانکی روی ۳۰ و ۳۵ درصد باشد، سایر سرمایه‌گذاری‌ها کمتر خواهند بود.

رییس سازمان بورس و اوراق بهادار با بیان این که تصدی‌گری و دخالت دولت در مدیریت شرکت‌ها زمینه‌ساز مشکلات زیادی خواهد بود، گفت: تغییر مدیران در بنگاه‌های اقتصادی ضربات جدی به شرکت می‌زند، این تغییرات به ضرر شرکت است.

وی به رعایت حاکمیت شرکتی در شرکت‌ها اشاره کرد و افزود: باید منافع تمام ذی‌نفعان را رعایت کنیم، باید بحث رعایت مقررات حاکمیت شرکتی را جدی بگیریم تا اطمینان سهامدار جلب و منافع سرمایه‌گذار رعایت شود.

(بر اساس این گزارش؛ بهمن ماه سال بانک مرکزی با ابلاغیه‌ای به شبکه بانکی، بانک‌ها را مجاز به فروش گواهی سپرده به مردم با سود قطعی علاوه بر سود علی‌الحساب ۳۰ درصدی کردند.)

برخی سهم‌ها نصف سال ۹۹ قیمت‌ها هم نیست

وی با بیان این که سیاست‌گذاری و قانون‌گذاری در حیطه اختیارات مجلس و دولت است، افزود: به صورت دائم در حال رایزنی هستیم تا تصمیمات اتخاذ شده باعث خدشه به اعتماد سرمایه‌گذاران نشود، دستورالعملی که باید ابتدای سال انجام می‌شد با ۱۱ ماه تاخیر انجام شد که این مسایل باعث ضربه به اعتماد سهامداران می‌شود.

عشقی تاکید کرد: از سال ۹۹ تا کنون، نرخ تورم تجمعی بالای ۳۰۰ درصد بود، اما قیمت سهام به صورت متوسط ۲۵ درصد زیر قیمت اوج سال ۹۹ است، اکنون برخی سهم‌ها نصف آن قیمت‌ها هم نیست.

رییس سازمان بورس و اوراق بهادار بیان کرد: امیدواریم با توجه به این که در سه سال‌ونیم گذشته روند معاملات بازار سرمایه کاهش داشته، در آینده نزدیک شاهد جبران عقب‌افتادگی بورس باشیم.

وی به کاهش سودآوری شرکت‌ها در این بازه زمانی اشاره کرد و گفت: بهای تمام شده شرکت‌ها با تورم کاهش یافته، اما درآمد آن‌ها به آن سرعت افزایش نداشته است. سود خالص شرکت‌ها در آخرین فصل، به ۱۳ درصد کاهش پیدا کرده و باعث شده جلوی رشد سهام آن‌ها گرفته شود.

عشقی اعلام کرد که میزان سرمایه‌گذاری در شرکت‌ها متناسب با فروش آن‌ها نیست، با این شیوه، سرمایه‌گذاری جدید در شرکت‌ها رخ نخواهد داد.

چرایی کاهش دامنه نوسان در روزهای اخیر

رییس سازمان بورس و اوراق بهادار به تاثیر رخداد‌های سیاسی بر بازار‌ها تاکید کرد و گفت: طبیعی بود با توجه به اتفاقات رخ داده شاهد ایجاد هیجانات در بازار باشیم، سازمان بورس برای حمایت از حقوق سهامداران و جلوگیری از انجام معاملات غیرمنصفانه تصمیم به کاهش دامنه نوسان گرفت که این اتفاق قبلاً نیز افتاده بود.

وی به تمدید محدودیت دامنه نوسان برای روز چهارشنبه اشاره کرد و افزود: یکی دو روز اخیر، معاملات متعادل بود و التهابات ایجاد شده در روز نخست این اتفاقات کنترل شد، از هفته آینده روند معاملات به حالت قبلی باز می‌گردد.

عشقی به حرکت بورس با یک فاصله‌ای نسبت به سایر بازار‌ها تاکید کرد و گفت: یکی از دلایل رشد نکردن بورس، کاهش سودآوری شرکت‌ها است. سرمایه‌گذار در ذهن خود تحلیل می‌کند که ممکن است یک سری اتفاقات برای این شرکت رخ بدهد، مجموعه این عوامل باعث شد که بازار سرمایه از بازار‌های رقیب جا بماند.

پرداخت سود سهام عدالت با وام بانکی

وی با اشاره به پرداخت سود سهام عدالت اعلام کرد: برخی شرکت‌ها در پایان سال نتوانستند سود سهام عدالت را پرداخت کنند که اکنون اقدامات مربوط به پرونده تخلفاتی آن‌ها در حال پیگیری است و حتی برای پرداخت سود به دنبال دریافت وام هستند.

عشقی اظهار داشت: مشکلات مالی در برخی شرکت‌ها وجود دارد، اما این شرکت‌ها باید سود سهام عدالت را پرداخت کنند، امیدواریم تا خردادماه سود‌ها را جمع‌آوری کنیم و باقی مانده آن را پرداخت کنیم.

رییس سازمان بورس و اوراق بهاداربا بیان این که در سال گذشته، ۱۶ هزار میلیارد تومان به شرکت‌های تولیدکننده طلا تزریق شده است، گفت: این اتفاق کمک کننده به تولید طلا و ذخایر آن خواهد بود و از سوی دیگر، سرمایه‌های خرد را نیز جذب خواهند کرد.

وی اظهار داشت: این موضوع سپر تورمی مطمئنی برای سرمایه‌گذاران است تا به جای آنکه پول خود را به بازار‌های خودرو و مسکن ببرند، در این بازار سرمایه‌گذاری می‌کنند.

 

دیگر خبرها

  • توجه اهالی بازار سرمایه به نقدشوندگی و حمایت از شاخص‌ساز‌ها جلب شد
  • شرکتی که به دنبال فروش سهام ایران خودروست
  • گلایه رئیس سازمان بورس از سود بانکی ۳۰ درصدی؛ مردم به سمت سهام نمی‌آیند!
  • خبر مهم عشقی درباره زمان پرداخت مرحله سوم سود سهام عدالت
  • ۲۰۰ شرکت در راه بازار سهام
  • زمان پرداخت مرحله سوم سود سهام عدالت
  • جزئیات جدید از واریز سود سهام عدالت
  • کاهش حاشیه سود شرکت ها از ۳۴ درصد به ۱۳ درصد
  • خبر خوب درباره مرحله جدید واریز سود سهام عدالت
  • چطور در بازار بورس سرمایه گذاری کنیم؟