Web Analytics Made Easy - Statcounter

صراط: ،«پیشگیری از خودکشی یک معضل جهانی است. خودکشی هر ساله یکی از 20 علت اول مرگ در تمام سنین و مسوول بیش از 800 هزار مرگ در سال است که معادل یک خودکشی در هر 40 ثانیه است.» این آغاز بیانیه انجمن جهانی پیشگیری از خودکشی است. 20 شهریور ماه هر سال روز جهانی پیشگیری از خودکشی است؛ بهانه‌ای برای بررسی دوباره مرگ‌هایی که جان هزاران نفر را می‌گیرند و آسیب‌هایی گاه بسیار عمیق و ماندگار بر روح و روان بازماندگان و اطرافیان کسانی می‌‌زنند که زندگی را با این شیوه از خود می‌گیرند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این موضوعی است که در بیانیه امسال هم به آن اشاره شده است: «هر فرد از دست رفته، همسر، فرزند، والدین، دوست یا همکار یکی از ماست. هر خودکشی باعث می‌شود تقریبا ۱۳۵ نفر سوگوار شده، یا به شکلی زندگی آنها تحت تاثیر قرار گیرد.» این عدد را اگر در تعداد خودکشی‌های سالیانه جمع کنیم یعنی با مرگ 800 هزار نفر، زندگی 108 میلیون نفر در این دنیا به نوعی و با شدتی متفاوت تحت تاثیر قرار می‌گیرد.

هر وقت صحبت از خودکشی به میان می‌آید، یکی از اولین هشدارهای متخصصان در مورد نحوه پرداختن به خودکشی و بیان آن در رسانه‌هاست. این موضوعی است که سید‌مهدی حسن‌زاده، روانپزشک و فوق‌تخصص پیشگیری از خودکشی هم صحبتش را با آن شروع می‌کند. از نظر او یکی از آسیب‌های جدی در پرداختن به این موضوع تک عاملی و ساده‌سازی یک موضوع پیچیده است. حسن‌زاده به «اعتماد» می‌گوید: «خودکشی یک مساله چندعاملی و بسیار پیچیده است.

مشکلی که با برخی رسانه‌ها داریم، این است که این موضوع را بسیار ساده می‌کنند؛ در تازه‌ترین مورد در شبکه‌های اجتماعی عنوان شد که یک خانم روانکاو به دلیل از دست دادن حضانت فرزندش در دادگاه، دست به خودسوزی زده. این گزاره که خانم دکتر به خاطر سپرده شدن حضانت فرزندش به پدر دست به خودکشی زده در واقع یک نظر شخصی است، اینکه یک نفر عاشق شد و مثلا دختر را به او نداده‌اند خودکشی کرد، یک نظر شخصی است. ما مطلقا چنین نتیجه‌گیری‌هایی را قبول نداریم. آنچه از نظر ما قابل قبول است، این است که در‌نظر بگیریم یک فرد در طول سالیان بر اثر عوامل مختلف فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی، روانشناختی، ژنتیکی و غیره زمینه خودکشی را داشته است و حالا هم مثلا در خواستگاری جواب منفی شنیده و دست به اقدام زده است، نه اینکه به خاطر شکست عشقی دست به خودکشی زده باشد. فرض کنید که یک ساختمان چوبی داریم که در طول سال‌ها موریانه به آن زده و از درون پوکش کرده، حالا ممکن است با جست زدن یک گربه بر بالای این ساختمان، کلش فرو بریزد، در اینجا می‌توانیم بگوییم: ساختمان چهار طبقه‌ای بر اثر جست زدن یک گربه ریزش کرد؟»

روی دیگر سکه در موضوع رسانه و خودکشی اما این است که از قضا رسانه‌ها هستند که می‌توانند نقش مهمی در پیشگیری از آمار خودکشی داشته باشند. رییس کمیته پیشگیری از خودکشی انجمن علمی روانپزشکان ایران توضیح می‌دهد: «شعار امسال سازمان جهانی پیشگیری از خودکشی این است: همه با هم در پیشگیری از خودکشی. در این داستان رسانه‌ها نقش بسیار مهمی دارند. چه نقشی؟ اولین کارش می‌تواند این باشد که علایم هشداردهنده خودکشی را به مردم معرفی کند یا اینکه با کجاها می‌توانند تماس بگیرند؟ اگر من به عنوان مثال در فکر خودکشی باشم به کجا باید زنگ بزنم و مراجعه کنم و کاری برای نجات خودم انجام دهم؟ یک موضوع دیگر اینکه رسانه‌ها می‌توانند در مورد باورهای غلطی که در مورد خودکشی وجود دارد صحبت کنند؛ تعداد این باورهای نادرست زیاد است. یک نمونه‌اش این است که خیلی‌ها فکر می‌کنند اگر کسی آشکارا در مورد خودکشی صحبت کند و بگوید می‌خواهم خودکشی کنم دارد بلوف می‌زند و برای همین هیچ اقدامی نمی‌کنند در حالی که هر یک از این موارد باید جدی گرفته شوند. درست مانند این است که با پلیس در مورد بمب‌گذاری در ساختمانی تماس گرفته شود؛ این تماس ممکن است به دروغ باشد اما وظیفه پلیس این است که مراجعه کند و مطمئن شود.»
گوش کنید، حرف بزنید

اما سوال اینجاست که ما به عنوان شهروند معمولی اگر با چنین موقعیتی مواجه شویم چه اقدامی باید بکنیم؟ برای نجات جان کسی که احیانا از تصمیمش برای خودکشی می‌گوید چه می‌شود کرد؟ به گفته حسن‌زاده اولین کاری که از دست هر کسی ساخته است، این است که گوش کند: «بگذارید برای‌تان درددل کنند. گوش کردن بدون قضاوت. اینکه به کسی بگوییم وای این فکر گناه است و اگر خودکشی کنی به جهنم می‌روی و غیره راه‌حل نیست، بگذارید حرفش را بزند و وقتی حرفش را زد می‌توانید او را راهنمایی کنید که از یک متخصص کمک بگیرد. آدم‌ها باید به این نتیجه برسند که در مخمصه و گردابی گیر افتاده‌اند و برای رهایی نیاز به کمک تخصصی دارند. اگر موضوع به نظرتان جدی است و فرد در معرض خطر قرار دارد با یکی از نزدیکانش تماس بگیرید و آنها را در جریان قرار دهید که اقدامی اورژانسی انجام دهند، اگر دوست‌تان است می‌توانید با خانواده تماس بگیرید، اگر همکاران‌تان است باید رییس‌تان را در جریان قرار دهید؛ بگویید فکر می‌کنم فلانی به صورت جدی به فکر خودکشی است.» آنچه او تاکید می‌کند، این است که هرگز در واکنش به صحبت کردن یک نفر در مورد احتمال خودکشی، با شوخی و استهزا با او روبه‌رو نشویم.

اولین موردی که او در توضیح پدیده خودکشی بیان کرد، این بود که این پدیده چند عاملی است و در شکل‌گیری افکار مربوط به خودکشی پای ریشه‌های جامعه‌شناختی هم ممکن است در میان باشد. در مقاطعی از زندگی اجتماعی یک جامعه پیش می‌آید که به دلیل تنگناها و حوادث مختلف، به دلیل بی‌ثباتی‌های معیشتی و اقتصادی، نوعی از ناامیدی و رکود روحی حاکم می‌شود. در حال حاضر به نظر می‌رسد که در کشورمان با چنین مقطعی روبه‌رو باشیم؛ یک نشانه آن را می‌توان در گلایه‌هایی دید که با صدای بلند از سوی افرادی در طبقات مختلف جامعه تکرار می‌شوند. آیا می‌توان اینها را به عنوان نشانه‌های هشداردهنده دید؟ پاسخ این روانپزشک مثبت است: «ما این نشانه‌ها را به عنوان نشانه‌های مشکل در سلامت روان می‌بینیم. همه این مسائلی که می‌گویید روی سلامت روان تاثیر می‌گذارند و هیچ شکی در آن نیست. به همین خاطر سال‌هاست پیشنهاد کرده‌ام که در وزارت بهداشت معاونتی به نام معاونت سلامت روان تاسیس شود تا به شناسایی و پیگیری این نشانه‌ها و اقدام به‌موقع بپردازند. همین حالا وضعیت کرونا سلامت روان مردم را تحت‌تاثیر قرار داده است؛ مردم دچار اضطراب شده‌اند، افسرده هستند، بچه‌ها نمی‌توانند مثل قبل مدرسه بروند، کسب‌وکارها رونق ندارند و سینما و مهمانی و غیره هم که تعطیل شده. همه اینها را به سایر مسائل اجتماعی‌مان که اضافه کنیم، می‌بینیم که همه اینها فشار روی آدم‌هاست و بنابراین روی سلامت روان تاثیر می‌گذارد و می‌تواند سبب افزایش خودکشی هم شود.»

منبع: صراط نیوز

کلیدواژه: حوادث خودکشی صراط پیشگیری از خودکشی سلامت روان رسانه ها نشانه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.seratnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «صراط نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۲۴۴۵۹۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پشت پرده ماجرای دردناک مرگ دکتر «پرستو بخشی»

زی‌سان: شاید برای ما باور نکردنی باشد، پذیرفتنتی نباشد و عجیب باشد، اما خودکشی تلخ یک متخصص قلب در استان لرستان در روز‌های ابتدایی سال جامعه پزشکی کشور را تکان داد. روایت‌های تلخ و دردناکی از پشت پرده مرگ پرستو بخشی پزشک جوان متخصص بیماری‌های قلب و عروق در دانشگاه علوم پزشکی لرستان منتشر شده است، روایت مراجع رسمی در این باره تناقض دارد، اما به نظر می‌رسد روایت همکاران این پزشک در شبکه‌های اجتماعی درباره مرگ خودخواسته او پذیرفته شده است. ماجرایی که تکمیل کننده اتفاقات بسیار نگران کننده در جامعه پزشکی کشور است.  

به گزارش زی‌سان: دو روز پیش در شبکه‌های اجتماعی خبر درگذشت «پرستو بخشی» پزشک متولد سال ۶۸ به صورت گسترده انتشار یافت. بسیاری از کاربران درگذشت این پزشک را ناشی از «خودکشی» دانستند. جزییات تکاندهنده‌ای نیز در این باره منتشر شد. ادعا شده بود که این اتفاق پس از برخورد نامناسب و غیرقابل قبول دو تن از پزشکان بانفوذ با «پرستو بخشی» رخ داده است.  

یکی از فعالان شبکه‌های اجتماعی که پزشک هم هست درباره این ماجرا نوشته است: «طی سه سال پدر و مادرش را از دست داده بود. بدون درک شرایطش او را برای طرح اجباری فرستادند کیلومتر‌ها دورتر تا از زندگی منزجرش کنند. آخر سر هم تبعیدش کردند به شهرستانی دورافتاده.»

کاربران زیادی در این باره اظهار نظر کرده‌اند و از وضعیت موجود جامعه پزشکی نگرانند. کاربری نوشته است: «یبار همکارم تو پانسیون طرح بهم گفت دیشب که نبودی و تنها بودم داشتم فکر میکردم به روش x خودم رو بکشم. گفتم اتفاقا منم تو شیفت قبلی رفتم سر ترالی و فکر کردم میتونم با دارو y تمومش کنم. خلاصه که خیلیامون تو این سیستم به مو رسیدیم و یه هول دیگه جا داشتیم که پاره بشیم.»

کاربر دیگری معتقد است: «هیچکس به خاطر انتخاب هیچ مسیری نباید رنجی فراتر از ظرفیتش رو تحمل کنه متاسفم برای افرادیکه باعث چنین اتفاقی شدند.»

فرد دیگری نوشته است: «دارن سرمایه‌های انسانی ایران هم مثل منابع طبیعیش هر روز از بین می‌برند! چرا دلشون نمی‌سوزه؟»

بسیاری از پزشکان از وضعیت اسفبار جامعه پزشکی کشور نوشته‌اند، از وضعیت اقتصادی نامناسب خود گلایه دارند. کاربری نوشته است: « عده ای باعث شکاف ِ بین مردم و کادر درمان شدن، والا بقرآن بیمارستان بمن ماهی ده و دویست میده تازه جلو حسابم بسته هستش و حدود یه ساله نتونستم حقوقمو بگیرم اونوقت هرکی میاد بیمارستان فکرمیکنه ما‌ها درآمد‌های میلیاردی داریم.»

فشار به کادر درمان جوان بسیار زیاد است و در ماه‌های اخیر گزارش‌های تکان دهنده‌ای از خودکشی رزیدنت‌ها منتشر شده است. فشار کار تحقیر و پرداخت نکردن حق و حقوق و ... بسیاری عوامل دیگر شرایط کار برای پزشکان را دشوار کرده است.همین عوامل باعث شده است میزان مهاجرت پزشکان به شکل چشمگیری افزایش باید. 

تناقض در روایت رسمی از مرگ «پرستو بخشی»؛ پشت پرده ماجرا چیست؟ 

اما ماجرای مرگ پرستو بخشی مورد توجه مقامات رسمی و دولتی هم قرار گرفته است. 

یوسف رضا جهانی مدیر شبکه بهداشت شهرستان دلفان در این باره اظهار کرد: «مرحومه دکتر «پرستو بخشی» پزشک متخصص قلب متولد ۱۳۶۸ به تازگی از تهران به بیمارستان شهید رحیمی خرم آباد منتقل شده بود.»

او افزود: «این مرحومه با رضایت خود بیمارستان ابن سینا دلفان را انتخاب و چهار روز پیش در این مرکز درمانی مشغول کار می‌شود. شب گذشته حدود ساعت ۲۲/۳۰ دقیقه سوپروایزر بیمارستان با ایشان تماس گرفته ولی تماس‌های مکرر و بی پاسخ موجب نگرانی می‌شود، تعدادی از پرسنل به درب منزل مسکونی وی در محوطه بیمارستان مراجعه می‌کنند که جوابی دریافت نمی‌کنند، در نهایت وارد ساختمان شده و در بالکن با جسد بی جان دکتر بخشی مواجه می‌شوند.»

جهانی با تسلیت مرگ ناگهانی این پزشک متخصص به جامعه پزشکی و خانواده او تاکید کرد: «هنوز علت مرگ ناگهانی این پزشک متخصص مشخص نیست و از طریق پزشکی قانونی علت مرگ در دست بررسی است.» 

در همین رابطه معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی لرستان نیز در خصوص درگذشت این پزشک متخصص توضیحاتی را مطرح کرد. در این بیانیه آمده است: «در گذشت خانم دکتر پرستو بخشی، پزشک متخصص رشته بیماری‌های قلب و عروق، جامعه پزشکی و عموم همشهریان و علی الخصوص مجموعه دانشگاه علوم پزشکی لرستان را اندوهگین نمود که اینجانب و اعضای محترم هیات رئیسه دانشگاه، درگذشت این طبیب حاذق را به خانواده محترم ایشان، جامعه پزشکی و مردم استان لرستان تسلیت عرض نموده می‌نماییم.

جهت تنویر افکار عمومی به استحضار می‌رساند:

خانم دکتر بخشی در آبان ماه سال ۱۴۰۱ جهت انجام تعهدات دوره تخصص به استان لرستان معرفی گردید که به دلیل مشکلات شخصی و با همکاری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی جهت تعدیل شرایط ایشان، پس از یکسال به استان مراجعه نمودند؛ لذا به منظور رفاه حال نامبرده و تسکینی بر شرایط ایشان و امکان رفت و آمد از طریق فرودگاه به استان تهران، محل خدمت ایشان در پایان آبان ماه سال ۱۴۰۲ در مرکز استان (مرکز آموزشی درمانی شهید رحیمی) تعیین گردید. پس از سپری نمودن چند ماه از تعهدات و الزام به حضور ایشان طبق دستور العمل‌های وزارت متبوع در مراکز درمانی و عدم تمایل ایشان به حضور مستمر در مرکز استان، درخواست جابه جایی به شهرستان با ضریب محرومیت پایین‌تر به منظور کوتاه شدن دوره تعهدات خود را داشتند.

نامبرده حسب تمایل و درخواست شخصی و با توجه به نیاز مبرم شهرستان دلفان، به منظور ادامه تعهدات در پایان اسفند ماه به شهرستان مذکور که از شهرستان‌های نیمه برخوردار و با کمترین ضریب خدمتی و دارای تجهیزات لازم و امکان نزدیکی به فرودگاه شهرستان‌های خرم آباد و کرمانشاه، معرفی و در منازل سازمانی بیمارستان اسکان گردید. لازم به ذکر است موضوع فوت ایشان در دست بررسی است و پس از اعلام رسمی پزشکی قانونی، در اسرع وقت به اطلاع عموم رسانیده خواهد شد.».

اما امروز علی سلحشور سرپرست اداره کل روابط عمومی و امور بین‌الملل سازمان نظام پزشکی ایران در پی درگذشت دکتر پرستو بخشی در مطلبی با عنوان «این حجم از افسردگی میان جوان پزشکان بی‌سابقه است!» در صفحه شخصی خود در اینستاگرام روایت متفاوتی از توضیحات مقامات دولتی مطرح کرد.  

این مقام سازمان پزشکی نوشت: «خانم دکتر بخشی پس از دو ترومای بزرگ (از دست دادن پدر و مادر) و با یک سال تاخیر طرح خود را آغاز کردند. وزارت بهداشت کمکی به جابجایی محل طرح ایشان نکردند (ایشان در لیست سیاه وزارتخانه بودند). یک تن از اساتید داخلی (گوارش) بیمارستان رحیمی خرم‌آباد هم نهایت بی‌انصافی، توهین و تحقیر را در حق ایشان انجام دادند. حقوق ایشان و متخصص دیگر قلب طرحی را نصف پرداخت کردند! به دلیل اینکه مسوول آموزش بیمارستان رحیمی نامه‌ای به ریاست بیمارستان نوشته بودند و در آخر این اتفاق ناگوار و فاجعه رخ می‌دهد.»

همچنین محمدرضا اسدی عضو هیات مدیره نظام پزشکی تهران بزرگ نیز در توضیحاتی گفته است: «شاید تنها با پیگیری علل خودکشی مرحوم خانم دکتر پرستو بخشی بتوان جلوی دومینوی فاجعه‌بار خودکشی پزشکان و دستیاران که با بی‌توجهی یا سوءمدیریت برخی مسوولان، نظام سلامت کشور را با تهدید جدی مواجه کرده، گرفت تا مانع خودکشی بعدی شد. قطعا عوامل انسانی دخیل در این امر قابل شناسایی و مجازات هستند.»

اما طبق معمول مقامات وزارت بهداشت درباره این حادثه تلخ سکوت کرده‌اند.

tags # اخبار پزشکی ، خودکشی سایر اخبار (تصاویر) چند سال پس از مردن انسان‌ها زمین چه شکلی خواهد بود؟ آیا حیوانات هم از آمیزش جنسی لذت می‌برند؟ اگر ماه به زمین برخورد کند چه می‌شود؟ (عکس) انسان‌های امروز چقدر شبیه نئاندرتال‌‌ها هستند؛ از دماغ بزرگ تا کشیدن سیگار!

دیگر خبرها

  • یک دستگاه خودرو سرقتی در بیجار کشف شد
  • فیلم| جلوگیری از خودکشی سگ پلیس!
  • اعتراف تکان‌دهنده ریچارلیسون: به خودکشی فکر می‌کردم!
  • چرا کشورهای شاد نرخ خودکشی بالایی دارند؟
  • چرا پزشکان خودکشی می‌کنند؟
  • گل جود بلینگام به بلژیک در ثانیه های پایانی (انگلیس 2-2 بلژیک)
  • (ویدئو) جلوگیری از خودکشی سگ پلیس!
  • پشت پرده ماجرای دردناک مرگ دکتر «پرستو بخشی»
  • خانواده‌ ای در اندونزی دسته‌ جمعی خودکشی کردند
  • ۱۲۰ ثانیه با اخبار ایلام