Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-16@14:30:51 GMT

گمنامی طلای سرخ آذربایجان

تاریخ انتشار: ۲۲ شهریور ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۲۶۰۰۹۶

گمنامی طلای سرخ آذربایجان

ایسنا/آذربایجان شرقی زعفران یکی از لاکچری‌ترین ادویه‌های مورد استفاده در آشپزی ایرانیان است، کشت این محصول باارزش مدت‌ها است که از انحصار استان زعفرانی ایران در آمده و حتی در شهرهای آذربایجان شرقی هم کشت می‎شود، اما بخش عمده‌ای از زعفران آذربایجان به نام زعفران خراسان بسته‌بندی می‌شود.

به دلیل قیمت بالا، این محصول ارزشمند، قابلیت ارزآوری بسیار زیادی را برای کشور دارد، اما نبود صنایع تبدیلی و پایین دستی در شهرهایی که محصول زعفران را در آذربایجان شرقی تولید می‌کنند، این استان را از بهره‌وری کامل بی‌نصیب کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گزارش ایسنا، زعفران در برخی شهرستان‌های آذربایجان شرقی مانند شهرستان‌های اهر، بناب و مرند کشت می‌شود، به عنوان مثال کشت این محصول در شهرستان اهر برای اولین بار در دو هکتار از زمین‌های کشاورزی اهر در سال 94 انجام شده، همچنین 184 هکتار از 300 هکتار زمین زعفران در آذربایجان شرقی، مربوط به شهرستان مرند است.

زعفران کشت شده در بناب و مرند در اکثر موارد از نظر کیفیت، برتر از زعفران خراسان است

عضو هیات علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز در خصوص کشت زعفران در شمالغرب کشور به ایسنا می‌گوید: بناب و تبریز از عمده مناطق تولیدکننده‌ی زعفران در این منطقه محسوب می‌شوند. با توجه به اینکه محصول برداشت شده در بناب و مرند به طور سنتی خشک می‌شود و امکان بسته‌بندی مکانیزه در این مناطق وجود ندارد، کل محصول به طور یک جا به فروش می‌رسد و به نام زعفران خراسان بسته بندی شده و مورد مصرف داخلی و حتی خارجی قرار می‌گیرد.

سعیده علیزاده سالطه با مقایسه‌ی زعفران کشت شده در خراسان و شمالغرب، بیان می‌کند: زعفران کشت شده در بناب و مرند در اکثر موارد از نظر کیفیت، برتر از زعفران خراسان بوده و تنها تفاوت شرایط کشت زعفران شمالغرب و خراسان در عمق کاشت است.

وی با ارائه توضیحاتی در خصوص مشخصات گیاهشناسی محصول زعفران، بیان می‌کند: زعفران گیاهی چند ساله است که با یک بار کشت می‌توان به اندازه‌ی هفت یا هشت سال محصول از آن برداشت کرد، با توجه به اینکه فقط کلاله‌ی زعفران، قسمت خوراکی آن محسوب می‌شود، تنها قسمت تجاری نیز همین قسمت است، بنابراین میزان عملکرد محصول نیز تحت تاثیر این امر قرار می‌گیرد و به عنوان مثال از یک هکتار زمین زعفران، چهار یا پنج کیلوگرم محصول تجاری به دست می‌آید و عمده دلیل گرانی زعفران نیز همین است.

وی با بیان اینکه بذر زعفران عقیم است، می‌گوید: تنها راه تکثیر زعفران، تکثیر رویشی است و این نیز با تکثیر کردن یا استفاده از پیاز، امکان‌پذیر است و کرن‌هایی که در آبان ماه به گل می‌نشینند نیز باید در شهریور ماه کشت شوند. دوره‌ی گلدهی کوتاه و نیاز آبی کم و همچنین مقاومت تقریبی به خشکی و سرما باعث توجه کشاورزان بومی این منطقه به محصول زعفران شده، بطوریکه این محصول در زمستان دارای برگ بوده و لازم به ذکر است که در ابتدا گل‌های زعفران و سپس برگ‌های آن ظاهر می‌شود. زعفران با دو روش مرسوم کپه‌ای و ردیفی کشت می‌شود که در روش اول سه الی پنج پیاز را رو به بالا و با فاصله‌ی 20 سانتی‌متر در چاله‌ای که حفرشده قرار می‌دهیم و روش دوم نیز مناسب کشت مکانیزه است.

استاد گروه علوم باغبانی دانشکده‌ی کشاورزی دانشگاه تبریز، خاک حاصلخیز و سبک برای تسهیل جوانه‌زنی و کود دامی کافی را برای رشد مناسب این محصول ضروری، عنوان کرده و ادامه می‌دهد: زعفران به عنوان یک محصول ضدافسردگی قوی و موثر در برطرف کردن انواع افسردگی و بیماری‌هایی از این قبیل نقش بسزایی دارد و به عنوان ادویه نیز در اکثر کشورها استفاده می‌شود. زیاده‌روی در مصرف زعفران در دوران بارداری توصیه نمی‌شود، چرا که وجود برخی ترکیبات در آن موجب سقط جنین و عواقبی از این دست می‌شود.

وی در خصوص طعم و عطر زعفران، بیان می‌کند: وجود ترکیب کروسین سبب ایجاد رنگ زعفران شده و وجود ترکیب سافرانال و پیکروکروسین عطر و طعم خاص زعفران را ایجاد می‌کنند.با مطالعه‌ی سایر قسمت‌های رویشی دورریز زعفران مانند پرچم، مادگی و خامه به این نکته پی برده‌ایم که سایر قسمت‌ها علاوه بر کلاله‌ی زعفران خاصیت آنتی اکسیدانی دارند و می‌توان از این بخش‌ها نیز در ساخت دارو و مواد آرایشی و بهداشتی و همچنین رنگرزی بهره برد. پژوهش‌های اخیر نیز نقش موثر زعفران را در پیشگیری از بیماری سرطان به اثبات رسانیده است و این آزمایش نیز بر روی موجودات آزمایشگاهی نقش مثبت و موثری داشته است.

وی با بیان اینکه ایران قطب تولید زعفران جهان است، می‌گوید: آذربایجان شرقی هم در بین استان‌های کشور در سال‌های گذشته توانسته است خود را به جمع مدعیان تولید این محصول برساند. 

علیزاده سالطه خاطرنشان می‌کند: کشت زعفران از اواخر دهه 70 و در پی تلاش برای مدیریت منابع آبی و اصلاح الگوی کشت در آذربایجان شرقی رواج یافت که دشت مرند، مستعدترین اراضی برای زعفران شمالغرب بود. سود بالای کشت و فروش، تنها چهار بار آب دهی در طول یکسال، زحمت کم و قیمت بالای محصول نیز خود کشاورزان را به سمت کشت زعفران ترغیب کرد. 

سطح زیر کشت زعفران در آذربایجان شرقی ۳۰۵ هکتار است

مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی هم در ادامه سطح زیر کشت زعفران در این استان را ۳۰۵ هکتار کرده و به ایسنا می‌گوید: ۶۰ درصد از این مقدار متعلق به شهرستان مرند است و شهرستان‌های آذرشهر، بناب و چاراویماق از شهرستان‌هایی هستند که زعفران در آن‌ها کشت می‌شود.

محمد باقر بی‌پروا می‌افزاید: خاک نرم حاصلخیز و نفوذ پذیر، بستر مناسبی برای کشت زعفران بوده و این محصول با شرایط نوری استان تطابق دارد. 

وی ادامه می‌دهد: نیاز آبی زعفران ۳۰۰۰ الی ۳۵۰۰ متر مکعب در سال بوده و این محصول جزو محصولات کم آب‌بر به حساب می‌آید و زمانی آبیاری می‌شود که هیچ محصولی آبیاری نمی‌شود.

وی، کشت زعفران را در صورت وجود نیروی کار و تامین ادوات برداشت به صرفه عنوان می‌کند.

مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان‌شرقی در خاتمه با بیان اینکه سهم استان ما از صادرات زعفران کشور چندان قابل توجه نیست، خاطرنشان می‌کند: دو واحد بسته بندی در شهرستان مرند وجود دارد، اما به دلیل برند بودن زعفران خراسان و میزان بالای تولید، قسمتی از تولیدات به خراسان ارسال می‌شود.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی اقتصادی زعفران جهاد كشاورزي مرند بناب آذربایجان شرقی زعفران خراسان بناب و مرند کشت زعفران کشت می شود بسته بندی ی زعفران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۲۶۰۰۹۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اعلام برنامه های روز ملی گندم و نان در آذربایجان شرقی

به گزارش خبرگزاری صداوسیمای مرکز آذربایجان شرقی اکبر کرامتی در جلسه ستاد بزرگداشت روز ملی گندم و نان (۳۱ فروردین) با بیان اینکه شورای انقلاب فرهنگی سال گذشته ۱۱ مناسبت جدید را برای درج در تقویم رسمی کشور تصویب کرده که ۷ مناسبت آن با هدف توسعه نشاط اجتماعی و احیای فرهنگ روستا مربوط به تولیدات کشاورزی است گفت: بر اساس اعلام شورای انقلاب فرهنگی ۳۱ فروردین روز ملی گندم و نان، ۲۰ اردیبهشت روز گل محمدی و گلاب، ۳۱ مرداد روز عسل، ۲۵ شهریور روز خرما، ۵ آبان روز زعفران، ۷ آبان روز انار و ۴ آذر روز زیتون در ضمیمه تقویم رسمی کشور ثبت شده است.

وی با بیان اینکه ثبت ۷ روز محصول در ضمیمه تقویم رسمی کشور بنا بر جشن‌ها و آئین‌های شکرگزاری این محصولات کشاورزی صورت گرفته است ادامه داد: سال زراعی گذشته با توجه به نظر رهبر معظم انقلاب اسلامی در جهت خودکفایی محصولات اساسی به ویژه گندم، وزارت جهاد کشاورزی در کنار کشاورزان برای خودکفایی در محصول اساسی گندم شرایطی را ایجاد کرد که با وجود خشکسالی‌های اخیر، کشور در گندم نان به خودکفایی برسد که این مهم محقق شده است.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهادکشاورزی استان آذربایجان شرقی با تاکید بر اینکه در دولت سیزدهم و در سال گذشته در تولید گندم نان به خودکفایی رسیدیم، گفت: ارتقای کمی و کیفی تولید گندم تا آرد کامل نان که به دست مصرف کنندگان برسد، در دستور کار وزارت جهاد کشاورزی قرار دارد.

کرامتی با اشاره به اینکه دولت، سالیانه بالغ بر ۲۰۰ هزار میلیارد تومان یارانه برای تأمین گندم مورد نیاز کشور پرداخت می‌کند، افزود: مصرف نان برای هر نفر در کشورمان به طور میانگین ۳۲۰ گرم در روز است که به طور متوسط ۴۰ درصد از انرژی روزانه مورد نیاز مردم را تأمین می‌کند که این امر، نشان‌دهنده اهمیت و جایگاه گندم به عنوان ضروری‌ترین کالای اساسی کشور است.

وی به برنامه‌های درنظر گرفته شده برای گرامیداشت روز ملی گندم و نان اشاره نمود و افزود: برگزاری همایش به مناسبت روز ملی گندم و نان با حضور کارشناسان تولید بذر و گندم از مراکز تحقیقاتی بخش کشاورزی و تجلیل از ۱۰ نفر از گندمکاران، نانوایان و کارخانجات نمونه استان، برگزاری روز مزرعه در ۲۱ شهرستان به مناسبت روز ملی گندم و نان، برگزاری گفتگوی تلویزیونی در خصوص جهش تولید در گندم، اجرای برنامه برکت توسط مدیریت ترویج با حضور کارشناسان حوزه زراعت، برپایی نمایشگاه با موضوع گندم و نان در شهرستان‌ها، برگزاری نشست تخصصی تبیین آموزه‌های اسلام در حوزه کشاورزی با محوریت تولید گندم توسط حوزه نمایندگی ولی فقیه در سازمان، تهیه و ارسال پیامک تبریک به گندمکاران، نانوایان و صاحبان کارخانجات آرد و نان استان، تهیه و ارسال پیام‌های ترویجی به همین مناسبت در شبکه‌های اجتماعی و فضای مجازی، تهیه بروشور در اهمیت تولید گندم (کشت، داشت و برداشت) و نصب بنر در سازمان و شهرستان‌ها، برگزاری مسابقه پیامکی ویژه همکاران، گندمکاران و نانوایان، حضور مدیران غله و اتحادیه نانوایان در نانوایی‌ها و تبریک این روز به نانوایان و برگزاری برنامه کوهنوردی همکاران سازمان به مناسبت روز ملی گندم و نان و صعود به قله آیدین در روز جمعه ۳۱ فروردین از جمله این برنامه‌ها می‌باشد.

دیگر خبرها

  • اعلام برنامه‌های روز ملی گندم و نان در استان آذربایجان شرقی
  • حضور تیم کوراش بانوان آذربایجان شرقی در مسابقات قهرمانی کشور
  • اعزام تیم کوراش بانوان آذربایجان شرقی به مسابقات قهرمانی کشور
  • اعلام برنامه های روز ملی گندم و نان در آذربایجان شرقی
  • قاچاق، آفت اصلی زعفران
  • توزیع کود یارانه دار در آذربایجان شرقی
  • توزیع کود یارانه دار در استان
  • پرواز‌های فرودگاه تبریز طبق برنامه انجام می‌شود
  • هرس شاخه های درختان سیب در شهرستان مراغه
  • پیش‌بینی بارش تگرگ در آذربایجان‌شرقی