Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-04-24@05:53:27 GMT

مذاکرات صلح بین الافغانی در قطر؛ بیم ها و امیدها

تاریخ انتشار: ۲۲ شهریور ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۲۶۶۷۴۹

مذاکرات صلح بین الافغانی در قطر؛ بیم ها و امیدها

خبرگزاری مهر، گروه بین الملل: فرهاد همتی: سرانجام پس از ماهها کشمکش، مذاکرات صلح میان تیم های مذاکره کننده دولت کابل و طالبان امروز شنبه در دوحه پایتخت قطر آغاز شد. نشست بین‌الافغانی دوحه در نوع خودش نخستین نشستی است که در قطر برگزار می‌شود. حضور شماری از مسئولان دولت افغانستان، این نشست را با دو نشست پیشین که در مسکو برگزار شد، متمایز کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ریاست هیئت مذاکره کننده دولت افغانستان با طالبان را «عبدالله عبدالله» رئیس شورای عالی مصالحه ملی برعهده دارد. به گفته رسانه های افغانستانی، تأمین آتش بس، دفاع از جمهوریت و قانون اساسی از جمله موضوعاتی است که هیئت مذاکره کننده با طالبان از آنها دفاع خواهند کرد. به هر حال مذاکرات صلح بین الافغانی امروز در قطر در شرایطی آغاز شده است که کارشناسان درباره این نشست و نتایج احتمالی آن دو دیدگاه متفاوت مطرح می کنند.

نگاه بدبینانه

از منظر برخی از کارشناسان، مذاکرات مستقیم بین طیف‌های مختلف مردم افغانستان گامی جدی و مهم به سوی برقراری صلح پایدار در این کشور محسوب می شود. از دیدگاه این کارشناسان، مذاکرات بین‌الافغانی در قطر می تواند به چندین دهه جنگ در افغانستان پایان دهد و بالاخره مردم این کشور پس از سالها جنگ و خونریزی و اشغالگری روی آسایش را ببیند. عبداللطیف نظری کارشناس روابط بین الملل و سیاستمدار افغانستان در این باره می گوید: در صورتی که در مذاکرات پیش روی طالبان و دولت افغانستان تقسیم عادلانه قدرت انجام شود، این امید وجود دارد که افغانستان به ثبات نسبی دست یابد و به تدریج بر بحران ۴۰ ساله در یک بازه زمانی فائق آید. صرفنظر از بیم ها و امیدهایی که درباره مذاکرات دوحه مطرح است، اگر طرفهای مذاکره کننده در مذاکرات به حفظ جمهوریت و قانون اساسی اهتمام بورزند، می توان امیدوار بود که مذاکرات صلح بین الافغانی در قطر بتواند شروعی برای پایان دادن به جنگ و در عین حال مقدمه ای برای خروج نیروهای خارجی از این کشور باشد

نگاه خوشبینانه

اما در مقابل برخی دیگر از کارشناسان در کنار شماری از شخصیت های سیاسی افغانستان درباره شروع مذاکرات بین افغانستانی ابراز نگرانی و تردید می کنند. این کارشناسان بر این باورند که پس از امضای توافقنامه صلح آمریکا و طالبان و تداوم پراکندگی سیاسی در جناح مخالف، بازگشت نظام امارت طالبانی افغانستان را تهدید می کند. عبدالعلی محمدی حقوقدان و مشاور سابق رئیس جمهور افغانستان در این باره توافق آمریکا و طالبان و تاثیر آن بر مذاکرات امروز قطر می گوید: براساس این توافقنامه آمریکایی ها به طور عملی اختیار تعیین نوع حکومت یا رژیم سیاسی جایگزین را به طالبان داده تا در تفاهم با سایر گروه‌های سیاسی در مورد آن تصمیم بگیرند.

بیم ها و امیدها

بیم ها و امیدها درباره مذاکرات صلح بین الافغانی در دوحه در شرایطی است که ترامپ با اعزام وزیر خارجه خود به نشست دوحه، در تلاش است تا مذاکرات صلح افغانستان قبل از انتخابات آمریکا، نتایجی به همراه داشته باشد تا ترامپ بتواند از کارت صلح افغانستان در انتخابات ریاست جمهوری پیش روی آمریکا به عنوان برگ برنده استفاده نماید. این امیدواری مقامات آمریکا درحالی است که خیلی ها معتقدند این مذاکرات به دلیل مباحث مناقشه آمیز میان طرفین طولانی خواهد بود و حل آنها مستلزم زمان خواهد بود. «لاورل میلر» مسئول سابق میز افغانستان و پاکستان در وزارت خارجه آمریکا، صلح میان افغان‌ها را تا پیش از آبان ناممکن می داند: «جای تعجب نیست که ایالات متحده دوست دارد به سرعت و قبل از ماه نوامبر توافق حاصل شود. تحلیلگران از اظهارات قطعی طفره می‌روند، اما من با قاطعیت مطرح می‌کنم به هیچ وجه نمی‌توان پیشرفت قابل توجهی در روند صلح تا سوم نوامبر به دست آورد».

در این میان حسن عباس پژوهشگر ارشد مرکز سیاست جهانی در واشنگتن دراین باره معتقد است: «حقایق نشان دهنده خواسته صلح مردم افغانستان است و همزمان در طالبان نیز عطش قدرت دیده می‌شود. در عین حال مذاکرات میان گروه‌های داخل افغانستان پر سرو صدا و وقت گیر خواهد بود. موفقیت گفتگوهای بین الافغانی نیاز به واسطه‌های معتبر و و همچنین بی‌طرف دارد و ممکن است این فرآیند یکسال طول بکشد».

به هرتقدیر مذاکرات صلح بین الافغانی امروز در شرایطی در دوحه قطر آغاز شده است که حفظ جمهوریت و قانون اساسی خط قرمز هیات اعزامی دولت افغانستان در مذاکرات قطر است. در این میان تأمین آتش بس از جمله موضوع های مهم برای نمایندگان دولت افغانستان در مذاکرات محسوب می شود اما در این میان برخی کارشناسان می‌گویند که طالبان به راحتی با برقراری آتش‌بس موافقت نمی‌کند زیرا این گروه جنگ را نقطه قوت خویش و وسیله و پشتوانه‌ای برای پیروزی در مذاکرات بین‌الافغانی و دیپلماسی‌اش می‌داند.

در مجموع صرفنظر از بیم ها و امیدهایی که درباره مذاکرات دوحه مطرح است، اگر طرفهای مذاکره کننده در مذاکرات به حفظ جمهوریت و قانون اساسی اهتمام بورزند، می توان امیدوار بود که مذاکرات صلح بین الافغانی در قطر بتواند شروعی برای پایان دادن به جنگ و در عین حال مقدمه ای برای خروج نیروهای خارجی از این کشور باشد.

کد خبر 5021903

منبع: مهر

کلیدواژه: مذاکرات بین الافغانی دوحه قطر افغانستان طالبان ایالات متحده امریکا رژیم صهیونیستی عراق امارات متحده عربی لبنان عربستان سعودی فلسطین دونالد ترامپ روسیه عادی سازی روابط با اسرائیل ویروس کرونا ایران بحرین ترکیه مذاکرات صلح بین الافغانی جمهوریت و قانون اساسی بین الافغانی در قطر دولت افغانستان مذاکره کننده بیم ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۲۶۶۷۴۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

داعش مسئول حمله تروریستی کابل

گروه تروریستی داعش در بیانیه‌ای مسئولیت انفجار شب گذشته در منطقه «کوته‌سنگی» واقع در حوزه‌ سوم امنیتی شهر کابل را به‌عهده گرفت.

داعش در این بیانیه نوشت بمب مغناطیسی یک خودروی حامل شیعیان را هنگام عبور از ایست‌ بازرسی طالبان هدف قرار داده و در نتیجه 10 غیرنظامی و اعضای طالبان کشته و یا زخمی شدند.

پیش از این خالد زدران سخنگوی پلیس طالبان در کابل گفته بود در نتیجه این انفجار راننده خودرو جان باخته و سه تن دیگر زخمی شدند.

باشگاه خبرنگاران جوان افغانستان افغانستان

دیگر خبرها

  • کرسی افغانستان در سازمان ملل به طالبان واگذار شود
  • آماده همکاری گسترده با طالبان هستیم
  • ادامه گشت زنی پهپادهای ناشناس در آسمان افغانستان
  • سفیر طالبان در پکن: مناسبات افغانستان با چین بسیار مهم است
  • تعیین سفیر جدید طالبان در تاشکند
  • تعیین سفیر جدید طالبان در ازبکستان
  • طالبان: نیمی از اعضای داعش خوراسان اتباع تاجیکستان هستند
  • حقانی: دنیا باید بپذیرد که افغانستان کشور مستقل است
  • داعش مسئول حمله تروریستی کابل
  • حمله کابل| داعش: شیعیان و طالبان را هدف قرار دادیم