Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه ایسکانیوز، براساس اصل 30 قانون اساسی دوات موظف است امکانات آموزش و پرورش رایگان را برای همه مردم تا پایان دوره متوسطه فراهم کند. در سال‌های اخیر با افزایش هزینه‌های آموزش و پرورش و کاهش درآمد‌های کشور، دولت خصوصی‌سازی آموزش و طرح خرید خدمات آموزشی را مطرح کرده است. طرح موضوع خصوصی‌سازی آموزش مورد انتقاد بسیاری از معلم‌ها و دیگر متخصصان حوزه آموزش و پرورش شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در نشست «بررسی ابعاد خصوصی‌سازی در آموزش و پرورش» میزبان 4 نفر از فعالان دانشجویی دانشگاه فرهنگیان بودیم و درباره آثار این طرح‌ها گفت‌وگو کردیم.

در نشست «بررسی ابعاد خصوصی در آموزش و پرورش» میزبان حمید رفیعی جانشین مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان بودیم. رفیعی در این گفت‌وگو با تاکید بر اینکه طرح خرید خدمات آموزشی به نظام تعلیم و تربیت آسیب جدی وارد می‌کند، گفت: این طرح شأن معلم را پایین می‌آورد و آموزش و پرورش را به بنگاه کاریابی تبدیل می‌کند. این دانشجوی دانشگاه فرهنگیان، معتقد است خصوصی‌سازی مدارس ضربه‌ای اساسی به عدالت آموزشی و کیان تعلیم و تربیت وارد می کند و آموزش و پروش با خصوصی سازی از کنترل حاکمیت خارج خواهد شد. ادامه این گقت‌و‌گو به شرح زیر است.

نظر شما درباره خصوصی‌سازی در آموزش و پرورش چیست؟

خصوصی‌سازی در برخی فرآیندهای آموزش و پرورش مثل فرآیند چاپ کتاب، تامین کاغذ و کارهای خدماتی که در حال حاضر توسط وزارتخانه انجام می شود، اشکالی ندارد؛ اما فرایند تعلیم و تربیت نباید خصوصی شود. خصوصی‌سازی مدارس ضربه‌ای اساسی به عدالت آموزشی و کیان تعلیم و تربیت وارد می کند. در قانون اساسی موضوع آموزش و پرورش رایگان عنوان شده و این موضوع یک شعار مهم برای جمهوری اسلامی است. انقلاب اسلامی به آموزش و پرورش همانند امنیت و بهداشت، یک نگاه حاکمیتی دارد، اما این نگاه در دولت‌ها تا حدودی تغییر کرده است و اکنون دولت نگاه هزینه‌ای به آموزش و پرورش دارد. در ابتدا مدارس غیرانتفاعی با این شعار که قرار است، کاستی‌های آموزش و پرورش را پوشش دهد، راه اندازی شدند. در آن زمان اینطور بیان می‌شد که دولت به جای اینکه برای خانواده‌های پولدار هزینه کند، این خانواده‌ها خود هزینه تحصیل فرزندانشان را پرداخت کنند و وزارتخانه بودجه خود را در مناطق محروم مصرف کند.

مدارس غیرانتفاعی سودمحور‌ شده‌اند

در ابتدای انقلاب مدارس غیرانتفاعی با ایده مردمی شدن و مشارکت مردم در آموزش در قالب آیین‌نامه خاص شکل گرفت و قرار‌ نبود سودی برای موسسان آنها داشته باشد، اما بعد از مدتی نگاه سود محور بر آموزش و پرورش حاکم شد که برگرفته از سیاست دولت‌های وقت بود. شیوه کنونی مدیریت مدارس غیرانتفاعی، به نحوی که برای موسسان آنها سود دارد با آیین‌نامه ابتدایی که برای این مدارس تعیین شده بود، همخوانی ندارد، به همین دلیل امروز اسم این مدارس را عوض کرده‌اند و آنها را مدارس خصوصی یا غیر‌دولتی می نامند. با حمایت‌هایی که دولت‌های مختلف از مدارس غیرانتفاعی داشته‌اند، در حال حاضر ۱۰ درصد از دانش‌آموزان کل کشور در این مدارس مشغول به تحصیل هستند در حالی که به لحاظ کمیت ۱۷ درصد از مدارس کشور را تشکیل می‌دهند اما چون این مدارس فضای کوچکی دارند، تعداد دانش‌آموزان آنها نیز کمتر است.

چرا معلم‌ها نسبت به گسترش مدارس غیرانتفاعی نظر منفی دارد؟

با وارد شدن جریان پول به نظام تعلیم و تربیت، ادامه تحصیل و موفقیت در کنکور نیز نیازمند هزینه‌ کردن شد. پولی شدن این سیستم‌ها باعث شد، کسانی که پول بیشتری دارند، بتوانند از آموزش بهتری استفاده کنند. آموزشی که بر اساس موفقیت در کنکور تنظیم شده و به حقیقت تعلیم و تربیت توجه چندانی ندارد. این جریان باعث شده که رتبه های برتر کنکور محدود به تعدادی از مدارس خاص شود.

داشتن پدر پولدار لازمه موفقیت در کنکور

با وارد شدن جریان پول به نظام تعلیم و تربیت، ادامه تحصیل و موفقیت در کنکور نیز نیازمند هزینه‌ کردن شد. پولی شدن این سیستم ها باعث شد، کسانی که پول بیشتری دارند، بتوانند از آموزش بهتری استفاده کنند.

در حال حاضر وضعیت به گونه‌ای شده که دانش‌آموز برای موفقیت در کنکور یا باید پدر پولدار داشته باشد یا خانواده دانش‌آموز باید از نیازهای زندگی خود بگذرند تا دانش‌آموزشان بتواند در کنکور رتبه خوبی کسب کند. در عمل افرادی که در دهک‌های پایین درآمدی جامعه قرار دارند، این امکان را ندارند که در دانشگاه‌های برتر کشور تحصیل کنند. همه این مسائل دست به دست هم داده و به عدالت آموزشی و عدالت اجتماعی آسیب جدی وارد کرده است. اختلاف طبقاتی ایجاد شده، مشکلات فرهنگی برخی مدارس غیرانتفاعی و اشکالاتی که این مدارس در نظام تعلیم و تربیت دانش‌آموزان ایجاد کرده‌اند، باعث شده تا معلم‌ها نسبت به گسترش این فضاها و خصوصی‌سازی مدارس ناراضی باشند و با آن مخالفت کنند.

به نظر شما دولت چرا طرح خرید خدمات آموزشی را مطرح کرد؟

اکثر دانش‌آموزانی که در این مدارس تحصیل می‌کنند، جزو دهک بالای درآمدی در کشور هستند. مشکلات اقتصادی در چند سال اخیر باعث شده رشد مدارس غیرانتفاعی کاهش یابد. بحران جدی آموزش پرورش در سال تحصیلی پیش‌رو، منجر به کاهش ثبت‌نام در مدارس غیرانتفاعی شده است. خانواده‌ها به دلیل مجازی شدن، کاهش کیفیت آموزش و مشکلات اقتصادی که دارند، ترجیح می‌دهند، فرزندان خود را در مدارس دولتی ثبت‌نام کنند.

دولت نگاه هزینه‌ای به آموزش و پرورش دارد

از آنجا که دولت یک نگاه هزینه‌ای به آموزش و پرورش دارد و نمی‌خواهد برای آن هزینه کند، افزایش ثبت نام در مدارس دولتی را یک بحران می‌پندارد. جریان لیبرال حاکم در کشور ما بر خلاف نگاه جریان لیبرال در غرب به آموزش اهمیت چندانی نمی‌دهد. دولت وقتی دید که خصوصی‌سازی مدرسه‌ها در کاهش هزینه‌ها تاثیر مد نظر آنها را نداشته است، طرح خرید خدمات آموزشی را به جریان انداخت. این طرح یک چالش جدی در نظام تعلیم و تربیت ایجاد خواهد کرد. در بین متخصصان آموزش و پرورش کمتر کسی هست که از این طرح دفاع کند، اما این طرح جزو سیاست‌های دولت است و خود رئیس جمهور، سال ۹۸ هنگام ارائه بودجه به مجلس شورای اسلامی، از آن دفاع کرد.

طرح خرید خدمات آموزشی چه اشکالاتی دارد؟

در طرح خرید خدمات آموزشی قرار است معلمان مانند نیروهای خدماتی سازمان‌ها، توسط شرکت‌های خصوصی تامین شوند. این شرکت‌ها بودجه را از دولت می گیرند و حقوق افراد انتخاب شده به عنوان معلم را پرداخت می‌کنند. نیروهای انتخاب شده توسط این شرکت‌ها به عنوان نیروی شرکتی به حساب می‌آیند و حقوق آنها بر اساس حقوق پایه اداره کار مشخص می‌شود. متوسط ساعت کاری یک معلم در هفته ۲۴ ساعت است، در نتیجه حقوق و بیمه این افراد به اندازه نصف پایه حقوق محاسبه خواهد شد. این افراد در هر ماه حداکثر یک میلیون تومان به عنوان حقوق دریافت خواهند کرد.

طرح خرید خدمات آموزشی باعث می‌شود افرادی وارد کار معلمی شوند که بیشتر بر اساس رابطه و رانت انتخاب شده‌اند و از طرف دیگر و به قابلیت‌های کار معلمی در انتخاب آنها توجه نشده و تخصصی در امر تعلیم و تربیت ندارند. افرادی که وارد طرح خرید خدمات آموزشی می‌شوند، توانایی کمتری نسبت به افراد گزینش شده دارند. اکثر این افراد پیش از این، تمامی راه‌های ممکن برای استخدام را طی کرده‌اند اما به نتیجه‌ نرسیده‌اند و به امید اینکه در آینده به صورت رسمی

طبق قانون بودجه سال ۹۹ قرار است، امسال ۶۰۰ هزار دانش‌آموز از معلمان طرح خرید خدمات آموزشی استفاده کنند. دولت روحانی به دنبال این است که سالانه ۱۰ درصد به تعداد این معلمان بیفزاید و در نهایت جمعیت آنها را به ۵۰ درصد کل معلمان کشور برساند.

استخدام خواهند شد، وارد این طرح می‌شوند. معلمان طرح خرید خدمت، اغلب در مدرسه‌های مناطق محروم به کار گرفته می‌شوند، در حالی که به خاطر سطح کمتر سواد خانواده‌ها در این مناطق، باید افراد توانمندتر به کار گرفته شوند. دولت با این بهانه که معلم‌ها برای تدریس به مناطق محروم نمی‌روند، طرح خرید خدمت را توجیه می‌کند، در حالی که با کارهایی مثل افزایش حقوق خدمت در این مناطق، می توان انگیزه لازم برای حضور معلمان در این مناطق را فراهم کرد.

طبق قانون بودجه سال ۹۹ قرار است، امسال ۶۰۰ هزار دانش‌آموز از معلمان طرح خرید خدمات آموزشی استفاده کنند. دولت روحانی به دنبال این است که سالانه ۱۰ درصد به تعداد این معلمان بیفزاید و در نهایت جمعیت آنها را به ۵۰ درصد کل معلمان کشور برساند. وزیر آموزش و پرورش گفته که جلوی این طرح گرفته شده است اما آمارهایی وجود دارد که نشان می‌دهد، در برخی استانها تعداد این معلمان به بیش از ۱۰ درصد هم رسیده است. راه‌های مختلفی برای تامین معلم مورد نیاز آموزش و پرورش وجود دارد و مهم‌ترین راهکار نیز توسعه دانشگاه فرهنگیان است. معلم‌هایی که در این طرح به کار گرفته می‌شوند یا توانایی لازم را نداشته یا به دلیل حقوق کم انگیزه جدی برای کار کردن ندارند، به همین دلیل میزان عدالت آموزشی به مرور کاهش می‌یابد.

طرح خرید خدمت، شأن معلم را پایین می‌آورد

آیا این طرح باعث نمی‌شود آموزش و پرورش از کنترل حاکمیت خارج شود؟

طرح خرید خدمات آموزشی، عملاً آموزش و پرورش را از حاکمیتی بودن خارج می‌کند. در همه دنیا مرسوم است که حکومت‌ها برای رسیدن به اهداف مد‌نظر خود، نظام تعلیم و تربیت را مطابق سیاست‌های خود پیش ببرند. در کشور ما نیز با توجه به حاکمیت دین اسلام و تربیت دانش‌آموزان بر اساس مبانی اسلامی، حاکمیت دولت بر آموزش و پرورش امر مهمی است. از طرفی نظارت بر این طرح هم ممکن نیست. آموزش و پرورش نیروی لازم برای نظارت بر مدارس غیرانتفاعی را ندارد، حالا چطور می‌تواند بر تک تک این معلمان نظارت کند. مهمتر از همه اینکه، این طرح شأن معلم را پایین می‌آورد و روح حاکم بر آموزش و پرورش و ارزش و جایگاه‌ معلمی‌ را از بین می‌برد.

آیا احتمال دارد افرادی که در طرح خرید خدمات آموزشی به عنوان معلم به کار گرفته می‌شوند بعد از مدتی به استخدام آموزش و پروش در بیایند؟

معلمان این طرح شانسی برای استخدام در آموزش و پرورش ندارد، ضمن اینکه حق التدریسی ها هم نباید شانسی داشته باشند. اگر قرار بر استخدام باشد یا باید از طریق دانشگاه فرهنگیان صورت گیرد یا آزمون برگزار شود. اگر آزمون برگزار شود کسانی انتخاب می‌شوند که شایستگی بیشتری دارند. نقدهای زیادی به نحوه تربیت معلم و دانشگاه فرهنگیان وارد است، اما کسانی که در ابتدای جوانی تحصیل در دانشگاه فرهنگیان را انتخاب کرده‌اند، متعهد شده‌اند که ۳۰ سال معلم باشند و انگیزه کار معلمی را دارند.

جوانانی که وارد دانشگاه فرهنگیان می‌شوند برای کار معلمی احترام قائل هستند. از زمانی که طرح خرید خدمات آموزشی مطرح شده، آموزش و پرورش به بنگاه کاریابی تبدیل شده است. افراد به دلیل کار پیدا کردن به سراغ این طرح می‌روند. آموزش و پرورش نیروهای اداری زیادی در حوزه‌هایی مثل فناوری، حسابداری، رفاهی و خدماتی دارد. نزدیک به ۱۰۰ هزار نفر در مشاغل غیر از معلمی در آموزش و پرورش مشغول به کار هستند، چرا این خدمات را به بخش خصوصی نمی‌دهند در حالی که نسبت به کار معلمی این امور بار ارزشی بسیار کمی دارند.

سند تحول لقلقه ریان مسئولان شده

سند تحول بنیادین آموزش و پرورش توانسته به بهبود ساختارهای این نهاد کمک کند؟

نظام تعلیم و تربیت از پیچیده‌ترین حوزه‌های مدیریت دولتی است و ابعاد مختلف اجتماعی و فرهنگی دارد. آموزش و پرورش کنونی با همه نکات مثبتی که نسبت به پیش از انقلاب دارد، هنوز در تراز انقلاب اسلامی نیست، علت اصلی ضعف در سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی کلان است. آموزش و پرورش هیچگاه در محور توجه دولت‌ها نبوده است، اگر دولت‌ها آنطور که شایسته آموزش و پرورش است به آن توجه می‌کردند، امروز مشکلات فرهنگی و آسیب‌های اجتماعی جامعه در این حد نبود.

برای تدوین سند تحول بنیادین وقت و مطالعات زیادی صرف شده است، اما سوال این است که آموزش و پرورش چقدر در مسیر این سند حرکت کرده است. بسیاری از مسئولان وزارت آموزش و پرورش از زیرنظام های سند تحول آگاهی ندارند و مبانی نظری آن را نخوانده‌اند. سند تحول امروز فقط به لقلقه زبان مسئولان تبدیل شده است. تغییر رویکرد و تحول بنیادین نظام تعلیم و تربیت، اولویت و ضرورت اصلی آموزش و پرورش است.

یکی از اشکالات آموزش و پرورش در کشور ما نحوه نظارت بر مدارس است به نظر شما چه مدلی برای این کار در کشور ما مناسب است؟ آیا نظارت مردمی می‌تواند مفید باشد؟

در طول این سال‌ها از کشورهای موفق در حوزه آموزش و پرورش الگو گرفته‌ایم و ساختارهای موفق آنها را برای خود بومی‌سازی کرده‌ایم، اما در این بومی‌سازی به ابعاد فرهنگی و اجتماعی جامعه ایرانی توجه نشده و در نتیجه این مدل‌ها برای ما موفقیتی به همراه نداشته است. امروز شیوه‌های مختلف نظارت در جهان وجود دارد. در شیوه‌ای از نظارت که همتایان نامیده می‌شود، معلم‌ها بر یکدیگر نظارت می‌کنند، نظارت خانواده‌ها، نظارت نهادهای محلی، نظارت متمرکز و نظارت نهادهای بیرونی، از دیگر شیوه‌های نظارت بر آموزش و پرورش است.

باید بررسی شود که آیا نظارت مردم بر آموزش و پرورش می‌تواند تاثیری بر بهبود وضعیت آموزش و پرورش و توسعه عدالت آموزشی داشته باشد یا خیر، امروز یکی از چال‌ های آموزش و پرورش خود خانواده‌ها هستند؛ چرا که خانواده‌ها مسیر آموزش و پرورش را به سمتی هدایت می‌کنند که موفقیت در کنکور ملاک باشد. نظارت خارجی بر آموزش و پرورش می‌تواند موثر باشد اما اینکه از چه مدلی استفاده شود مهم است. در سند تحول بنیادین آموزش و پرورش به ابعاد مختلفی توجه شده و یکی از مطالبات این سند، ایجاد تحول در ساز و کارهای نظارتی است اما وزارت آموزش و پرورش برای این موضوع کار خاصی نکرده است.

انتهای پیام/

366 / 31 خصوصی‌سازی مدارس آموزش و پرورش دانشگاه فرهنگیان حمید رفعیی خرید خدمات آموزشی مدرسه غیرانتفاعی سند تحول

منبع: ایسکانیوز

کلیدواژه: خصوصی سازی مدارس آموزش و پرورش دانشگاه فرهنگیان خرید خدمات آموزشی مدرسه غیرانتفاعی سند تحول طرح خرید خدمات آموزشی نظام تعلیم و تربیت مدارس غیرانتفاعی آموزش و پرورش دانشگاه فرهنگیان خصوصی سازی مدارس آموزش و پرورش بر آموزش و پرورش آموزش و پرورش آموزش و پرورش موفقیت در کنکور آموزش و پرورش طرح خرید خدمت تحول بنیادین عدالت آموزشی استفاده کنند دانش آموزان خانواده ها کشور ما دانش آموز کار معلمی سند تحول معلم ها ۱۰ درصد دولت ها بر اساس باعث شد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.iscanews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسکانیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۲۸۶۲۳۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

امسال مدارس از شهریور باز می‌شوند؟

به گزارش خبرآنلاین، دولت و مجلس در طرحی به دنبال تغییر زمان بازگشایی مدارس هستند و بر این اساس ممکن است زمان آغاز سال تحصیلی از ۱۰ شهریور باشد.

تسنیم در خبری نوشت: تغییر تقویم آموزشی مدارس در دستور کار دولت و مجلس قرار دارد. این طرح با پیشنهاد ۲۶ نماینده تدوین شده و در کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس مصوب شده است و هم اکنون در نوبت بررسی در صحن علنی مجلس شورای اسلامی قرار دارد.

طبق گفته‌های مهدی یزدان‌پناه؛ معاون حقوقی و مجلس سازمان اداری و استخدامی قرار است با توجه به شرایط اقلیمی و البته مجوز مجلس، تقویم آموزشی مدارس در اختیار دولت قرار بگیرد بر این اساس برای استان‌های سردسیر همچون آذربایجان غربی و شرقی، کردستان و زنجان آغاز سال تحصیلی از ۱۰ شهریور و برای مناطق گرمسیر کشور از ۱۰ مهر باشد.

به اذعان کارشناسان یکی از نگرانی‌ها این است که طبق این طرح، تقویم آموزشی در تمام مناطق کشور دستخوش تغییر شود و در استان‌هایی همچون تهران، البرز، مازندران و ... سال تحصیلی از ۱۰ شهریور آغاز شود، این موضوع دهه ۷۰ هم تجربه شد که با موفقیت همراه نبود و در نهایت با ورود مجلس، آغاز سال تحصیلی از اول مهر به عنوان قانون مصوب شد.

بر اساس این گزارش، موسی‌الرضا کفاش؛ معاون دبیرکل شورای عالی آموزش و پرورش درباره این طرح گفته است: طرحی که نمایندگان مجلس ارائه کردند و در شورای‌عالی آموزش و پرورش بررسی و تأیید شد، چندین بند دارد که در یک بند به زمان آغاز و پایان سال تحصیلی اشاره می‌کند همچنین اختیاراتی به شورای‌عالی آموزش و پرورش استان‌ها، مناطق آموزش و پرورش و مدارس برای تصمیم‌گیری درباره شناور شدن آغاز و پایان سال تحصیلی، برنامه هفتگی و تعطیلات فصلی ارائه می‌کند.

امسال مدارس از شهریور باز می‌شوند؟

وی در پاسخ به این پرسش که «آیا در ۱۴۰۳ زمان آغاز سال تحصیلی از شهریورماه است؟» افزود: این طرح فعلاً در کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس تصویب شده است و باید در صحن علنی مجلس نیز تصویب شود بنابراین فعلاً نمی‌توانیم بگویم که زمان بازگشایی مدارس تغییر کرده است.

۴۷۲۳۶

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1898573

دیگر خبرها

  • هدف اصلی طرح «شهید عرب» تجهیز سیستم گرمایشی مدارس استان است
  • تعطیلات مدارس در تابستان باشد یا بین دو نیمسال تحصیلی؟
  • ساخت و افتتاح ۲۷ مدرسه طی ۶ ماه در منطقه تبادکان مشهد
  • طرح جدید آموزش و پرورش ؛ کدام مدارس از 10 شهریور باز می شوند ؟
  • مدارس کار راهکاری برای کاهش ترک تحصیل / برنامه درسی هنوز برمبنای دهه ۶۰ است
  • براي تقويت و ارتقا جايگاه مدرسه بايد برخي از محدوديت ها را برداشت
  • تقویت جایگاه مدارس مستلزم رفع محدودیت‌ها و تفویض برخی اختیارات است
  • فعالیت کلاس‌های درس مدارس خوزستان تا روز آخر
  • افزوده شدن۶ کلاس درس به فضا‌های آموزشی شهرستان خواف
  • امسال مدارس از شهریور باز می‌شوند؟