Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «پارس نیوز»
2024-04-20@00:02:22 GMT

بیم و امیدهای سرمایه‌گذاری بانک‌ها در بازار سهام

تاریخ انتشار: ۲۵ شهریور ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۳۰۳۶۰۰

بعد از ریزش شدید بازار سهام طی هفته‌های اخیر، تصمیمات حمایتی متعددی برای بازگشت دوباره بازار به روند صعودی قبل گرفته شد؛ از ورود حقوقی‌ها به بازار از شنبه سرنوشت‌ساز تا انتشار خبر احتمال برداشت از صندوق توسعه ملی و حالا هم نوبت به لغو مصوبه ممنوعیت سرمایه‌گذاری بانک‌ها در بازار بورس رسیده است. 

شورای عالی بورس مصوبه ممنوعیت خرید سهام توسط بانک‌ها را به‌طور رسمی لغو کرد تا شاید ثبات و تعادل به معاملات بورس بازگردد، اما این اقدام با واکنش‌های مثبت و منفی همراه شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به‌زعم بعضی از کارشناسان این تصمیم عاملی برای سفته‌بازی می‌شود و به همین دلیل افزایش تورم را به دنبال خود می‌آورد، زیرا این پول تنها با هدف جلوگیری از افت شدید بورس به آن تزریق می‌شود و با خلق نقدینگی، باعث بالا رفتن تورم می‌گردد، زیرا نقدینگی تولیدشده به بخش واقعی اقتصاد و تولید وارد نمی‌شود. 

به نظر تعدادی دیگر از کارشناسان با ورود بانک‌ها در نقش سرمایه‌گذار در بازار بورس، نقدینگی خلق نمی‌شود که بتواند تورم ایجاد کند، زیرا اساسا افزایش نقدینگی مرتبط با افزایش پایه پولی است و در اجرای این مصوبه چنین مسئله‌ای متصور نیست. 

با بالا گرفتن اظهارنظرها درباره تبعات مثبت و منفی اجرای این مصوبه، حمیدرضا حاجی بابایی رئیس کمیسیون برنامه‌وبودجه و محاسبات مجلس، تصمیم این شورا که در آن مواد ۱۶ و۱۷ قانون رفع موانع تولید را ملغی کرده است، تخلف قانونی اعلام کرد، زیرا سازمان بورس نمی‌تواند مصوبه مجلس را تغییر دهد. 

سعید اسلامی بیدگلی عضو شورای عالی بورس هم در مقام پاسخگویی به انتقاد حاجی بابایی، عدم اجرایی بودن مصوبه شورای عالی بورس و مغایرت این مصوبه با قانون رفع موانع تولید و خروج بانک‌ها از بنگاه‌داری را رد کرد و این مصوبه را کاملا قابل‌اجرا دانست. 

او به حضور دو نماینده مجلس شورای اسلامی به‌عنوان ناظر شورا و رئیس‌کل بانک مرکزی به‌عنوان یکی از اعضای شورا در جریان این مصوبات اشاره کرد، درحالی‌که رئیس کمیسیون برنامه‌وبودجه حضور نمایندگان مجلس را در شورای عالی بورس، دلیلی موجه برای لغو قانون مجلس نمی‌داند.  

 ورود بانک‌ها در میان‌مدت و بلندمدت به نفع اقتصاد نیست

شورای عالی بورس و سازمان بورس از یک ماه گذشته که بازار وارد مسیر نوسان و بی‌ثباتی شد تلاش خود را برای بازگشت تعادل به بازار به کار گرفت و تصمیماتی را اتخاذ کرد. مجتبی رضاخواه عضو کمیسیون برنامه‌وبودجه در راستای مصوبه اخیر شورای عالی بورس گفت: اگر بانک‌ها بخواهند به شکل صوری وارد بازار سهام شوند و یا در وضعیت آن مداخله کنند، امکان به وجود آمدن تغییرات حباب گونه در بازار وجود دارد، زیرا این تغییرات دستوری خواهند بود. بازار بورس باید ارتباط مستقیم و غیردستوری با اقتصاد داشته باشد. 

وی اظهار کرد: رشد غیرطبیعی بورس طی چند ماه گذشته، با هیچ رشد اقتصادی در جامعه همخوانی نداشت، به‌طوری‌که در مدت‌زمان کوتاهی افزایش ۵۰ درصدی را در این بازار شاهد بودیم. بنابراین چنین رشدی به‌طورقطع غیرواقعی بود و متأسفانه در زمانی که بورس رشد غیرواقعی داشت، جلوی آن گرفته نشد.

رضاخواه ادامه داد: شاید ورود بانک‌ها در کوتاه‌مدت اثرات مثبتی بر‌جای بگذارد، اما در میان‌مدت و بلندمدت به نفع اقتصاد نخواهد بود. درصورتی‌که با ورود بانک‌ها مجددا بازار با رشد غیرواقعی مواجه شود، چنین روندی مورد تأیید نیست. 

عضو کمیسیون برنامه‌وبودجه با تأکید بر اینکه مجلس به دنبال رشد واقعی بورس است، افزود: رشد واقعی بازار سرمایه سازوکار خود را می‌طلبد و سازوکارهایی هم برای آن تعریف شده است. مجلس در جلسه غیرعلنی با وزیر اقتصاد این سازوکارها را موردبررسی قرار داد. 

رضاخواه با بیان اینکه نمی‌توان ورود بانک‌ها برای سرمایه‌گذاری را صرفا منجر به خلق نقدینگی دانست، گفت: بیشتر بازیگران اصلی بورس عرضه‌کنندگان دولتی هستند. باید بررسی شود که این عرضه‌کنندگان چه اقدامی انجام داده‌اند که بازار به یکباره روند صعودی زیادی پیدا کرده، اما به‌سرعت هم افت داشته است. اگر بخواهیم بانک‌ها را به چنین بازاری هدایت کنیم، امکان ایجاد تبعات منفی در بازار وجود دارد. 

 سرمایه‌گذاری بانک ها در بورس باعث افزایش نقدینگی نمی‌شود

قاسم محسنی کارشناس ارشد بازارهای مالی ورود بانک‌ها به عرصه سرمایه‌گذاری در بورس را برخلاف نظر بعضی از کارشناسان اقتصادی عاملی برای تورم و خلق نقدینگی نمی‌داند. وی در گفت‌وگو با «رسالت»، درباره امکان سرمایه‌گذاری بانک‌ها در بازار سهام گفت: بانک وجهی که به شرکت‌ها در قالب تسهیلات ارائه می‌دهد را می‌تواند صرف خرید سهام شرکت‌ها کند. سرمایه‌گذاری بانک‌ها برخلاف بعضی از اظهارنظرها باعث افزایش نقدینگی نمی‌شود زیرا این مسئله منوط به دو عامل افزایش پایه پولی و بالا رفتن سرعت گردش پول می‌شود، درحالی‌که با سرمایه‌گذاری بانک‌ها در بورس هیچ‌کدام از این دو عامل تغییر نمی‌کنند. 

وی ادامه داد: ورود بانک‌ها به بورس حتی منجر به بالا رفتن سرعت گردش پول نمی‌شود، مگر اینکه بانک مرکزی خط اعتباری ویژه‌ای برای بانک‌ها افتتاح کند تا از این طریق بانک‌ها در بازار بورس، سرمایه‌گذاری کنند که پایه پولی افزایش پیدا کند و چنین تصمیمی هم از سوی بانک مرکزی گرفته نشده است. 

محسنی آسیب‌های ورود بانک‌ها به بورس را برشمرد و افزود: این آسیب‌ها می‌تواند شامل سیستم‌های بانکی شود و آن‌هم باید از طریق مقررات کفایت سرمایه بانک‌ها کنترل شود. با اجرای مصوبه لغو ممنوعیت سرمایه‌گذاری بانک‌ها در بازار بورس، باید مقررات کفایت سرمایه بانک‌ها تغییر کند و ضریب ریسک سرمایه‌گذاری‌های بانک‌ها در اوراق بهادار بر اساس رتبه‌بندی اعتباری سهام شرکت‌ها تعیین شود. 

این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: در دیگر کشورها حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد ترازنامه بانک‌ها شامل اوراق بهادار می‌شود که می‌تواند بخشی از آن سهام و بخش دیگر اوراق قرضه باشد. بانک مرکزی ما هم باید مقررات کفایت سرمایه بانک‌ها را اصلاح کند و ضریب ریسک سرمایه‌گذاری‌ها را به رتبه‌بندی‌های اعتباری متصل نماید.

محسنی در پاسخ به این سؤال که اساسا سرمایه‌گذاری بانک‌ها در بورس با چه هدفی انجام می‌گیرد، گفت: اگر بازار سرمایه رشد زیادی داشته باشد و مانعی در مسیر تولید نداشته باشد به رشد اقتصادی منجر می‌گردد. تحقیقات مختلف نشان می‌دهد یکی از عوامل رشد اقتصادی، بلوغ و تقویت بازارهای مالی است.

وی ممنوعیت سرمایه‌گذاری بانک‌ها در بورس را از ابتدا منطقی ندانست و افزود: بانک‌ها به‌عنوان یکی از بازیگران مهم در بازارهای مالی در اوراق بهادار  سرمایه‌گذاری می‌کنند، زیرا اوراق بهادار دارای بازدهی هستند ضمن اینکه نقد شوندگی بالایی هم دارند. با توجه به اینکه بانک‌ها تسهیلات کوتاه‌مدت می‌دهند و یا تعهدات کوتاه‌مدت دارند باید ۳۰ تا ۴۰ درصد از دارایی‌هایشان از قدرت نقدشوندگی سریع برخوردار باشد که شامل طلا، ارز و اوراق بهادار است. 

محسنی ادامه داد: اگر بانکی همه دارایی خود را به طلا اختصاص دهد، درنهایت هیچ تولیدی برای کشور اتفاق نمی‌افتد. طلا و ارز ایجاد تنوع می‌کند اما ارزش اقتصادی برای کشور به همراه ندارد. بهترین حالت آن است که بخشی از دارایی‌های بانک که باید در دارایی‌های با نقد شوندگی سریع سرمایه‌گذاری شود در اوراق بهادار وارد شود. 

محسنی در پایان سخنانش با اشاره به اینکه ورود بانک‌ها برای سرمایه‌گذاری در بورس می‌تواند منجر به رشد شاخص بورس گردد، افزود: ورود بانک‌ها به بازار سرمایه می‌تواند تقاضا را افزایش دهد و این افزایش به بالا رفتن روند صعودی در بورس کمک می‌کند.  

منبع: پارس نیوز

کلیدواژه: سهام صندوق توسعه ملی تورم پول نقدینگی اقتصاد حاجی بابایی قانون نماینده مجلس شورای بانک مرکزی نمایندگان مجلس رشد رشد اقتصادی جامعه سرمایه ارز شاخص سرمایه گذاری سهام صندوق توسعه ملی بورس سرمایه گذاری بانک ها در بازار سرمایه گذاری بانک ها در بورس کمیسیون برنامه وبودجه شورای عالی بورس ورود بانک ها بازار بورس اوراق بهادار بازار سرمایه بانک مرکزی بازار سهام بالا رفتن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.parsnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پارس نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۳۰۳۶۰۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

گلایه رئیس سازمان بورس از سود بانکی ۳۰ درصدی؛ مردم به سمت سهام نمی‌آیند!

به گزارش تابناک اقتصادی؛  مجید عشقی، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در برنامه تلویزیونی صف اول، سال ۱۴۰۲ را سال سختی برای بازار سرمایه دانست و گفت: به واسطه اتفاقات رخ داده و سیاست‌هایی که جهت کنترل تورم و مشکلاتی که در زمینه انرژی داشتیم، محدودیت‌هایی برای تولید شرکت‌ها ایجاد شد.

وی اظهار داشت: در طول دو سال و نیم گذشته سعی کردیم بسترسازی‌های لازم برای بحث جذب سرمایه به بخش مولد اقتصاد و ارائه خدمات به سهامداران و سرمایه‌گذاران را داشته باشیم.

عشقی ادامه داد: همچنین سعی کردیم تمام افرادی که در صف مجوز‌های ارائه خدمات مالی بودند را مورد بررسی قرار دهیم، اکنون این صفوف از بین رفته و ارایه مجوز‌ها به صورت به روز ارائه می‌شود.

رییس سازمان بورس و اوراق بهادار تاکید کرد: در سال ۱۳۹۹، سهامداران با مشکلات جدی برای گرفتن خدمات در کارگزاری‌ها مواجه بودند.

وی با بیان این که ۲ نمونه از شرکت‌های سهامی عام پروژه برای تامین مالی داشتیم که مردم به صورت خرد در آن‌ها حضور پیدا کردند، خاطرنشان کرد: ۱۰۰ هزار نفر در یک پروژه شرکت کردند که ماه آینده این شرکت به بهره برداری خواهد رسید.

عشقی با اشاره به نقش بازار سرمایه در تحقق شعار «جهش تولید با مشارکت مردم» اعلام کرد: بورس به دلیل ماهیتی که دارد، می‌تواند شعار سال را محقق کند. این موضوع سابقه تاریخی دارد و نزدیک به ۱۲ میلیون نفر به صورت مستقیم و ۵۰ میلیون نفر از طریق سهام عدالت در بورس ذی‌نفع هستند.

رییس سازمان بورس و اوراق بهادار اظ‌ها داشت: این مشارکت نیازمند اعتمادسازی است که این اعتماد‌ها در سال ۹۹ و برخی اتفاقات در سال گذشته مخدوش شد.

وی با بیان این که این اتفاق به دلیل تصمیماتی بود که جمع کثیری از مردم بدون در نظر گرفتن فضای موجود به بازار دعوت شدند، گفت: توسعه سرمایه گذاری غیرمستقیم یکی از مواردی بود که در دستور کار قرار گرفت و اکنون بیش از ۵۰ درصد معاملات مربوط به صندوق‌ها است.

عشقی با بیان این که سرمایه‌گذاری‌های غیرمستقیم کمتر دچار نوسانات می‌شوند، افزود: کارمزد این صندوق‌ها بسیار پایین است و مدیریت آن‌ها توسط نهاد‌های حرفه‌ای انجام می‌شود.

رییس سازمان بورس و اوراق بهادار خاطرنشان کرد: اگر از طریق این صندوق‌ها و سبدگردان‌ها، منابع را به سمت سرمایه‌گذاری هدایت کنیم و منافع بین دارندگان صندوق‌ها تقسیم شود، اتفاقات خوبی رخ می‌دهد.

غافلگیری سرمایه‌گذاران با ابلاغ بخشنامه‌های یکباره

وی تاکید کرد: تصمیمات اتخاذ شده در دستگاه‌های مختلف اقتصادی بدون در نظر گرفتن اثرات آن بر سایر بخش‌ها است، اثر سود بانکی ۳۰ درصد شدید است که سال گذشته آن را در بورس تجربه کردیم.

عشقی با اعلام این که ابلاغ یکباره بخش‌نامه‌ها سرمایه‌گذاران را غافلگیر می‌کند، تاکید کرد: مشارکت با غافلگیری محقق نمی‌شود. باید مفروضاتی داشته باشیم که تا انتهای سرمایه‌گذاری به آن پایبند باشیم. اگر این اتفاق نیفتد، مردم به سمت سهام نمی‌آیند. وقتی سود بانکی روی ۳۰ و ۳۵ درصد باشد، سایر سرمایه‌گذاری‌ها کمتر خواهند بود.

رییس سازمان بورس و اوراق بهادار با بیان این که تصدی‌گری و دخالت دولت در مدیریت شرکت‌ها زمینه‌ساز مشکلات زیادی خواهد بود، گفت: تغییر مدیران در بنگاه‌های اقتصادی ضربات جدی به شرکت می‌زند، این تغییرات به ضرر شرکت است.

وی به رعایت حاکمیت شرکتی در شرکت‌ها اشاره کرد و افزود: باید منافع تمام ذی‌نفعان را رعایت کنیم، باید بحث رعایت مقررات حاکمیت شرکتی را جدی بگیریم تا اطمینان سهامدار جلب و منافع سرمایه‌گذار رعایت شود.

(بر اساس این گزارش؛ بهمن ماه سال بانک مرکزی با ابلاغیه‌ای به شبکه بانکی، بانک‌ها را مجاز به فروش گواهی سپرده به مردم با سود قطعی علاوه بر سود علی‌الحساب ۳۰ درصدی کردند.)

برخی سهم‌ها نصف سال ۹۹ قیمت‌ها هم نیست

وی با بیان این که سیاست‌گذاری و قانون‌گذاری در حیطه اختیارات مجلس و دولت است، افزود: به صورت دائم در حال رایزنی هستیم تا تصمیمات اتخاذ شده باعث خدشه به اعتماد سرمایه‌گذاران نشود، دستورالعملی که باید ابتدای سال انجام می‌شد با ۱۱ ماه تاخیر انجام شد که این مسایل باعث ضربه به اعتماد سهامداران می‌شود.

عشقی تاکید کرد: از سال ۹۹ تا کنون، نرخ تورم تجمعی بالای ۳۰۰ درصد بود، اما قیمت سهام به صورت متوسط ۲۵ درصد زیر قیمت اوج سال ۹۹ است، اکنون برخی سهم‌ها نصف آن قیمت‌ها هم نیست.

رییس سازمان بورس و اوراق بهادار بیان کرد: امیدواریم با توجه به این که در سه سال‌ونیم گذشته روند معاملات بازار سرمایه کاهش داشته، در آینده نزدیک شاهد جبران عقب‌افتادگی بورس باشیم.

وی به کاهش سودآوری شرکت‌ها در این بازه زمانی اشاره کرد و گفت: بهای تمام شده شرکت‌ها با تورم کاهش یافته، اما درآمد آن‌ها به آن سرعت افزایش نداشته است. سود خالص شرکت‌ها در آخرین فصل، به ۱۳ درصد کاهش پیدا کرده و باعث شده جلوی رشد سهام آن‌ها گرفته شود.

عشقی اعلام کرد که میزان سرمایه‌گذاری در شرکت‌ها متناسب با فروش آن‌ها نیست، با این شیوه، سرمایه‌گذاری جدید در شرکت‌ها رخ نخواهد داد.

چرایی کاهش دامنه نوسان در روزهای اخیر

رییس سازمان بورس و اوراق بهادار به تاثیر رخداد‌های سیاسی بر بازار‌ها تاکید کرد و گفت: طبیعی بود با توجه به اتفاقات رخ داده شاهد ایجاد هیجانات در بازار باشیم، سازمان بورس برای حمایت از حقوق سهامداران و جلوگیری از انجام معاملات غیرمنصفانه تصمیم به کاهش دامنه نوسان گرفت که این اتفاق قبلاً نیز افتاده بود.

وی به تمدید محدودیت دامنه نوسان برای روز چهارشنبه اشاره کرد و افزود: یکی دو روز اخیر، معاملات متعادل بود و التهابات ایجاد شده در روز نخست این اتفاقات کنترل شد، از هفته آینده روند معاملات به حالت قبلی باز می‌گردد.

عشقی به حرکت بورس با یک فاصله‌ای نسبت به سایر بازار‌ها تاکید کرد و گفت: یکی از دلایل رشد نکردن بورس، کاهش سودآوری شرکت‌ها است. سرمایه‌گذار در ذهن خود تحلیل می‌کند که ممکن است یک سری اتفاقات برای این شرکت رخ بدهد، مجموعه این عوامل باعث شد که بازار سرمایه از بازار‌های رقیب جا بماند.

پرداخت سود سهام عدالت با وام بانکی

وی با اشاره به پرداخت سود سهام عدالت اعلام کرد: برخی شرکت‌ها در پایان سال نتوانستند سود سهام عدالت را پرداخت کنند که اکنون اقدامات مربوط به پرونده تخلفاتی آن‌ها در حال پیگیری است و حتی برای پرداخت سود به دنبال دریافت وام هستند.

عشقی اظهار داشت: مشکلات مالی در برخی شرکت‌ها وجود دارد، اما این شرکت‌ها باید سود سهام عدالت را پرداخت کنند، امیدواریم تا خردادماه سود‌ها را جمع‌آوری کنیم و باقی مانده آن را پرداخت کنیم.

رییس سازمان بورس و اوراق بهاداربا بیان این که در سال گذشته، ۱۶ هزار میلیارد تومان به شرکت‌های تولیدکننده طلا تزریق شده است، گفت: این اتفاق کمک کننده به تولید طلا و ذخایر آن خواهد بود و از سوی دیگر، سرمایه‌های خرد را نیز جذب خواهند کرد.

وی اظهار داشت: این موضوع سپر تورمی مطمئنی برای سرمایه‌گذاران است تا به جای آنکه پول خود را به بازار‌های خودرو و مسکن ببرند، در این بازار سرمایه‌گذاری می‌کنند.

 

دیگر خبرها

  • بررسی عملکرد نماگر‌های بازار سرمایه در هفته‌ای که گذشت
  • مردم به جای سرمایه گذاری در بانک؛ نفت بخرند!
  • توجه اهالی بازار سرمایه به نقدشوندگی و حمایت از شاخص‌ساز‌ها جلب شد
  • شرکتی که به دنبال فروش سهام ایران خودروست
  • گلایه رئیس سازمان بورس از سود بانکی ۳۰ درصدی؛ مردم به سمت سهام نمی‌آیند!
  • مردم به جای سرمایه‌گذاری در بانک نفت بخرند!
  • خبر مهم عشقی درباره زمان پرداخت مرحله سوم سود سهام عدالت
  • ۲۰۰ شرکت در راه بازار سهام
  • زمان پرداخت مرحله سوم سود سهام عدالت
  • جزئیات جدید از واریز سود سهام عدالت