Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-04-20@05:20:02 GMT

طرحی جدید از استاد شهریار

تاریخ انتشار: ۲۷ شهریور ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۳۲۴۸۶۵

طرحی جدید از استاد شهریار

به گزارش خبرگزاری مهر سید محمدحسین بهجت تبریزی (زاده ۱۲۸۵ - درگذشته ۱۳۶۷) متخلص به شهریار (پیش از آن بهجت) شاعر ایرانی اهل آذربایجان بود که به زبان‌های ترکی آذربایجانی و فارسی شعر سروده است. پدرش «حاج میرآقا بهجت تبریزی» نام داشت که در تبریز وکیل بود. شهریار دوران کودکی را -به علت شیوع بیماری در شهر- در روستاهای قایش قورشاق و خشگناب بستان‌آباد سپری نمود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

پس از پایان سیکل (راهنمایی) در تبریز، در سال ۱۳۰۰ برای ادامه تحصیل از تبریز عازم تهران شد و در مدرسه دارالفنون تا سال ۱۳۰۳ و پس از آن در رشته پزشکی ادامه تحصیل داد. حدود شش ماه پیش از گرفتن مدرک دکتری به‌علت شکست عشقی و ناراحتی خیال و پیش‌آمدهای دیگر ترک تحصیل کرد.

پس از سفری چهارساله به خراسان برای کار در ادارهٔ ثبت اسناد مشهد و نیشابور، شهریار به تهران بازگشت. او در سال ۱۳۱۵ در بانک کشاورزی استخدام و پس از مدتی به تبریز منتقل شد. دانشگاه تبریز شهریار را یکی از پاسداران شعر و ادب میهن خواند و عنوان دکترای افتخاری دانشکده ادبیات تبریز را نیز به وی اعطا نمود. در مرداد ۱۳۳۲ به تبریز آمد و با یکی از بستگان خود به‌نام «عزیزه عبدخالقی» ازدواج کرد که حاصل این ازدواج سه فرزند -دو دختر به نام‌های شهرزاد و مریم و یک پسر به نام هادی- بود.

شهریار و دنیای هنر
شهریار به تمامی هنرها، به ویژه شعر، موسیقی و خوشنویسی علاقه داشت. او نسخ، نستعلیق و خط تحریری را خوب می نوشت و قرآن را با خط خوش کتابت می کرد. در جوانی، سه تار را به نیکویی تمام می نواخت، ولی پس از مدتی در پی تحولاتی درونی، برای همیشه آن را کنار گذاشت.

مهم‌ترین اثر استاد شهریار منظومه حیدربابایه سلام (سلام به حیدربابا) است

ویژگی شعر شهریار
بیان لطیف، ساده، روان و جذابیت کلام، ویژگی های شعر شهریار است. البته گاه در کنار بیان لطیف و ادیبانه، دیده می شود شاعر با شجاعت، پروایی از کاربرد اصطلاحات عامیانه ندارد و تصاویر زیبای کلامی را با جملات محاوره ای در می آمیزد و از اینکه ادیبان، سطح شعرش را نازل بپندارند نمی هراسد. این تلفیق شاعرانه، از ویژگی های شعر شهریار است. شهریار معتقد به تحول و تجدید حیات در شعر ادبی بود و آثار این نوگرایی در بیشتر اشعارش دیده می شود. او از کاربرد مضامین نو، پروایی نداشت و در این زمینه، نوآوری های فراوانی دارد.

شهریار در سرودن انواع گونه‌های شعر فارسی -مانند قصیده، مثنوی، غزل، قطعه، رباعی و شعر نیمایی- نیز تبحر داشته‌است. اما بیشتر از دیگر گونه‌ها در غزل شهره بود و از جمله غزل‌های معروف او می‌توان به «علی ای همای رحمت» و «آمدی جانم به قربانت» اشاره کرد. شهریار نسبت به علی بن ابی‌طالب ارادتی ویژه داشت و همچنین شیفتگی بسیاری نسبت به حافظ داشته‌است.

شعر در خدمت دین
شهریار، شعر را هنرمندانه به خدمت گرفته بود تا مذهب، ملت و میهن خود را به جهانیان معرفی کند. شعر او، گاه خواننده را به شعرهای دور و دراز می برد، به آسمان های عرفان و انسانیت کامل، پرواز می دهد و عالم هایی بالاتر از این عالم ظاهری را که خود درک کرده است به او نشان می دهد. گاه نیز خواننده را دگرگون می کند و او را وا می دارد بی اختیار به روزگار حسرت خود، به ناپایداری روزگار، آرزوهای محال، فرصت های از دست رفته و بر آن گذشته ای که باز آمدنی نیست اشک بریزد و همه گذشته تلخ و شیرین خود را در آن ببیند. در واقع، هر یک از شعرهای شهریار، پرده ای از سوز و سازها و افت و خیزهای زندگی او را نشان می دهد و از وطن، اجتماع و تاریخ سخن می گوید.

شهریار و پرواز تا بی نهایت
روح پاک شهریار، این شاعر آزاده، در بامداد ۲۷ شهریور ۱۳۶۷، به سوی بارگاه پروردگارش پر کشید. جسم خسته و نحیف او، با احترامی کم نظیر، بنابر وصیتش در مقبرة الشعرای تبریز به خاک سپرده شد که مدفن بسیاری از شاعران و هنرمندان آن دیار است. اما بدون شک، شعرهای او و آهنگ صدای گیرایش که همراه با موضوعات تغییر می کرد و شنونده را کاملاً دگرگون می ساخت و قیافه آرام او، همچنان در خاطر همه مردم این مرز و بوم، زنده و جاوید خواهد ماند.

کد خبر 5025802

منبع: مهر

کلیدواژه: شهریار شعر روز شعر و ادب فارسی تازه های نشر معرفی کتاب گردشگری انتشارات سروش ترجمه ادبیات جهان سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران کتاب و کتابخوانی رایزنی فرهنگی ویروس کرونا جایزه ادبی انتشارات علمی و فرهنگی تجدید چاپ سازمان اسناد و کتابخانه ملی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۳۲۴۸۶۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

وعده صادق و یادآوری نیاز به طرحی نو در حقوق بین الملل

عمليات افتخارآفرين نيروهاي مسلح جمهوري اسلامي ايران عليه رژيم اشغالگر قدس درس ها و پيامدهاي گوناگوني را براي جهان امروز به يادگار خواهد گذاشت كه بخش مهمي از آن در روزهاي گذشته مورد توجه و اشاره تحليل گران و سياستمداران ايران و ديگر كشورها قرار گرفته است. نمايش استقلال و اقتدار نظامي، تقويت همبستگي و انسجام ملي، ارتقاي نقش منطقه اي و بين المللي، تنبيه و سركوب متجاوزان به حريم و حرمت ايران، ايفاي نقش بازدارندگي و تحكيم امنيت ملي، احياي اميد در ملت هاي ستمديده و نوید آينده اي بدون غاصبان صهيونيست از جمله اين درس ها و پيامدهاست كه بايد گرامي داشت و تبريك گفت.
در اين ميان البته نبايد از دستاوردي مهم در عرصه سياست و حقوق بين الملل نيز غفلت كرد. سالهاي سال بود كه دلسوزان و بشردوستان كشورهاي مختلف از ناكارآمدي سازمان ملل متحد در ايفاي نقش موثر و محقق ساختن فلسفه وجودي اش سخن مي گفتند. در منشور ملل متحد تصريح شده است كه هدف اصلي از تاسيس اين سازمان، حفظ صلح و امنيت بين المللي است كه به طور عمده از دو راه به دست مي آيد؛ يكي از طريق حل و فصل مسالمت آميز دعاوي و تامين «امنيت جمعي» و اينكه ناامني در هيچ كجاي جهان تحمل نشود، و ديگري از طريق رعايت «عدالت و حقوق انسان ها» در هر كجاي اين جهان پهناور و فارغ از هرگونه تمايز. با كمال افسوس، سازمان ملل متحد در هر دو بخش ناكام و بلكه بدنام است و اين ناكامي و بدنامي تا اندازه بسيار زيادي معلول ساختار معيوب و كهنه، همچنين سازوكارهاي ناعادلانه و سلطه قدرت هاي بزرگ استعماري بر آن است.
ناتواني اين سازمان در مقابله با اشغال فلسطين در بیش از هفت دهه گذشته و چشم بستن بر ظلم و جنايتي كه هر روز بر مردمان ستمديده آن ديار مقدس مي رود، و بلكه حمايت هاي پنهان و آشكاري كه به منزله چراغ سبز به تداوم جنايت هاي ضدبشري شمرده مي شود، چندان تداوم يافت كه اكنون صهيونيست هاي وحشي در غزه مظلوم آن مي كنند كه با چشماني خونبار ناظر هستيم. ددمنشي اين رژيم جعلي مدتهاست به واقعیتی مشهود در سطح جهان تبديل شده كه به شهادت رساندن دانشمندان و مستشاران، انفجار مكان ها و آواره سازي مردمان و اخيراً اقدام وقيحانه اش در حمله به ساختمان نمايندگي جمهوري اسلامي ايران در دمشق از جمله آنهاست؛ اقدامي كه نقض صريح مقررات و موازين حقوق بين الملل و بدعتي خطرناك در عرصه امنیت جهانی محسوب مي گردد و اگر در نطفه خفه نشود مي تواند به وضعيتي بس دشوار براي بشر بينجامد.
از آنجا كه در همه اين نمونه ها شوراي امنيت، دبيركل و ديگر اركان سازمان ملل متحد نشان دادند از درك واقعيت و انجام وظايف خود به شدت ناتوان هستند، و فرصت چند روزه جمهوري اسلامي ايران به آنان سود چنداني نبخشيد، چاره اي جز اقدام در چارچوب «دفاع مشروع» باقي نماند و همگان ديدند كه يك سيلي محكم چگونه توانست ديوانه متجاوز را بر جاي خود بنشاند، و اين تازه يك تنبيه بود؛ وگرنه مجازات واقعي متجاوز به گونه اي ديگر خواهد بود.
جمهوري اسلامي ايران به دولت ها و ملت ها ثابت کرد كه صهيونيست ها و حاميانشان جز زبان زور نمي فهمند و آرامش و صلح پايدار تنها از راه مقاومت فعال به دست مي آيد و از اين پس، مطالبات ستمديدگان رنگ ديگري به خود خواهد گرفت.
به سهم خود و همصدا با ديگر هموطنان غيور از فرماندهي معظم كل قوا و از يكايك مردان سرافرازي كه اين حماسه را آفريدند سپاسگزارم و به روح بلند آنان كه در اين راه به پيمان خويش وفا كردند و به همه شهيدان زنده درود مي فرستم و از وزارت امور خارجه و ديگر نهادهاي موثر در عرصه سياست خارجي انتظار دارم همگام با مردان ميدان به طراحي نظم نوين منطقه اي و جهاني بينديشند و با كمك كشورهاي دوست و ملت هاي ستمديده و دانشمندان آزاده طرحي نو براي بازنگري در ساختار و تغيير مناسبات حاكم بر جهان و سازمان هاي بین المللی دراندازند و اين حماسه را به سرانجامي نيكوتر برسانند؛ «وَمَا جَعَلَهُ اللَّهُ إِلَّا بُشْرَى وَلِتَطْمَئِنَّ بِهِ قُلُوبُكُمْ وَمَا النَّصْرُ إِلَّا مِنْ عِنْدِ اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ عَزِيزٌ حَكِيمٌ.»

دیگر خبرها

  • پرونده فوت متخصص قلب طرحی به کجا رسید؟
  • پیگیری پرونده فوت متخصص قلب طرحی
  • هشدار دادستان شهریار به اخلال‌گران اجاره املاک
  • طرحی برای پاسداری از یک فریضه
  • مغانلو متخصص گلزنی در دربی اصفهان (ویدیو)
  • یاس، طرحی برای توانمندی دختران در مناطق کم برخوردار
  • قطعی آب شرب فاز یک اندیشه شهرستان شهریار
  • خلاصه بازی سپاهان و ذوب‌آهن + فیلم
  • شهریار مغانلو ترک عادت نکرد؛ گلزنی در دربی اصفهان
  • وعده صادق و یادآوری نیاز به طرحی نو در حقوق بین الملل