Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-19@23:15:42 GMT

ازو و بوطیقای سینما

تاریخ انتشار: ۲۷ شهریور ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۳۲۷۰۰۷

ازو و بوطیقای سینما

کتاب ازو و بوطیقای سینما، تنها یک اثر درباره‌ یاسوجیرو ازو فیلمساز شهیر و جریان ساز ژاپنی نیست، بلکه کتابی تئوریک در خصوص نظریه سینمایی دیوید بوردل تئوریسین برجسته سینمایی به شمار می رود. ازو و بوطیقای سینما از کتاب‌های نظری بوردول محسوب می شود که وی در این کتاب به یکی از فیلمسازان محبوب خود می‌پردازد و هم نظریه‌ بوطیقای سینمای خود را در کاربست عملی می‌آزماید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این کتاب به زندگی‌نامه‌ ازو و همچنین سبک سینمایی منحصر به فرد وی می پردازد. به طور خاص ارتفاع پایین دوربین ازو  و فصل‌های گذار خودویژه‌اش، از دیدگاه بوطیقای تاریخی بررسی شده و از خلال این بحث‌ها تفاوت این رویه با رویکردهای تفسیرگرا و سیاست زده شرح داده شده است.

درباره‌ نظریه‌ سینمایی بوردول و همفکرانش، می‌توان گفت این نظریه نوعی مقابله با جریان غالب نقد هنری و سینمایی مسلط دهه‌ هفتاد میلادی است که با تأکید روزافزون بر نظریه‌های روانکاوی و ستیزه جویی سیاسی و ایدئولوژیک به تدریج از سینما فاصله می‌گرفت.

گذری بر زندگینامه دیوید بوردول 

دیوید بوردول زادهٔ ۲۳ ژوئیه ۱۹۴۷ نظریه‌پرداز فیلم و تاریخ‌نگار آمریکایی است. او استاد بازنشستهٔ فیلم از دانشگاه وایشنگتون-مدیسون است. همسر او کریستین تامسون نیز از جمله نظریه‌پردازان و تاریخ‌نگاران سرشناس آمریکایی است. این ۲ به اتفاق هم کتاب‌های هنر سینما و تاریخ سینما را نگاشته‌اند. هم‌اکنون کتاب هنر سینما در آمریکا به‌عنوان اصلی کتاب مقدماتی برای ورود به عالم سینما محسوب می‌شود. دیوید بوردول یک پژوهشگر پرکار است.  

بوردول در این کتاب اشاره می کند که «زندگی یاسوجیرو ازو از آن زندگی های ساده و بی تکلفی بود که بسیاری از آدم ها برای خود مقدر می دانند. او در ۱۲ دسامبر ۱۹۰۳ متولد شد و شصتمین سالگرد تولدش از بیماری سرطان درگذشت. رویدادهای مهم زندگی اش بی شباهت به نقاط اوج خاموش فیلم های خودش نیستند؛ یکی دوره معلمی در یک مدرسه ابتدایی؛ به دست آوردن شغلی در صنعت فیلمسازی؛ مرگ پدرش در ۱۹۳۴ میلادی؛ زندگی با مادرش تا زمان مرگ در ۹۶۲ و در فاصله اینها خدمت در نیروهای مسلح. برخلاف میزوگوچی و کوروساوا در دوره ای که غرب داشت، سینمای ژاپن را می شناخت با فیلم های شان به جشنواره های جهانی سفر می کردند.» و شاید عبور از همین مراحل موجب شد، ازو در نهایت به فرم کاملا شخصی و در عین حال رادیکال خودش دست یابد که برای درک بهتر جزییاتش باید کتاب «ازو و بوطیقای سینما» را مطالعه کنید.

دیوید بوردول نظریه‌پرداز فیلم و تاریخ‌نگار آمریکایی

درباره مترجم: روبرت صافاریان در زمینه ترجمه آثار آکادمیک حوزه سینما همواره بر عناوینی انگشت می گذارد که یک نیاز اساسی جامعه دانشگاهی است. «ازو و بوطیقای سینما» که به تازگی به همت نشر مرکز روانه بازار نشر شد از همین جنس کتاب ها به شمار می رود. کتاب در عین حال سویه دومی هم دارد، اینکه خواننده پس از مطالعه درمی یابد علاوه بر آشنایی با جهان زیبایی شناختی فیلمنامه نویس و کارگردان صاحب سبک سینمای ژاپن با زوایای تازه از جهان شخصی او نیز آشنا شده و همین شاید کلید تازه ای به دست دهد، برای تماشای دوباره فیلمی مانند «داستان توکیو» و دریافت جزییاتی از جنس دیگر که تا پیش از مطالعه کتاب هرگز به آنها فکر نمی کرد. چنانکه مترجم نیز در ابتدا توضیح می دهد «به عنوان کتابی درباره ازو، از زندگی نامه او گرفته تا سبک سینمایی منحصر به فردش مورد بحث قرار گرفته است. به طور خاص، ارتفاع پایین دوربین ازو و فصل های گذار خودویژه اش از فصلی به فصل دیگر، از دیدگاه بوطیقای تاریخی مورد بحث قرار گرفته و از خلال این بحث ها تفاوت این رویکرد با رویکردهای تفسیرگرا و سیاست زده شرح داده شده است.»

کتاب ازو و بوطیقای سینما نوشته دیوید بوردول از انتشارات نشر مرکز، ترجمه روبرت صافاریان، ۳۴۶ صفحه و قیمت ۷۴۵۰۰ تومان، چاپ نخست خود را وارد بازار کرده است.

برچسب‌ها ژاپن نویسنده کتاب ترجمه کتاب

منبع: ایرنا

کلیدواژه: ژاپن نویسنده کتاب ترجمه کتاب ژاپن نویسنده کتاب ترجمه کتاب اخبار کنکور

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۳۲۷۰۰۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حس خوب نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران همچنان جاری است

حسین ریگی گفت: وقتی به نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران وارد می‌شویم متوجه جنب و جوش کسانی خواهیم شد که کتاب و مطالعه در زندگی‌شان تاثیر گذاشته است. آن‌ها حامل یک انرژی مثبت هستند و فکر می‌کنم این حس خوب همچنان در نمایشگاه جاری است.

 به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو به نقل از ستاد خبری سی‌وپنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، حسین ریگی، کارگردان سینما که با فیلم «میرو» در چهل و دومین جشنواره فیلم فجر حضور پیدا کرده بود، درباره اولین تجربه‌های کتابخوانی خود در دوران نوجوانی گفت: در زاهدان بود که اولین کتاب غیردرسی‌ام را خواندم. آن زمان که زاهدان از نظر دسترسی به کتاب خوب شرایط مناسبی نداشت من «سینوهه» را مطالعه کردم که کتابی تاریخی بود و به من تخیل را آموخت.

او با تاکید براینکه وجود کتابخانه‌ها در مناطق مختلف حتماً با استقبال روبه‌رو خواهد شد، ادامه داد: زمانی که در انجمن سینمای جوان زاهدان مشغول آموختن فیلمسازی بودم یک کتابخانه کوچک وجود داشت که باعث شد من با کتاب‌های مختلفی آشنا شوم.

این کارگردان سینما در بخش دیگری از این گفتگو به ارتباط کتاب و سینما پرداخت و گفت: واقعا در مسئله کتاب و سینما شرایط دنیا تغییر پیدا کرده است؛ زمانی شخصا معتقد بودم حتما باید کتاب کاغذی باشد و مخاطب فیزیک آن را لمس کند، چون خیلی لذت‌بخش است، اما امروزه دنیا درباره کتاب به‌سمت مدیا رفته و خیلی‌ها به‌جای کتاب کاغذی پادکست و کتاب دیجیتال و صوتی گوش می‌دهند.

ریگی در پاسخ به اینکه اهالی سینما چقدر با کتاب ارتباط دارند، اشاره کرد: فکر نمی‌کنم اهالی سینما از کتاب دور باشند هرچند شاید نوع ارتباط و مدل کتابخوانی آن‌ها فرق کرده باشد. شاید یکی از معیار و شاخص‌های سنجش سرانه کتابخوانی فروش کتاب باشد، اما باید پذیرفت که مطالعه ابعاد وسیع‌تری پیدا کرده که هنوز در آمار‌های کتابخوانی به آن‌ها توجه نمی‌شود.

او با تاکید براینکه کتاب دریچه ورود سینماگران به دنیای تصویر است، افزود: یک سینماگر حتمأ باید اطلاعاتی حداقلی نسبت به تمام علوم مختلف داشته باشند که احاطه به این علوم تنها با کتاب محقق می‌شود.

کارگردان فیلم «میرو» درباره آخرین تجربه حضور خود در نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران گفت: آخرین حضور من در نمایشگاه کتاب مربوط به سال گذشته بود؛ من شخصا هرسال سعی می‌کنم در نمایشگاه کتاب حاضر باشم و جدیدترین کتاب‌های منتشر شده و مورد نیاز خودم را از طریق نمایشگاه تهیه کنم.

ریگی با تاکید براینکه من مخاطب کتاب‌های ادبی و سینمایی هستم، درباره ویژگی نمایشگاه کتاب عنوان کرد: با ورود به نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران متوجه جنب و جوش کسانی خواهید شد که کتاب دغدغه اصلی‌شان است. این روند حامل یک انرژی مثبت است و فکر می‌کنم این حس خوب همچنان در نمایشگاه جاری است.

او نمایشگاه کتاب تهران را یک نهال تنومند توصیف کرد و با بیان اینکه حتما کتاب می‌تواند کمک کننده باشد تا علاقه‌مندان به سینما درک درست‌تری از این صنعت داشته باشند، ادامه داد: مطالعه کتاب به هر شکلی می‌تواند به یک علاقه‌مند به سینما کمک کند تا او با وجوه مختلف زندگی و شخصیت‌ها آشنا شود و این دو ویژگی می‌تواند برای یک سینماگر کمک کننده باشد.

سی‌وپنجمین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران با شعار «بخوانیم و بسازیم» از ۱۹ تا ۲۹ اردیبهشت (۱۴۰۳) در محل مصلی امام خمینی (ره) به شکل حضوری و در سامانه ketab.ir به صورت مجازی برگزار می‌شود.

دیگر خبرها

  • حس خوب نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران همچنان جاری است
  • هشت فیلم کوتاه خراسان شمالی به مرحله تولید رسید
  • دلیل دفاع آوینی از فیلم «عروس»/«مریم مقدس» بازار ترکیه را فتح کرد
  • در سینما و تئاتر چه خبر است؟
  • تلویزیون و سازمان‌های سینمایی آثار برتر رویداد استارت‌آپی فیلمنامه نویسی را تولید کنند
  • پوران درخشنده و پرویش نظریه در میان داوران جشنواره ملی فیلم اقوام
  • اکران فیلم کوتاه؛ رفع تکلیف یا ضرورت؟!
  • فراخوان پژوهشی سال ۱۴۰۳ منتشر شد
  • سازمان سینمایی فراخوان پژوهشی سال ۱۴۰۳ را منتشر کرد
  • انتشار فراخوان پژوهشی سال ۱۴۰۳