Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-04-19@14:16:11 GMT

اینجا فارسی‌مان را درست کنیم/ تکنولوژی در خدمت ادبیات

تاریخ انتشار: ۲۷ شهریور ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۳۲۷۳۸۷

اینجا فارسی‌مان را درست کنیم/ تکنولوژی در خدمت ادبیات

خبرگزاری مهر؛ گروه مجله _ پریسا سلامتی: حرف تکراری است اگر باز هم بگوییم که فضای مجازی آفت جانمان شده اما این بار با کمی تغییر شما بخوانید فضای مجازی آفت زبانمان شده است! پست‌های اینستاگرام و مطالب کانال‌های تلگرامی را بی‌دقت بالا و پایین می‌کنیم و در این بین چه کسی حواسش پی رعایت نیم‌فاصله و جای‌گذاری درست علائم نگارشی است؟
در این میان، سرانه پایین مطالعه هم از آن ترکیب‌های آشنایی ست که در هر خبر و مطلبی می‌خوانیم و از کنارش می‌گذریم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

انگار عادت کرده‌ایم که این ترکیب منتسب به ما و جامعه‌مان است و قصدی برای تغییرش نداریم. هردوی این‌ها دست به دست هم داده‌اند که ما با خط زبان مادریمان غریبه شویم و چشممان روی غلط‌ها تیز نباشد. حالا در این آشفته بازار هستند کسانی که دغدغه‌شان نجات پیکر خسته زبان فارسی از این کارزار بی‌توجهی است.
اگر سری به صفحه اینستاگرام «پاکنویس» بزنید، در همان نگاه اول، اولین چیزی که توجه مخاطب را به خودش جلب می‌کند شیوه درست آموزش است؛ پست‌هایی با گرافیک ساده اما زیبا و متن‌هایی زودفهم که بدون حاشیه رفتن و سختی در کلام منظور را می‌رسانند.


در معرفی همین صفحه لینکی شما را به نرم افزار پاکنویس متصل می‌کند که افزونه‌ای برای مایکروسافت ورد است.
البته که کار گسترده‌تر از آن چیزی است که در ظاهر به نظر می‌رسد. پاکنویس نام یکی از پروژه‌های تحت حمایت مرکز تحقیقات کامپیوتری نور است که سابقه‌ای سی ساله در زمینه فناوری اطلاعات دارد. در معرفی این مرکز در سایت رسمی‌شان اینطور می‌خوانیم: «مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی (نور) با عنایت رهبر فرزانه انقلاب اسلامی حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مدظله العالی) در سال ۱۳۶۸ تأسیس شده است. اشاعه فرهنگ غنی اسلام، تسهیل دستیابی به منابع و متون اصیل دینی و نیز سرعت بخشیدن به امر کاوش و پژوهش در حوزه علوم اسلامی با بهره‌گیری از فناوری اطلاعات و به کارگیری امکانات رایانه‌ای برای ارائه معارف حقّه اهل بیت علیهم السلام به جهانیان در شکل و قالب جدید، از اهداف مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی شمرده شده است.»
سابقه فعالیت‌های مرکز نور و البته صفحه زیبای پاکنویس که ویرایش و دستور زبان را به سادگی آموزش می‌دهد، دلیلی شد تا چند روز مانده به روز شعر و زبان فارسی، در هوای نیمه‌گرم شهریور، به سراغ مرتضی رضایی شریف آبادی، مدیر پروژه پاکنویس، که کارشناس ارشد زبان‌شناسی رایانشی و دانشجوی دکتری زبان‌شناسی است، بروم و با او درباره فعالیت‌های پاکنویس گفتگو کنم. قبل از هر صحبتی، در نام رشته و تحصیلات او تلاقی زبان و ادبیات با تکنولوژی هویداست.

رضایی در توضیح چگونگی شکل‌گیری نرم‌افزار پاکنویس این طور توضیح داد: «در حال حاضر هر اتفاق جدی و مهمی که بخواهد پا بگیرد، ناچار باید نقبی به فناوری اطلاعات بزند. لازم است که زبان فارسی به عنوان یکی از مسائل هویتی ما در این حوزه نیز مورد توجه قرار بگیرد. نرم افزار پاکنویس بخشی از دغدغه مرکز نور در جهت اشاعه زبان و ادب فارسی است که به نوعی همیار درست‌نویسی به حساب می‌آید که در ابتدا خیال شما را راحت می‌کند که خطایی در نوشتار ندارید. ما آن را به گونه‌ای طراحی کردیم که مانند دیگر افزونه‌ها در فضای ورد شما اضافه می‌شود و متن را از لحاظ غلط‌های املایی و نگارشی ویرایش می‌کند. مثلاً اگر کلمه‌ای اشتباه تایپ شده باشد، دیگر کلمات درست مشابه را به شما پیشنهاد می‌دهد. در حقیقت شما با یک ویراستار هوشمند طرف هستید.»


هر بخش و پروژه چند بعد دارد شامل بعد فنی، اطلاع‌رسانی و فرهنگ‌سازی. تیم پاکنویس از ظرفیت فضای مجازی برای امر فرهنگ‌سازی استفاده می‌کنند؛ آن هم به کمک مطالب قابل استفاده و جذاب برای استفاده عموم. به طور کلی هر بحثی که مرتبط با صیانت از زبان فارسی است در این صفحه مطرح می‌شود. حتی بحث‌هایی درباره زبان‌ها و گویش‌های محلی که می‌توانند در زمینه‌هایی مثل واژه‌سازی به کمک زبان فارسی بیایند.

خوبی‌اش این است که نگاه این گروه به شبکه‌های اجتماعی نگاه کوتاه مدت نیست. هدف آنها این است که این صفحه اینستاگرامی صرفاً تبلیغی برای نرم افزار آنها باشد. بلکه فراهم شدن فرصت برای تعامل را هدف گرفته‌اند و تاکنون ارتباط‌های خوبی با مخاطبانشان برقرار کرده‌اند.

یک تیم جوان خلاق

پشت این کار تیمی، دانشجویان و دانش‌آموختگان هوش مصنوعی و نرم‌افزار از دانشگاه‌های معتبر استوار و مصمم ایستاده‌اند تا کارشان را به زیباترین و درست‌ترین حالت ارائه دهند. پاکنویس یک گروه حدوداً ده نفره است که در دو حوزه نرم افزار و زبان فارسی از کار پیشیبانی می‌کنند.


گفتگوی من همزمان با دو نفر دیگر از اعضای این تیم نیز پیش رفت. یکی سعیده قدردوست که دانشجوی دکتری زبانشناسی است و مسئولیت فضای مجازی با اوست و دیگری ندا پورمرتضی که دانشجوی ارشد ادبیات فارسی است. این دو با کمک یکدیگر اتاق فکر بخش ادبی کار را بر عهده دارند.
آنها طرح درس مشخصی برای پست‌های پاکنویس دارند. بر اساس منابعی که مورد تأیید فرهنگستان زبان و ادب فارسی است، برای گذاشتن پست‌ها و استوری‌ها برنامه‌ریزی می‌کنند و یکی از راه‌های اصلی‌شان برای تشخیص تولید محتوای کاربردی و انتخاب موضوع پست‌ها به قول خودشان «دیتای کاربر» است.

اگر شما هم صفحه پاکنویس را دنبال کنید، می‌بینید که تنوع انتخاب شعرها و متن‌ها بسیار زیاد است. از مرحوم مهدی اخوان ثالث و سهراب سپهری گرفته، تا شعرهایی از نظامی و ابن سینا و سعدی و کمال جندقی و فروغی بسطامی و...
به گفته خانم قدردوست هر آنچه در حوزه ادبیات فارسی یا مسائل مرتبط با آن مثل مبحث آموزش زبان فارسی قرار بگیرد، بخشی از کار تولید محتوای پاکنویس است که خودش شاخه‌بندی می‌شود و در نهایت تبدیل به محتوای ملموس و قابل دریافت برای مخاطب می‌گردد.



از موسسات دیگر چه خبر؟

حالا درست است که تیم پاکنویس هنوز آن‌قدرها دنبال ارتباط‌گرفتن با مؤسسات دیگری از جمله فرهنگستان زبان و ادب فارسی، مؤسسه دهخدا و بنیاد سعدی نرفته است، اما آنها طبق بررسی‌هایشان به این نتیجه رسیده‌اند که این مؤسسات معمولاً برای پذیرش تکنولوژی آغوشی باز ندارند.

حداقل تا کنون، گرچه تلاش‌های این تیم برای ادبیات جای تقدیر دارد، اما نه خبری از حمایت و تشکر فرهنگستان از آنها به دستشان رسیده و نه حتی دانشکده‌های ادبیات استقبال خاصی از آن کرده‌اند. این که چرا دانشکده‌های ادبیات کمتر از دیگران، به اتفاقات رایج یا نو در حوزه ادبیات عکس‌العمل نشان می‌دهد، خودش بحث مفصلی است که بماند برای بعد… اما درباره پاکنویسی‌ها، بیشتر از هرچیز عکس‌العمل‌های مردم بوده که آنها را دلگرم کرده است. همان کسانی که بدون حمایت‌های خاص، خودشان کتاب می‌خرند و می‌خوانند و تلاش می‌کنند تا زبان فارسی را درست و با کمترین اشتباه بنویسند و حرف بزنند.

البته خبرهای خوشحال‌کننده هم برای این تیم پاکنویس کم نبوده است. مثلاً قدردوست با شادمانی تعریف می‌کرد که مدیر یک مدرسه همین چند هفته پیش به صفحه اینستاگرامشان پیام فرستاده و تشکر کرده بابت کار خوبشان و گفته شاگردان مدرسه‌اش از مطالب آموزشی پاکنویس استفاده می‌کنند.

این خبرها حال تیم را خوب می‌کند تا آنها هم معتقدند که اگر افراد از دوران نوجوانی درست‌نویسی را یادبگیرند، کمتر با معضلاتی شبیه غلط‌نویسی‌های عجیب این روزها مواجه می‌شویم.

حرفی با آنها که دل در گرو کتاب دارند....

در حال حاضر استفاده از نرم افراز پاکنویس رایگان است و فقط لازم است حساب کاربری بسازید که خدمات در اختیارتان قرار بگیرد تا به قول خودشان، هر بار بهتر بنویسیم. از طرف دیگر، افزونه «کروم» این نرم افزار پروژه بعدی آنهاست که این روزها سخت مشغول انجامش هستند و احتمالاً چند وقت بعد در اختیار همه ما قرار می‌گیرد.
خلاصه آن که، اگر به دنبال پژوهش اصولی هستید از کارهای این مرکز غافل نشوید. درست است که ادبیاتی‌ها هنوز دلشان پیش روش‌های کلاسیک و تورق کتاب‌های قطور گیر است اما بد نیست گاهی دل به تکنولوژی بدهند و فضای امروزی‌تر پژوهش را هم تجربه کنند.

کد خبر 5025496

منبع: مهر

کلیدواژه: زبان فارسی ادبیات فارسی تلگرام برنامه اینستاگرام فضای مجازی ادبیات صفحه اول روزنامه ها مطبوعات ایران دکه روزنامه ویروس کرونا اینفوگرافیک محرم 99 مراسم عزاداری ماه محرم امام حسین ع مدارس بازگشایی مدارس رادیو مهر زبان فارسی فضای مجازی نرم افزار پست ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۳۲۷۳۸۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آخرین خبرها از سیل جنوب | اینجا هنوز در محاصره آب است

حالا گرچه سیلاب تقریبا در همه مناطق فروکش کرده و اوضاع به حالت ثبات برگشته است، اما رئیس سازمان امداد ونجات جمعیت هلال احمر کشور به همشهری گفت که همچنان در برخی مناطق جنوب سیستان‌وبلوچستان با مشکل محاصره آب مواجه هستیم.

ببینید:
سیل مسیر ریلی راه آهن زاهدان - میرجاوه را بست | عکس

بابک محمودی با بیان اینکه بیش از 53 شهرستان متاثر از بارندگی‌های شدید این چند روز بودند، گفت: «سیلاب در اغلب مناطق تا بعدازظهر جمعه، 31 اردیبهشت فروکش کرد، اما همچنان در زرآباد در جنوب سیستان‌وبلوچستان، آب‌گرفتگی ادامه داشت و تازه از روز گذشته گروه‌های امدادی ما توانستند برای امدادرسانی به این منطقه وارد شوند.»

او با بیان اینکه تخریب منازل به صورت محدود و کمتر از 60 مورد در همه مناطق تحت‌تاثیر بوده است، افزود: «این تخریب‌ها هم بر اثر سیلاب نبود و ناشی از بارندگی سقف برخی خانه‌های قدیمی و کاهگلی ریزش کرد.»

بیشتر بخوانید:
سیل بهاری چقدر خسارت داشته است؟ | تخلیه ۵ روستا در سیستان و بلوچستان | سدی که برای نخستین بار پر شد

محمودی از فعالیت 5 بالگرد شامل 2 فروند هلال احمر، 1 فروند سپاه، 1 فروند ارتش و 1 فروند نیروی انتظامی برای امدادرسانی به روستاهای در محاصره، جابه‌جایی بیماران و مادران باردار و سرکشی به مناطق خبر داد و اظهار کرد:‌ «40 تن مواد غذایی با بالگرد در بین روستاها توزیع و همچنین به یکی دو روستا در ارتفاعات منطقه کهیر کنارک که آب گرفتگی شدید داشتند سرکشی شده است. بالگردها هنوز در حال امدادرسانی هستند.»

او با بیان اینکه بسیاری از جاده‌ها آسیب دیده است، ادامه داد: «اکیپ‌های امداد نجات از 5 استان معین وارد مناطق تحت‌تاثیر شده‌اند. همچنان 14 خودروی امدادی در منطقه جنوب سیستان و بلوچستان در زرآباد و کنارک در حال ماموریت هستند و بیش از 700 نیروی امدادگر نیز در حال فعالیت هستند که در کنار نیروهای مردمی حدود 1500 نفر می‌شوند.»

رئیس سازمان امداد ونجات جمعیت هلال احمر کشور با بیان اینکه تا روز جمعه اکثر دسترسی‌ها باز شده است به دو سه نقطه در حاشیه دریای عمان اشاره کرد که به دلیل وسعت آب‌گرفتگی همچنان در محاصره سیلاب هستند.

محمودی در این باره به بندر تنگ اشاره کرد و افزود: «خود بندر هیچ آسیبی ندیده است، اما راه ارتباطی زمینی آن به طور کامل قطع شده و ساکنان از طریق راه دریایی و با قایق به چابهار در تردد هستند و همچنین سرکشی هوایی هم صورت گرفته است. حجم آب گرفتگی مسیر ارتباطی بندر چند کیلومتر است به طوری که نیروهای امدادی قادر به تخلیه آن نیستند و باید منتظر باشیم تا آب فروکش کند.»

کد خبر 845553 برچسب‌ها سيل خبر مهم استان سیستان و بلوچستان

دیگر خبرها

  • آخرین خبرها از سیل جنوب | اینجا هنوز در محاصره آب است
  • نظارت طالبان بر شرکت های مخابراتی
  • دانشگاه آزاد آبادان میزبان نشست سراسری مرکز آموزش زبان فارسی به غیرفارسی‌زبانان
  • رییس هیأت داوران بخش زبان‌های فارسی و گیلکی در ایران انتخاب شد
  • یک پایان بی‌رحمانه: ژاوی فکر اینجا را نکرده بود
  • تولدی دیگر در شورآباد
  • اما و اگرها برای جامع‌ترین فرهنگ زبان فارسی
  • در راستای حفظ قند پارسی / شکر بودن شرط دارد
  • ادمین اکانت‌های فارسی زبان صهیونیست‌ها چه کسی است؟
  • معبدی که ۱۲۰۰ سال قبل در دل کوه با ابزار و تکنولوژی تراشیده شده است + فیلم