Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-25@19:44:14 GMT

سلامتی به قیمت آلودگی محیط‌زیست

تاریخ انتشار: ۲۹ شهریور ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۳۴۰۵۲۸

سلامتی به قیمت آلودگی محیط‌زیست

ایسنا/خراسان رضوی روز جهانی پاکسازی (world cleanup day) اقدام اجتماعی جهانی است که هرسال در ماه سپتامبر باهدف مقابله با مشکل جهانی پسماند جامد، ازجمله مشکل زباله‌های دریایی برگزار می‌شود. هدف این جنبش، اتحاد جامعه جهانی، آگاهی بخشی و اجرای تغییرات واقعی برای دستیابی به هدف نهایی یعنی سیاره‌ای تمیز و سالم است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این جنبش اولین بار در سال ۲۰۰۸ در استونی متولد شد، زمانی که ۵۰ هزار نفر از مردم طی پنج ساعت برای پاکسازی کل کشور از زباله‌ها گرد هم ‌آمدند. ۱۱ سال بعد، این ایده ساده تبدیل به یک جنبش جهانی با میلیون‌ها داوطلب و رهبر کاریزماتیک شد.

اولین روز جهانی پاکسازی در ۱۵ سپتامبر ۲۰۱۸ جشن گرفته شد که در آن ۱۸ میلیون نفر از بیش از ۱۵۸ کشور جهان شرکت کردند و بیش از ۸۸ هزار و ۵۰۰ تن زباله جمع‌آوری شد. روز جهانی پاکسازی در سال ۲۰۱۹، ۲۱ سپتامبر و با حضور۲۱ میلیون نفر از ۱۸۰ کشور جهان برگزار و بیش از ۱۰۰هزار تن زباله جمع‌آوری شد. روز جهانی پاکسازی در سال ۲۰۲۰،  ۱۹ سپتامبر اعلام‌شده است. در این روز داوطلبان در سراسر جهان گرد هم می‌آیند تا سیاره زمین را از زباله پاک کنند. پاکسازی زباله‌ها و زباله‌های سوء مدیریت‌شده از سواحل، رودخانه‌ها، جنگل‌ها و خیابان‌ها در دستور کار داوطلبان قرارگرفته است. زیبایی این روز در همکاری، ایجاد پل بین جوامع مختلف، همچنین تمامی سطوح جامعه ازجمله شهروندان، کسب‌وکارها و دولت نهفته است.

روز جهانی پاکسازی باهدف افزایش آگاهی در مورد بحران پسماند سوء مدیریت‌شده از طریق بسیج همه حوزه‌های جامعه برای شرکت در اقدامات پاکسازی است. افراد، دولت‌ها، شرکت‌ها و سازمان‌ها همه تشویق می‌شوند تا در پاکسازی‌ها شرکت کنند و راه‌حل‌هایی برای مقابله با زباله‌های سوء مدیریت‌شده پیدا کنند.

تلاش‌های پاکسازی جهانی در طول تاریخ بشر به‌ویژه بعد از فاجعه‌های گسترده مانند زلزله، سیل و سونامی‌های قدرتمند به اشکال مختلف وجود داشته است. در تاریخ معاصر، این تلاش‌ها به‌طورمعمول توسط جوامع آسیب‌دیده اما در مناطق پس از درگیری با حمایت از سازمان‌های بین‌المللی مختلف و سازمان‌های غیردولتی مانند صلیب سرخ، آکسفام و سایر سازمان‌های امدادی انجام می‌شود و شامل تلاش برای از بین بردن مین‌های زمینی، پاکسازی سواحل و سایر اقدامات شهرداری و غیردولتی است.

شرکت‌کنندگان در روزهای جهانی پاکسازی به‌طورمعمول داوطلبانی هستند که با همکاری سازمان‌های غیردولتی در زمینه آگاهی بخشی، تدارکات و جمع‌آوری کمک مالی حمایت می‌شوند.

امسال با توجه به شیوع ویروس کرونا و استفاده از ماسک  و دستکش‌های یک‌بارمصرف این جنبش از اهمیت بالایی برخوردار است. بین اواخر فوریه و اواسط آوریل، بیش از یک میلیارد تجهیزات حفاظت شخصی شامل ماسک و دستکش فقط در انگلستان استفاده و سپس دور ریخته شد. این ماسک‌ها و دستکش‌ها به‌راحتی  به اقیانوس راه پیدا می‌کنند. باد یا باران می‌تواند آن‌ها را به رودخانه‌ها یا دریاچه‌هایی برساند که به دریا می‌ریزند.

در ماه فوریه، OceansAsia (یک سازمان حفاظتی اقیانوس) در مورد افزایش تعداد ماسک‌هایی که در تحقیقات آلودگی پلاستیکی کشف‌ شدند، هشدار داد. گزارش‌های اخیر رسانه‌ها با نشان دادن فیلم‌ها و عکس‌های غواصان در اطراف منطقه ساحلی فرانسه در مدیترانه که در حال جمع‌آوری ماسک و دستکش‌هایی که به داخل آب ریخته شده بودند زنگ هشدار و یادآوری این بود که سیاستمداران، رهبران و افراد باید به مشکل آلودگی پلاستیک بپردازند.  

اگر داده‌های تاریخی شاخصی قابل‌اعتماد باشد، می‌توان انتظار داشت که حدود ۷۵ درصد ماسک‌های استفاده‌شده و همچنین سایر زباله‌های مربوط به ویروس کرونا، در محل دفن زباله یا شناور در دریاها قرار گیرند.

یک سازمان غیردولتی هشدار داد که بستر ویروس کرونا می‌تواند به یک فاجعه زیست‌محیطی واقعی تبدیل شود. اگر میلیون‌ها ماسک و دستکش دیگر به دریا راه پیدا کنند، آن‌ها به هشت میلیون تن زباله پلاستیکی که سالانه به اقیانوس‌ها سرازیر می‌شوند، افزوده می‌شوند.

اهداف روز پاکسازی

تشویق به کاهش زباله در سازمان‌های عضو و تشویق آن‌ها برای حرکت به سمت سبک زندگی بدون پسماند

ایجاد آگاهی در مورد تولید زباله و مسائل مربوط به آن

ایجاد محیطی در داخل سازمان با کاهش تولید زباله در مقابل پاکسازی

بازنگری در اولویت‌های سازمانی با کاهش میزان زیادی تولید زباله

شروع گفتگو در مورد خرید بی‌مورد و مصرف محصولات از برندهای بادوام

 نحوه مشارکت

 در ۱۹ سپتامبر ۲۰۲۰ برای پاکسازی ترکیبی که ۱۸۰ کشور و هزاران داوطلب را شامل می‌شود، به ما بپیوندید. هر جا که هستید اقدام کنید! به یک گروه موجود بپیوندید یا به‌عنوان رهبر جامعه خود حرکت را شروع کنید. شما یک شریک یا پشتیبان می‌شوید، یا یک فرصت داوطلبانه متناسب با سبک زندگی خود ایجاد می‌کنید. هر جا که هستید اقدام کنید! از طریق اعمالی که در جامعه محلی خود انجام می‌دهید می‌توانید تاثیر بگذارید و دنیا را به مکانی تمیز و بهتر تبدیل کنید.پاکسازی گروهی

پاکسازی گروهی

در هرکجا که امکان‌پذیر باشد مجاز است. برگزارکنندگان ممکن است افراد را برای پاکسازی با توصیه برای محدود کردن تعداد شرکت‌کنندگان و گسترش مکان‌های پاکسازی به‌منظور جلوگیری از تماس نزدیک افراد با تعداد زیادی از شرکت‌کنندگان، جمع کنند.

پاکسازی‌ فردی

به‌عنوان یک جایگزین برای اجتماعات بزرگ، می‌توان از مردم دعوت کرد که مناطق اطراف خود را با خانواده و یا به‌صورت جداگانه و بدون اجتماعات گسترده تمیز کنند. ازجمله این تلاش‌ها مربوط به فردی در ایالات‌متحده به نام ماریا آلگارا در میامی بود که متوجه تعداد زیادی دستکش در خیابان محله خود شد. وی در پنج قدمی اطراف خانه خود، ۵۲ دستکش جمع کرد.

 پاکسازی دیجیتال

اگر متوجه شدید که در کشور خود محدودیت دارید، یا وضعیت برای پاکسازی‌های سنتی مساعد به نظر نمی‌رسد یا نمی‌خواهید افراد را با خطر بیشتری برای ابتلا به کووید-۱۹درگیر کنید، ما پیشنهاد می‌دهیم عملیات پاکسازی را در خانه خود انجام دهید. پاکسازی دیجیتال، باهدف حذف زباله دیجیتالی از ابزارهای شماست. برای مثال برنامه تمیز کردن زباله، TrashOut یا برنامه Earth Day Earth Challenge ۲۰۲۰ را دانلود کنید و اکنون نقشه‌برداری از زباله‌های غیرقانونی را شروع کنید. تمام داده‌های جمع‌آوری‌شده توسط کاربران در سراسر جهان برای شروع رویدادهای پاکسازی در روز جهانی پاکسازی در نقشه سطل آشغال جهانی مشاهده می‌شود.

منابع:

en.wikipedia.org

worldcleanupday.us

worldcleanupdaycuracao.org

donboscogreen.org

nationalcleanupday.org

worldcleanupday.org

worldcleanupday.org

news.un.org

weforum.org

greenbiz.com

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی اجتماعی زباله زباله پلاستیکی پسماند زباله دریایی بحران کرونا ویروس روز جهانی پاکسازی برای پاکسازی سازمان ها شرکت کنند جمع آوری زباله ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۳۴۰۵۲۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

از گرانی پاکت کاغذی تا سطل آشغال‌هایی به نام رودخانه

ایسنا/کرمانشاه یک فعال محیط زیست معتقد است: هفته زمین پاک را نباید صرفا به مسائلی مانند زباله محدود کرد، بلکه مجموعه‌ای از عوامل در نهایت به آلودگی زمین می‌انجامد.

یوسف ابراهیمیان به مناسبت هفته زمین پاک (دوم تا هشتم اردیبهشت) در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به عوامل متعددی که در دنیای امروز منجر به آلودگی زمین می‌شود، گفت: پسماندها یکی از اصلی‌ترین عوامل آلودگی زمین هستند.

وی با بیان اینکه باید رویکرد مناسب‌تری در زمینه مدیریت پسماندها داشته باشیم، افزود: متاسفانه در حال حاضر حداقل در شهر کرمانشاه به صورت گسترده شاهد تفکیک زباله‌ها از مبدا نیستیم و صرفا کارهای مختصری در برخی از محلات شهر صورت گرفته است.

مدیر و موسس انجمن «حفاظت و احیاء محیط زیست» کرمانشاه معتقد است: نبود تفکیک مناسب پسماندها در مبدا از یک سو باعث می‌شود زباله‌های قابل بازیافت در داخل محلات و توسط زباله‌گردها تفکیک شود که این امر آلودگی فراوانی را وارد محیط زیست می‌کند و از سوی دیگر بخشی از پسماندهای ارزشمند و دارای قابلیت بازیافت از دست می‌روند.

وی ادامه داد: به علاوه در همین شهر کرمانشاه اگرچه کارهای بسیار خوبی در زمینه مدیریت پسماند از سوی شرکت بازیافت صورت گرفته، اما به دلیل نزدیکی سایت پسماند به شهر، بوی بد و آلودگی  این سایت تا بالای کرمانشاه می‌رسد و می‌تواند سلامت مردم را به خطر بیندازد.

این فعال محیط زیست تصریح کرد: برای مدیریت صحیح پسماندها، از یک سو باید تفکیک زباله از مبدا صورت بگیرد و زباله‌ها به صورت تفکیک شده به شرکت بازیافت برود، از سوی دیگر جانمایی سایت مدیریت پسماند درست باشد.

چرا نمی‌شود کیسه نایلونی را با پاکت کاغذی جایگزین کرد؟

موضوع دیگری که ابراهیمیان به آن اشاره کرد و محوریت روز زمین پاک امسال نیز هست سهم بالای پسماندهای پلاستیکی در آلودگی زمین است که این آلودگی قرن‌ها در محیط زیست باقی می‌ماند و تجزیه هر پسماند پلاستیکی چند صد سال به طول می‌انجامد.

وی تاکید کرد: در کنار برنامه‌ریزی برای بازیافت پسماندهای پلاستیکی و جلوگیری از ورود آنها به محیط طبیعی، باید اقداماتی نیز به منظور کاهش تولید چنین پسماندهایی صورت بگیرد.

مدیر و موسس انجمن حفاظت و احیاء محیط زیست کرمانشاه از چند عامل اثرگذار در بالا بودن سهم پسماندهای پلاستیکی یاد کرد که یکی از مهمترین آنها سود خوبی است که فروش کیسه‌های نایلونی در برخی صنوف از جمله نانوایی‌ها دارد، بگونه‌ای که گاهی سود فروش این کیسه‌های نایلونی برای نانوایی‌ها از خود نان بیشتر است و کیسه نایلونی را که کیلویی حدود ۸۰ هزار تومان می‌خرند، دانه‌ای حدود دو هزار تومان به مردم می‌فروشند.

ابراهیمیان خاطرنشان کرد: از سوی دیگر این کیسه‌ها در برخی فروشگاه‌ها به صورت رایگان عرضه می‌شود، اما در صورت حذف آن هیچ جایگزینی وجود ندارد.

وی با اشاره به قیمت بالای پاکت های کاغذی و با بیان اینکه هر کیلو پاکت کاغذی حدود ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار تومان قیمت دارد، ادامه داد: قطعا با این قیمت‌ها جایگزینی پاکت کاغذی با کیسه‌های نایلونی برای مغازه‌داران و فروشگاه‌ها صرفه اقتصادی ندارد، مگر اینکه یارانه‌ای در این زمینه به آنها داده شود.

به گفته این فعال محیط زیست، اینکه عرضه این کیسه‌ها کلا ممنوع شود تا مردم مجبور شوند کیسه‌های چندبار مصرف برای خرید همراه خود بیاورند هم نیازمند اهرم قانونی است که اکنون در اختیار نیست.

آلودگی زمین فقط با زباله نیست

ابراهیمیان به موضوع دیگری اشاره که در بسیاری از مواقع در زمینه آلودگی زمین فقط به زباله‌ها توجه می‌شود و این در حالیست که در کنار زباله‌ها عوامل آلاینده بسیار دیگری هم داریم که از جمله آنها می‌توان به آلودگی حاصل از صنایع و کارخانجات اشاره کرد.

وی با بیان اینکه هنوز بسیاری از صنایع فیلترهای لازم برای تصفیه خروجی هم در زمینه آلاینده هوا و هم پساب‌ها را ندارند، این امر را یکی از مهمترین آلاینده‌های زمین اعلام کرد.

مدیر و موسس انجمن حفاظت و احیاء محیط زیست کرمانشاه تاکید کرد: در بخش کشاورزی نیز شاهد مصرف حجم عظیمی از سموم و کودهای شیمیایی هستیم که منجر به آلودگی آب و خاک می‌شود و تبعات آن تا چندین سال باقی می‌ماند.

ابراهیمیان از آلودگی حاصل از خودروها نیز یاد کرد و افزود: هر خودرو مانند یک بخاری نفتی عمل می‌کند و هم آلودگی هوا دارد و هم به گرم شدن زمین دامن می‌زند.

این فعال محیط زیست سپس به سهم بسیار مهم عوامل انسانی در آلوده کردن زمین اشاره کرد و گفت: بارها می‌بینیم که مردم پسماندهای خود را به راحتی در محیط طبیعی و حتی رودخانه‌ها خالی می‌کنند و برخی رودخانه‌ها به معبری برای عبور زباله تبدیل شده است.

وی اظهار کرد: متاسفانه آموزش مناسبی در زمینه فرهنگسازی برای مردم با هدف جلوگیری از آلوده کردن زمین و محیط زیست ارائه نمی‌شود. رسانه‌ها، فضای مجازی و خصوصا آموزش و پرورش و مدارس نقش بسزایی در این زمینه دارند و باید آموزش‌ها در مدارس بگونه‌ای ارائه شود که هر کودک یک سفیر محیط زیست در خانواده خود باشد.

ابراهیمیان اظهار کرد: همه دستگاه‌ها باید دست به دست هم بدهند و هم در زمینه آگاهی دادن به مردم و هم مشارکت در حفظ زمین پاک پای کار بیایند و هیچ دستگاهی مسئولیت خود را بر گردن دیگری نیندازد.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • پاکسازی طبیعت نقده به مناسبت هفته زمین پاک
  • از گرانی پاکت کاغذی تا سطل آشغال‌هایی به نام رودخانه
  • همایش پاکسازی ساحل در گناوه برگزار شد
  • اجرای طرح پاکسازی کیسه های پلاستیکی حاشیه سایت زباله شهری آواجیق چالدران
  • اتوبان کسایی تبریز از زباله‌های پلاستیکی پاکسازی شد
  • پاکسازی اتوبان شهید کسایی تبریز از زباله‌های پلاستیکی
  • پاکسازی اتوبان کسایی تبریز از زباله‌های پلاستیکی
  • پاکسازی حاشیه سد مهاباد به مناسبت روز جهانی زمین پاک
  • طرح پاکسازی زباله در چهارمحال و بختیاری
  • روزانه ۲۳ تن زباله های پلاستیکی در ایلام تولید می شود