Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-19@01:11:56 GMT

کشاورزان اردبیلی گرفتار در بازی بازار

تاریخ انتشار: ۳۱ شهریور ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۳۶۵۰۸۴

کشاورزان اردبیلی گرفتار در بازی بازار

همین چندی پیش گوجه‌کاران در پارس‌آباد به خاطر قیمت پایین،  از برداشت محصول مزرعه‌های خود خودداری کردند و اکنون نیز سیب‌زمینی کاران اردبیلی علیرغم گذشت مدت زمانی از فصل برداشت چندان رغبتی به برداشت محصول خود نداشته و منتظرند تا شاید گشایشی در بازار  رخ داده و بیشتر از این متحمل زیان و ضرر نشوند.

باغداران مشگین شهر نیز که موعد برداشت انگور و سیب باغ‌هایشان رسیده نیز دل خوشی از قیمت‌ها ندارند هر چند که  امسال نسبت به پارسال که هم از سرمازدگی و هم از نرخ پایین محصول آسیب دیدند از وضعیت مطلوب‌تری برخوردارند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این میان وضعیت سیب زمینی کاران اردبیلی که با  800 هزار تن یک پنجم سیب زمینی کشور را تولید می‌کنند بسیار وخیم بوده و نگرانی از این است که در صورت تداوم وضعیت موجود متحمل ضرر و زیان بیشمار شوند.

به گفته کشاورزان، در حالی که قیمت تمام شده تولید محصول سیب زمینی برای کشاورزان حول و حوش 17 هزار ریال می‌باشد هم اکنون محصول با قیمت بسیار پایین‌تر از  این مبلغ از آنها خریداری می‌شود و  نگران کننده‌تر اینکه  امسال مشتری کمی  برای خرید محصول وجود دارد.

فرهاد یک سیب زمینی کار ساکن روستای جبه‌دار اردبیل گفت: پارسال بذر و نهاده‌های کشاورزی را با قیمت گران خریدیم و اکنون محصول تولیدی حتی کفاف هزینه خود ما را نیز نمی‌دهد .

وی بیان کرد: بسیاری از کشاورزان هنوز منتظرند تا شاید تغییری در بازار رخ دهد و اگر وضعیت به همین منوال پیش رود شاید آنها اقدام به برداشت محصول نکرده و زمین‌های خود را همراه با محصول شخم زنند.

عادل یک کشاورز اهل نیار اردبیل هم گفت: پارسال وضعیت صادرات سیب زمینی خوب بود و محصول نیز به قیمت مناسب عرضه شد، اما امسال رکود بر بازار حاکم است و اگر اقدام حمایتی صورت نگیرد سیب زمینی‌کاران متحمل ضرر و زیان خواهند شد.

به گفته معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل، امسال در ۲۱ هزار و ۴۰۰ هکتار از اراضی این استان محصول سیب‌زمینی کشت شده و پیش‌بینی می‌شود که حدود ۸۵۰ هزار تن محصول سیب‌زمینی از مزارع استان استحصال شود.

احمد شهریار، استان اردبیل را به عنوان یکی از قطب‌های مهم تولید محصول سیب زمینی در ایران ذکر و بیان کرد: اراضی زراعی شهرستان‌های اردبیل، نمین و نیر مهم‌ترین مناطق کشت محصول سیب‌زمینی در استان اردبیل است.

همه ساله کاشت محصول سیب‌زمینی در استان اردبیل از نخستین روزهای سال در فروردین ماه آغاز و برداشت محصول نیز پس از طی حدود ۲ ماه از فصل تابستان شروع شده و در اوایل پاییز به اتمام می‌رسد.

براساس برآوردها نیاز استان اردبیل به سیب‌زمینی حدود ۲۰۰ هزار تن است و مازاد آن به استان‌های دیگر و نیز به کشورهای جمهوری آذربایجان، روسیه و عراق صادر می‌شود.

در این میان باغداران مشگین‌شهری نیز دل‌خوشی از وضعیت بازار ندارند و معتقدند که محصول سیب و انگورشان توسط دلالان ارزان خریداری و در دیگر مناطق کشور به قیمت‌های بسیار بالا فروخته می شود.

حبیب یک باغدار مشگین شهری گفت: دلالان بهترین انگور را در مشگین شهر از ما حداکثر کیلویی50 هزار ریال خریداری کرده و همین محصول در دیگر استان‌ها  هر کیلو تا 200 هزار ریال نیز به فروش می‌رسد.

وی اضافه کرد: افزایش هزینه‌های تولید و گرانی نهاده‌های کشاورزی، دستمزد رو به افزایش کارگران  هزینه‌ها را بشدت افزایش داده و مبلغ قابل توجهی دست باغداران را نمی‌گیرد.

در حال حاضر از15هزار هکتار باغ‌های میوه شهرستان مشگین‌شهر بیش از ۲ هزار هکتار را  تاکستان  تشکیل می‌دهد و در شرایط عادی  همه ساله از آن بیش از ۲۵ هزار تن انگور برداشت می‌شود.

یک باغدار تولید کننده سیب در مشگین شهر نیز از وضعیت بازار گلایه کرده و گفت: امسال سرمازدگی در باغ ها نداشتیم و تولید محصول افزایش یافته اما قیمت ها همچنان پایین است .

رجب حمیدی افزود: دلال بازی و مشکلات موجود در صادرات محصولات کشاورزی عمده دلایل پایین بودن قیمت محصولات کشاورزی و باغی از جمله سیب در منطقه است.

صادرات؛ کلاف درهم پیچیده و مشکل‌زای فروش محصولات کشاورزی استان اردبیل 

در سال‌های اخیر صادرات محصول همیشه کمک حال و متعادل کننده وضعیت بازار محصولات صادراتی استان اردبیل بویژه سیب زمینی بوده است،  پارسال صادرات مطلوب این محصول به عراق و جمهوری آذربایجان موجب شد تا قیمت‌ها وضعیت مطلوبی داشته و کشاورزان را به کشت بیشتر محصول ترغیب کرد.

فراوانی کشت محصول در سال زراعی جاری و رکورد صادرات موجب شده تا وضعیت،  امسال برای کشاورزان بسیار بغرنج‌تر شود و به اعتقاد کارشناسان اگر گشایشی در  صادرات محصول و نیز  سیاست‌های حمایتی مسوولان کشور صورت نگیرد سیب زمینی کاران اردبیلی متحمل ضرر و زیان جدی خواهند شد.

به گفته رییس سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل، صادرات به خارج از کشور و گشایش در تنظیم بازار تنها راه متعادل شدن قیمت محصول سیب‌زمینی است.

خلیل نیکشاد  مجموع نیاز صنایع تبدیلی، خوراکی و بذری استان را حدود ۲۰۰ هزار تن اعلام کرد و گفت: بیش از ۶۰۰ هزار تن محصول مازاد سیب‌زمینی استان اردبیل باید راهی بازارهای داخلی و خارجی شود.

وی با اشاره به پائیزه بودن و ماندگاری بالای سیب‌زمینی تولید شده در استان اردبیل گفت: هنوز فرصت برای تنظیم بازار محصول و جلوگیری از زیان کشاورزان سیب زمینی کار استان وجود دارد تا در نیمه دوم سال، با افزایش صادرات، قیمت محصول متعادل شود.

نیکشاد، شیوع کرونا، تاثیرات تحریم و نیز الزام صادر کنندگان به بازگردان ارز صادراتی به رغم مسدود بودن مسیرهای انتقال ارز را از جمله علل نابسامانی بازار سیب‌زمینی صادراتی استان اردبیل ذکر کرد و افزود: با این وجود، همه مسئولان استان و وزارت جهاد کشاورزی با حساسیت بیشتر در صدد حل مشکلات سیب زمینی‌کاران هستند.

وی الزام صادر کنندگان به بازگرداندن ارز صادرات محصول و همچنین مشکلات تبادل ارزی در خارج از کشور را از جمله موانع جدی صادرات این محصول دانست و تاکید کرد: این موضوع با حساسیت کامل و از طریق وزارت امور خارجه در حال پیگیری است تا صادرکنندگان بتوانند با کمترین دغدغه ضمن صدور محصول سیب زمینی، تعهدات ارزی خود را نیز انجام دهند.

فقر صنایع تبدیلی، سردخانه و انبارهای ذخیره، پاشنه آشیل بازار محصولات کشاورزی  

در این حال کارشناسان تاکید می‌کنند که نبود و کمبود صنایع تبدیلی و زنجیره‌ای برای تبدیل محصولات خام کشاورزی به فراورده‌های غذایی  و نیز کمبود سردخانه و انبارهای استاندارد برای ذخیره و نگهداری محصولات کشاورزی از عوامل دیگری است که  همه ساله  موجب بروز ناهنجاری در بازار محصولات کشاورزی استان اردبیل می‌شود.

 با وجود تولید یک پنجم محصول سیب زمینی کشور در  اردبیل واحدهای تبدیلی در این استان مهم  محدود به یک کارخانه فرنچ فرایز سیب‌زمینی است که گویا این کارخانه نیز امسال بنا به دلایلی چندان و با ظرفیت مناسب فعال نمی‌باشد.

در زمینه دیگر تولیدات کشاورزی و باغی نیز  واحدهای تبدیلی در استان به اندازه کافی موجود نبوده و  تولیدات کشاورزی به صورت خام و ارزان توسط دلالان به دیگر مناطق کشور حمل می‌شود.

رییس سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل با اشاره به کمبود ظرفیت انبارهای فنی در استان برای نگهداری مازاد محصول سیب زمینی گفت: استان اردبیل تنها برای ذخیره سازی ۸۰ هزار تن محصول کشاورزی، انبار فنی در اختیار دارد که در آنها همه نوع محصول نگهداری می‌شود.

وی بیان کرد: بخش اعظمی از محصول سیب‌زمینی استان اردبیل در انبارهای نیمه فنی نگهداری می‌شود که همین امر میزان هدر رفت و ضایعات محصول تولیدی را افزایش داده و علاوه بر این، بر روی کیفیت محصول به خصوص برای صادرات نیز تاثیر می‌گذارد.

همچنین ظرفیت سردخانه‌های استان نیز به هیچ وجه جوابگوی تولید محصولات باغی و کشاورزی استان نبوده و نیاز به افرایش واحدهای جدید در این زمینه می‌باشد.

الگوی کشت و هدایت کشاورزان، ضرورتی مغفول 

با اینکه در سال‌های اخیر گام‌های خوبی در زمینه تغییر الگوی کشت محصولات کشاوزی در استان اردبیل برداشته شده و بتدریج محصولات گران قیمت و با آب‌بری پایین جایگزین دیگر محصولات    می‌شود اما بنطر می‌رسد که هنوز به صورت جدی بویژه در زمینه محصولات مهمی چون سیب زمینی و نیز محصولات باغی که عمده کشاورزان اردبیلی در تولید آنها مشغولند اقدام مهم و تاثیرگذار صورت نگرفته است.

با اینکه از سال‌های پیش به صورت مداوم  سیب زمینی‌کاران و باغداران استان بواسطه افت قیمت‌ها دچار ضرر و زیان می‌شوند اما در زمینه جایگزین کردن دیگر محصولات و یا کاهش کشت آنها در استان اقدام اساسی انجام نمی‌گیرد.

به گفته کارشناسان، در زمینه تغییر الگوی کشت و نیز میزان کاشت محصولات چندان کار کارشناسی در استان  صورت نگرفته و پیش بینی‌ها و مشاوره‌های لازم به کشاورزان برای رعایت نوع و میزان کشت صورت نمی‌گیرد و یا اگر چنین اقدامی نیز صورت گرفته باشد تاثیرگذار و جدی نبوده است.

آنها می گویند، کارشناسان کشاورزی و بازرگانی استان می‌بایست پیش‌بینی لازم از وضعیت احتمالی بازار محصولات داشته و به زارعان برنامه کشت و نیز نوع و میزان آن را ارایه دهند.

در این حال یک مقام کشاورزی به خبرنگار ایرنا گفت: در این زمینه بویژه در باره  محصول سیب زمینی هشدارها و پیشنهادهای لازم حتی به صورت کتبی به کشاورزان ارایه می‌شود اما ساختار حاکم بر کشاوری منطقه، سودده بودن کشت سیب زمینی و وابستگی زارعان به این نوع کشت امکان تغییر سلیقه را برای آنها سخت کرده  و آنها هر بار  اشتباه سال‌های گذشته را تکرار می‌کنند.

گام‌های مسوولان استان اردبیل برای تنظیم وتعادل بازار محصولات کشاورزی 

در حالی که مشکلات کشاورزان اردبیلی برای فروش محصول خود دورنمای خوشی نداشته اما مسوولان استانی و نمایندگان مجلس این روزها حسابی به تکاپو افتادهاند تا بلکه بتوانند گرهی از مشکلات زارعان بگشایند.

بیشتر توجه مسوولان استان در این روزها معطوف به رفع موانع صادرات محصول سیب زمینی و تعادل بخشی به بازار  بوده و اقداماتی نیز در این راستا انجام گرفته که تاکنون زیاد بر بازار تاثیرگذار نبوده است.

ارژنگ عزیزی معاون امور هماهنگی اقتصادی استاندار اردبیل گفت: با توجه به اینکه در ابتدای برداشت سیب زمینی در استان قرار گرفته‌ایم، قیمت پایه این محصول پایین بوده که جذب کمتر برخی واحدهای صنایع تبدیلی به دلیل شیوع بیماری کرونا عمده علت عدم عرضه مناسب سیب زمینی در استان است.



وی اظهار کرد: با توجه به اینکه قیمت پایه صادرات برای صادرکنندگان به ازای هر تن ۲۰۰ دلار بود، انگیزه برای صادرات این محصول کمتر بود و بر اساس پیگیری‌های انجام گرفته قیمت پایه صادرات سیب زمینی به ازای هر تن به  ۱۰۰ دلار کاهش یافت.
عزیزی اظهار کرد: برخی از صادرکنندگان نیز که در سال‌های گذشته تعهدات ارزی خود را پرداخت نکرده بودند، فعالیت‌شان تعلیق شده بود که با هماهنگی انجام گرفته ، فعالیت آنان از تعلیق خارج شد.
وی بیان کرد: در هر حال حاضر دو مورد از مهم‌ترین موانع صادرات سیب زمینی برداشته شده و پیش بینی می شود ۱۵۰ هزار تن از برآورد تولید ۸۵۰ هزار تن سیب زمینی از استان صادر شود.
عزیزی گفت:  همچنین بر اساس پیگیری و مکاتبه با کمیته دائمی کالاهای داخلی نیز بخشی از سیب زمینی تولید استان برای مصرف و تنظیم بازار توسط سایر استان‌های کشور خریداری می‌شود.
وی افزود: با این اقدامات پیش‌بینی می‌شود قیمت و میزان عرضه و تقاضای سیب زمینی در استان متعادل شود.

خلیل نیکشاد رییس سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل هم  گفت: شیوع کرونا، تحریم ظالمانه دشمنان  صادرات در روند صادرات محصول موانعی ایجاد کرده اما  مسوولان  اقدامات برای رفع مشکل را اغاز کرده اند.

وی بیان کرد: در یک ماه اخیر میزکاری برای حل مشکلات سیب‌زمینی تشکیل شده تا با همراهی سازمان صمت، اتاق بازرگانی و گمرک فرآیند صادرات و راهکارهای مناسب در حل مشکلات تولیدکنندگان مورد ارزیابی و بررسی دقیق قرار گیرد.

نیکشاد به تعهدات ارزی صادرکنندگان و همچنین مشکلات تبادل ارزی در خارج از کشور اشاره کرد و گفت: این موضوع با حساسیت کامل و از طریق وزارت امور خارجه در حال پیگیری است تا صادرکنندگان ما بتوانند با کمترین دغدغه و افزایش مشوق‌های صادراتی و نگاه درست در حوزه تعهدات ارزی صادرات سیب زمینی را انجام دهند.

اکبر صمدی فرماندار مشگین‌شهر هم از راه‌اندازی واحد صنعتی سورتینگ و بسته‌بندی میوه سیب در این شهرستان خبر داد.

وی اظهارداشت: این واحد صنعتی توسط سازمان همیاری شهرداری‌های استان و پیگیری نماینده مردم مشگین‌شهر در مجلس شورای اسلامی راه‌اندازی می‌شود.

وی با تقدیر از حمایت ویژه استاندار اردبیل و مدیران کل دستگاه‌های مرتبط گفت: با راه‌اندازی این واحد صنعتی بخشی از مشکلات باغداران شهرستان در زمینه عرضه و فروش سیب برطرف خواهد شد.  

 وی افزود: ایجاد صنایع تبدیلی و بسته‌بندی و سورتینگ انواع محصولات سردرختی  از نیازهای اساسی شهرستان مشگین‌شهر است و در ۲ سال اخیر  اقدامات خوبی در این خصوص انجام شده است.

او با بیان اینکه سال گذشته کارخانه تولید پوره سیب در این شهرستان راه‌اندازی شد، از حمایت همه‌جانبه دولت از سرمایه‌گذاران بخش خصوصی جهت ایجاد واحدهای بزرگ فرآوری میوه خبر داد.

کشاورزان و باغداران استان اردبیل چشم انتظار اقدامات عاجل در زمینه رفع مشکلات خود هستند تا سال دیگری را با ضرر و زیان سپری نکنند و مسوولان نیز در تکاپو برای این  رسیدن به این هدف در تقلایند.

برچسب‌ها اراضی کشاورزی اردبیل باغستان صادرات غیر نفتی

منبع: ایرنا

کلیدواژه: اراضی کشاورزی اردبیل باغستان صادرات غیر نفتی اراضی کشاورزی اردبیل باغستان صادرات غیر نفتی اخبار کنکور کشاورزی استان اردبیل سیب زمینی در استان صادرات سیب زمینی محصولات کشاورزی سیب زمینی کاران محصول سیب زمینی استان اردبیل بازار محصولات سیب زمینی صنایع تبدیلی برداشت محصول صادرات محصول جهاد کشاورزی بازار محصول سازمان جهاد تعهدات ارزی تولید محصول راه اندازی ضرر و زیان مشگین شهر پیش بینی قیمت ها هزار تن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۳۶۵۰۸۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فناوری چگونه با کمبود غذا در جهان مقابله می‌کند/ معرفی ۱۰ فناوری برتر در صنعت کشاورزی

به گزارش خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا، کشاورزی هوشمند با فراهم کردن دسترسی به داده‌های خاص سایت، پیش بینی آب و هوا و پیش بینی عملکرد، سوددهی را برای کشاورزان افزایش می‌دهد. هم افزایی فناوری ها، عملیات مزرعه را ساده و کارایی و دقت را تضمین می‌کند.

کشاورزی مدرن حتی به کشاورزان اجازه می‌دهد تا از راه دور عملیات خود را از طریق دستگاه‌های اینترنت اشیا، حسگر‌ها و سیستم‌های خودکار مدیریت و بهره وری و راحتی را تقویت کنند.

بررسی شرکت‌های دانش بنیان فعال در حوزه نوآوری و فناوری‌های کشاورزی حاکی از فعالیت بالای این شرکت‌ها در هند و سپس در آمریکا و اروپای غربی است.

در این گزارش با ۱۰ روند و فناوری برتر در حوزه کشاورزی آشنا می‌شویم؛

*اینترنت اشیاء

نظارت سنتی بر محصولات زراعی و مزرعه مستلزم نیروی کار، تجهیزات فیزیکی و صرف زمان قابل توجهی است، اما اینترنت اشیا جایگزینی برای تغییر بازی ارائه می‌دهد. دستگاه‌های اینترنت اشیا، مجهز به حسگر‌های متعدد، داده‌های بلادرنگ را از طریق برنامه‌های تلفن همراه، دستگاه‌های اج (دستگاه نهایی) یا ابزار‌های دیگر، جمع آوری کرده و انتقال می‌دهند. این حسگر‌ها وظایف مختلفی مانند ردیابی دمای خاک، رطوبت، دام و گیاهان را انجام می‌دهند. اینترنت اشیاء همچنین نظارت از راه دور مزرعه را ساده می‌کند و راحتی را برای کشاورزان به ارمغان می‌آورد.

علاوه بر این، سیستم‌های آبیاری مبتنی بر اینترنت اشیاء، حسگر‌هایی را برای آبیاری خودکار محصولات، از جمله حسگر‌های تبخیر و تعرق، رطوبت خاک و بارندگی، یکپارچه می‌کنند. شرکت‌های دانش بنیان نوآور، فناوری اینترنت اشیا را با هواپیما‌های بدون سرنشین، ربات‌ها و تصویربرداری رایانه‌ای ادغام می‌کنند. این امر دقت، چابکی و پاسخگویی کشاورزی را افزایش و در عین حال هشدار‌های به موقع را برای مناطقی که نیاز به توجه دارند ارائه می‌دهد.

*کشاورزی رباتیک

کمبود نیروی کار مزرعه به ویژه در مقیاس‌های بزرگ، چالش قابل توجهی برای کشاورزان ایجاد می‌کند. برای رفع این مشکل، استارت آپ‌های کشاورزی در حال توسعه ربات‌هایی هستند که بتوانند کار‌های مختلفی را انجام دهند از جمله چیدن میوه، کاشت، نشاء، برداشت، بذرپاشی، سمپاشی و وجین. چنین ربات‌های کشاورزی، کار‌های میدانی تکراری را خودکار می‌کنند.

کشاورزان در حال استفاده از ماشین آلات کشاورزی هوشمند مانند تراکتور‌های خودران و نیمه مستقل مجهز به فناوری هدایت خودکار برای ساده کردن برداشت و ناوبری هستند.

همچنین، ربات‌ها در سیستم‌های مدیریت خودکار دام، مدیریت وظایفی مانند توزین، جوجه کشی، شیردوشی و تغذیه کاربرد دارند. کشاورزان با ادغام ربات‌ها در کار‌های خود، بهره وری کلی را افزایش و خطا‌های انسانی را کاهش می‌دهند و در نهایت کارایی کشاورزی خود را بهبود می‌بخشند.

*هوش مصنوعی

ادغام هوش مصنوعی در کشاورزی، کشاورزان را با بینش‌های بلادرنگ، توانمند می‌کند و تصمیم گیری پیشگیرانه را ارتقا می‌دهد. هوش مصنوعی تجزیه و تحلیل پیش بینی کننده‌ای را برای پیش بینی آب و هوا، تخمین عملکرد محصول و روند قیمت گذاری ارائه می‌دهد و کشاورزان را به انتخاب‌های مبتنی بر داده مجهز می‌کند.

چت بات‌های مجهز به هوش مصنوعی، پیشنهاد‌ها و توصیه‌های مناسب به کشاورزان ارائه می‌دهند. الگوریتم‌های هوش مصنوعی و یادگیری ماشینی، به طور خودکار ناهنجاری‌ها و بیماری‌ها را در گیاهان و دام‌ها تشخیص می‌دهند و در صورت لزوم، اقدامات اصلاحی سریع را فراهم می‌آورند.

در زیست فناوری کشاورزی، الگوریتم‌های یادگیری ماشینی به انتخاب ژن مطلوب کمک می‌کنند. هوش مصنوعی همچنین در‌ها را برای امتیازدهی اعتباری جایگزین باز می‌کند و دسترسی مالی به کشاورزان را که بانک‌های سنتی نادیده می‌گیرند، گسترش می‌دهد. استارت آپ‌های نوآور همچنین از هوش مصنوعی برای بهبود کیفیت برداشت استفاده می‌کنند. به عنوان مثال، فناوری سنجش کیفیت برداشت (HQV) کیفیت و کمیت میوه‌ها و سبزیجات را اسکن و ارزیابی می‌کند.

*پهپاد‌های کشاورزی 

وسایل نقلیه هوایی بدون سرنشین (پهپادها) یا هواپیما‌های بدون سرنشین داده‌های خام را جمع آوری می‌کنند که به بینش‌های ارزشمندی برای نظارت جامع مزرعه تبدیل می‌شود.

پهپاد‌های مجهز به دوربین که تصویربرداری هوایی و بررسی میدان‌های وسیع را ساده می‌کنند به کشاورزان برای بهینه سازی کاربرد هدفمند کودها، آب، بذر و آفت کش‌ها یاری رسانده و در نتیجه کشاورزی دقیق را پیش می‌برند. قابلیت‌های هواپیما‌های بدون سرنشین طیفی از تصاویر، از عکس‌های معمولی با نور مرئی گرفته تا تصاویر چند طیفی، پشتیبانی از تجزیه و تحلیل محصول، خاک و مزرعه را ثبت می‌کنند.

علاوه بر این، پهپاد‌ها وظایفی مانند ردیابی دام، زمین شناسی و نظارت بر چرا را ساده می‌کنند. در حالی که هواپیما‌های بدون سرنشین به دلیل مزاحمت احتمالی پرندگان برای نظارت بر طیور مناسب نیستند، در نظارت بر دام و چرا و همچنین کشت محصولات بسیار موثرند. استارت‌آپ‌ها همچنین در حال بررسی فناوری پهپاد برای اندازه گیری سطوح کلروفیل، ارزیابی فشار علف‌های هرز، و ارزیابی ترکیبات معدنی و شیمیایی خاک هستند.

*کشاورزی دقیق

پایداری در کشاورزی شامل اقدامات سازگار با محیط زیست است که آسیب به محیط زیست را به حداقل می‌رساند یا از بین می‌برد. یک مثال بارز کشاورزی دقیق است که مستلزم مدیریت محصول و دام خاص سایت است. این رویکرد کشاورزان را قادر می‌سازد تا مقادیر دقیقی از نهاده‌ها مانند آب، آفت‌کش‌ها و کود‌ها را اعمال و کیفیت عملکرد و بهره وری را بهینه کنند.

مزارع از نظر خواص خاک، قرار گرفتن در معرض نور خورشید، و شیب با هم متفاوت هستند و از این رو درمان یکنواخت برای مزارع، ناکارآمد و بیهوده است. برای مقابله با این چالش، استارت‌آپ‌های حوزه فناوری‌های کشاورزی در حال توسعه راه حل‌های کشاورزی دقیق هستند تا ضمن بهینه سازی برنامه‌های ورودی، سودآوری را افزایش دهند.

*زیست فناوری کشاورزی

عملکرد محصول اغلب به دلیل آفات و بیماری‌های گیاهی آسیب می‌بیند. اگرچه مواد شیمیایی کشاورزی یک درمان رایج بوده اند، اما با اهداف پایداری همخوانی ندارند. در عوض، زیست فناوری راهی برای افزایش کیفیت محصول و دام ارائه می‌دهد. روش‌های علمی مانند اصلاح نباتات، هیبریداسیون، مهندسی ژنتیک و کشت بافت، امکان شناسایی صفات مطلوب در گیاهان را فراهم می‌کند. گفتنی است، فناوری ویرایش ژنوم «CRISPR-Cas۹» اصلاح دقیق و سریع صفت را ارائه می‌دهد.

استفاده از راه حل‌های جدید بیوتکنولوژی منجر به تولید گیاهان تراریخته می‌شود که تحمل بیماری، مقاومت به خشکی، انعطاف پذیری آفات و ظرفیت عملکرد بالا را دارند که موجب سودآوری مزرعه می‌شوند.

شرکت‌های نوظهور همچنین از روش‌های کشاورزی- بیوتکنولوژی برای ارائه راه حل‌های سازگار با محیط زیست مانند آفت کش‌های زیستی، علف کش‌های زیستی، کود‌های زیستی و پلاستیک‌های زیستی استفاده می‌کنند. آنها به مسائل سمی بودن خاک پرداخته و در عین حال اثرات زیست محیطی را به حداقل می‌رسانند.

*داده‌های بزرگ و تجزیه و تحلیل

معیار‌هایی که شامل سطح محصول، تولید، استفاده از زمین، آبیاری، قیمت گذاری کشاورزی، پیش بینی آب و هوا و سلامت محصول می‌شود، اطلاعات حیاتی برای فصول کشاورزی آینده هستند. داده‌های بزرگ و ابزار‌های تحلیلی داده‌های مربوط به رویداد‌های آب و هوایی، ماشین آلات کشاورزی، چرخه آب، کیفیت و کمیت محصول را برای استخراج اطلاعات مربوط به عملیات مزرعه تجزیه و تحلیل می‌کنند.

این رویکرد مبتنی بر داده به تولیدکنندگان اجازه می‌دهد تا الگو‌ها و همبستگی‌های پنهان را کشف کنند. اکنون شرکت‌ها با ارائه راه حل‌های تجزیه و تحلیل مزرعه به کشاورزان کمک می‌کنند از داده‌های مزرعه به طور موثرتری استفاده کنند. به عنوان مثال، تجزیه و تحلیل مزرعه بینش‌هایی را در مورد سطوح مواد مغذی خاک، اسیدی یا قلیایی بودن و نیاز‌های کود فراهم و تصمیم گیری مبتنی بر داده را امکان پذیر می‌کند.

*کشاورزی محیطی کنترل شده (CEA)

الگو‌های آب و هوایی غیرقابل پیش بینی و شدید اغلب رویکرد‌های کشاورزی سنتی را مختل می‌کند. در عین حال، کشت محصولات زراعی در مناطق شهری پرجمعیت، بیابان‌های خشک یا محیط‌های چالش برانگیز موانع بزرگی را ایجاد می‌کند. کشاورزی محیط کنترل شده به عنوان راه حلی برای این چالش‌ها ظاهر می‌شود. این شیوه کشاورزی که گیاهان را در شرایط دقیق کنترل شده شامل نور، دما، رطوبت و سطوح مواد مغذی قرار می‌دهد، شامل محیط‌های مختلف رشد مانند کشاورزی داخلی، کشاورزی عمودی و گلخانه‌ها می‌شود.

علاوه بر این، روش‌های پیشرفته مانند هیدروپونیک و آئروپونیک، شامل کشت گیاهان بدون خاک در محلول‌های غنی از مواد مغذی یا غبار، در حال افزایش است. روش آکواپونیک، که در آن گیاهان و ماهی‌ها با هم زندگی می‌کنند، ماهی‌ها مواد مغذی را برای گیاهان تامین و گیاهان نیز آب را برای ماهی‌ها تصفیه می‌کنند. روش‌های CEA خطرات آفات و بیماری‌ها را کاهش داده، عملکرد را افزایش می‌دهند و شیوه‌های کشاورزی پایدار را ایجاد می‌کنند.

*کشاورزی احیاکننده

شیوه‌های کشاورزی سنتی در طولانی مدت، اغلب منجر به فرسایش و متراکم شدن خاک می‌شود. شخم مداوم، خاک ورزی و چرای بی رویه باعث می‌شود که خاک در فاصله بین فصول زراعی زمان کافی برای احیای مجدد نداشته باشد. در مقابل، کشاورزی احیا کننده کمترین اختلال را در خاک ایجاد می‌کند و در عین حال بر افزایش تنوع زیستی و جوان سازی خاک سطحی تاکید دارد. این رویکرد شامل روش‌های مختلفی از جمله کشت بدون خاک ورزی، کاهش خاک ورزی، تناوب زراعی و ... است.

به عنوان مثال کشت محصولات پوششی در طول دوره آیش با محافظت از خاک به بازیابی حاصلخیزی خاک کمک می‌کند. همچنین، کشاورزی احیاکننده باعث جذب کربن در مزارع می‌شود، پدیده‌ای که به کاهش انتشار کربن در جو و کاهش تاثیر بر تغییرات آب و هوا کمک می‌کند.

*فناوری‌های اتصال

کشاورزی هوشمند به شدت به فناوری‌های ارتباطی مانند ۵G، LPWAN، پهنای باند روستایی و ارتباطات ماهواره‌ای متکی است. به ویژه ۵G، نقشی اساسی در ادغام دستگاه‌های اینترنت اشیا، ربات‌ها و حسگر‌ها ایفا و ارتباطات پرسرعت را برای دارایی‌های مستقر در محل تسهیل می‌کند. این به کشاورزان اجازه می‌دهد داده‌های بلادرنگ را با دقت بیشتری رصد کنند و در صورت لزوم اقدام فوری را به انجام برسانند.

اینترنت پرسرعت از طریق کابل‌های فیبر نوری، تبادل بی درنگ داده‌های میدانی را افزایش می‌دهد، که یک جزء حیاتی برای دقت در کار‌های کشاورزی است. این فناوری‌های اتصال، پایه و اساسی را برای اینترنت اشیا و سایر فناوری‌های هوشمند فراهم می‌آورند تا مزارع هوشمند و بهم پیوسته را به صورت مشترک ایجاد کنند.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • اختصاص ۱۵۰ هکتار از اراضی کشاورزی بخش جلگه رخ تربت حیدریه به کشت کلزا
  • تولید بی سابقه کُلزا در شهرستان دهلران
  • قیمت تضمینی ۱۲ محصول کشاورزی اعلام شد
  • نرخ فعلی خرید گندم مورد رضایت کشاورزان نیست
  • خرید توافقی ۳۱ هزار تن سیب زمینی
  • ۳۱ هزار تن سیب زمینی در اردبیل خریداری شد
  • آغاز برداشت گندم از مزارع عنبرآباد
  • برداشت بیش از ۵۰ هزار تن گندم از مزارع خوزستان
  • کشاورزان برای حمل محصولات حتماً از طریق شرکت‌های مجاز اقدام کنند
  • فناوری چگونه با کمبود غذا در جهان مقابله می‌کند/ معرفی ۱۰ فناوری برتر در صنعت کشاورزی