Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-25@04:37:33 GMT

تمام محاسبات غلط یک دیکتاتور

تاریخ انتشار: ۳۱ شهریور ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۳۶۵۸۰۰

تمام محاسبات غلط یک دیکتاتور

زمانی که «صدام حسین» دیکتاتور عراق تصمیم گرفت جنگ تحمیلی را آغاز کند، تصور می‌کرد این جنگ به سرعت و ظرف چند روز به نفع حزب بعث به پایان خواهد رسید و او به اهداف تعیین شده خود دست خواهد یافت، اما به سرعت مشخص شد که تصورات او بطور کلی اشتباه بوده است، اما این تصورات چه بود و چرا صدام حسین حتی پس از هشت سال جنگ تحمیلی، باز هم نتوانست به نتایجی که می‌خواهد دست پیدا کند؟

مفروضاتی که از پایه غلط بود

صدام حسین هرچند دیکتاتور و خودرای بود؛ اما تصور می‌کرد با کمک مشاوران خود محاسبات درستی را طراحی کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

فارغ از اهدافی که صدام دنبال می‌کرد، ایده اصلی او یک حمله برق‌آسا (Blitzkrieg) به ایران بود. ایده حمله برق‌آسا تاریخی طولانی دارد؛ اما بیش از همه با ایده ارتش آلمان نازی در جنگ جهانی دوم شناخته می‌شود. ایده‌ای که از قضا بسیار هم موفق بود. طبق ایده حمله برق‌آسا، یک ارتش مهاجم بایستی ظرف مدتی کوتاه، با حداکثر قوا به سمت هدف بتازد و ضمن غافلگیری دشمن، با ضرباتی کاری، دستکم نیروی هوایی حریف را از کار بیاندازد و با پیشروی هماهنگ نیروی‌های زرهی و مکانیزه در حجمی وسیع، وارد خاک دشمن شده و متصرفاتی را به دست آورد. ارتش آلمان نازی با تکیه بر همین ایده، توانست ظرف مدت کوتاهی در سال ۱۹۳۹ لهستان را تصرف کند و سپس در سال‌های بعد، به صورتی برق‌آسا، هلند، بلژیک و فرانسه را به تصرف خود درآورد.

برای انجام یک حمله برق‌آسا، ابتدا باید تصویری دقیق از نیروهای نظامی حریف به دست آورد و تنها زمانی یک حمله برق‌آسا ممکن است که نیروهای مقابل کاملا «غافلگیر» شوند و نتوانند از پس ضربات مهلک وارد شده برآیند. صدام و تیم مشاوران او تصور می‌کردند ایران در شرایط مناسبی قرار ندارد. بخشی از مفروضات آن‌ها چندان خلاف واقع هم نبود. در کشور ایران تازه انقلاب اسلامی به پیروزی رسیده بود و برکناری برخی از فرماندهان ارتش و ماجرای کودتای «نقاب» باعث برخی بی‌اعتمادی‌ها شده بود. اختلافات سیاسی در میان جناح‌های سیاسی بالا بود و در عین حال به نظر می‌رسید که استعداد و قوای نظامی ایران در شرایط مطلوبی قرار ندارد. صدام حسین چراغ سبز حمله به ایران را هم به صورت تلویحی از دولت‌های شوروی و آمریکا گرفته بود و برخی کشورهای مرتجع منطقه نیز بطور کامل از این اقدام او حمایت می‌کردند.

نیروی هوایی ارتش ایران، با انجام عملیات کمان ۹۹ و با شرکت ۱۴۰ فروند هواپیما در روز اول مهر سال ۱۳۵۹ پاسخی غافگیر کننده و کاری به ارتش بعثی عراق داد

اما صدام چند نکته را در نظر نگرفته بود. نکاتی که در نهایت باعث ناکامی نقشه او شد. اول نکته آن بود که به رغم برکناری برخی از فرماندهان ارتش از مسئولیت، اما برخی از برجسته‌ترین و توانمندترین فرماندهان نظامی، مورد اعتماد رهبر انقلاب و ملت بودند و بر سر کار قرار داشتند. بسیاری از این فرماندهان توانمند و شجاع ارتش پس از گذراندن پیشرفته‌ترین دوره‌های آموزشی و شرکت در دهها مانور و عملیات در سال‌های پیش از جنگ، آمادگی کاملی برای حضور در پیچیده‌ترین عملیات‌های نظامی را داشتند و در عمل نشان دادند ارتش ایران، برخلاف تصور، ناآماده نبود.

ارتش بعث عراق متوجه این نکته نبود که نیروی دریایی و هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران با آمادگی کامل و پیش‌بینی‌های لازم، آماده هرگونه اقدامی از سوی رژیم بعث است. برای اثبات این ادعا کافی است نگاهی به طرح عملیاتی ستاد ۴۲۱ نیروی دریایی بیاندازیم. طرحی عملیاتی که نشان می‌دهد نیروی دریایی با تمام توان انتظار حمله دشمن را می‌کشید. طرح‌های عملیاتی و آماده نیروی هوایی و زمینی ارتش نیز به سرعت اجرایی شدند. به محض حمله همه جانبه ارتش عراق، عملیات‌های پدافندی ارتش شروع شدند. نیروی دریایی تنها ظرف سه ماه توانست بخش اعظم نیروی دریایی عراق را منهدم کرده و مهمترین سکوهای نفتی عراق را از بین ببرد و ابتکار عمل در خلیج فارس را به صورت کامل به دست بگیرد. نیروی هوایی ارتش در همان زمان حمله نیروی هوایی عراق به سرعت حمله‌ای همه جانبه به عراق را آغاز کرد و با بمباران سنگین مواضع عراق، پاسخی دندان شکن به تهاجم عراق داد. عملیات‌ها پدافندی «قصر شیرین»، «خرمشهر»، «سوسنگرد و اهواز»، «شمال آبادان (ایستگاه حسینیه)» و «کرخه-شوش» همگی در روز ۳۱ شهریور و با ابتکار نیروی زمینی ارتش آغاز شدند.

صدام در عین حال تصور کرده بود که شهروندان ایرانی، واکنشی جدی به این تهاجمات نشان نخواهند داد. اما واقعیت برخلاف آن بود. نیروهای مردمی به سرعت و به صورت داوطلب با حضور در جبهه‌های جنگ و در قالب نیروهای رزمی سپاه و بسیج سازماندهی و به جبهه‌های جنگ منتقل شدند. اتفاقی که صدام به هیچ وجه پیش‌بینی آن را نکرده بود و تصور نمی‌کرد ایرانیان در این استعداد وارد میدان جنگ شوند.

حمله برق‌آسایی که ناکام ماند

برنامه ارتش عراق آن بود که در همان روز آغاز جنگ، نیروی هوایی و دریایی ایران را به صورت کامل منهدم کند و شهر خرمشهر را ظرف چند ساعت به تصرف خود درآورد. اما نقشه حمله برق‌آسای عراق به سرعت تبدیل به کابوس شد. نیروی هوایی عراق به دلایلی همچون بی‌تجربگی خلبانان آن، پراکندگی گسترده پایگاه‌های هوایی ایران در سراسر کشور، انتخاب نادرست مهماتی که در عمل نتوانستند آسیب چندانی به پایگاه‌های هوایی ایران بزنند و واکنش سریع و به موقع پدافند هوایی ایران، در عمل هیچ کاری از پیش نبرد و نتوانست نیروی هوایی ایران را با مشکل چندانی مواجه کند. نیروی دریایی عراق نیز حریف نیروی دریایی ایران نبود و ناوچه‌های عراقی نتوانستند به دلیل مواضع مناسبی که فرماندهان نیروی دریایی برای ناوهای جنگی ایران انتخاب کرده بودند، کاری از پیش ببرند. در مقابل نیروی دریایی ایران که از پیش احتمال یک همه جانبه را می‌داد، تکاوران آماده و جنگاور خود را به شهر خرمشهر منتقل کرد و مانع از سقوط این شهر شد.

نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران ضمن پیشدستی در طرح‌های عملیاتی خود، تنها سه ماه پس از جنگ، به صورت کامل و با انهدام شناورهای عراقی، ابتکار عمل در خلیج فارس را به دست گرفت.

نیروی زمینی ارتش ایران نیز با موفقیت هرچه تمام‌تر و با دلاوردی و پایمردی نیروهای پادگان دژ و یگان‌های مستقر در منطقه، در ابتدا مانع از پیشروی سریع ارتش عراق شد و سپس به سرعت و با اعزام واحدهای متعدد ارتش به منطقه، توانست چند طرح عملیاتی را اجرا و دشمن را متوقف کند. نیروهای بسیج مردمی و سپاه نیز دوشادوش نیروهای ارتش وارد معرکه شدند و ارتش عراق دچار سردرگمی و آشفتگی فراوانی شد. ارتش بعث عراق ظرف چند روز دریافت که قادر نیست به اهداف عملیاتی خود دست یابد و تنها با تصرف خرمشهر و محاصره آبادان، متوقف شد. تصرفاتی که چندان پایدار نماندند و در همان سال‌های آغاز جنگ، آزاد شدند.

پیش‌بینی‌هایی که غلط از آب درآمد

محاسبات صدام حسین برای حمله به ایران، از اساس بر محاسباتی اشتباه بنا شده بود. حمله برق‌آسای ارتش بعث، به هیچکدام از اهداف خود در هوا و دریا نرسید و بر روی زمین هم به سرعت زمینگیر شده و تنها برخی از اهداف اولیه و با صرف هزینه‌های نظامی و انسانی فراوانی که به این نیرو وارد آمد محقق شد. اما رژیم بعث ظرف حدود یکسال و نیم، بخش اعظم این متصرفات را از دست داد و در موقعیت پدافندی قرار گرفت. با این حال صدام هرگز حاضر نبود که بپذیرد اشتباهی تا این حد مهلک را مرتکب شده است. در نتیجه بارها و بارها تلاش خود را برای تغییر سرنوشت جنگ انجام داد.

آمادگی ارتش ایران، بسیج گسترده نیروهای مردمی و تلاش‌های سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، فرماندهی هوشمندانه و سلحشورانه نیروهای نظامی جمهوری اسلامی ایران، همراهی و همکاری مردم انقلابی از جمله عوامل کلیدی بودند که باعث شدند رژیم بعث عراق در رسیدن به اهداف خود ناکام بماند و در نهایت هم صدام هرگز نتوانست رویاهای خیالپردازانه خود را محقق کند. رویاهایی که تصرف چند روزه تهران، تبدیل به توهمی شد که تنها چند روز کافی بود تا مشخص شود، تنها یک خیال واهی بود است. خیالی که جان هزاران مرد، زن و کودک بی‌گناه را گرفت و هزاران میلیارد دلار خسارت برای هر دو کشور به بار آورد. 

برچسب‌ها جنگ تحمیلی دفاع مقدس صدام حسین پروندهٔ خبری چهلمین سال دفاع مقدس

منبع: ایرنا

کلیدواژه: جنگ تحمیلی دفاع مقدس صدام حسین جنگ تحمیلی دفاع مقدس صدام حسین اخبار کنکور نیروی دریایی حمله برق آسا نیروی هوایی هوایی ایران ارتش ایران صدام حسین ارتش عراق ارتش بعث چند روز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۳۶۵۸۰۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ضربه‌هایی که اسرائیل از آغاز طوفان‌الاقصی به خود زد

به گزارش گروه بین الملل ایسکانیوز، رژیم صهیونیستی از هفتم اکتبر گذشته تا امروز که ۱۹۹ روز از آغاز عملیات طوفان‌الاقصی می‌گذرد با خطاهای راهبردی متعدد، ضربه‌های زیادی به موجودیت جعلی خود وارد کرده است.

بیشتر بخوانید: تایید خسارت‌های حمله ایران به پایگاه اسرائیل از سوی بی‌بی‌سی

روزنامه هاآرتص امروز در یادداشتی فهرستی از این ضربات را منتشر کرد که آخرین آن، هدف قرار دادن کنسولگری ایران در دمشق و به شهادت رساندن مستشاران نظامی ارشد ایرانی بود.

- تخلیه شمال؛ اسرائیل به صورت شتاب‌زده ده‌ها هزار ساکن شهرک‌های اسرائیلی در طول نوار مرزی با لبنان را خارج کرد؛ بدون این‌که به درستی به سرنوشت آنها و هدف نظامی تخلیه این نوار مرزی بیاندیشد.

این روزنامه نوشت که تل‌آویو به جای آرام‌کردن ساکنان این شهرک‌ها، آنها را حسابی ترساند و تنها چند روز بعد دستور تخلیه شهرک‌ها را صادر کرد و تا به این لحظه هنوز یک برنامه سازماندهی شده برای پایان دادن به جنگ در شمال و بازگرداندن این سکان تدوین و ارائه نکرده است.

- ضربه غزه؛ هدف از حمله زمینی به نوار غزه از بین بردن حماس بود، اما اسرائیل شهر غزه را ویران کرد و موفق نشد حماس را که همچنان با قدرت در حال فعالیت است، ویران کند.

- ضربه فقدان استراتژی؛ با وجود گذشت ۶ ماه از جنگ، اسرائیل هیچ برنامه ای در غزه ندارد. ارتش تقریباً تمام نیروهای عادی و ذخیره را اعزام کرد و ماه‌ها جنگید و صدها سرباز را قربانی هزاران نفر از آنها را مجروح کرد. اما برآیند عملی آن صفر است و حماس هنوز فعال است.

_ ضربه آزادی اسرا؛ هدف رسمی و اعلامی آغاز جنگ، از بین بردن قدرت نظامی و دولتی حماس در غزه بود و سپس هدف بازگشت ۲۵۰ اسیر اسرائیلی که در ۷ اکتبر به اسارت گرفته شده‌ بودند به آن اضافه شد. آزادی این اسرا از همان ابتدا، اولویت دوم بود و این چیزی است که مذاکرات قاهره و دوحه نشان می‌دهد.

_ضربه بحران انسانی؛ جنگ همه جانبه غزه باعث کمبود شدید مواد غذایی، آب و دارو در نوار غزه شد. امری که موجب شد تا کشورهای مختلف جهان از جمله متحدان اسرائیل آن را مقصر بدانند.

_ضربه اتحاد دروغین؛ جنبش اعتراضی پیش از جنگ متهم به «لفاظی‌های تفرقه‌انگیز» و «تضعیف ارتش اسرائیل» بود اما واقعیت کتمان شکست «دولت» کنونی بود که خود با تلاش برای تضعیف قوه قضائیه و قانون موجب ایجاد تفرقه شد.

هاآرتص در ادامه نوشت که حتی پس از ۷ اکتبر، «اسرائیل» همچنان یک جامعه دارای تفرقه و چند قطبی باقی ماند و تلاش برای سرپوش گذاشتن بر این موضوع با نام «وحدت» بیهوده بود.آن هم در حالی که نتانیاهو همچنان علیه منتقدانش سخن می‌گفت و از یک طرف جانبداری می‌کرد. طرفی که در حال فرار از مسؤولیتش بود.

- ضربه غارت بودجه؛ همچنان انتقالات پنهان به گروه‌های مورد حمایت احزاب حاکم ادامه دارد و حتی در حال افزایش است. با تأخیر در اختصاص بودجه برای سربازان ذخیره، شهرک‌نشینانی که از شهرک‌ها بیرون آورده شده‌اند و خانواده‌های اسرا. امری که موجب شده تا کسری بودجه در حال حاضر دو برابر شود. امری که با افزایش مالیات و کاهش رتبه اعتباری اسرائیل و خسارت انباشته اقتصاد خود را نشان می‌دهد.

_ ضربه بی‌انضباطی؛ انتشار سیلی‌ از تصاویر فیلمبرداری شده توسط خود سربازان، افتخار آنها به خرابکاری و غارت، سوء استفاده از بازداشت‌شدگان و بمباران ساختمان های غیرنظامی که همگی باعث آسیب بیشتر به وجهه «ارتش» و «اسرائیل» شد.

این بی‌انضباطی همچنین دلیل مستقیم عدم تاکید بر رویه‌های عملیاتی است، تا جایی که «ارتش» مجبور به اعتراف شد که خود کارمندان آشپزخانه جهانی را که با هماهنگی «ارتش» وارد غزه شده بودند،کشته است.

_ ضربه پیروزی مطلق؛ از نخستین لحظه‌ای که نتانیاهو «اصطلاح توخالی پیروزی مطلق» را ابداع کرد، واضح بود که این یک تلاش ناامیدانه برای بازگرداندن موقعیتش به عنوان «تنها رهبر ضامن تحقق پیروزی» در چارچوب فرارش از زیر بار مسؤولیت شکست امنیتی در جریان عملیات روز هفتم اکتبر حماس است.

به نوشته هاآرتص این اصطلاح به هدف خود نرسید و حتی تبدیل به موضوعی برای تحقیر شد و مخالفان سیاسی نتانیاهو و همچنین ژنرال‌های ارتش اسرائیل را نگران این موضوع کرد که به چشم «شکست‌خورده‌هایی» که عموم را در جریان این حقیقت دردناک و پیچیده قرار نمی‌دهند، دیده شوند.

_ ضربه دمشق؛ آخرین ضربه مربوط به هدف قرار دادن ساختمان کنسولگری ایران در دمشق است که طی آن ۷ مستشار نظامی ارشد سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به شهادت رسیدند.

این روزنامه اسرائیلی این حمله را «اشتباه بزرگ» نهاد اطلاعاتی بویژه بخش اطلاعات ارتش و سطح سیاسی توصیف کرد که در راس آن شخصی قرار دارد که سال‌ها پیش خود را به عنوان بزرگترین کارشناس مسائل ایران معرفی می‌کرد. وی با این حمله موافقت کرد در حالی که وقتی ارتش درگیر نبرد در غزه و جبهه شمال بود، قطعاً باز کردن جبهه دیگری برای اسرائیل ارزشی نداشت.

کد خبر: 1228064 برچسب‌ها اسرائیل

دیگر خبرها

  • دفاع جانانه کارشناسان عرب از ایران: صدام را به خاطر بیاورید!
  • استخدام نیروی زمینی ارتش
  • بی‌سابقه، تحقیرکننده و تغییردهنده محاسبات
  • بی‌سابقه، تحقیرکننده و تغییر دهنده محاسبات
  • در شش ماه گذشته در یک جنگ دو مرتبه شکست اطلاعاتی خوردیم + فیلم
  • تنش مستقیم میان ایران و اسرائیل تمام شد اما فعلا
  • القسام: حمله تلافی‌جویانه ایران به رژیم صهیونیستی، محاسبات دشمن را به هم ریخت
  • القسام: حمله تلافی‌جویانه ایران به رژیم صهیونیستی، محاسبات دشمن را بهم ریخت
  • افشاگری خبرنگار بی‌بی‌سی درباره اسرائیل | تمام فیلم‌های ما را بازبینی و بخشی‌هایی از آن‌ را حذف کردند! | ویدئو
  • ضربه‌هایی که اسرائیل از آغاز طوفان‌الاقصی به خود زد