Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «انرژی امروز»
2024-03-29@10:06:47 GMT

ظهور پنج ابرروند در جهان

تاریخ انتشار: ۳۱ شهریور ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۳۶۷۵۵۰

ظهور پنج ابرروند در جهان

دپارتمان اقتصادی و امور اجتماعی سازمان ملل پنج ابرروند جهان را «سالخورده شدن جمعیت»، «شهری‌شدن»، «ظهور فناوری‌های دیجیتالی»، «تغییرات آب‌وهوایی» و «نابرابری‌ها» معرفی کرده است. ریشه سه ابرروند نخست در رفتارها و تعاملات انسانی بوده که تداوم آن اجتناب‌ناپذیر است؛ اما می‌توان با سیاست‌گذاری صحیح، دو ابرروند دیگر را مدیریت کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

به گزارش «انرژی امروز» از دنیای اقتصاد، «سازمان ملل‌متحد» در تازه‌ترین گزارش خود پنج ابرروند اصلی جهان را: «تغییرات آب‌وهوایی»، «تغییرات جمعیت‌شناختی وسالخورده شدن جمعیت»، «شهری‌شدن»،  «ظهور فناوری‌های دیجیتالی» و «نابرابری‌ها» معرفی کرد. «دپارتمان اقتصادی و امور اجتماعی سازمان ملل متحد» تازه‌ترین گزارش خود را از ابر‌روندهای آینده جهان و پیامدهای آنها منتشر کرد. به گزارش این نهاد، جهان امروز از جبهه‌های مختلف زیر فشار است. در واقع جهان ما در خطر است. اما وجود این فشارها قهری نیست، فشارهایی که عمدتا از فعالیت‌های بشر ناشی می‌شوند و با انتخاب‌های درست می‌توان آنها را تسکین داد. با اتخاذ انتخاب‌های درست و به‌موقع، برای تغییر مسیر روندهای اصلی جهان هنوز دیر نیست، روندهایی که در بستر آنها می‌توان جهانی پایدار و در راستای منافع همه را شکل داد.

 

به گزارش گروه اقتصاد بین‌الملل روزنامه «دنیای‌اقتصاد» به نقل از این دپارتمان سازمان ملل متحد، برای عمده دهه ۱۹۹۰ و اوایل دهه ۲۰۰۰ میلادی، پیشرفت‌های اقتصادی باثبات، بر بسیاری از نگرانی‌های جهان سرپوش گذاشت. بحران مالی جهانی ۲۰۰۸ و رکود عظیم اما پرده از چهره نگرانی‌های جهانی برداشت و اشتیاقی مضاعف برای ارزیابی موضوعات با دوربینی جدید ایجاد کرد. این بحران همچنین روحی تازه بر کالبد همکاری‌های بین‌المللی چندجانبه دمید، اتفاقی که عمدتا از نیاز به واکنشی مشترک به مشکلات ناشی می‌شد. در همین رابطه بود که اعضای سازمان ملل در سال ۲۰۱۵ سند توسعه پایدار ۲۰۳۰ و توافق آب‌وهوایی پاریس را به امضا رساندند.

با این حال از آن زمان تاکنون عمل به تعهدات سند ۲۰۳۰ از ریل خارج شده است. تعهدات سیاسی کشورها منجر به اقدامات سیاستی آنها نشده است. گرچه تامین مالی این برنامه‌ها روندی رو به افزایش دارد،‌ اما مقیاس آنها به اندازه نیاز کفایت نمی‌کند. از طرفی رفتارها و عقاید هنوز در راستای هماهنگی با اهداف آرمان‌گرایانه جوامع تغییر نکرده‌اند.

 

جهان امروز به‌خاطر شیوع بیماری «کووید-۱۹» با بحران‌های سلامتی، اجتماعی و اقتصادی قابل‌توجهی رو‌به‌رو است. این بحران‌ها دستیابی به اهداف توسعه پایدار جهانی را با چالش مواجه می‌سازند. در این شرایط ابر‌روندهایی در جریان هستند که جهان آینده ما را شکل می‌دهند. بر این اساس، «سازمان ملل‌متحد» در تازه‌ترین گزارش خود پنج ابر‌روند اصلی جهان را مورد ارزیابی قرار داده است: «تغییرات آب‌وهوایی»، «تغییرات جمعیت‌شناختی»، «سالخورده شدن جمعیت»، «شهری‌شدن» و «ظهور فناوری‌های دیجیتالی و نابرابری‌ها». همه این ابر‌روندها ناشی از فعالیت‌های بشر هستند. بنابراین با تصمیم‌گیری‌ها و سیاست‌گذاری‌های درست می‌توان مسیر حرکت آنها را برای دستیابی به آینده بهتر تغییر داد.

 

سرمنشأ سه ابر‌روند اول- تغییرات جمعیت‌شناختی، شهری‌شدن و نوآوری فناورانه- پروسه‌های انسانی است، روندهایی که وقوع آنها اجتناب‌ناپذیر است و تا زمانی که تعاملات انسان‌ها وجود داشته باشد، ادامه خواهند یافت. در مقابل ابر‌روندهای تغییرات آب‌وهوایی، افول زیست‌محیطی و افزایش نابرابری‌ها را می‌توان کنترل کرد.

 

این روندها عمدتا به‌خاطر شکست سیاست‌گذاری‌ها و حکمرانی رو به وخیم‌تر شدن هستند. به عقیده کارشناسان، در نظر گرفتن این تفاوت‌ها برای تصمیم‌گیری و سیاست‌گذاری ضروری است. سه ابر‌روند نخست، منافع آشکاری را برای جوامع و اقتصادها به همراه دارند. این روندها نباید متوقف شوند یا در مسیر حرکت آنها اخلال ایجاد شود. در عوض باید به‌گونه‌ای هدایت شوند تا منافع آنها حداکثر و آثار مخرب‌شان حداقل شود. تغییرات آب‌وهوایی و افول زیست‌محیطی اما تماما تهدیدزا هستند و باید روندی معکوس بیابند. به‌طور مشابه، اثرات کلی تشدید و ماندگاری نابرابری‌ها منفی است. درحالی‌که برخی مردم ممکن است از این روند منتفع شوند، اما عمده جمعیت متضرر خواهند شد، روندی که با دامن زدن به نابرابری‌‌‌ها، تلاش‌ها برای دستیابی به اهداف توسعه پایدار را خنثی می‌سازد.

 

درحالی‌که هر پنج ابر‌روند در سطح جهانی درحال وقوع هستند، اما می‌توان سه مورد اول را با سیاست‌گذاری‌های ملی مدیریت کرد. درخصوص دو مورد دیگر اما قضیه فرق می‌کند. تغییرات‌ آب‌وهوایی تنها با همکاری همه کشورهای جهانی و راه‌حل‌های چندجانبه قابل حل خواهد بود. نابرابری هم یک چالش‌ پیچیده است، موضوعی که در داخل کشورها با سیاست‌گذاری‌های ملی قابل حل است، اما رسیدگی به نابرابری‌های مابین کشورها، شامل شکاف فناورانه، نیاز به تلاش‌ها و همکاری‌های چندجانبه دارد.

«کووید-۱۹»: یک بحران و یک فرصت

 

طاعون «کووید-۱۹» اصلی‌ترین چالش جهان امروز است. آنچه در ابتدا به شکل یک بحران سلامت جهانی شیوع یافت، در ادامه به عمیق‌ترین رکود اقتصادی جهان در یک قرن اخیر تبدیل شد. مقیاس گسترده این بحران همه جنبه‌های جامعه جهانی را که تاکنون با تلاش‌های بین‌المللی حاصل شد تهدید می‌کند.

 

درحالی‌که این بیماری بر همه اثر می‌گذارد، اما اثرگذاری آن یکسان نیست. برای مثال، افزایش دورکاری و اشتغال آنلاین، به‌خاطر محدودیت‌هایی که برای رفت‌وآمد وضع شد، روند دیجیتالی شدن اقتصادها و نوآوری‌های فناورانه را سرعت بخشیده است. در این رابطه اما همه مشاغل به‌صورت آنلاین قابل انجام نیستند و تفاوت‌ سرعت اینترنت نیز به نابرابری‌هایی در این زمینه دامن می‌زند. بنابراین شیوع «کووید-۱۹» به معنی تشدید نابرابری‌های دیجیتالی و در پی آن نابرابری‌های اقتصادی است. در طرف مثبت ماجرا، درحالی فعالیت‌های اقتصادی از حرکت ایستاده‌اند که در مقابل انتشار گاز‌های گلخانه‌ای و آلودگی‌ها به صفر رسیده است. این وضعیت می‌تواند ترجمه این فرضیه باشد که تنوع زیستی بهبود خواهد یافت. با این حال در صورتی که موضوع طبیعت و آب‌وهوا در کانون اقدامات ایجاد بهبود از بحران قرار نگیرد، این پیامدهای مثبت گذرا خواهند بود. آسیب‌های گسترده این بیماری، همچنین فرصت‌های قابل‌توجهی برای بازگشت به شرایط نرمال ایجاد می‌کند، بیماری‌ای که می‌تواند باعث شود در بسیاری از ساختارهای نهادی، اقتصادی و اجتماعی خود به منظور دستیابی به آینده‌ای پایدارتر تجدیدنظر کنیم. در واکنش به این بحران، بسیاری از دولت‌ها قدم‌های جسورانه و آرمان‌گرایانه‌ای را برای رسیدگی به چالش‌ها برداشته‌اند. این موضوع می‌تواند به بهبود سریع پس از بحران کمک کند.

تغییرات آب‌وهوایی و افول زیست‌محیطی

 

ریشه تغییرات آب‌وهوایی و افول زیست‌محیطی عمیقا در ساختارهای اجتماعی و اقتصادی ما رشد کرده است. معکوس کردن این روند به تغییراتی تحول‌گرایانه در هر دو طرف عرضه و تقاضا نیاز دارد، شامل تغییر سبک زندگی، اصلاح الگوی مصرف، بهره‌گیری از روش‌های تولید پاک‌تر، استفاده کارآتر از منابع و واکنش‌های همکاری و چندجانبه.

تغییرات جمعیت‌شناختی و سالخورده شدن جمعیت

 

با ماهیت بلندمدت و آهسته‌ای که دارد به نظر نمی‌رسد ابر‌روند جمعیتی منجر به تغییرات فوری در سیاست‌گذاری‌ و روش‌های حکمرانی شود. بر این اساس موفق‌ترین مداخله سیاستی می‌تواند در بستر برنامه‌ریزی بلندمدت شکل بگیرد. به‌عنوان مثال، تغییر در ساختاری جمعیتی عمدتا ریشه در تغییر نرخ زادوولد و افزایش امید به زندگی جمعیت دارد.

فناوری‌های دیجیتال

 

مزیت فناوری‌های دیجیتال، با شکاف‌هایی همراه است. بنابراین اهمیت دارد که در این زمینه سیاست‌گذاری‌هایی انجام گیرد تا به سمت جامعه و اقتصاد دیجیتالی فراگیر حرکت کنیم. بهره‌مندی از منافع پیشرفت‌های دیجیتالی نیاز به سیاست‌گذاری‌هایی به‌روز و چارچوب‌های مقرراتی در همه حوزه‌ها شامل نوآوری، تامین مالی، ارتباطات، بازارهای نیروی‌کار، رقابت‌پذیری و حکمرانی توسعه و استفاده از فناوری دارد.

 

نابرابری

 

سیاست‌گذاری‌های مقابله با نابرابری برای همه حوزه‌ها و کشورها کارآیی یکسان ندارد. در سطح ملی، هر نوع استراتژی همه‌جانبه برای رسیدگی به این چالش، باید فرصت‌هایی برابر برای همه ایجاد کند، بازتوزیع ثروت را تقویت کند، تبعیض را از میان بردارد و ابعاد مختلف نابرابری را برای همه کاهش دهد.

منبع: انرژی امروز

کلیدواژه: آسیا اروپا انرژی امروز ایران بین الملل تحریم خبرگزاری بین المللی خبرگزاری داخلی خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا ریاست جمهوری سازمان های بین المللی سایتهای اینترنتی شرکت ملی نفت ایران NIOC شرکت های بین المللی مجلس شورای اسلامی نفت خام وزارت نفت وزارت نیرو تغییرات آب وهوایی سیاست گذاری سازمان ملل متحد سیاست گذاری ها نابرابری ها شدن جمعیت ابر روند شهری شدن کووید ۱۹ پنج ابر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت energytoday.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «انرژی امروز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۳۶۷۵۵۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

وقتی جهادگران لبخند هدیه می‌دهند/هزارخدمت دندانپزشکی در سربیشه

به گزارش خبرنگار مهر، نوروز ۱۴۰۳ در حالی سپری می‌شود که با ماه مبارک رمضان ماه مهمانی خدا همراه شده و برکت معنوی این روزها بسیار زیاد است.

نوروز است و وقت، وقت مسافرت، مهمانی، استراحت و تفریح اما عده‌ای هستند که در این روزها کار جهادی را به مسافرت، مهمانی و تفریح ترجیح داده و از استانی به استان دیگر جهت خدمات رسانی عزیمت می‌کنند.

فرقی نمی‌کند کدام روستای دور مرزی و در کدام استان نیاز به خدمت رسانی دارد، جهادگران همیشه و همه وقت در هر نقطه از ایران که نیاز به خدمت رسانی باشد پیش‌قدم بوده و حاضر می‌شوند.

امسال استان خراسان‌جنوبی در شرق ایران میزبان گروه جهادی منتظران ظهور از استانی در شمال کشور بوده و چشم اهالی روستاهای شهرستان مرزی سربیشه به حضور جهادگرانی از استان مازندران شهر آمل روشن شده است.

مسیح مسلمی مسئول گروه جهادی منتظران ظهور استان مازندران؛ آمل در این زمینه اظهار کرد: مؤسسه جهادی منتظران ظهور از سال ۱۳۸۶ فعالیت خود را در زمینه‌های مختلف آغاز کرده است.

هدف گذاری برای خدمت در سربیشه

وی افزود: این مؤسسه جهادی در تمام استان‌های کشور حضور داشته و خدمات جهادی ارائه داده و می‌دهد.

مسئول گروه جهادی منتظران ظهور که از استان مازندران مهمان خراسان جنوبی است، بیان کرد: نقطه هدف ما در استان خراسان جنوبی، شهرستان مرزی سربیشه می‌باشد و امسال سومین سالی است که مهمان خراسان جنوبی هستیم.

مسلمی عنوان کرد: با توجه به فعالیت‌های مختلف گروه جهادی، سال‌های قبل در حوزه عمرانی، به روستاهای بخش مرکزی شهرستان سربیشه خدمات رسانی داشتیم.

وی با بیان اینکه امسال از ۲۷ اسفند ۱۴۰۲ تا ۸ فروردین ۱۴۰۳ در بخش مود شهرستان سربیشه حضور داریم، گفت: این بار خدمات پزشکی؛ دندانپزشکی توسط مؤسسه جهادی منتظران ظهور به اهالی بیش از ۱۰ روستای این بخش ارائه شده و می‌شود.

مسئول گروه جهادی منتظران ظهور استان مازندران بیان کرد: ۱۰ نفر جهادگر متشکل از پزشک، دندانپزشک و روحانی امسال مهمان مردم مرزنشین شهرستان سربیشه هستند و در کنار خدمات دندانپزشکی، مباحث معرفتی و بصیرتی نیز مطرح و تبیین می‌شود.

مسلمی به محرومیت شهرستان سربیشه اشاره کرد و گفت: قبل از حضور تیم جهادی در منطقه، مشکلات و نیازهای شهرستان احصا شده و با توجه به نیاز مردم منطقه فعالیت مورد نظر و گروه جهادی مربوطه اعزام می‌شود که برای امسال تصمیم بر حضور تیم دندانپزشکی شد.

وی خاطرنشان کرد: تاکنون حدود یک‌هزار خدمت دندانپزشکی به مردم بخش مود شهرستان سربیشه ارائه شده و خدمات رسانی تا ۸ فروردین ادامه دارد.

مسئول گروه جهادی منتظران ظهور افزود: با توجه به محرومیت منطقه، یکی از مهمترین وظایف گروه‌های جهادی اعزام شده به شهرستان سربیشه، فعال کردن گروه‌های جهادی نیمه فعال بومی منطقه و همراه کردن آنها با گروه‌های جهادی مهمان جهت خدمات رسانی است.

مسلمی اظهار کرد: خوشبختانه در شهرستان سربیشه قرارگاه جهادی فعال و همراهی مسئول قرارگاه جهادی شهرستان با گروه جهادی منتظران ظهور طی این سال‌ها بسیار خوب بوده است.

وی به همراهی و کمک بسیج سازندگی استان خراسان‌جنوبی با گروه جهادی منتظران ظهور نیز اشاره و قدردانی کرد و افزود: هدف ما زمینه سازی ظهور امام زمان (عج) و شادی دل ولی عصر از فعالیت‌های جهادی است.

مسئول گروه جهادی منتظران ظهور بیان کرد: هدف از فعالیت‌های جهادی، نشاندن لبخند رضایت بر چهره مردم مرزی و قوت قلب و ایجاد انگیزه به مردم برای خدمت‌رسانی است.

شوق خدمت در ماه مهمانی خدا

مسلمی خاطرنشان کرد: علی رغم همزمانی ماه مبارک رمضان با عید نوروز و فاصله بسیار زیاد خراسان‌جنوبی تا استان مازندران و شهر آمل، اما جهادگران با شوق و رغبت در این منطقه حاضر شده و با عشق و علاقه به هم وطنان خدمت می‌کنند.

مهدی هنری مسئول بسیج سازندگی خراسان‌جنوبی نیز در گفت‌وگو با خبرنگار ما گفت: در نوروز ۱۴۰۳ فعالیت گروه‌های جهادی در قالب پویش ملی "خانه دوست کجاست"، خواهد بود.

هنری ادامه داد: در این پویش خانواده‌های محروم و خانواده‌های شهدای نیازمند را شناسایی و در قالب خانه تکانی، تعمیر وسایل و سایر کمک‌هایی که نیاز دارند به آنها خدمات رسانی می‌شود.

وی با بیان این‌که افطاری ساده یکی دیگر از این برنامه‌ها است، گفت: به نیابت از خانواده‌های شهدای نیازمند افطاری ساده هم برگزار می‌شود.

مسئول بسیج سازندگی خراسان‌جنوبی اظهار کرد: گروه جهادی عمرانی در ماه رمضان از افطار تا سحر فعالیت دارند.

هنری گفت: طی ماه مبارک رمضان و نوروز ۳۲۲ گروه جهادی در قالب ۱۱ قرارگاه با حضور ۲۸۶۰ جهادگر در ۱۷۷ نقطه استان فعالیت دارند.

کد خبر 6063390

دیگر خبرها

  • اجرای زیبای گروه سرود «منتظران ظهور» زاهدان
  • روایتی از ساخت مسجدی که پس از ۱۰۷۲ سال میعادگاه منتظران ظهور است
  • جدیدترین قیمت رمزارزها در جهان: ۹ فروردين
  • جبران کاهش جمعیت با ربات‌های انسان‌نما
  • یک فرزند نذر ظهور امام زمان به دنیا بیاورید!
  • فیلم اظهـارات جنجالی یک زن؛ فرزند نذر ظهـور امام زمان در طرح «نو سربـاز»!
  • تعداد مورچه‌های جهان مشخص شد؛ چند مورچه در سیاره زمین زندگی می‌کنند؟
  • جدیدترین قیمت رمزارزها در جهان: ۸ فروردين
  • وقتی جهادگران لبخند هدیه می‌دهند/هزارخدمت دندانپزشکی در سربیشه
  • (ویدیو) یک فرزند نذر ظهور امام زمان به دنیا بیاورید