Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فارس»
2024-04-23@15:18:01 GMT

از اصرار به تخریب باغات تا جلوگیری از کشت برنج

تاریخ انتشار: ۱ مهر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۳۷۶۹۰۴

از اصرار به تخریب باغات تا جلوگیری از کشت برنج

به گزارش خبرگزاری فارس از اصفهان، پایان تابستان زمان برداشت برنج است و شالیکاران با جمع کردن محصول از مزارع دست‌رنج خودشان را با آداب و رسوم خاصی به آسیاب می‌برند، به عنوان مثال پس از درو کردن شلتوک از زمین آن‌ها را برای خشک کردن به خرمن می‌برند و معمولاً هر کشاورز که اصطلاحاً خرمن داشته باشد آن شب به فامیل شام دمپخت می‌دهد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

چند سالی است که بنابرطرح اصلاح الگوی کشت، شالیکاری در استان اصفهان ممنوع اعلام شده و مسؤولان تلاش می‌کنند تا با ابزارهای گوناگون مانع از برنج‌کاری در استان اصفهان شوند، در منطقه لنجان اما تلاش برای تغییر الگوی کشت زیاد موفق نبوده و کشاورزان همچنان تمایلی به کشت محصول جایگزین ندارند.

مرادمند: در دو هزار هکتار از زمین‌های لنجان چیزی جز برنج نمی‌توان کاشت

سال گذشته مهرداد مرادمند، رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان، اظهار کرد: کشاورزان لنجان مدعی هستند که از ۵۰۰ سال پیش در این منطقه برنج‌کاری می‌شده و در طومار شیخ بهایی نیز دارای حق‌آبه هستند، مخالفت جهاد کشاورزی با برنج کاری در مناطقی است که اخیرا اقدام به کشت این محصول کرده‌اند.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان ادامه داد: قریب به ۲ هزار هکتار اراضی شهرستان لنجان هم‌سطح با رودخانه هستند و به این ترتیب هیچ کشت دیگری به جز برنج در آن‌ها ممکن نیست، در تلاش هستیم تا با متقاعد کردن مسؤولان برنج‌کاری را در اراضی هم سطح رودخانه حفظ کنیم. (اینجا را بخوانید)

علاوه بر دلیل عنوان شده توسط مرادمند مبنی بر پست بودن حدود ۲ هزار هکتار از اراضی کشاورزی لنجان ، در گفت‌وگوی خبرنگار فارس با کشاورزان لنجانی عوامل مختلفی به عنوان دلایل مقاومت در برابر کشت جایگزین برنج مشخص شد که از جمله آن می‌توان به درآمد بالای برنج (سود)، نگرانی کشاورزان از عمل نیامدن محصولات دیگر (ریسک) و عدم اطلاع از محصولات جایگزین (دانش) اشاره کرد.

در این میان اما یک استدلال در میان کشاورزان بیش از بقیه تکرار می‌شود و آن مصرف کم‌تر آب در برنج‌کاری نسبت به سایر محصولات کشاورزی است، اسفندیار امینی، دبیر اجرایی نظام صنفی کشاورزان استان اصفهان نیز پیش از این در رسانه‌ها عنوان کرده بود: برنج‌کاری در لنجان یک سوم برنج‌کاری در فیروزآباد و خوزستان آب مصرف می‌کند.

زایش آب از ویژگی‌های خاص اراضی شهرستان لنجان است که نماینده سابق شهرستان لنجان به آن اذعان کرده بود و کشاورزان لنجانی بارها از شرکت آب منطقه‌ای درخواست کرده‌اند تا با اندازه‌گیری اختلاف دبی آب رودخانه در ورودی به شهرستان لنجان و خروجی آن صحت این ادعا را بررسی کند اما شرکت آب منطقه‌ای هیچ زمان به صورت رسمی نتیجه این بررسی‌ها را منتشر نکرد.

سطح زیرکشت برنج در استان اصفهان به ۵۳۰۰ هکتار رسیده است

پیمان فیروزنیا، مدیر زراعت سازمان جهادکشاورزی استان اصفهان با اشاره به فصل برداشت برنج در استان اصفهان گفت: در گذشته سطح زیرکشت برنج در استان اصفهان ۲۰ هزار هکتار بوده که امسال به ۵ هزار و ۳۰۰ هکتار رسیده است.

وی در تشریح برنامه این سازمان برای ترویج الگوی کشت در میان کشاورزان بیان کرد: به دنبال توسعه کشت اقلام زودرس و میان‌رس جایگزین برنج هستیم تا مصرف آب را کاهش دهیم.

فیروزنیا خاطرنشان کرد: فعلاً درآمد حاصل از کشت برنج بسیار بالاست، از یک سو موظف به ترغیب کشاورز برای کشت اقلام با نیاز آبی کمتر هستیم و از طرفی سایر دستگاه‌ها تعهداتی برای جبران کاهش درآمد کشاورزان ناشی از نکاشتن برنج دارند و تا زمانی که این اتفاق نیفتند استقبال کشاورزان از کاشت برنج بالا خواهد بود.

مدیر زراعت سازمان جهادکشاورزی استان اصفهان در پاسخ به این سؤال که پرداخت این ماء‌التفاوت تا چه زمانی ادامه پیدا خواهد کرد و پس از آن چه الزامی به رعایت الگوی کشت وجود خواهد داشت، اظهار کرد: اهرم‌های دیگری برای ترغیب کشاورزان وجود دارد از جمله این که برق به صورت یارانه‌ای به کشاورزان داده می‌شود اما تعرفه‌های یارانه‌دار در صورتی به کشاورزان تعلق می‌گیرد که کشاورزان الگوی کشت را رعایت کنند.

وی افزود: در چنین شرایطی کشاورزی که الگوی کشت را رعایت نکند برق را با قیمت واقعی دریافت خواهد کرد و علاوه بر آن سموم شیمیایی و نهاده‌های یارانه‌دار را در اختیار کشاورزانی که کشت برنج انجام دهند قرار نخواهیم داد و این برنامه تا زمانی که دیدگاه کشاورزان نسبت به کشت تغییر کند ادامه خواهد یافت.

تأکید بر استفاده از تعرفه برق به عنوان یک اهرم فشار در حالی انجام می‌پذیرد که بسیاری از کشاورزان شهرستان لنجان اصلاً انشعاب برق ندارند که تغییر تعرفه برق آن‌ها را وادار به کشت محصول جایگزین کند، بلکه این خرده‌ملاکان با استفاده از پمپ‌های دیزلی آب را از چاه‌ استحصال می‌کنند و به زمین‌های خودشان می‌رسانند.

اگرچه برنج‌کاری بخشی از فرهنگ مردم لنجان است اما سازمان جهاد کشاورزی که در سال‌های نه چندان دور بر تخریب باغات در این شهرستان اصرار داشت امروز به دنبال معرفی کشت جایگزین است در حالی که بخش زیادی از اراضی مد نظر مرادمند (که در ده سال اخیر برنج‌کاری در آن‌ها شروع شده) در حقیقت باغاتی بوده‌اند که با اجبار جهاد کشاورزی به زمین‌های زراعی تبدیل شده‌اند و لازم است تا قبل از هر تلاشی برای تغییر الگوی کشت موضع این سازمان در مسأله حفظ یا تخریب باغات مشخص شود.

انتهای پیام/۶۳۱۱۳/ج۳۰/

منبع: فارس

کلیدواژه: برنج استان اصفهان الگوی کشت کشاورزان کشاورزی استان اصفهان استان اصفهان شهرستان لنجان جهاد کشاورزی برنج کاری سازمان جهاد هزار هکتار الگوی کشت کشت برنج

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۳۷۶۹۰۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

هشدار نارنجی بارش‌های سیل آسا در ۱۷ استان/ کشاورزان احتیاط کنید

به گزارش خبرگزاری مهر، اطلاعیه سازمان هواشناسی به شرح زیر است؛

توصیف سامانه: تقویت فعالیت سامانه بارشی و ناپایداری‌های محلی (بویژه در ساعات بعدازظهر و اوایل شب)

زمان شروع: دوشنبه ۱۴۰۳/۰۲/۰۳

زمان پایان: چهارشنبه ۱۴۰۳/۰۲/۰۵

نوع مخاطره: رگبار شدید باران، رعدوبرق، وزش باد شدید موقت، در نواحی مستعد گردوخاک و ریزش تگرگ و کاهش نسبی دما

منطقه اثر:

دوشنبه (۳ اردیبهشت): جنوب اردبیل، شرق و جنوب آذربایجان شرقی، جنوب آذربایجان غربی، کردستان، کرمانشاه، زنجان، لرستان، مرکزی، همدان، اصفهان، قم، غرب سمنان و دامنه و ارتفاعات استان‌های قزوین، البرز، تهران، مازندران و گیلان.

سه‌شنبه (۴ اردیبهشت): مرکزی، قم، شرق لرستان، چهارمحال و بختیاری، اصفهان، شمال شرق فارس، یزد، نیمه شمالی کرمان، البرز، تهران، خراسان رضوی، خراسان شمالی، سمنان و دامنه و ارتفاعات استان‌های گیلان، مازندران و گلستان.

چهارشنبه (۵ اردیبهشت): سمنان، اصفهان، یزد، خراسان شمالی، خراسان رضوی، خراسان جنوبی، کرمان، شمال هرمزگان، نیمه شمالی سیستان و بلوچستان، نیمه شرقی و شمال فارس، کهگیلویه و بویراحمد و دامنه و ارتفاعات استان‌های گلستان و چهارمحال و بختیاری.

اثر مخاطره: لغزندگی جاده‌ها، آب‌گرفتگی معابر، جاری شدن روان‌آب، سیلابی شدن مسیل‌ها، طغیان رودخانه‌های فصلی، صاعقه، رخداد تگرگ، خسارت به سازه‌های موقت از جمله بنرها، داربست‌ها و تابلوهای تبلیغاتی و اختلال در ناوگان حمل و نقل، در مناطق مستعد خیزش گرد و خاک محلی، در نواحی کوهستانی احتمال سقوط سنگ

توصیه: احتیاط در سفرهای بین شهری، عدم اتراق در حاشیه و بستر رودخانه‌ها و مسیل‌ها، پرهیز از فعالیت‌های کوهنوردی، خودداری از چرای دام و تردد عشایر در حاشیه رودخانه‌ها و نواحی مرتفع، اطمینان از استحکام سازه‌های موقت، لایروبی کانال‌ها و آب‌روها، با توجه به احتمال رخداد تگرگ اتخاذ تمهیدات لازم جهت جلوگیری از خسارت به بخش کشاورزی.

کد خبر 6084966 زهره آقاجانی

دیگر خبرها

  • دولت از بخش خصوصی حمایت کند/ تعویق ۸ ماهه مطالبات واردکنندگان برنج
  • آفت واردات بر بار برنج مازندران
  • بازار برنج را بدون حمایت دولت نمی‌توانیم مدیریت کنیم
  • تداوم آرامش و ثبات بازار برنج کشور با حمایت دولت
  • پیش بینی تولید ۱.۵ میلیون تُن برنج در مازندران
  • هشدار نارنجی بارش‌های سیل آسا در ۱۷ استان/ کشاورزان احتیاط کنند
  • هشدار نارنجی بارش‌های سیل آسا در ۱۷ استان/ کشاورزان احتیاط کنید
  • افتتاح دفتر نمایندگی بازرسی و نظارت فولاد شهر
  • وجودظرفیت لازم برای ارتقای کیفیت گندم‌های تولیدی مازندران
  • مشکلی در فراوانی کالاهای اساسی نداریم/توزیع ۲۰۰۰ تن برنج و ۱۰۰۰ تن مرغ در اصفهان