Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-04-25@01:41:30 GMT

چگونه می‌توان به شهری دوستدار کودک دست یافت؟

تاریخ انتشار: ۱ مهر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۳۷۸۱۴۱

چگونه می‌توان به شهری دوستدار کودک دست یافت؟

آمار حاکی است که تصادفات جاده‌ای روزانه حدود ۵۰۰ کودک در سراسر دنیا را قربانی و هزاران نفر را نیز راهی بیمارستان‌ها می‌کند. محققان علت اصلی این حوادث ناگوار را نادیده گرفتن کودکان و نوجوانان در طراحی شهری و در نتیجه بی‌توجهی به زیرساخت‌های تردد مناسب برای این اقشار می‌دانند.

به گزارش سرویس ترجمه ایمنا، ناامنی مکان‌های عمومی نظیر خیابان‌ها و فضاهای سبز اغلب باعث می‌شود خانواده‌ها مانع فعالیت فرزندان خود در این مکان‌ها شوند که این امر منجر به بی‌تحرکی بیش از ۸۰ درصد کودکان و نوجوانان بین ۱۱ تا ۱۷ سال در سراسر دنیا شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این نگرانی والدین برای فرزندان زیر پنج سال از شدت بیشتری نیز برخوردار است و به همین دلیل در سراسر جهان ۳۸ میلیون کودک دارای اضافه وزن وجود دارد. شیوع بیماری کرونا لزوم ایجاد فضاهای امن برای کودکان را که در این دوران به علت دسترسی محدود به ارتباطات اجتماعی و فعالیت‌های جسمی، وضعیتی بحرانی را تجربه کرده‌اند، بیش از پیش به تصویر کشیده است. در واقع، گسترش ویروس کرونا فرصتی است تا برنامه‌ریزان در طراحی‌های دوباره خود برای ایجاد شهرهای پایدار، کودکان و نوجوانان را به طور ویژه مورد توجه قرار دهند. اما پرسشی که در اینجا ممکن است مطرح شود این که شهر دوستدار کودک چه ویژگی‌هایی می‌تواند داشته باشد.

دسترسی تمام افراد جامعه به فضاهای سبز

وجود فضاهای سبز در نزدیکی محل زندگی مردم یکی از بهترین استراتژی‌های شهری در جهت افزایش رفاه ذهنی و سلامت جسمی به شمار می‌رود. تحقیقات انجام شده در این زمینه همگی حاکی است کودکانی که به فضاهای سبز در همسایگی خود دسترسی دارند نسبت به همسالان خود در سایر مناطق، اضطراب و خشونت کمتری را در طول زندگی خود تجربه می‌کنند. از سوی دیگر، این کودکان از توانایی بیشتری برای تمرکز بر مطالب آموزشی برخوردار هستند و کمتر به اضافه وزن مبتلا می‌شوند. مقامات رسمی در شهرهای دوستدار کودک همیشه بر حفظ فضاهای سبز موجود تاکید و سعی می‌کنند فرصت‌های جدیدی را به وجود آورند تا قابلیت دسترسی کودکان را با امنیت بیشتر به این مکان‌های عمومی فراهم آورند. علاوه بر این، توجه به ایجاد مکان‌هایی برای تفریح و سرگرمی تمام اقشار جامعه، از کودک گرفته تا بزرگسال، از مهم‌ترین استراتژی‌های شهرهای دوستدار کودک به حساب می‌آید.

ایجاد زیرساخت‌های امن برای پیاده‌روی و دوچرخه‌سواری کودکان

اگر والدین از امنیت زیرساخت‌های شهری مطمئن باشند با خیال راحت فرزندان خود را به پیاده‌روی و دوچرخه‌سواری تشویق می‌کنند. این کار نه تنها به سلامت جسمی کودکان کمک می‌کند، بلکه تأثیرات زیادی نیز بر روان آن‌ها به جای می‌گذارد. متأسفانه در بسیاری از نقاط جهان، کودکان از رفتن به مدرسه و حتی مکان‌های عمومی اطراف منازل خود از طریق پیاده‌روی یا دوچرخه‌سواری هراس دارند و نگرانی والدین نیز بر ترس آن‌ها می‌افزاید. گزارشات حاکی است که در کشور هند سالانه حدود ۶۰ هزار کودک، اغلب در حال قدم زدن، جان خود را بر اثر تصادفات جاده‌ای از دست می‌دهند و بسیاری نیز راهی بیمارستان‌ها می‌شوند.

وجود پیاده‌راه‌ها و مسیرهای امن دوچرخه‌سواری در شهرها به خصوص در نزدیکی مدارس امری ضروری است تا کودکان بتوانند با خیال راحت و بدون نیاز به همراهی والدین، در مسیر خانه و مدرسه رفت و آمد کنند. وجود چنین فضاهایی نه تنها جان کودکان را از مرگ و صدمات جدی نجات می‌دهد، بلکه از اضطراب آن‌ها و اعضا خانواده در خصوص تردد به مدرسه می‌کاهد و مهم‌تر از همه اینکه حس استقلال طلبی را در کودکان پرورش می‌دهد. مقامات رسمی در بسیاری از شهرهای تانزانیا تنها با انجام تغییراتی ساده در زیرساخت‌ها نشان دادند که چگونه می‌توان با صرف کمترین هزینه، نرخ تصادفات خیابانی را به حداقل رساند و جان بسیاری از کودکان بیگناه را در حین پیاده‌روی نجات داد.

خیابان‌های بدون خودرو

بستن کامل خیابان‌ها به روی وسایل حمل و نقل موتوری یکی از بهترین روش‌ها برای افزایش امنیت عابران پیاده و دوچرخه‌سواران، به خصوص کودکان است. این خیابان‌ها نه تنها مردم را به انجام فعالیت‌های جسمی سوق می‌دهد، بلکه رونق اقتصادی را نیز برای منطقه به ارمغان می‌آورد. مردم در حین پیاده‌روی بیشتر مایلند از فروشگاه‌ها دیدن و ملزومات خود را تهیه کنند اما افراد سوار بر خودرو به دلایل مختلف نظیر نبودن محل پارک خودرو از توقف در نزدیکی فروشگاه‌ها خودداری می‌کنند. مقامات رسمی می‌توانند فضاهایی از خیابان‌های بدون خودرو را به کودکان اختصاص دهند تا امکان بازی و فعالیت جسمی را در محیطی امن برای آن‌ها فراهم آورند.

وجود خیابان‌های بدون خودرو در تمام شهرها به خصوص در مناطقی با کمترین دسترسی ساکنان به فضاهای سبز امری ضروری است و ایجاد آن‌ها لزومان به معنای صرف هزینه زیادی نیست. کافی است برنامه‌ریزان تردد وسایل نقلیه موتوری به این خیابان‌ها را ممنوع و سپس با مداخلاتی خلاقانه مردم را به فعالیت جسمی در این خیابان‌ها جذب کنند.

کد خبر 445637

منبع: ایمنا

کلیدواژه: شهر دوستدار کودک خیابان های بدون خودرو رونق اقتصادی طراحی شهری شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق دوستدار کودک دوچرخه سواری فضاهای سبز زیرساخت ها خیابان ها پیاده روی مکان ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۳۷۸۱۴۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سازمان ملل: بیش از ۲۳ هزار کودک قربانی سلاح های انفجاری شدند

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از شینهوا، سخنگوی سازمان ملل اعلام کرد: بیش از ۲۰ هزار کودک در دنیا، ظرف ۴ سال، بر اثر سلاح های انفجاری کشته یا معلول شده اند. در فاصله سال های ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۲، حدود ۴۷ هزار و ۵۰۰ کودک در جهان در درگیری های نظامی کشته و یا دچار معلولیت شده اند.

به گفته استفان دو جاریک، نزدیک به نیمی از این کودکان (بیش از ۲۳ هزار) به دلیل استفاده از سلاح های انفجاری علیه مناطق مسکونی، کشته یا معلول شده اند.

سخنگوی سازمان ملل با بیان اینکه اکثر این حوادث در مناطق مسکونی رخ داده است گفت: مطالعه یونیسف نشان می دهد طی پنج سال منتهی به سال ۲۰۲۲، سلاح های انفجاری تقریباً دو برابر بیشتر از اسلحه های گرم، کشته یا زخمی شدن شدید کودکان را موجب شده اند.

«تد چایبان» معاون مدیر اجرایی یونیسف نیز پیشتر گفته بود: زمانی که از سلاح های انفجاری در مناطق مسکونی استفاده می شود، کودکان علاوه بر آسیب های فیزیکی، در تمام جنبه های زندگی دچار آسیب های عمیقی می شوند.

کد خبر 6086801

دیگر خبرها

  • پینوکیویی که کارآفرین است
  • با «کودک استرسی» چگونه برخورد کنیم؟
  • نخستین دور گفتگوهای روسیه و اوکراین با میانجیگری قطر انجام شد
  • سرباز وکارمند دادگستری کودکان را ازسیل نجات دادند
  • قطع عضو؛ سرنوشت تلخ کودکان معصوم فلسطینی
  • سازمان ملل: بیش از ۲۳ هزار کودک قربانی سلاح های انفجاری شدند
  • پرتناقض‌ترین سن کودک کدام است؟
  • اوتیسم؛ بیماری ناشناخته و بدون درمان!
  • ۶۷۸ خیر حامی کودکان تحت حمایت بهزیستی هستند
  • تقویت و جلوگیری از ضعیف‌شدن چشم کودکان