Web Analytics Made Easy - Statcounter

۲۴ سپتامبر ۱۹۹۸ یعنی حدودا ۲۲ سال قبل بود که رییس‌جمهوری اسلامی ایران در سخرانی سالانه خود در صحن عمومی سازمان ملل متحد از «گفت‌وگوی تمدن‌ها» سخن گفت. گفت‌وگوی تمدن‌ها درحالی از سوی سید محمد خاتمی مطرح می‌شد که چندسال پیش از این، نظریه‌پرداز مشهور آمریکایی از ایده خود به عنوان «برخورد تمدن‌ها» رونمایی کرده بود و دو سال پیش از این یعنی در ۱۹۹۶ با نگارش کتابی ایده خود را شرح و بسط داد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما دو سال بعد سید محمد خاتمی به عنوان رییس‌جمهور یک کشور اسلامی که اتفاقا یک روحانی مذهبی و دینی بود، ایده‌ «گفت‌وگوی تمدن‌ها» را مطرح کرد و این سرآغازی شد برای شکل‌گیری روند متفاوت در روابط میان ایران به عنوان یک کشور اسلامی و جهان. چندسال بعد سازمان ملل متحد در بیانیه‌ای سال ۲۰۰۱ را به ایده‌ رییس‌جمهور ایران اختصاص داد و شعار آن سال را «گفت‌وگوی تمدن‌ها» نامید. در ایران نیز روز ۳۰ شهریور به عنوان «روز گفت‌وگوی تمدن‌ها» نامگذاری شد.

حال حجت‌الاسلام ابطحی در خصوص شکل‌گیری ایده و همچنین برهه زمانی‌ای که در آن دوره مطرح شد، گفت: این ایده از دوران پیش از ریاست‌جمهوری در ذهن آقای خاتمی بود، حتی پیش از اینکه کاندیدا باشد و خود را مطرح کند. در واقع کلا مکتب او مکتب گفت‌وگو بود و در آن دوره که چنین مطلبی مطرح شد، این تئوری را می‌توانست جایگزین اوج‌گیری خشونت‌هایی که در همان سال‌ها در دنیای اسلام رواج پیدا کرده بود، کند. منظور از خشونت‌های آن دوران خشونت‌های طالبانی در وهله اول که در ادامه منجر شد به خشونت‌های القاعده‌ای و آغاز بدنام کردن جهان اسلام به وسیله این گروه‌های منحرف است که به تازگی دنیای اسلام در حال تجربه این اتفاقات بود.

وی ادامه داد: در چنین ظرف زمانی‌ این ایده از سوی رئیس‌جمهور یک کشور اسلامی که خودش هم یک شخصیت روحانی است، مطرح شد و از این جهت بسیار تاثیرگذار بود که خط متفاوتی را از خط موجود که به تازگی به سوی خشونت‌ می‌رفت، جدا کند. به همین دلیل این ایده اهمیت بسیار زیادی داشت و من افسوس می‌خورم که ادامه کار کشور در همان ریل تداوم نیافت اگر ما در این هیاهوهای خشونت‌آمیز گروه‌هایی که به نام اسلام در آن سال‌ها کار خود را شروع کردند، پرچمدار گفت‌وگو و صلح حداقل درون جهان اسلام و یا رابطه اسلام و غرب بودیم، بشریت می‌توانست از این موضوع خیلی منتفع شود.

مشاور رییس‌جمهور در دولت اصلاحات، در ادامه اظهار داشت: این اتفاق می‌توانست در سطح کل جهان رقم بخورد و گفت‌وگو جایگزین سلاح و خشونت‌های طالبانی و القاعده‌ای شود که بعد به ۱۱ سپتامبر، اشغال افغانستان و عراق و اتفاقات دیگر منجر شد، در حالیکه اگر از این ایده درون کشور استقبال می‌شد، افتخاری بود که به جمهوری اسلامی داده می‌شد که پرچمدار این جریان باشد و مسیر تعامل جهان اسلام با جهان به ویژه تحولات بعدی را تحت تاثیر خود قرار دهد و حتی شاید سرنوشت بشریت نیز به گونه‌ دیگری رقم می‌خورد، اما متاسفانه جنگ قدرت داخلی باعث شد که کمتر از همه جا این اتفاق در درون ایران دیده شود و بیشتر از همه جا در درون کشور با این ایده و این روند درگیر شوند.

وی افزود: در نهایت هم بحث گفت‌وگوی تمدن‌ها که می‌توانست یک سرنوشت متفاوت و بزرگی را برای بشریت رقم بزند، به انزوا رفت و دنیا هم دید که ادبیات گفت‌وگو، ادبیات نمایندگی جهان اسلام نیست و در نتیجه خشونت، خشونت آفرید و وضعیتی را ایجاد کرد که امروز همه دنیا ناظر و شاهد آن هستند.

ابطحی همچنین درخصوص علت‌های ناکامی این ایده، بیان داشت: این تئوری، تئوری‌ نبود که جنگ‌طلبان آن را بپذیرند و همه تلاش خود را چه در داخل و چه در سطح بین‌المللی انجام دادند که این تئوری به اصطلاح پا نگیرد، در واقع این تئوری آن طور که باید و شاید، اصلا پا نگرفت که ما نتیجه‌ آن را ببینیم، خود این تئوری مورد استقبال داخلی قرار نگرفت.

27215

کد خبر 1435146

منبع: خبرآنلاین

کلیدواژه: القاعده سید محمد خاتمی گفت وگوی تمدن ها جهان اسلام گفت وگو

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۳۷۹۳۶۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جهان اسلام بعد از عملیات وعده صادق مورد تکریم واقع شد

رئیس سازمان بسیج مستضعفین کشور گفت: جهان اسلام بعد از عملیات وعده صادق مورد تکریم واقع شد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از خراسان جنوبی، سردار غلامرضا سلیمانی، امروز_ چهارشنبه پنجم اردیبهشت_ در مراسم گرامیداشت سالروز شکست آمریکا در طبس که در محل مسجد شکر این شهرستان برگزار شد، اظهار کرد: پیام‌های بزرگی در پنجم اردیبهشت و واقعه صحرای طبس نهفته است و این وعده الهی بود که محقق شد.

وی با اشاره به جنایات آمریکا و اسرائیل، افزود: آمریکا با ۲۵۰ سال سابقه موجودیت، ۲۴۰ سال سابقه جنگ دارد.

رئیس سازمان بسیج مستضعفین با بیان اینکه ملت ایران با انقلاب اسلامی بیدار شد و در مقابل این مستکبران و متجاوزان ایستاد، گفت: باید دنیا را هم نسبت به این جنایتکاران بیدار کرد و مردم آمریکا هم باید بیدار شوند البته آثار این بیداری مشاهده می‌شود اما هنوز کافی نیست.

وی با یادآوری قتل و عام مردم عراق، ویتنام، افغانستان و سوریه توسط آمریکایی‌ها، ادامه داد: اکنون هم اگر آمریکا در کنار رژیم کودک‌کش و جعلی اسرائیل نباشد ۲۴ ساعت هم دوام نمی‌آورد.

سلیمانی با بیان اینکه پشت صحنه عملیات پنجه عقاب، ترورها و هشت سال جنگ تحمیلی علیه ملت ایران بود، افزود: اگر یکی از اقدامات آمریکا را هر کشوری مرتکب شود اینها صدها قانون و قطعنامه را علیه آن کشور مصوب می‌کنند.

وی با تأکید بر اینکه عملیات وعده صادق از بزرگترین و پیچیده‌ترین عملیات‌ها در پاسخ به حمله اسرائیل به کنسولگری جمهوری اسلامی ایران بود، گفت: جهان اسلام بعد از عملیات وعده صادق قد کشید و مورد تکریم واقع شد.

رئیس سازمان مستضعفین ادامه داد: بعد عملیات وعده صادق، ملت‌های مسلمان باور کردند که می‌توانند مثل ایران شوند و در سایه مردم سالاری دینی و اسلامی از حقوق خود و ملت‌های مسلمان دفاع کنند.

وی با اشاره به اینکه انقلاب اسلامی سرآغازی برای تغییر هندسه قدرت بود و این مبارزه ادامه پیدا کرد تا طوفان‌الاقصی شکل گرفت، افزود: نگاهی که ملت‌های مسلمان و آزادیخواه به ملت ایران دوخته‌اند قطعاً به نتیجه مورد انتظارشان خواهد رسید و در مسیر بازیابی عظمت از دست رفته خود قرار گرفته است.

سلیمانی بیان کرد: تمدن اسلامی بر خلاف تمدن غرب به همه ملت‌های دنیا خدمت خواهد کرد و امروز رشد و توسعه اسلام در جهان ناشی از این است که ملت ایران در این مسیر قرار گرفته است، از این رو صهیونیست‌ها می‌دانند از کجا موجودیت آنان مورد تهدید قرار گرفته است.

وی گفت: عملیات وعده صادق میخی بر تابوت صهیونیست‌ها بود و پیامدهای غرورآفرین این عملیات برای ما و تهدیدآفرین برای صهیونیست‌ها را در آینده بیشتر خواهید دید.

رئیس سازمان بسیج مستضعفین با اشاره به آرایش جدید جهان اسلام افزود: امروز جوانان غربی باید به میدان بیایند و جلوی آمریکا را بگیرند.

وی با بیان اینکه ملت ایران با انقلاب اسلامی مستکبران را از این سرزمین بیرون کردند و در مقابل آنان ایستادند، تأکید کرد: آمریکایی‌ها در هر گوشه‌ای که خواستند بر علیه ملت ایران اقدامی انجام دهند، این ملت پیروز شد که نمونه آن پنجم اردیبهشت، سالروز شکست آمریکا در طبس است.

کد خبر 747562

دیگر خبرها

  • فرهنگستان ظرفیتی برای دغدغه انقلاب فرهنگی در مسیر تمدن نوین است
  • صدور ترور و خشونت به جهان/ کارکرد واقعی اتحادیه اروپا چیست؟
  • صدور ترور و خشونت به جهان/کارکرد واقعی اتحادیه اروپا چیست؟
  • نگاهی به زندگی پربرکت آیت‌الله العظمی بروجردی
  • جنگ ترکیبی دشمن با هدف از بین بردن وحدت مسلمین انجام می شود
  • در کنگره سازمان همبستگی کشورهای اسلامی در مکه مکرمه
  • جهان اسلام بعد از عملیات وعده صادق مورد تکریم واقع شد
  • شما ایرانی‌ها پادشاه جهان اسلام و شیر خاورمیانه هستید + فیلم
  • قدردانی حزب تمدن اسلامی ازسپاه برای عملیات تنبیهی علیه صهیونیستها
  • دیدار و گفت‌وگوی وزیران نفت ایران و پاکستان