Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-24@02:07:45 GMT

ثبت جهانی موجب رشد گردشگری در اورامانات می‌شود

تاریخ انتشار: ۱ مهر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۳۸۵۸۲۲

ثبت جهانی موجب رشد گردشگری در اورامانات می‌شود

 علی اصغر مونسان در دیدار با حسام مهدی نماینده ایکوموس که برای ارزیابی ثبت جهانی منظر فرهنگی اورامانات به ایران سفر کرده است، افزود: اورامانات/ هورامان به لحاظ معماری و منظر یکی از مواریث زیبا و قابل ارائه در دنیا است که در دستور ثبت جهانی قرار گرفته است، تعداد زیادی مردم در این منظر تاریخی قرار دارند که این موضوع حائز اهمیت است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی تصریح کرد: یکی از ویژگی‌های این پرونده، منظر فرهنگی آن است که ۳۰۰ روستا را در بر می‌گیرد و حائز اهمیت است. امیدوارم حسام مهدی بازدید خوبی از منطقه اورامانات داشته باشد و این پرونده در فهرست آثار جهانی قرار بگیرد.

او افزود: حدود ۱۰۰ هزار هکتار عرصه و بیش از ۳۰۰ هزار هکتار حریم منطقه اورامانات/ هورامان است که در مجموع بیش از ۴۰۰ هزار هکتار را در بر می‌گیرد و شامل دو استان مهم مرزی ما کرمانشاه و کردستان است.

مونسان گفت: نمایندگان یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی در دو استان کرمانشاه و کردستان تلاش‌های زیادی برای ثبت جهانی این پرونده کردند، امیدواریم در کردستان مانند کرمانشاه نمایندگان مجلس شورای اسلامی پیگیری‌های خود را انجام دهند تا بتوانیم بدون اخلال پرونده را در دو استان به‌طور کامل جلو ببریم.

وی افزود: از همکاران خود در معاونت میراث‌فرهنگی به‌ویژه از مردم منطقه اورامانات در کرمانشاه و کردستان تشکر می‌کنم ابراز امیدواری ثبت جهانی اورامانات/ هورامان از طرف دولت تدبیر و امید پیشکشی به مردم خوب دو استان و ملت شریف ایران باشد.

وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی بیان کرد:‌ از مردم ایران دعوت می‌کنم از حالا بازدیدهای خود را از منطقه اورامانات در استان‌های کرمانشاه و کردستان داشته باشند و امیدوارم مردم خونگرم این دو استان پذیرای گردشگران داخلی و خارجی باشند.

 مونسان تاکید کرد: حسام مهدی در جریان این موضوع  نیز قرار بگیرند که این پرونده برای مردم محلی بسیار حائز اهمیت دارد، به نظر من ارزش میراث ناملموس در اورامانات/ هورامان به‌مراتب بالاتر است. تنوع موضوعات فرهنگی و قدمت تاریخی در کنار آثار تاریخی ملموس در اورامانات موجب شده تا منطقه بی‌نظیری داشته باشیم.

منظر فرهنگی اورامانات پرونده خوبی برای ثبت جهانی است

حسام مهدی نماینده ایکوموس در ادامه، گفت: از وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی و نمایندگان مجلس شورای اسلامی و معاون میراث‌فرهنگی کشور تشکر می‌کنم و خوشحالم که برای این مأموریت به ایران سفر کردم، البته در گذشته با طالبیان در یونسکو ملاقات داشتم.

او افزود: ایکوموس به‌عنوان بخش مشاوره یونسکو برای ثبت جهانی آثار به یکپارچگی و اصالت آثار توجه می‌کند و اهمیت می‌دهد؛ تمامی این موارد را برای ثبت جهانی در نظر می‌گیرد.

حسام مهدی تصریح کرد: کل پرونده منظر فرهنگی اورامانات را خواندم، پرونده خوبی است و تحت تأثیر قرار گرفتم، در واقع افتخار می‌کنم برای ارزیابی این پرونده به ایران آمدم و می‌توانم مردم محلی را ببینم.

نماینده ایکوموس، گفت: منظر فرهنگی در حقیقت تعادل طبیعت و انسان است، خوشبختانه این ‌یک منظر فرهنگی خاص است. جنبه‌های فرهنگی منظر به‌ویژه ملموس و ناملموس بسیار مهم است زیرا یک میراث زنده محسوب می‌شود. تلاش می‌کنم تا این منظر فرهنگی را درک کنم.

حسام مهدی ضمن تشکر از مهمان‌نوازی وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی گفت: از اول احساس کردم که با خونگرمی و محبت مرا پذیرا بودید و مطمئنم با خاطره خوش از ایران می‌روم.

امیدواریم ثبت جهانی منظر فرهنگی اورامانات بخش عراق نیز به این پرونده

محمدحسن طالبیان معاون میراث‌فرهنگی کشور گفت: حسام مهدی جز یکی از پیشکسوتان ایکوموس و متخصص منظر شهری، تاریخی و معماری بومی است و معتقد است که شهرها باید با هم دیده شوند که خوشبختانه در موضوع ثبت جهانی این پرونده، همه جنبه‌ها در نظر گرفته‌ شده است.

او افزود: در این پرونده به اورامانات هم از نظر معماری بومی و منظری که شامل میراث ملموس و ناملموس است توجه شده است، سه دره مهم به‌عنوان بخش اصلی در نظر گرفته ‌شده اما تمام محدوده اورامانات از استان‌های کرمانشاه تا کردستان را شامل می‌شود. امیدواریم در آینده بخش عراق نیز به این پرونده اضافه شود، زیرا این کشور در فهرست موقت نبوده و نتوانست به این پرونده بپیوندد، اما اگر ثبت شود، می‌تواند الحاق شود.

طالبیان تصریح کرد: وقتی پرونده به یونسکو ارسال می‌شود بخش‌های مختلفی دارد، خوشبختانه بخش اول را طی کردیم. بخش‌های فرهنگی معمولاً به ایکوموس می‌رود که بازوی مشورتی هستند و در حقیقت به یونسکو برای ثبت جهانی کمک می‌کنند، البته نظر ارزیاب قطعی تلقی نمی‌شود و در نشست اصلی که در تیرماه برگزار می‌شود، موضوع ثبت جهانی به‌طور کامل مطرح خواهد شد.

معاون میراث‌فرهنگی بیان کرد: معمولاً ارزیاب ایکوموس تعداد زیادی سؤال با خود به همراه آورده است و کارشناسانی در سطح جهان این سؤالات را نیز خواندند و قرار است این سؤالات از ما پرسیده شود. با همت استانداران و نمایندگان مجلس شورای اسلامی، مردم و دست‌اندرکاران دو استان سامان‌دهی این منطقه انجام ‌شده است.

با ثبت جهانی منظر فرهنگی اورامانات، دریچه جدیدی برای توسعه و پیشرفت استان‌های کرمانشاه و کردستان بازگشایی می‌شود

هوشنگ بازوند استاندار کرمانشاه در ادامه افزود: دریچه جدیدی برای توسعه و پیشرفت استان‌های کرمانشاه و کردستان با ثبت جهانی منظر فرهنگی اورامانات بازگشایی می‌شود. این اقدام یک یادگاری ماندگار از دولت تدبیر و امید برای این دو استان خواهد بود.

استاندار کرمانشاه تصریح کرد: در منظر فرهنگی اورامانات به‌اندازه کافی ظرفیت‌های میراث‌فرهنگی را می‌بینید، همچنین دارای ظرفیت‌های گردشگری خوبی است. با توجه به وسعت زیادی که این منظر دارد، صنایع‌دستی بسیار ارزشمندی نیز توسط مردم در این مناطق تولید می‌شود.

او افزود: این اقدام ارزشمند موجب شادی و امیدواری مردم دو استان خواهد شد، به‌طور یقین در توسعه و پیشرفت اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و اجتماعی مردم نیز بسیار اثرگذار خواهد بود و آیندگان و تاریخ درباره این اقدام به نیکی یاد می‌کنند.

ثبت جهانی اورامانات/ هورامان می‌تواند به گسترش صلح و همدلی در منطقه خاورمیانه کمک کند

محسن فتحی نماینده مردم سنندج، دیواندره و کامیاران در یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی گفت: ثبت جهانی هورامان، ثبت تاریخ و فرهنگ مردم کردستان است. این اتفاق نقطه عطفی در تاریخ کردستان خواهد بود و در این روزها خبر ثبت جهانی هورامان می‌تواند بارقه‌ای از امید در دل مردم منطقه ایجاد کند.

او افزود: مردم هورامان در نتیجه تجربه هزاران سال زندگی بر دامنه کوه‌ها و دره‌های زاگرس با کوه، دره و رودخانه و در یک‌کلام با طبیعت چنان درآمیخته‌اند که در یک زندگی ایده‌آل کوه‌ها و منابع طبیعی جزئی از دارایی‌شان شده و حفاظت از طبیعت به‌مثابه حفاظت از زندگی‌شان است.

فتحی تصریح کرد: با مطالعه تاریخ و فرهنگ کردستان می‌توان به‌یقین رسید که هورامان گنجینه فرهنگ کردستان است که ثبت جهانی آن می‌تواند به گسترش صلح و همدلی در منطقه خاورمیانه کمک کند.

ایده ثبت جهانی اورامانات/ هورامان از سال ۹۳ در کردستان شکل گرفت

سید مهدی فرشادن نماینده مردم سنندج، دیواندره و کامیاران در یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی گفت: ایده ثبت جهانی اورامانات/ هورامان از سال ۹۳ در کردستان شکل گرفت و اقدامات اولیه را از همان سال شروع کردیم، البته اقدامات جدی‌تر ما از سال ۹۵ شروع شد و تا سال ۹۶ ادامه پیدا کرد.

او افزود: مرمت‌ها شروع شد، اصلاح پوشش ناهمگون سقف خانه‌ها، ایجاد موزه، فعال کردن مرکز مطالعات نقشه‌برداری سه‌بعدی روستاهای منطقه، اجرای طرح هادی، تهیه گزارش بافت معماری ۲۸ روستا، ثبت ملی ۲۱ بافت در ۲۱ روستا و تبیین گزارش هوارنشینی از جمله اقدامات انجام ‌شده بود.

فرشادان تصریح کرد: در سال ۹۵ اقداماتی همچون مرمت خانه‌های تاریخی و پل‌های تاریخی و همچنین سامان‌دهی معابر روستاها و مرمت کاروانسراها در روستاها انجام شد. مرمت و بهسازی هورامان تخت، روستای ژیوار و مقبره سیدی را نیز انجام دادیم.

نماینده مردم سنندج، دیواندره و کامیاران در یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی گفت: مطالعات باستان‌شناسی و ثبت آثار ملی هورامان، مطالعات مردم‌شناسی منطقه و مستندنگاری عناصر شاخص هورامان را هم انجام دادیم.

او افزود: مردم به دنبال ثبت جهانی اورامانات هستند و ما هم به‌عنوان نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی پیگیر این موضوع هستیم. از زحمات مونسان و معاون میراث‌فرهنگی تشکر می‌کنم و خوشحالم که پرونده ثبت جهانی ارومانات در دو استان یکپارچه دیده ‌شده است، زیرا مردم استان‌های کرمانشاه و کردستان در اورامانات از گذشته با هم بوده‌اند.

مردم از پرونده ثبت جهانی منظر فرهنگی اورامانات استقبال کردند

آرش زره‌تن لهونی نماینده مردم پاوه، جوانرود، ثلاث باباجانی، روانسر و دهستان سرقلعه در یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی گفت: منطقه اورامانات یک منطقه تاریخی و کهن است که دارای فرهنگ و آداب‌ورسوم دیرینه‌ای است. یکی از قدیمی‌ترین معاملات که معامله یک زمین بوده در این منطقه انجام‌ شده است.

این نماینده مجلس تصریح کرد: نحوه زندگی و تعامل مردم با طبیعت موجب می‌شود تا مردم این شایستگی را داشته باشند که در سطح جهانی مطرح بشوند.

او افزود: مردم از ثبت جهانی استقبال کردند و در این پروژه نهایت همکاری را داشتند. از ایکوموس درخواست می‌کنیم مناطق را بازدید کنند و این موضوع را نیز لحاظ کنند.

زره‌تن لهونی تصریح کرد: اورامانات طبیعت بسیار خشنی دارد و مردم بسیار مهربان که با طبیعت به‌خوبی تعامل دارند و خود را با شرایط بسیار سختی تطبیق داده‌اند و با طبیعت سال‌ها زندگی کرده‌اند. این انتظار وجود دارد که ثبت جهانی انجام شود.

اورامانات یک منظر بکر و استثنایی است

شیوا قاسمی‌پور نماینده مردم مریوان و سروآباد در یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی ضمن تشکر از تمامی افرادی که برای ثبت جهانی منظر فرهنگی اورامانات تلاش کرده‌اند گفت: اورامانات یک منظر یکپارچه، استثنا و بکر از نظر باستان‌شناسی، مردم‌شناسی، تاریخ علوم طبیعی، اسناد تاریخی، هوارنشینی و... است.

برچسب‌ها ریاست سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری علی ‌اصغر مونسان محمدحسن طالبیان وزارت میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی جهانگردی

منبع: ایرنا

کلیدواژه: ریاست سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری علی اصغر مونسان وزارت میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی جهانگردی ریاست سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری علی اصغر مونسان وزارت میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی جهانگردی اخبار کنکور

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۳۸۵۸۲۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اصفهک، روستایی کویری که در مسیر جهانی شدن است

اینکه گردشگری روستا پیشران گردشگری در خراسان جنوبی است یک شعار نیست؛ اگر سری به روستاهایی، چون خراشاد که هنر توبافی آن ثبت جهانی شده است و یا خور با گنجینه بی بدیل سنگ‌های قیمتی و یا افین با باغ‌های جذاب زرشک در فصل پاییز بزنیم درخواهیم یافت که این روستا‌ها ذخایر بی بدیلی برای جذب گردشگر هستند.

این روز‌ها در حوزه گردشگری روستا یا همان روستاگردی در خراسان جنوبی نام روستای اصفهک بیشتر به گوش می‌رسد؛ روستایی که آنقدر پتانسیل‌های خود را برجسته کرده است که برای ثبت به عنوان دهکده جهانی انتخاب شده است.

اصفهک درست مثل یک ققنوس، از خاکستر ویرانه‌های یک زلزله سربلند کرده، جان گرفته و شده یک روستای گردشگری مثال زدنی؛ آن‌قدر که نامش در جهان مطرح شود و جایزه بهترین منظر گردشگری TO DO ۲۰۲۰ آلمان را به خود اختصاص بدهد.

توسعه اقتصادی روستا در خراسان جنوبی مبتنی بر توسعه گردشگری است

کاشانی مدیر انجمن گردشگری پایدار و میراث ماندگار خراسان جنوبی پیرامون گردشگری روستا در خراسان جنوبی و ظرفیت‌های استان با تأکید بر اینکه توسعه اقتصادی روستا در خراسان جنوبی مبتنی بر توسعه گردشگری است، گفت: گردشگری مزرعه در دنیا و برخی استان‌های ایران به صورت علمی مورد توجه قرار گرفته که از نظر اقتصادی برای کشاورز درآمد جانبی نیز محسوب می‌شود.

او افزود: یکی از موضوعات مهم وجود آثار تاریخی، مذهبی، طبیعی و صنایع دستی است که در جوار روستا‌ها و مزارع کشاورزی قرار دارند و در واقع وجود مجموع این جاذبه‌های گردشگری در کنار هم یک بسته کامل برای گردشگران است.

کاشانی با بیان اینکه روستاگردی گنج پنهان گردشگریِ خراسان جنوبی است، بیان کرد: روستا‌هایی مانند افین با مزارع زرشک، دهسلم با نخلستان‌های زیبا و اصفهک با بافت قدیمی ارزشمند فرصت‌هایی برای جذب گردشگر است.

اشاره‌ای به ویژگی‌های روستای اصفهک

عرب رئیس میراث فرهنگی طبس درباره ویژگی‌های روستای اصفهک گفت: بافت تاریخی روستای اصفهک که در بخش شرقی سکونت گاه امروزی قرار گرفته است، مجموعه‌ای از واحد‌های همسایگی است که با ساختاری فشرده و درون گرا در کنار یکدیگر قرار گرفته‌اند.

او افزود: وجود پتانسیل‌های سرزمینی اعم از خاک مرغوب و حاصل خیز و آب فراوان جهت توسعه کشاورزی و باغداری، مهمترین عوامل شکل گیری هسته اولیه روستای اصفهک است؛ قرارگیری روستا در دشتی هموار در پایین دست کوهی مرتفع با سفره‌های زیرزمینی غنی سبب شده است تا قنات‌های حیات بخش،  آب مورد نیاز ساکنان را در گذر زمان فراهم کنند.

عرب با بیان اینکه روستای اصفهک یکی از ۱۴ روستای هدف گردشگری خراسان جنوبی تعیین شده است، ادامه داد: کارگاه‌های صنایع دستی سبد بافی و حوله بافی در روستای اصفهک توسط زنان روستا تشکیل شده است که به صورت انفرادی و گروهی در روستا فعال است و سالانه تعداد زیادی گردشگر برای آموزش و خرید محصولات به این منطقه سفر می‌کنند.

توسعه گردشگری علمی در اصفهک

عرب گفت: توسعه گردشگری علمی از طریق راه اندازی مدرسه قدیم روستای اصفهک به عنوان پژوهشکده خاک یکی از راه‌های جذب گردشگر به این منطقه است.

بیشتر بخوانید

بازدید ۵۰۰ هزار گردشگر از روستا‌های هدف گردشگری استان جاذبه های بکر کویر را اینجا ببینید ۵ روستای خراسان جنوبی برای ثبت جهانی ارزیابی شد

او با بیان اینکه تنها روستای موجود در خراسان جنوبی که احیای آن به صورت مشارکت مردمی بوده و مرمت و بازسازی شده اصفک است، عنوان کرد: بافت تاریخی روستا دارای خانه‌های با ارزش، حمام قدیمی، حسینیه و مسجد قدیم، مدرسه قدیم و… اثر هستند که در پرونده بافت تاریخی روستای اصفهک ثبت شده‌اند.

ابراهیمی رئیس شورای روستای اصفهک گفت: در حال حاضر در روستای اصفهک هشت اقامتگاه بوم گردی، یک سالن غذا خوری، دو مرکز خدمات کافی شاپ یا شربتکده و یک رصد خانه داریم.

او با اشاره به اینکه یک حمام خزینه‌ای و مسجد تاریخی نیز در روستا وجود دارد، بیان کرد: حمام خزینه‌ای در حال حاضر با امکانات بهداشتی قابل استفاده است و می‌تواند یک تجربه متفاوتی را برای گردشگران رقم بزند.

رئیس شورای اصفهک عنوان کرد: یکی از ویژگی‌های بافت تاریخی روستای اصفهک مردمی بودن مرمت آن است که با کمک آحاد مردم روستا این اقدام صورت گرفت.

بهار فصل گردشگری در اصفهک

ابراهیمی گفت: بهترین فصل گردشگری در اصفهک مهرماه تا پایان اردیبهشت و نهایت پایان بهار است ولی از آنجایی که دمای هوا در اصفهک نسبت به طبس چند درجه‌ای خنک‌تر است گاه خود اهالی طبس برای فرار از گرمای هوا به اصفهک‌ می‌آیند.

شاهوردی مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان جنوبی نیز گفت: انتخاب بهترین دهکده گردشگری از سال ۲۰۲۱ توسط سازمان جهانی گردشگری (UNWTO) دنبال می‌شود.

او با اشاره به اینکه هدف از این اقدام تبدیل گردشگری به محرک توسعه روستایی و رفاه روستاییان است، بیان کرد: سازمان جهانی گردشگری ۹ شاخصه از جمله دارا بودن منابع فرهنگی، ترویج و حفاظت از آن، پایداری اقتصادی، محیطی، اجتماعی، پتانسیل گردشگری و توسعه و یکپارچگی زنجیره ارزش، حاکمیت و اولویت‌بندی گردشگری و نیز امور بهداشت، ایمنی و امنیت را به عنوان معیار‌های انتخاب روستا‌های جهانی اعلام کرده است.

شاهوردی ادامه داد: قبل از سال ۱۴۰۳ با توجه به پیگیری‌های انجام شده در خراسان جنوبی هیأتی از وزارت خانه برای ارزیابی روستایی‌هایی که می‌توانند کاندیدای ثبت به عنوان دهکده جهانی شوند به استان آمدند.

روستا‌هایی که می‌توانند عنوان روستای گردشگری جهانی را داشته باشند

شاهوردی گفت: این هیأت سه روز در خراسان جنوبی بودند و همه این روستا‌ها را ارزیابی کردند و با توجه به ملاک‌های مد نظر بعد از مدتی بیان کردند که روستای اصفهک برای ثبت به عنوان دهکده جهانی پذیرفته شده است.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان جنوبی ادامه داد: البته نظر ما بر این است که در کنار اصفهک روستا‌های دیگر خراسان جنوبی، چون افین و خور با توجه به ظرفیت‌هایشان می‌توانند کاندیدا در این زمینه شوند.

او اظهار کرد: مهمترین فایده و ثمره ثبت یک روستا به عنوان دهکده جهانی این است که در سطح جهانی به عنوان ظرفیتی برای گردشگری مطرح می‌شود.

شاهوردی با بیان اینکه روستای اصفهک از نظر زیرساخت اقامتی چندین اقامتگاه بوم گردی دارد، عنوان کرد: البته باید در بافت قدیمی اصفهک جمعیت ثابتی اسکان داشته باشند تا در رقابت با سایر روستا‌های نام آشنای کشور به ایستگاه آخر برسد.

امید آنکه جاذبه‌های روستاگردی در خراسان جنوبی را بیش از قبل به علاقمندان حوزه گردشگری معرفی کنیم و بر این گنج پنهان استان افتخار کنیم.

منبع: مهر

باشگاه خبرنگاران جوان خراسان جنوبی بیرجند

دیگر خبرها

  • پذیرش ۸ هزار بیمار در مرکز درمان ناباروری جهاددانشگاهی لرستان
  • دانشگاهیان با ایجاد شرکت‌های دانش‌بنیان موجب خودکفایی کشور می‌شوند
  • توجه ویژه به معماری ایرانی_اسلامی در شهر تهران
  • بارش باران بهاری در لرستان و خوشحالی مردم
  • روستا‌های ایران در فهرست جهانی شدن
  • اصفهک، روستایی کویری که در مسیر جهانی شدن است
  • روستای هجیج جزو روستا‌های کاندیدای ثبت جهانی
  • روایت تسنیم از آنچه در نوای هزار‌ دف ‌پالنگان گذشت + فیلم
  • راه اندازی بانک سفال اورامانات منوط به تامین فضای فیزیکی
  • سکولاریسم جهانی و تهاجم فرهنگی مهم‌ترین عاملان بی‌حجابی هستند