Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مشرق»
2024-04-24@02:00:17 GMT

علت صف‌نشینی در بورس چیست؟

تاریخ انتشار: ۲ مهر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۳۹۲۵۱۶

علت صف‌نشینی در بورس چیست؟

کارشناسان معتقدند محدودیت دامنه نوسان به غیر از دامن زدن به پدیده صف‌نشینی و از بین بردن کارایی بورس، فضای تحلیلی بازار سرمایه را هم تخریب کرده است.

به گزارش سرویس بورس مشرق، صف‌نشینی به یک آفت ویرانگر در بورس تبدیل شده و بازار سهام را ناکارا کرده است؛ چراکه در زمان‌های صعود خرید سهام ارزشمند را دشوار و حتی در بسیاری مواقع غیرممکن می‌کند و در زمان‌های نزول هم نمی‌توان سهام بسیاری از شرکت‌ها را به‌دلیل قفل شدن بازار در صف‌ها، فروخت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ریشه این قفل شدن بازار در صف‌های خرید و فروش در ساختار قوانین و مقررات بازارسهام نهفته است که بر هیجان سهامداران دامن زده و ریشه سرمایه‌گذاری براساس تحلیل را در بورس خشکانده است؛ بنابراین به‌زعم کارشناسان باید به غیر از توسعه بازارگردان‌ها، مقررات مربوط به دامنه نوسان و حجم مبنا پس از حاکم شدن ثبات و آرامش در بورس تغییر کند تا بورس حرفه‌ای‌تر شود.

بیشتر بخوانید:

جزئیات اصلاح شاخص بورس در شهریور ماه

یک موضوع به اصل ثابت بازارسهام تبدیل شده و منجر شده بازارسهام به کل کارایی‌اش را از دست بدهد و آن پدیده‌ای جز صف‌نشینی در بورس نیست که عمدتا متاثر از قوانین و مقررات بازار سرمایه است. پدیده صف‌نشینی، بورس را در همه حالت‌ها قفل می‌کند. در زمان‌های صعود به‌دلیل صف‌های سنگین خرید، نمی‌توان سهام شرکت‌های ارزشمند را مطابق «تحلیل‌های قیمتی و زمانی» خریداری کرد و در زمان‌های نزول هم باید مدت‌ها در صف‌های فروش منتظر ماند و با وجود فعال شدن حد ضررها (مطابق تحلیل‌های تکنیکی) با زیان‌های سنگین از سهام یک شرکت خارج شد. این موضوع عنصر تحلیل را در بازار سهام به کل نابود کرده است؛ چراکه ورود و خروج به سهام شرکت‌ها براساس مبانی تحلیلی در اغلب اوقات دشوار و حتی غیرممکن است.

علت صف‌نشینی چیست؟

یکی از علل بروز پدیده صف‌نشینی و غلبه «هیجان» بر «تحلیل» در بازارسهام وجود برخی مقررات در بازار سرمایه ازجمله دامنه نوسان قیمت است. به‌زعم کارشناسان باوجودآنکه اکنون سازمان بورس در تلاش است بازارگردان‌ها را برای حل مشکل صف‌نشینی توسعه دهد، اما این اقدام کافی نیست و باید اقدامات دیگری به موازت توسعه بازارگردان‌ها انجام شود. یکی از مهم‌ترین موضوعاتی که در کنار توسعه بازارگردانی باید حل شود، تغییر قوانین و مقررات مربوط به دامنه نوسان و حجم مبناست.

اگرچه دامنه نوسان در ابعاد مختلفی در بازارهای سهام دنیا به‌کار گرفته می‌شود، اما محدوده این دامنه نوسان در اغلب کشورها یا بسیار بالاتر از ایران است یا درحال افزایش بین ۲۰تا ۶۰درصد است؛ حتی در بسیاری از کشورها که بازارهای سهام توسعه‌یافته‌تری دارند مانند آلمان و آمریکا دامنه نوسان تا حدود زیادی حذف شده و فقط در موارد خاصی از دامنه‌های نوسان ۵۰درصدی استفاده می‌شود. به‌طور مثال در فرانسه دامنه نوسان در محدوده ۱۰تا ۲۰، ژاپن۱۰تا ۶۰، مالزی ۳۰، بلژیک، آرژانتین، مکزیک، اکوادور، فنلاند، هند، پرتغال و بسیاری دیگر از کشورها دامنه نوسان بین۱۰تا ۱۵درصد در نوسان است یا حتی کشورهایی مانند ایرلند، برزیل و یونان با روش‌هایی درحال حذف دامنه نوسان هستند و در تلاشند از دامنه نوسان، عمدتا در مواقع اضطرای با دامنه‌های بالا استفاده کنند.

در چنین شرایطی به‌زعم کارشناسان مقررات مربوط به دامنه نوسان در ایران نیز باید تغییر کند و اگرچه در شرایط فعلی که بورس درحال نزول است نمی‌توان این تغییرات را اجرا کرد، اما سیاستگذاران به محض به تعادل رسیدن بازار باید اقداماتی را در این زمینه انجام دهند تا بازار در مقاطع بلندمدت با راهکارهای عملی‌تری به تعادل برسد نه از طریق حمایت یا دستکاری.

چرا مردم به بورس هجوم آوردند؟

قوانین محدودکننده مانند دامنه نوسان به غیراز آنکه به پدیده صف‌نشینی در بورس دامن زده منجر به تخریب فضای تحلیلی در بازارسهام هم شده و منجر شده طیف گسترده‌ای از مردم بدون داشتن دانش و تجربه کافی به‌راحتی وارد بازار سهام شوند؛ چرا صف‌ها، خود ملاک مهمی برای تصمیم‌گیری سهامداران کم‌تجربه هستند؛ یعنی هر سهامداری بدون داشتن کوچک‌ترین تحلیلی فقط کافی است در صف خرید سهام قرار گیرد تا سود کند.

دامنه نوسان در عین حال همیشه دست حمایتی برای جلوگیری از نزول بازار است که مانع از ترس سهامداران برای نزول می‌شود؛ چراکه سهامداران می‌دانند که قیمت سهام روزانه بیش از ۵درصد کاهش نخواهد یافت و این موضوع باعث شده سهامداران کم‌تجربه با وجود آنکه دانش کافی برای سرمایه‌گذاری در بورس ندارند، بدون هراس وارد بازار سهام شوند.

دامنه نوسان به شکلی که درحال حاضر در بازار سرمایه ایران به‌کار گرفته می‌شود، سهامداران را ترغیب می‌کند اولا به‌صورت مستقیم در بورس سرمایه‌گذاری کنند و دوما بدون تحلیل و تفکر، فقط ظرف چند ثانیه در صف‌های خریدو فروش قرار بگیرند و به پدیده صف‌نشینی دامن بزنند. بروز پدیده صف‌نشینی، به غیرازآنکه منجر به بروز مشکلات عمیقی برای هسته معاملات شده، فضای تحلیلی بازارسهام را هم تخریب کرده و منجر شده مردم به جای سرمایه‌گذاری غیرمستقیم(از طریق صندوق‌های سرمایه‌گذاری) ترجیح بدهند بدون دانش و تجربه کافی به‌صورت مستقیم در بورس سرمایه‌گذاری کنند.

این محدودیت در کنار حجم مبنا حتی منجر شده است چارت‌ها و نمودارهای تکنیکی سهام و شاخص‌های بورس هم از درجه اعتبار کمتری برخوردار باشند؛ چراکه نوسان‌های قیمت در این نمودارها عمدتا مطابق با این محدودیت‌ها ثبت می‌شوند و کمتر مبتنی بر معاملات آزادانه و تحلیلی در یک بازار کارا هستند. درنتیجه نمودارهای تکنیکی هم در ایران در مقایسه با سایر بازارهای سهام دنیا از کارایی کمتری برخوردار است و حتی ممکن است سرمایه‌گذاران را به اشتباه بیندازد.

کارشناسان چه می‌گویند؟

احمد اشتیاقی، یک کارشناس بازار سرمایه درباره تغییر دامنه نوسان در بورس معتقد است: یکی از معضلات کنونی بازار سهام وجود صف‌های طولانی خرید و فروش است؛ درحالی‌که بازار باید از این چالش رها شود تا معاملات براساس تحلیل‌های منطقی انجام و مانع از ایجاد حباب در قیمت برخی از سهام شود. او به ایرنا می‌گوید: اگر دامنه نوسان برداشته شود روند معاملات سهام زودتر به تعادل می‌رسد و فعالان تازه‌وارد که آگاهی چندانی نسبت به سهام موجود در بازار ندارند، براساس وجود صف‌های خرید و فروش تصمیم‌گیری نمی‌کنند و تحلیل جایگاه خود را در بازار پیدا می‌کند.

اشتیاقی تأکید می‌کند: چاره‌ای نیست جز اینکه دامنه نوسان به‌تدریج در برخی از سهام به ۱۰درصد و در شرایطی هم تا ۲۰درصد افزایش پیدا کند تا تحلیل جایگزین صف خرید و فروش شود. او با بیان اینکه افزایش دامنه نوسان در بورس اقدامی حیاتی و ضروری است، اما در وضعیت کنونی این اقدام نمی‌تواند در ایجاد تعادل معاملات بازار تأثیرگذار باشد، توضیح می‌دهد: اکنون بازار درگیر شرایط هیجانی است و بهتر است این اتفاق در شرایط طبیعی و تعادلی صورت گیرد.

ولید هلالات، تحلیلگر بازارهای مالی هم در این‌باره در فضای مجازی نوشت: بدترین موضوع در دوره‌های نزول فرسایشی شدن آن است؛ چون مانع تعادل قیمت‌ها می‌شود. اگر واقعا اینقدر هیجان فروش در بورس وجود دارد، یک راهکار این است که دامنه نوسان به ۲۰درصد یا ۵۰درصد افزایش یابد یا مدل‌های دیگری نظیر اینکه دامنه نوسان ۱۰درصد باشد و هر نمادی با صف مواجه شد، دامنه نوسان آن به ۱۵درصد برسد.

او می‌افزاید: اگر این کار انجام شود، اولا سهامدارانی که تصمیم قاطع گرفته‌اند سهام خود را بفروشند، سریع‌تر خارج می‌شوند و ثانیا بازار خیلی سریع به تعادل می‌رسد. در برگشت هم اگر سهامی ارزنده باشد، به سرعت به جایگاه قبلی خواهد رسید. از این زاویه به‌نظرم باید دامنه نوسان را بالابرد و بدترین اتفاق برای بازار کاهش دامنه نوسان است.

به گفته او، مهم‌ترین کار هم‌اکنون این است که به هر طریقی، پدیده صف‌محوری حذف شود؛ چون عامل تشدید هیجان در دوره‌های صعود و نزول است. یک کارشناس دیگر حتی پا را فراتر می‌گذارد و پیشنهاد می‌کند دامنه نوسان حذف شود. بهزاد احمدی‌نسب می‌گوید: بهتر است تصمیماتی برای دامنه نوسان بدون محدودیت درنظر گرفته شود. بازار با این اقدام زودتر به تعادل می‌رسد و شفاف‌تر می‌شود.

عباس آرگون، یک کارشناس دیگر بازار سرمایه درباره ضرورت حذف دامنه نوسان از بازارسهام می‌گوید: دامنه نوسان زیان‌های زیادی به بازارسهام تحمیل کرده است. معتقدم دامنه نوسان باید حذف شود تا معاملات براساس تحلیل انجام شود و صف‌های خرید و فروش جای خود را به معاملات براساس ارزندگی سهام بدهد. به گفته او، حذف دامنه نوسان، نقدشوندگی بازار را هم افزایش خواهد داد. البته شاید نتوان یکباره دامنه نوسان را حذف کرد، ولی می‌توان از عرضه‌های اولیه شروع کرد و اجازه داد سهام آن شرکت روز بعد از عرضه‌ اولیه، بدون محدودیت دامنه نوسان معامله شود.

منبع: همشهری

منبع: مشرق

کلیدواژه: کرونا اعتراضات آمریکا قرارداد ایران و چین بورس شاخص بورس بازار بورس بورس تهران فرابورس سازمان بورس سازمان بورس و اوراق بهادار بورس کالا اخبار بورس بازار بازار سرمایه بازار سهام سهام سرمایه گذاری دامنه نوسان دامنه نوسان بازار سرمایه سرمایه گذاری صف های خرید خرید و فروش بازار سهام منجر شده

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mashreghnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مشرق» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۳۹۲۵۱۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

صعود انفجاری بورس ، سقوط دلار | وقت خرید کدام سهم است؟

به گزارش همشهری آنلاین، با وجود یک دور رشد شاخص بورس در روزهای نخست سال از ۱۳فروردین که رژیم صهیونیستی به کنسولگری ایران در دمشق حمله کرد، شاخص کل بورس تهران وارد یک روند نزولی شد. به‌طور طبیعی بورس‌های دنیا نسبت به تنش‌های سیاسی و نظامی حساس‌اند و هر نوع تنش در این ابعاد واکنش بازارهای سهام را به‌دنبال دارد. این یک روال طبیعی در همه بورس‌های دنیاست و فقط مختص به بازار سهام ایران نیست. با این حال روز گذشته و پس از مشخص شدن سطح واکنش اسرائیل پس از پاسخ نظامی ایران به رژیم صهیونیستی شاخص کل بورس تهران وارد روند صعودی شد و با یک رشد پرقدرت به این موضوع واکنش نشان داد.

رشد ۳.۵درصدی

در دادو ستدهای روز گذشته شاخص کل بازار سهام با یک صعود انفجاری ۷۷هزارو ۶۳۶واحد معادل ۳.۵درصد رشد کرد و به ۲میلیون و ۲۸۵هزار واحد رسید.

تحت‌تأثیر این رشد نزدیک به ۳۰۰هزار میلیارد تومان به ارزش کل بازار سهام اضافه شد و ارزش کل بازار سهام ایران به ۹۶۱۷هزار میلیارد تومان معادل ۱۴۸میلیارد و ۸۷۰میلیون دلار رسید.

دیروز همچنین بعد از مدت‌ها ۳۵۰میلیارد تومان نقدینگی تازه از سوی سهامداران حقیقی وارد بازار سهام شد و ارزش کل معاملات خرد ۳۳درصد افزایش یافت. این در حالی است که ظرف ۲هفته گذشته بیش از چند هزار میلیارد تومان نقدینگی از بازار سهام خارج شده بود.

نسبت ورود پول سهامداران حقیقی به ارزش معاملات خرد نیز نشان می‌دهد که این نسبت به ۱۳.۳درصد رسیده که بیانگر آن است که شتاب ورود پول به بازار سهام افزایش یافته است.

پیش‌بینی آینده

از نظر تکنیکی چنانچه روند صعودی شاخص کل بورس تهران در مبادلات امروز هم ادامه یابد و این شاخص بتواند از محدوده ۲میلیون و ۳۰۰هزار واحد با قدرت عبور کند، مسیر صعود شاخص کل بورس تهران تا محدوده ۲.۵و سپس ۲.۷میلیون واحد هموار می‌شود. با این حال رشد شاخص بورس به عوامل دیگری ازجمله سیاستگذاری‌های اقتصادی، تعدیل نرخ دلار نیمایی و قوانین بودجه امسال نیز وابسته است. به‌زعم تحلیل‌گران آنچه می‌تواند در روزهای آینده پیشران رشد شاخص‌های بورس باشد، کاهش فاصله قیمت دلار نیمایی با ارز بازار آزاد است؛ به‌طوری که هر نوع افزایش نرخ دلار نیمایی می‌تواند زمینه‌ای برای رشد بیشتر شاخص‌های بورس باشد؛ چراکه بخش زیادی از درآمد شرکت‌های بورس به‌ویژه شرکت‌های صادرات‌محور با نرخ دلار نیمایی تسعیر می‌شود و کاهش فاصله قیمت دلار نیمایی با بازار آزاد می‌تواند منجر به جهش درآمدی شرکت‌های صادرات‌محور شود.

همین حالا هم با توجه به تعدیل این نرخ نسبت به نرخ‌های اوایل سال قبل می‌توان گفت شرکت‌های صادرات‌محور یکی از گزینه‌های مطلوب برای سرمایه‌گذاری در بازار سهام هستند.

بیشتر بخوانید

همراه اول مالک غول استارت‌آپی ایران می‌شود | دیجی کالا چقدر می ارزد؟ خبر خوش دولت برای بورس | اعلام جزئیات افزایش سرمایه‌های بزرگ نمادهای شاخص‌ساز

صنعت دیگری که می‌تواند در روزهای آینده خبرساز باشد و شاید رهبری بازار را برای رشد در اختیار بگیرد، صنعت خودروسازی‌ است. تازه‌ترین خبرها نشان می‌دهد که وزارت صنعت در تلاش است برای کاهش زیان انباشته صنعت خودروسازی‌، مجوز افزایش قیمت را برای شرکت‌های خودروسازی‌ دریافت کند، اما در این زمینه منتظر فرصت مناسب است. برخی خبرها حاکی از آن است که وزارت صنعت به‌تازگی نشست مهمی را با شورای رقابت برگزار کرده و در تلاش است موافقت این شورا را برای تغییر فرمول قیمت‌گذاری خودرو دریافت کند.

اطلاعات تأیید نشده حکایت از آن دارد که احتمالا فرمول جدید قیمت‌گذاری با محاسبه هزینه تمام‌شده تولید به علاوه یک سود مشخص به‌دست می‌آید که چنانچه این فرمول اجرایی شود می‌تواند منجر به رشد درآمد شرکت‌های خودروسازی‌ و افزایش قیمت سهام آنها در بورس شود؛ بر همین اساس سهامداران باید در روزهای آینده توجه ویژه‌ای به اخبار این حوزه داشته باشند.

نزول قیمت دلار با کاهش تنش

با وجود رشد پرقدرت شاخص کل بورس تهران در مبادلات دیروز قیمت هر دلار آمریکا در پی نمایان شدن نشانه‌های آشکار کاهش تنش، تا لحظه تنظیم این گزارش بیش از ۲هزار و۲۰۰تومان کاهش یافت و به محدوده ۶۴هزارو ۳۰۰تومان رسید. این در حالی است که روز پنجشنبه قیمت هر دلار آمریکا تا محدوده ۶۶هزارو ۶۰۰تومان پیش‌روی کرده بود.

همگام با نزول قیمت دلار، قیمت طلا و سکه نیز با نزول مواجه شدند؛ به‌طوری که دیروز قیمت هر سکه طرح جدید با یک‌میلیون و ۵۰۰هزار تومان کاهش به ۴۳میلیون و ۴۰۰هزار تومان رسید و معادل ۴درصد افت کرد. دیروز همچنین قیمت هر ربع سکه که با بیشترین میزان حباب مواجه بود با ۴.۲درصد کاهش به قیمت ۱۵میلیون‌و ۶۰۰هزار تومان دادوستد شد و قیمت هر گرم طلای ۱۸عیار هم به ۳میلیون و ۶۹۹هزار تومان رسید.

به‌نظر می‌رسد با تغییر وضعیت سیاسی و افزایش عرضه‌ها در بازار، شاهد نزول بیشتری قیمت طلا و ارز در روزهای آینده باشیم.

کد خبر 845857 منبع: روزنامه همشهری برچسب‌ها بازار سرمایه بورس تهران بورس - فرا بورس سهام شرکت‌ها سرمایه‌ گذاری

دیگر خبرها

  • سهامداران عدالت بخوانند؛ تغییرات در واریز سود سهام؟
  • سهامداران عدالت بخوانند/ تغییرات در واریز سود سهام؟
  • بورس در راه تصرف تاج و تخت؟
  • سقف معافیت مالی؛ داغ همیشگی بر پیشانی بورس!
  • ورود ۴۲ میلیارد تومانی نقدینگی حقیقی‌ها به بازار سهام در روز سبز شاخص کل بورس
  • بورس به مدار برگشت؟
  • صعود شاخص بورس به بالای دو میلیون و ۳۰۰ هزار واحد
  • صعود انفجاری بورس ، سقوط دلار | وقت خرید کدام سهم است؟
  • تغییر زمین بورس بازان
  • صعود بورس از منطقه امن