Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اقتصاد آنلاین»
2024-04-24@13:38:35 GMT

شوک قیمت به بازار پوشک

تاریخ انتشار: ۵ مهر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۴۲۳۱۵۵

شوک قیمت به بازار پوشک

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از همشهری، دقیقا یک‌ماه از آغاز «شوک در بازار پوشک» می‌گذرد؛ از ورود پوشک‌های 100هزار تومانی به بازار و افزایش نگرانی خانواده‌های بچه‌دار، که این یک قلم را دیگر چطور می‌توانند از سبد خریدشان حذف کنند! 

قیمت پوشک از ابتدای تابستان روند افزایش به ‌خود گرفته بود اما از شهریور این رشد جهشی شد و 2برند معروف داخلی تولیدکننده پوشک قیمت‌ محصولات خود را از ششم شهریور‌ماه بین 20 تا 30هزار تومان افزایش داده‌اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

سایر برندها هم البته از قافله عقب نمانده و ظرف یک‌ماه محصولاتشان را با قیمت‌های جدید به بازار فرستاده‌اند. اگرچه پوشک پیش از افزایش قیمت اخیر هم کالای ارزانی نبود، اما رشد نزدیک به 50درصدی قیمت آن در شرایطی که سایر کالاهای اساسی و غیراساسی نیز همگی در سربالایی افزایش قیمت هستند، در یک‌ماه اخیر شرایط بسیار سختی را برای خانواده‌های دارای کودک زیر 2سال به‌ویژه آنها که درآمد محدود و توان اقتصادی پایین‌تری دارند، ایجاد کرده است. 

فروشنده‌ها می‌گویند در هفته‌های اول گرانی پوشک شاهد 2نوع واکنش از طرف مردم بوده‌اند؛ آنها که توان خرید بهتری داشتند به‌جای یک بسته چندین بسته خریدند تا ذخیره داشته باشند و آنها که پولشان نمی‌رسید سراغ برندهای کمتر شناخته‌شده و ارزان‌تر را گرفتند؛ اتفاقی که به کمیابی و گرانی برندهای دیگر هم منجر شد. به گفته فروشندگان، از 2‌ماه قبل توزیع‌کننده‌ها زنگ هشدار افزایش قیمت پوشک را به صدا درآورده و از رشد 20درصدی قیمت گفته بودند و آنها هم به مردم توصیه کرده بودند تا گران نشده بیشتر خرید کنند! افزایش تقاضا به‌ویژه بعد از رسمیت یافتن قیمت‌های جدید به شکل کاذبی ادامه یافت و به جایی رسید که گفته می‌شد بسیاری از مشتری‌ها پوشک‌هایی با سایزهای بالاتر از سایز مورد نیازشان را هم خریداری و ذخیره می‌کنند تا امنیت روانی بیشتری داشته باشند.

تأیید تلویحی کمبود در بازار

در هفته‌های گذشته علاوه بر جنجالی‌شدن موضوع قیمت پوشک، گزارش‌های بسیاری در زمینه کمبود این کالا در داروخانه‌ها و فروشگاه‌های محصولات بهداشتی سطح شهر تهران منتشر شد. مشاهدات میدانی نیز در روزهای ابتدایی بحران پوشک حاکی از این بود که به‌دنبال افزایش شدید تقاضا، بعضی از برندهای دارای قیمت مناسب‌تر در فروشگاه‌ها پیدا نمی‌شود و گران‌ترها هم در تعداد و سایزهای محدودتری موجود است. افزایش تقاضای کاذب به‌دنبال رشد یکباره قیمت به‌حدی بود که گفته می‌شد در بعضی از فروشگاه‌ها برای خرید پوشک از قبل لیست می‌نویسند و تعداد مورد تقاضایشان را رزرو می‌کنند. مسئولان البته این موضوع را نپذیرفتند و تکذیب کردند.

رئیس انجمن صنایع سلولزی بهداشتی در همان روزها ضمن رد شایعه کمبود پوشک در برخی واحدهای صنفی و داروخانه‌ها و وجود شرایط بحرانی در زمینه این محصول، گفت که در مقطع فعلی کمبود پوشک در هیچ‌یک از داروخانه‌ها را تأیید نمی‌کند و معتقد است پوشک در تمام داروخانه‌ها وجود دارد.  نیما بصیری تهرانی در عین حال ممنوعیت واردات مواداولیه تولید پوشک و تامین‌نشدن ارز برای ترخیص این مواد را سرآغاز ایجاد مشکلات بزرگ برای تولید دانست و هشدار داد که اگر مواداولیه این صنعت به‌ دست تولیدکنندگان محصولات سلولزی و به‌ویژه پوشک نرسد ممکن است در آینده بحران کمبود پوشک رخ دهد. اگرچه این مقام صنفی به صراحت کمبود پوشک در بازار را در شرایط کنونی رد کرد و آن را منوط به ادامه مشکلات واردات دانست اما ادامه سخنان او نشان داد بحران همین امروز هم وجود دارد، آنجا که گفت: در زمان شیوع ویروس کرونا که تمام کشورها با برخی کمبودها و بحران‌ها مواجه بودند ما توانستیم به اندازه نیاز پوشک تولید کنیم اما امروز که دنیا به وضعیت متعادلی دست یافته متأسفانه به‌خاطر «برخی بی‌تدبیری‌ها» با کاهش تولید پوشک مواجه هستیم.

همه‌جا پای ارز در میان است

70درصد مواد اولیه تولید پوشک، وارداتی است و علاوه بر مشکلاتی که تحریم‌های اقتصادی برای تجارت بین‌المللی ایران ایجاد کرده، در ماه‌های اخیر تولیدکنندگان داخلی برای خرید مواداولیه با مشکل تامین ارز مواجه شده‌اند و این چیزی است که به‌عنوان مهم‌ترین عامل افزایش هزینه تولید، کاهش میزان تولید و درنهایت افزایش قیمت‌ها اعلام می‌شود. تولیدکنندگان پوشک البته تنها صنف و صنعتی نیستند که تامین ارز برایشان به معضل تبدیل شده است. سیاست‌های انقباضی دولت و بانک مرکزی در زمینه تخصیص ارز واردات که با تغییر گروه کالایی اقلام وارداتی و تغییر نوع ارز تخصیصی بسیاری از کالاها از سال گذشته آغاز شده بود از ابتدای امسال شدت گرفت و بیشتر صنایع و صنوف کشور را با افزایش هزینه و کاهش تولید مواجه کرد. مواداولیه بسیاری از صنایع در گمرک رسوب کرده و درحالی‌که تولید معطل آنها مانده، ارزی برای ترخیصشان تخصیص نمی‌یابد. اثر آشکار این فرایند بر بازار نیز چیزی جز رشد فزاینده قیمت‌ها نبوده است.

خریدهای احساسی؛ عامل افزایش التهاب

در 3هفته اخیر قیمت انواع پوشک تولید داخل 20 تا 30هزار تومان افزایش یافته و هم‌اکنون هر بسته 40عددی پوشک مولفیکس که‌ ماه قبل 74هزار و 500تومان فروخته می‌شد به بیش از 100هزار تومان رسیده و یک بسته پوشک 34عددی مای‌بیبی هم از 94هزار تومان فروخته می‌شود؛ درحالی‌که همین محصول تا یک‌ماه پیش 72هزار تومان قیمت داشت. انواع خارجی موجود در بازار هم همگی قیمت‌هایی بالای 250هزار تومان دارند. نیاز روزانه کودکان به پوشک از نوزادی تا 2 یا 3سالگی متفاوت و بین 6 تا 8پوشک در نوزادی و 2 تا 3پوشک در 2سالگی متغیر است اما اگر مصرف پوشک را در خانواده‌ای با یک کودک زیر 2سال به‌طور میانگین 4عدد در نظر بگیریم، هرماه به‌طور متوسط بین 300 تا400هزار تومان باید برای خرید پوشک هزینه شود. این در شرایطی است که قیمت در محدوده موجود متوقف شود و در روزها و ماه‌های آینده رشدی نداشته باشد. کارشناسان بازار معتقدند با توجه به نیاز مبرم و حیاتی نوزادان به پوشک و شیرخشک و حساسیت زیادی که خانواده‌ها در زمینه تهیه و ذخیره این اقلام دارند، روند افزایشی قیمت پوشک خانواده‌ها را به خرید عمده واداشته تا مبادا درصورت ادامه مشکلات بازار، از تامین نیاز کودکشان بازمانند. مشاهدات و گزارش‌های موجود نیز این موضوع را تأیید می‌کند و خود دلیلی است که به التهاب در بازار این کالا دامن زده است. به این عامل باید احتکار برخی توزیع‌کنندگان و فروشندگان را نیز اضافه کرد که به‌دنبال شایعات افزایش رسمی قیمت‌ها از توزیع و فروش اجناس خودداری می‌کنند.

کاهش تولید پوشک در 6‌ماه امسال

کارشناس روابط عمومی شرکت پارس حیات، تولیدکننده پوشک‌های مولفیکس درباره دلایل افزایش قیمت محصولات این شرکت می‌گوید: افزایش نرخ ارز مهم‌ترین دلیل رشد هزینه‌ها و روند صعودی قیمت پوشک بوده اما عوامل دیگر تأثیرگذار در این زمینه را نیز نباید نادیده گرفت. امیرحسین شعبانیان می‌افزاید: در ماه‌های بعد از شیوع کووید-19 به‌دنبال بسته‌شدن مرزها و کاهش شدید حجم مراودات تجاری، واردات مواداولیه به‌شدت کاهش یافت و کارخانه‌ها با ذخایر مواداولیه به تولید ادامه دادند. طبیعتا با توجه به وابستگی شدید صنعت تولید پوشک به واردات مواداولیه و کاهش حجم ذخایر موجود، تولید کاهش یافت. وی وابستگی صنعت تولید پوشک به واردات را 70درصد می‌داند و می‌افزاید: اگر تولید دیگر محصولات سلولزی را نیز درنظر بگیریم این وابستگی به بیش از 90درصد می‌رسد و در چنین شرایطی تحریم‌های اقتصادی، نبود ارز و هر مشکلی بر سر راه واردات، این صنعت را با بحران مواجه می‌کند. به گفته شعبانیان تولید پوشک در 6ماه ابتدای امسال در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته کاهش داشته و این تنها مختص شرکت پارس حیات نیست، اما در صورت تامین مواداولیه مورد نیاز، این ظرفیت وجود دارد که تولیدکنندگان داخلی نیاز بازار کشور را تامین کنند. این گفته را البته نمی‌توان به معنی تعدیل قیمت‌ها دانست، چراکه قیمت این محصول در بازار به‌شدت وابسته به نرخ ارز است و در روزهای رکوردزنی نرخ ارز از هیچ کالایی نمی‌توان انتظار کاهش قیمت داشت

بازار پوشک در قرق داخلی‌ها

2سال از ممنوعیت واردات پوشک به کشور می‌گذرد و مسئولان و تولیدکننندگان از تامین بازار داخلی بدون نیاز به واردات می‌گویند. طی 2سال گذشته گرچه با افزایش تدریجی قیمت این کالا در بازار مواجه بودیم، اما در مجموع تولیدکنندگان داخلی تقاضای بازار را طی این مدت جوابگو بوده‌اند. شرکت‌های زیادی در زمینه تولید پوشک بچه در کشور فعالیت دارند که براساس آمارهای موجود تعداد آنها بیش از ۱۵۰واحد تولیدی و ظرفیت تولیدشان ۲۸۰هزار تن در سال است. فعالیت این شرکت‌ها تنها در زمینه پوشک بچه نیست و آنها مجوز صنعتی تولید پوشک بزرگسال، نوار بهداشتی، انواع دستمال کاغذی، دستمال مرطوب و دیگر محصولات سلولزی را نیز دارند. با این حال بخش اعظم سهم بازار پوشک در اختیار 2شرکت پارس‌حیات و زرین‌سلولز است که تولیدکننده 2برند مطرح مولفیکس و مای‌بیبی هستند. با وجود ممنوعیت واردات، در قفسه‌های بسیاری از داروخانه‌ها و فروشگاه‌های محصولات بهداشتی و آرایشی بعضی از برندهای خارجی مثل پمپرز نیز دیده می‌شود که طبیعتا به‌صورت غیررسمی و قاچاق به کشور وارد شده‌اند. قیمت این برندها تا همین چند‌ماه پیش با نرخ امروز برندهای داخلی یکی بود اما این روزها قیمت‌شان نجومی شده و یک بسته آنها 300هزار تومان فروخته می‌شود. افزایش نرخ دلار در یکی دوسال اخیر صرفه اقتصادی قاچاق بسیاری از محصولات را کاهش داده اما در زمینه پوشک به‌نظر می‌رسد هنوز سهمی از بازار در اختیار قاچاق است و محصولات خارجی، مشتریان خاص خودشان را دارند.

پربیننده ترین ترمز قیمت کالاهای اساسی کشیده می‌‌‌شود قیمت گوشت متعادل شد جزییات تجارت ایران با ۲۷کشور اروپایی رزم‌حسینی وزارت صمت را متحول خواهد کرد نرخ هر کیلو مرغ ۱۹هزار تومان

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: پوشک قیمت پوشک بچه پوشک بچه قیمت پوشک تولید پوشک قیمت طلا قیمت لوازم خانگی سهام عدالت داروخانه ها افزایش قیمت کمبود پوشک خانواده ها بازار پوشک تولید پوشک فروشگاه ها قیمت پوشک قیمت ها یک ماه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۴۲۳۱۵۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فشار دلالان برای حفظ سود چند صد میلیونی از پارس/ چرا زیان خودروساز و سهامداران دیده نمی‌شود؟

از هفته گذشته که پس از 18 ماه سرانجام یکی از محصولات ایران‌خودرو با افزایش قیمت مواجه شد جنب‌وجوش دلالانی که از اختلاف حدود 500 میلیون تومانی قیمت کارخانه و بازار پژو پارس لذت می‌بردند آغاز شد. تا جایی که کلیپ‌ها و تصاویر اعتراض برخی مشتریان به افزایش 50 درصدی قیمت پارس از رسانه‌های آن طرف آب سر درآورد.
در حال حاضر فاصله عجیب و غریبی بین قیمت خودرو در کارخانه و بازار بخصوص در مدل‌های پرتیراژ ایجاد شده است. به طور مثال تا حدود یک هفته قبل قیمت کارخانه‌ای پژو پارس 294 میلیون تومان بود؛ در حالی که در نمایشگاه‌های خودرو توسط دلالان تا 800 میلیون تومان فروخته می‌شد.
نتیجه‌ی چنین وضعیتی به این‌جا رسیده که خودروسازان داخلی با زیان انباشته چند ده هزار میلیارد تومانی مواجه شده‌اند. بنابراین تصمیم بر این شد تا با به‌روزرسانی هر از چند گاه قیمت، خودروسازان را از ورشکستگی نجات پیدا کنند تا دست کم بخشی از سودی که به جیب دلالان می‌رود صرف تولید و ایجاد اشتغال شود.
اما واسطه‌ گران که خود را میان مشتریان پنهان می‌کنند با افزایش 50 درصدی قیمت پارس از هفته قبل به تکاپو افتاده‌اند. این افراد تجمعات اعتراضی برگزار کردند که تصاویر مربوط به آن در رسانه‌های خارج از کشور نیز منتشر شد. با این استدلال که می‌بایست خودروهای خود را زمستان 1402 با قیمت قبل تحویل می‌گرفتند. اما هیچ اشاره‌ای به این موضوع نداشتند که هر شش ماه یک بار باید قیمت خودرو به‌روز می‌شد و در 18 ماه گذشته این اقدام صورت نگرفته بود.
در این مساله که همیشه حق با مشتریان واقعی است هیچ شکی وجود ندارد. اما دلالانی که از سودهای حدود 500 میلیون تومانی ناشی از فاصله قیمت پارس کارخانه‌ای و پارس بازار لذت می‌برند بدون توجه به تورم حدود 60 درصدی 18 ماه گذشته نسبت به افزایش پارس اظهار نادضایتی کردند.
در این رابطه نظر یکی از کارشناسان صنعت خودرو را جویا شدیم. امیرحسن کاکایی، نرخ‌گذاری دستوری را منجر به ضرر خودروسازان دانست و گفت: سیاست قیمت‌گذاری در ایران خودرو و سایپا که تولیدکنندگان اصیل ما هستند و از زنجیره تامین برخوردارند در مونتاژکاران هم پیاده شد اما آنجا معقول‌تر عمل کردند. طبق مصوبه شورای رقابت باید هر شش ماه یک بار قیمتها به روز شود. این اتفاق برای مونتاژکاران افتاد اما برای ایران‌خودرو و سایپا 18 ماه طول کشید؛ زیرا مونتاژکاران شوخی ندارند. بخش خصوصی هستند و اگر قیمت آنها اصلاح نشود تولید نمی‌کنند.
وی افزود: ممکن است کسی در مورد کیفیت پارس ایراد بگیرد و بگوید من این خودرو را نمی‌خرم. کما اینکه ایران‌خودرو می‌خواست پارس را کنار بگذارد اما نگذاشتند؛ زیرا در بازار مشتری دارد و نیاز بازار است. بنابراین اگر قرار است پارس با همین کیفیت تولید شود یک قیمت تمام شده‌ای دارد.
کاکایی یادآور شد: طی سالهای اخیر بعضا مسئولان با مشورت کارشناسان تصمیم گرفتند قیمت خودرو را واقعی کنند اما هنگام عمل این اتفاق نیفتاد؛ زیرا به دلیل وجود تنش اقتصادی در سطح جامعه، نگران شدند. با فضای سیاسی که بر صنعت خودرو سایه افکنده کسی جرأت نمی‌کند آنچه درست است را به زبان بیاورد و از ضرر خودروسازان بگوید. اما الان برای حمایت از تولید به مدیران شجاع نیاز داریم.
در شرایطی که عمده کارشناسان بر حمایت از تولید داخل تاکید دارند محاسبات نشان می‌دهد اگر پژو پارس با قیمت 294 میلیون تومان سابق فروخته شود 8000 میلیارد تومان به زیان انباشته ایران خودرو افزوده می‌شود و همه رشته‌ها برای سرپا نگه داشتن این خودروساز اصیل کشور پنبه خواهد شد.

دیگر خبرها

  • آمریکا عامل افزایش قیمت جهانی نفت؟
  • فشار دلالان برای حفظ سود چند صد میلیونی از پارس/ چرا زیان خودروساز و سهامداران دیده نمی‌شود؟
  • عقب‌گرد قیمت کاغذ در بازار آزاد
  • قیمت طلا سقوط کرد
  • رونمایی از پشت پرده گرانی خودرو
  • قیمت نفت نزولی شد
  • قیمت سکه در جا زد/ طلا کاهشی شد
  • طلا و سکه در میانه روز رنگ عوض کرد؛ قیمت جدید طلا و سکه امروز ۳ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • واکنش سریع بانک مرکزی به یک خبر دلاری/ گوشت ۲۸۵ هزارتومانی در راه است/ کاهش قیمت طلا و سکه و خودرو در بازار
  • تداوم کاهش نرخ ارز و طلا با اقدامات بانک مرکزی