Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری مهر - گروه استان‌ها: جریان‌های ادبی در طول تاریخ، تحت تأثیر پدیده‌های اجتماعی شکل گرفته‌اند؛ ادبیات دفاع مقدس نیز در پی بروز جنگ عراق علیه ایران پدید آمده و امروز فراوانی آثار منطبق با این مضمون، دریافت شناسه‌های سبکی این ادبیات را آسان‌تر کرده است.

کسانی که در این عرصه پژوهش کرده‌اند، تقریباً متفق‌القول به این نکته‌ها رسیده‌اند که منبع جریان شعری دفاع مقدس از این مایه‌ها است که دفاع مقدس از یک طرف از حماسه‌ها و اسطوره‌های کهن ما - هم ایران زمین و هم جهان مایه گرفته است و قطعاً کسی که می‌خواهد شعر دفاع مقدس را بشناسد، از این بی‌نیاز نیست که ادبیات حماسی ما را بشناسد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به یقین شعر دفاع مقدس از ادبیات عارفانه ما مایه گرفته است؛ کسی که امروز می‌خواهد شعر دفاع مقدس را بشناسد باید شعر و ادبیات عرفانی و عرفان را بشناسد.

شعر دفاع مقدس عاری از هرگونه تملق و بزرگنمایی

محمدحسین انصاری‌نژاد، شاعر، شعر دفاع مقدس را عاری از هرگونه تملق و بزرگنمایی می‌داند و در گفتگو با خبرنگار مهر می‌گوید: شعر جنگ، شعر جنگ تحمیلی و شعر دفاع مقدس، همه از یک حادثه صحبت می‌کنند و نهایتاً به یک جا می‌رسند؛ اما آنچه امروز ما به عنوان شعر دفاع مقدس، فرهنگ دفاع مقدس و ادبیات دفاع مقدس می‌شناسیم یک جویبار زلال و زمزمه‌خیز و خروشان یا یک رودخانه بزرگی است که جریان دارد و ما به خاطر تداوم داشتن آن، شعر دفاع مقدس را جریان می‌دانیم و برای آن ویژگی‌های سبکی قائلیم. کسانی که در حوزه سبک‌شناسی کار کرده‌اند به این موضوع رسیده‌اند؛ کما اینکه در مورد شعر انقلاب هم رسیده‌اند.

به گفته شاعر مجموعه شعر «شرف الشمس»، ما شعر دفاع مقدس را جریان می‌دانیم از آن نظر که تداوم دارد؛ هر لحظه به یک شکلی خود را جلوه‌گر می‌کند و در مقابل حوادثی که همرنگ دفاع مقدس هستند، با همان ادبیات وارد میدان می‌شود و خود را نشان می‌دهد؛ مثل جریان‌های شعری بیداری اسلامی، مدافعان حرم، شهدای ترور…. منتها اگر بخواهیم شعر دفاع مقدس را بشناسیم که خیلی در مورد شناختن و شناساندن آن کم کار کرده‌ایم، حتماً باید این پدیده تبارشناسی شود. یعنی ما بدانیم این رودخانه که با آن مواجهیم از کجا مایه گرفته است.

مدیر واحد ادبیات و تاریخ دفاع مقدس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس استان فارس معتقد است که «در ادبیات دفاع مقدس، احیای برخی قالب‌ها، یک ویژگی شایسته و برجسته به حساب می‌آید و جریان منظومه سرایی نیز در ادامه احیای قالب مثنوی صورت گرفته است.»

شعر دفاع مقدس از ادبیات تعلیمی مایه می‌گیرد

انصاری‌نژاد عنوان می‌کند: شعر دفاع مقدس قطعاً از ادبیات تعلیمی که زیرمجموعه وسیعی دارد؛ مثل ادبیات دینی، آئینی، شیعی و … مایه گرفته است و می‌شود بحث کرد هر کدام از این‌ها چه مفاهیمی را به شعر دفاع مقدس ما بخشیده‌اند.

این در حالیست که هاشم کرونی، شاعر و پژوهشگر ادبیات آئینی به خبرنگار مهر می‌گوید: امروزه ادبیات دفاع مقدس و شعر دفاع مقدس، حماسه و رجز را از ادبیات حماسی می‌گیرد، دلباختگی و مفاهیم عالی انسانی را از ادبیات عرفانی، پایداری و ایثار و ازخودگذشتگی را از ادبیات متعهد و ملتزم، ادبیات مقاومت و ادبیات پایداری وام گرفته است.

وی ادامه می‌دهد: همه اینها را در رودخانه‌ای خروشان جاری کرده و تداوم پیدا کرده است؛ یکی از ویژگی‌های شعر دفاع مقدس همین تداوم یافتن است. تمام مجموعه این‌ها را ما شعر دفاع مقدس می‌دانیم.

مسئول دفتر آفرینش‌های ادبی حوزه هنری انقلاب اسلامی فارس شعر دفاع مقدس را از منظر ادبیات انقلاب اسلامی مورد اشاره قرار می‌دهد و می‌گوید: ادبیات انقلاب اسلامی از متن و بطن جامعه‌ای زاده می‌شود که جان و محبت و جهان خویش را از فرهنگی دینی و شیعی اخذ کرده است و مگر ممکن است رویشگاه و خاستگاه متن در چنین فضای فکری باشد و از آن نشان نداشته باشد؟

مؤلف کتاب «فراتر از خط کشی ها» که به نقد و تحلیل آثار شاعران عصر انقلاب اسلامی می‌پردازد، معیارهای شعر انقلاب اسلامی را بر شمرده و می‌افزاید: حضور ارزش‌ها و هنجارهای انقلاب اسلامی مانند شهید و شهادت، عدالت خواهی، ستم ستیزی، انسان دوستی، معنویت گرایی و ستایش ارزش‌ها و چهره‌های ارزش آفرین و ارزش گرای الهی انسانی از این جمله است.

شعر مقاومت محدود به شعر انقلابی و پایداری نیست

کرونی با بیان اینکه شعر مقاومت محدود به شعر انقلابی و پایداری نیست، عنوان می‌کند: هر سروده‌ای که شاعر با وفاداری به انقلاب اسلامی و تبعیت از چارچوب‌های محتوایی آن سروده باشد شعر انقلاب اسلامی و دفاع مقدس محسوب می‌شود.

وی با این حال می‌گوید: این شعر در دوران انقلاب اسلامی با شعار و سرود وارد میدان شد و در آغاز جنگ تحمیلی نیز بیشتر در قالب سرودها و اشعار حماسی از صداوسیما پخش گردید.

این شاعر شیرازی ادامه می‌دهد: بتدریج بسیاری از شاعران نسل انقلاب با دریافت مفهوم اصیل سیاست، عرفان و آگاهی اجتماعی، شعر دفاع مقدس را از نظر تصویرسازی‌های نو به راهی تازه کشاندند و تحولی در ادبیات معاصر و شعر مقاومت ایران پدید آوردند.

وی با این همه آنچه را که در کنار شعر و سرایش اهمیت دارد وجود جریان نقد و نقادی و گسترش فرهنگ آئینه وارگی می‌داند که متأسفانه در استان فارس مورد غفلت واقع شده و تعداد کسانی که به طور جدی به نقد می‌پردازند را انگشت شمار بر می‌شمرد.

کرونی اضافه می‌کند: شعر فارس زمانی می‌تواند جایگاه محوری خویش را بار دیگر بازیابد که به آئینه وارگی و نقد اگر نه بیش از شعر که دست کم همپای شعر و سرایش اهمیت بدهد و زمینه رشد آن را فراهم کند.

کد خبر 5031036

منبع: مهر

کلیدواژه: شیراز چهل سالگی دفاع مقدس حوزه هنری فارس حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس فارس ویروس کرونا چهل سالگی دفاع مقدس هفته دفاع مقدس شیراز آمار کرونا شهرکرد بوشهر شیوع کرونا کرمانشاه دفاع مقدس جنگ تحمیلی دفاع مقدس گرگان خطبه های نماز جمعه اردبیل ادبیات دفاع مقدس شعر دفاع مقدس انقلاب اسلامی دفاع مقدس شعر انقلاب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۴۲۳۵۶۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

انقلاب اسلامی قاعده جدیدی در جهان ایجاد کرده است

همایش بزرگ تبینی با عنوان همپای طوفان به مناسبت بزرگداشت سومین سالگرد شهادت سردار سیدمحمد حجازی، سردار زاهدی، عروج همرزم شهیدان و فرمانده دلاور دفاع مقدس حاج محمد کیانی (جمعه علی) و سالروز تأسیس سپاه، شکست آمریکا در واقعه طبس و شکست رژیم صهیونیستی در عملیات وعده صادق، با سخنرانی سردار غلامرضا سلیمانی رئیس سازمان بسیج مستضعفین برگزار شد.

سردار غلامرضا سلیمانی ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهدای راه قدس و فرمانده دوران دفاع مقدس حاج محمد کیانی، گفت: ما شاهد ۴۵ سال کارنامه درخشان و بی وقفه و خالی از تزلزل و سستی از این جانباز رشید اسلام (حاج محمد کیانی) هستیم.

وی افزود: در زمانی که انقلاب دوران تثبیت خود را طی می‌کرد و گروهک‌های مخالف ووابسته به خارج مشغول فعالیت بودند، این مبارز و مجاهد حضور گسترده‌ای برای مقابله با این عناصر داشت.

رئیس سازمان بسیج مستضفین اضافه کرد: حاج جمعه علی (محمد) کیانی خیل عظیمی از رزمندگان را که در جنگ هشت ساله در جبهه حضور یافتند، تربیت کرد و بی وقفه در میدان نبرد حضور داشت و ایشان دو بار گردان خودشان را از هورالعظیم عبور دادند و دو هفته در مقابل دشمن ایستادگی کردند وبا عبور از اروند به مدت ۱۰ شبانه روز در مقابل بیش از ۳۰ حمله دشمن ایستادگی کرد.

سردار سلیمانی بیان داشت: در عملیات کربلای ۴ به کمک رزمندگان این عملیات شتافت و در کربلای ۵ خودشان را به مقر لشگر زرهی ۱۰ عراق که بسیار مجهز بود رساند و با آنها به پیکار و مقابله پرداخت.

بیشتر بخوانید

در جنگ روایت‌های دشمن باید هوشیار باشیم

وی تصریح کرد: در خطوط پدافندی که مسئولین آن با حاج محمد کیانی بود، هیچ وقت شکست نخوردیم و همیشه در مقابل دشمن ایستادگی می‌کرد و به پیروزی می‌رسید.

سردار سلیمانی افزود: تربیت کادر برای دفاع مقدس یکی از شاخص‌ترین ویژگی‌های حاج محمد کیانی بود که ایشان دراین زمینه کارنامه درخشانی داشتند.

وی آموزش نظامی به رزمندگان، را ازدیگر خدمات حاج محمد کیانی برشمرد و گفت: گردان تحت مسئولیت ایشان همیشه گردان خط شکن بود و سخت‌ترین مأموریت‌ها را قبول و به پایان می‌رساندند.

سردار سلیمانی همراهی رزمندگان اصفهان و چهارمحال و بختیاری با هم در دوران دفاع مقدس را یادآوری کرد و بیان داشت: یکی از افرادی که برای تشکیل تیپ ۴۴ قمربنی هاشم علیه السلام و استقلال آن از استان اصفهان نقش بسیار بسزایی داشت، حاج محمد کیانی بود.

وی تصریح کرد: حاج محمد کیانی با اتمام جنگ، مجاهدتهایش بیشتر شد و با حضور در مناطق عملیاتی غرب و شمالغرب کشور و همچنین حضور در مناطق عملیاتی جنوب کشور بعنوان یک خادم بسیار بزرگ در استان چهارمحال و بختیاری بود.

سردار سلیمانی بنیانگذاری مسجد فاطمه الزهرا سلام الله علیها در محله میرآباد شهرکرد، راه اندازی پایگاه بسیج و موکب‌های اربعین حسینی و بحث روایت گری در مناطق عملیاتی کشور را از دیگر خدمات این جانباز سرافراز دفاع مقدس برشمرد.

وی گفت: ایشان هیچ وقت از ولایت فاصله نگرفت و سرباز ولایت مدار و فرمانده فداکار و شهید زنده بود که در سومین هفته شهادت حاج علی (محمدرضا) زاهدی به فرمانده خودش پیوست که راه روشن ایشان پررهرو باد.

سردار سلیمانی با اشاره به بحث غزه، اظهار داشت: مردم غزه با الگوگیری از شهیدان حجازی، زاهدی و ...، این مجاهدت‌ها را انجام می‌دهند.

وی افزود: حاج محمد کیانی از جمله افرادی بود که در لشگر قمربنی هاشم علیه السلام به تربیت رزمندگان لبنانی پرداختند.

سردار سلیمانی اضافه کرد: در بحث غزه و فلسطین تاکنون ۶۵ قتل عام گسترده در سرزمین‌های اشغالی ثبت شده است که این رفتار وحشیانه رژیم کودک کش صهیونیستی را نشان می‌دهد.

وی آدمکشی و اشغالگری را ثبت شده در کارنامه رژیم صهیونیستی دانست و افزود: مردم فلسطین همواره در میدان بودند؛ اما کسی از آنها حمایت نمی‌کرد؛ اما با پیروزی انقلاب اسلامی یک موج جدیدی در جبهه‌های مقاومت و سرزمین‌های اشغالی بوجود آمد و قدرت و تعالی پیدا کردند.

سردار سلیمانی خاطرنشان کرد: امروز جبهه مقاومت بعنوان یک قدرت مجهز در مقابل اشغالگران مطرح شده است و از یمن تا لبنان و سوریه و عراق و ... آمادگی دارند در مقابل استکبار جهانی به صحنه بیایند.

وی تصریح کرد: انقلاب اسلامی یک قاعده جدیدی در جهان ایجاد کرده است که در طول ۴۵ سال، ملت بزرگ ایران به آن قدرت الهی دست پیدا کرده اند که از یک برنامه ریزی دقیق تاکتیکی و راهبردی و تحول آفرین و آینده ساز برخوردار باشیم.

سردار سلیمانی گفت: آینده جهان از شب عملیات وعده صادق تغییر کرد و مسیر جدیدی پیش روی جهانیان باز شد.

وی طوفان الاقصی را به تعبیر رهبر معظم انقلاب، یک شکست غیرقابل ترمیم برای رژیم صهیونیستی خواند و گفت: بسیاری از ساکنان سرزمین‌های اشغالی با عملیات طوفان الاقصی در حال خارج شدن از این سرزمین‌های اشغالی هستند و عملیات وعده صادق این روند را در مرحله جدیدی قرار داد.

سردار سلیمانی افزود: دوست ودشمن اذعان کردند که اسرائیل شکست خورده و نمی‌تواند به موقعیت قبلی خود برگردد و نتوانستند با غوغای رسانه‌ای دستاورد‌های عظیم این عملیات را کوچک نشان دهند.

وی بیان داشت: همه اذعان دارند پیامد‌های راهبردی این عملیات در آینده‌ای نه چندان دور مشخص خواهد شد.

رئیس سازمان بسیج مستضعفین اظهار داشت: حضرت آقا در دیدار با فرماندهان نظامی فرمودند وعده‌های خدا نزدیک است و باور داشته باشید و ان شاءالله این وعده‌ها تحقق می‌یابد.

سردار سلیمانی با تقدیر از برگزاری جلسات جهاد تبیین در استان چهارمحال و بختیاری این گونه جلسات را بسیار عالی و مفید و راهگشا دانست و ادامه داد: ان شاءالله مجموعه سپاه و بسیج بعنوان خادمان مردم در صحنه حاضر خواهند بود و به کمک و یاری مردم خواهند پرداخت.

گفتی است؛ قرائت قرآن، اجرای سرود، مداحی، شعرخوانی و رونمایی از تصویر نقاشی شده از چهره فرمانده دلاور و جانباز سرافراز دفاع مقدس حاج محمد کیانی از دیگر برنامه‌های این همایش تبیین در مصلی بزرگ امام خمینی (رحمت الله علیه) شهرکرد با حضور اقشار مختلف مردم و مسئولین بود.

باشگاه خبرنگاران جوان چهارمحال و بختیاری شهرکرد

دیگر خبرها

  • مقاومت، ایران را به ملت تعیین‌کننده برای بشریت تبدیل کرده است
  • مشارکت باانگیزه کارگران، دفاع مقدس از عزت ملی
  • دفاع مقدس یکی از درخشان ترین دوران سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است
  • فتنه‌های بسیاری را پشت سرگذاشتیم تا به وعده صادق رسیدیم
  • همایش «شن‌ها مامور خدا بودند» برگزار شد
  • انقلاب اسلامی یک قاعده جدیدی در جهان ایجاد کرده است
  • شهید زاهدی از عناصر تأثیرگذار در دفاع مقدس و بعد از آن بود
  • انقلاب اسلامی قاعده جدیدی در جهان ایجاد کرده است
  • همایش «شن ها مامور خدا بودند» برگزار می‌شود
  • همایش "شن‌ها مامور خدا بودند" در تهران برگزار می‌شود