Web Analytics Made Easy - Statcounter

تا آنجا که یادم می‌آید، شهدا این‌قدر‌ها هم که حالا می‌گویند نازنین نبودند! همیشه هم لبخند روی لبشان نبود. آن‌قدر مست خدا نبودند که فقر و فساد و تبعیض از یادشان برود و آن‌چنان از خوف خدا غش نکرده بودند که هیچ خوفی بر دل هیچ کس نیندازند.

 به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، «شهدا برای چه افقی جنگیدند» با زیرعنوان «جنگی که بود، جنگی که هست» عنوان کتابی از وحید جلیلی، یکی از فعالان و صاحب‌نظران شناخته‌شده جبهه فرهنگی انقلاب است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


در واقع، این کتاب ۸۰ صفحه‌ای، مجموعه‌ای از سخنرانی‌ها و یادداشت‌های جلیلی در روزنامه‌ها و نشریات مختلف است که در ۹ بخش گردآوری و تدوین شده است.

وحید جلیلی در «شهدا برای چه افقی جنگیدند؟» به بیان آسیب‌های موجود پیرامون روایت‌هایی که توسط افراد به ظاهر انقلابی از «جنگ»، «شهدا» و «دفاع مقدس» وجود دارد، می‌پردازد.

جنگی که بود جنگی که هست، دفاع مردمی و نهضت فرهنگی، حاشیه‌ای بر جنگ شهید، شهدا این‌قدر‌ها هم نازنین نبودند! ارزش جنگ در جنگ ارزش‌ها، عبور از «جنگ یک وجبی»، عملیات مکمّل، یاد شهدا و راه شهدا و پالایشگاه اسلام ناب عناوین فصول ۹ گانه این کتاب هستند.  
ضدانقلاب‌های مذهبی در سوگ «جنگی که بود»
جلیلی در فصل اول کتابش به نقد نگاه‌های خنثی و نوستالژیک به هشت سال دفاع مقدس پرداخته و نوشته: «آن روز‌ها که دسته‌دسته تابوت برادران ما از جبهه برمی‌گشت، ضدانقلاب‌های مذهبی در خیمه‌های نِخوَت خود زیارت عاشورا و دعای توسّل و نُدبه را بهانه کرده بودند و در پایان هر روضه و گریه و توسّل خویش، کسانی را نفرین می‌کردند که مانع ظهور آقا شده‌اند؛ کسانی را که دین را از خلوص و معنویت و نزاهت خود دور کرده و به شائبه سیاست و دنیاطلبی آلوده‌اند. کسانی را که حاضر نیستند قبول کنند حکومت قبل از ظهور آقا باطل است...

و این روز‌ها چه بسیار ضدانقلاب‌های انقلابی که می‌خواهند همان بلایی را که ضد‎‌انقلاب‌های مذهبی بر سرِ بزرگ‌ترین حماسه تاریخ آوردند، درباره پژواک ایرانیِ آن که «هشت سال دفاع مقدّس» می‌نامندش، تکرار کنند. می‌خواهند در سوگ «جنگی که بود»، «جنگی که هست» را بپوشانند و به دست فراموشی بسپارند...

به احترام خون شهدا، خواهرم حجابت، برادرم نگاهت و دیگر هیچ! شده است که در کنار ده‌ها هزار تابلو و پوستر و پلاکارد و دیوارنویسی و... که چنین شعاری را در خود جای داده‌اند، حتی یک بار ببینید که مخاطبان را برای ارزش و آرمان دیگری به خون شهدا قسم داده باشند؟

مثل اینکه:

به احترام خون شهدا بیت‌المال را غارت نکنید.
به احترام خون شهدا کوخ‌نشین‌ها را دریابید.
به احترام خون شهدا در برخورد با مفسدان اقتصادی این همه استخاره نکنید...

جلیلی می‌نویسد: «جنگ هشت ساله نمرده است که برایش مجلس ختم بگیریم. جنگ هشت ساله شهید شد و شهید، زنده است و خون شهید در همه رگ‌های جامعه جاری است؛ اگر چشم بگشاییم و اگر گوش بسپاریم به آن که گفت: «امروز جنگ حق و باطل، جنگ فقر و غنا، جنگ استضعاف و استکبار، جنگ پابرهنه‌ها و مُرفّهین بی‌درد شروع شده است.»

بنابراین گزارش، جلیلی در بخش دوم کتابش با اشاره به پیام امام خمینی (ره) به روحانیت که مهم‌ترین دستاورد دفاع مقدس را «استمرار روح انقلابی» می‌داند، می‌نویسد: «حفظ و بهره‌برداری از گنج دفاع مقدّس، همچون خودِ جنگ نیازمند حضور گستردۀ مردمی است. با چند مرکز و بنیاد و سازمان دولتیِ هرچند عریض و طویل، نمی‌توان گنج عظیم جنگ را کشف و این سرمایه را نقد کرد... این نهضت فراگیر فرهنگی می‌تواند با محوریت مساجد که کانون تجهیز و اعزام نیرو به جبهه بودند، شکل بگیرد و البته در مدارس و دانشگاه‌ها و صنف‌ها و... هم امتداد یابد و جان جدیدی در جبهۀ فرهنگی انقلاب اسلامی بدمد.»
شهدا این‌قدر‌ها هم نازنین نبودند!
وحید جلیلی که سابقه سردبیری روزنامه ابرار، ماهنامه سوره و راه را هم بر عهده داشته است، در فصل «شهدا این‌قدر‌ها هم نازنین نبودند» در یادداشتی که پیش‌تر در ماهنامه امتداد نوشته بوده، می‌نویسد: «تا آنجا که یادم می‌آید، شهدا این‌قدر‌ها هم که حالا می‌گویند نازنین نبودند. همیشه هم لبخند روی لبشان نبود. آن‌قدر مست خدا نبودند که فقر و فساد و تبعیض از یادشان برود و آن‌چنان از خوف خدا غش نکرده بودند که هیچ خوفی بر دل هیچ کس نیندازند.

تا آنجا که یادم هست... باور کنید به خدا این قدر دوست داشتنی بودن هم خوب نیست... باور کنید به خدا امام حسین (ع) هم این‌قدر دوست‌داشتنی نبود. اگر نمی‌ترسیدند از او که قطعه قطعه‌اش نمی‌کردند و اسب بر پیکرش نمی‌دواندند...»

در بخش «ارزش جنگ در جنگ ارزش‌ها»، جلیلی در مصاحبه‌ای که علیرضا کمیلی در ماهنامه با او داشته است به سؤالاتی مانند اینکه «آن‌هایی که در جنگ دیروز شرکت کردند، چه رفتار‌ها و باور‌هایی داشتند؟»، «وقتی شما می‌خواهی امروز که جنگی وجود ندارد خودت را محک بزنی، ملاک چه باید باشد؟» و روایت‌های مختلف درباره دفاع مقدس و تشخیص روایت‌های درست پاسخ می‌دهد و می‌گوید: «.. اگر یادی از شهدا صورت می‌گیرد، باید با نظام فکری و عملی حضرت امام (ره) همخوانی داشته باشد... در منطق شهدا بی‌تفاوتی و سکوت در برابر ظلم و تبعیض و بی‌عدالتی جایی ندارد. پس هر یادی که از شهدا بشود، ولی وجه مُمیّزۀ حضرت امام (ره) از اسلام آمریکایی را دربرنداشته باشد و به دنبال تبعیت از شاخص‌های مهم رهبری نباشد، نه تنها در خط شهدا و گسترش فرهنگ جبهه نیست، بلکه در مقابل این تفکر نیز هست.»
عبور از «جنگ یک وجبی» یا «شهدا برای چه افقی جنگیدند»
نویسنده در این فصل «خاکریز‌های دفاع مقدس امروز» را مورد بررسی قرار داده و با اشاره به «خاطرات ده‌ها هزار جانباز، ده‌ها هزار آزاده و صد‌ها هزار رزمنده» و «میلیون‌ها نفر اعضای خانواده‌های آن‌ها و دیگرانی که در پشت جبهه بودند» در کنار «کاهش و فرسایش تصاعدی منابع»، چشم‌انداز انتشار کتاب‌ها و آثار هنری درباره گنج دفاع مقدس را راضی‌کننده نمی‌داند.

جلیلی در بخش دیگری از همین فصل در انتقاد از رویکرد‌های سطحی و تقلیل‌گرایانه به دفاع مقدس می‌نویسد: «چه موقع شهدا را به یاد بیاوریم؟ در هفتۀ دفاع مقدّس یا سالگرد فتح خرمشهر یا هنگام برگزاری کنگرۀ سرداران یا...؟ در اردو‌های راهیان نور؟ موقع زیارت عاشورا؟ هنگامی که بی‌حجاب‌ها را در خیابان‌ها می‌بینیم؟

بر سر مزارشان در بهشت زهرا یا ...؟ ... یا هنگامی که اخبار مفاسد اقتصادی یا خط فقر را می‌شنویم؟ چه بخش‌هایی از زندگی شهدا را به یاد بیاوریم؟

... دفاع مقدّس از حقوق مردم، دفاع مقدّس از انفال و بیت المال، دفاع مقدّس از محرومان و مستضعفان، دفاع مقدّس از همۀ مظلومان جهان، دفاع مقدّس از قربانیان فقر و فساد و تبعیض....

در فصل «عملیات مکمّل» که مصاحبه‌ای با نشریه داخلی دانشگاه بقیه‌الله (عج) است، نویسنده درباره تعریف هنر دفاع مقدس و مسائل پیرامون آن بحث می‌کند. او در فصل بعدی با عنوان «یاد شهدا و راه شهدا» که مربوط می‌شود به سخنرانی در مسجد سهله مشهد در سال ۱۳۸۴ در ابتدای فصل، جنگ و دفاع مقدس را دو پدیده متفاوت می‌داند و می‌گوید: «جنگ ما تفاوت عمده‌ای با جنگ‌های عالم داشته است. یکی از تفاوت‌هایش مردمی بودن است. جنگ ما را سپاه و ارتش پیش نبرد. این‌ها خیلی زحمت کشیدند. نقش مؤثّری داشتند، ولی بدنۀ رزمندۀ ما مردمی بود و این ماهیت با جنگ‌های دیگر خیلی متفاوت بود...»

جلیلی در ادامه این فصل، درباره موضوعات و عناوینی مانند «هویّت‌زدایی از دفاع مقدّسی»، «بی‌عملی‌ها و انحراف‌ها»، «فروکاستن هویّت شهدا»، «فرهنگ شهادت حافظ «ماهیت» نظام» و «اسلام انقلابی؛ شاخص شهدا» بحث می‌کند. جلیلی در انتهای این فصل

«.. وضعیت جامعه طوری شده که فرهنگ شهادت کاملاً با تجمّل‌گرایی جمع‌شدنی است. حتی قابل‌جمع است با غارت بیت‌المال. می‌بینی شهرام جزایری هم کمک می‌کند.... فعالیت‌های فرهنگی که مفسدان و ظالمان در جامعه از آن حمایت می‌کردند. هرچه قالتاق‌ترند، بیشتر طرف‌دار حرکت‌های فرهنگی‌اند! چرا؟ چون می‌داند که این حرکت فرهنگی، حرکت فرهنگی واقعی نیست. حرکت فرهنگی دینی نیست. دینی که جهت‌گیری‌اش «لِیَقُومَ النّاسُ بِالْقِسْط» باشد، نیست...»
پالایشگاه اسلام ناب
فصل پایانی کتاب «شهدا برای چه افقی جنگیدند»، سخنرانی وحید جلیلی در جمع طلاب بسیجی حوزه علمیه قم (سال ۱۳۸۵) است که در آن، او تأملاتی در ماهیت و مأموریت بسیج داشته و می‌گوید: «.. تعریفی که ما از بسیج داریم چه باید باشد. در پیام سال ۶۷ امام خیلی نکته وجود داشت. در این پیام، امام بسیج را در کلیتش تعریف می‌‏کند. هم مبانی نظری تشکیل بسیج را می‏‌گوید که چیست و هم به الگو‌های عملی آن اشاره می‏‌کند. هم سابقه تاریخی‌‏اش را می‏‌گوید و هم چشم انداز آینده‌‏اش را می‌‏گوید. ولی متأسفانه ما بعد‌ها در بدنه اداره کننده و هدایت کننده بسیج با تعاریفی مواجه شدیم که به نظر من با تعریف امام در تضاد بود.»

جلیلی با اشاره جمله امام خمینی «راه قدس از کربلا می‏‌گذرد» درباره آرمان جهانی بسیج می‌گوید: «اصلاً قرار نبود این طوری تمام شود. همه آماده بودند و زندگی‏‌هایشان را این طور تنظیم می‏‌کردند. ازدواجشان را، درس خواندنشان را، نوع زندگی‌شان را، سطح معیشت و همه چیز را طوری تنظیم می‏‌کردند که ما مثلاً الان اول جنگمان است و تا خود واشنگتن می‏‌خواهیم برویم. نه اینکه زندگی نکنند؛ نه اینکه درس نخوانند؛ ولی کاملاً این‌ها با همدیگر تعریف شده بود. ما باید به چنین تعریفی برگردیم... باید نیرو‌هایی بجوشند که امامِ بقیۀ متّقین شوند و راه بیفتند و قفل‏‌ها را باز کنند.»

منبع: خبرگزاری دانشجو

کلیدواژه: وحید جلیلی انتشار کتاب 8 سال دفاع مقدس 8 سال جنگ تحمیلی هفته دفاع مقدس احترام خون شهدا دفاع مقد س وحید جلیلی دفاع مقدس هشت سال

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۴۵۹۱۳۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

لزوم توجه به تنوع مخاطبان در اجرای برنامه‌های اجتماعی و فرهنگی در تهران

به گزارش «نماینده»، مهدی اقراریان در جلسه علنی امروز شورای اسلامی شهر تهران با بیان اینکه اقدامات متنوعی در حوزه اجتماعی و فرهنگی صورت گرفته اما بر اساس مسئولیت نظارتی شورا باید نکاتی را مطرح کنم، گفت: گزارش ارائه شده در خصوص اقدامات مناسبتی بود که خوشبختانه متنوع بود اما نمی توانیم فرهنگ را به یک سری اقدامات فرهنگی تقلیل دهیم.

وی ادامه داد: نقش معاونت اجتماعی و فرهنگی شهرداری در فرهنگ‌سازی نیز باید مورد توجه قرار بگیرد. اینکه سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران در فعالیت‌های فرهنگی و اجتماعی چه نقشی دارد سوالات و ابهاماتی دارد و این نگرانی برای ما ایجاد می شود که در مدیریت منابع دچار مواردی شویم که نشان دهنده فعالیت های هم افزا نباشد. سوال ما این است که سازمان فرهنگی و هنری چه اقداماتی انجام داده است؟

اقراریان با بیان اینکه تنوع مخاطب در اجرای برنامه ها بسیار اهمیت دارد، یادآور شد: تهران بیش از ۹ میلیون جمعیت دارد و باید تنوع مخاطبان در اجرای برنامه ها مورد توجه قرار بگیرد. یکی از جمعیت های مورد نظر باید پرسنل شهرداری و مجموعه های تابعه آن باشند و پرسش ما این است که چه برنامه هایی برای پرسنل در نظر گرفته شده بود؟

رییس کمیته نظارت و حقوقی شورای شهر تهران با تأکید بر اینکه انطباق با اسناد بالادستی از دیگر موارد مورد نظر است، تصریح کرد: پیوست نگاری فرهنگی فعالیت های شهرداری تهران نیز مورد اهمیت است.

وی تأکید کرد: غصه‌ای از ابتدای دوره برای ما وجود دارد. تابلوی کوچه ها مزین به تصاویر شهداست. ما به شهردار تذکر می دهیم و ناراحت می شود و به هم می ریزد اما به نظر می رسد این تذکر خوبی است. تابلوهای مزین به تصاویر شهدا شرایط خوبی ندارد و با این حجم از هزینه‌های گسترده در بخش های مختلف، شاید تغییر این تابلوها هزینه چندانی نداشته باشد. یادمان شهدا در مناطق نیز وضعیت مناسبی ندارد و وقتی شهردار تهران خود را داعیه دار فرهنگ شهادت می‌داند نباید توجه به شهدا و یادمان آنها مورد غفلت قرار بگیرد. امیدواریم پیام فرهنگی شهرداری این باشد که این مجموعه به تمام شهروندان توجه دارد نه یک جریان خاص.

دیگر خبرها

  • لزوم توجه به تنوع مخاطبان در اجرای برنامه‌های اجتماعی و فرهنگی در تهران
  • «زیر چتر اصفهان» در منطقه ۹ اصفهان اجرا می‌شود
  • گفتگو درباره کتاب «بازآرایی نهاد دین در برابر نهاد دولت»
  • «شهید کوچه ما، روشنایی شهر» در منطقه ۱۳ اصفهان
  • پیروی جوانان از سیره شهدا، رمز اعتلای کشور است
  • آیت‌الله علم‌الهدی: پیروی جوانان از سیره شهدا رمز اعتلای کشور است
  • پیروی جوانان از سیره شهدا رمز اعتلای کشور است
  • قانون جنجالی پابرجاست؛ استقلال و پرسپولیس باید پیروی کنند!
  • کتابی‌درباره استدلال‌های اخلاقی «غذاهای اصلاح شده ژنتیکی»
  • مروری برچند خبر از گوشه و کنار آذربایجان غربی