Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تسنیم»
2024-04-25@04:51:10 GMT

اربعین دفاع|عزاداری رزمندگان در دفاع مقدس چگونه برگزار می‌شد؟

تاریخ انتشار: ۱۰ مهر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۴۸۴۰۷۰

اربعین دفاع|عزاداری رزمندگان در دفاع مقدس چگونه برگزار می‌شد؟

‍‍‍‍‍‍

هرچند مداحان بزرگ کشور عموما سابقه حضور در جبهه‌های دفاع مقدس را داشته‌اند اما صدای برخی مداحان بعد از مدتی تبدیل به نوستالژی جنگ و جبهه و عملیات شد. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، یکی از اثرگذارترین تصاویر و فیلم‌های به جا مانده از دوران هشت سال دفاع مقدس، عزاداری‌های رزمندگان در جبهه است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ایام محرم یا ماه رمضان و یا فاطمیه از جمبه مهمترین مناسبت‌ها برای برگزاری مراسم عزاداری در جبهه بود.

حوزه‌های علمیه در آن ایام یکسری طلبه‌هایی را جهت برگزاری مراسم‌های معنوی می‌فرستادند و آن‌ها در عقبه‌‌ها محیط‌های گرم و صمیمی و معنوی ایجاد می‌کردند. معمولا در محرم و ماه رمضان بود که خیلی حال و هوای جبهه روحانی‌تر می‌شد. واحدهای تبلیغاتی در این ایام مراسم‌های پرشوری برگزار می‌کردند و بسیار فعالیت داشتند.

هر کسی که وسیله‌ای داشت و می‌توانست می‌کشید عقب و در مراسم احیای دوکوهه یا امثال آن حضور پیدا می‌کرد. در مقرهای عقبه حاج منصور ارضی می‌آمد و آقایان و روحانی‌های خوب که در این شب‌ها در عقبه ها برنامه داشتند. مثلا تیپ 63 خاتم الانبیا یک قرارگاه داشت که در موقعیت اربعین بود. البته فقط آن‌هایی که در خط مقدم درگیر نبودند می‌توانستند به عقبه‌ها بروند و در این مراسم‌ها حضور پیدا کنند.

آن زمان قالب هیئتی مشخص و سازمان‌دهی‌شده‌ای وجود نداشت. رزمنده‌ها در روزهای محرم به‌خصوص روز تاسوعا و روز عاشورا دور هم جمع می‌شدند، مداحی می‌کردند و سینه می‌زدند، آن قدر هم مخلص بودند که اکثراً در شب عاشورا اذن شهادت را از حضرت سیدالشهدا علیه السلام می‌گرفتند و به شهادت می‌رسیدند. روضه‌های جبهه بسیار مخلصانه برگزار می‌شد، چون رزمنده‌ها در سنگرها خود را نزدیک به شهادت احساس می‌کردند و خالص‌ترین لحظه‌های عمرشان را داشتند. آن‌ها بهترین مخاطبانی بودند که هر مداحی می‌تواند در روضه‌ها و مداحی‌های خود داشته باشد، چون سوز دلشان آتشی بود که به مداح نفس می‌داد و دم می‌گرفت.

هر تیپ و لشکر به فراخور رسم و رسومات شهر خود و با گویش خود برای رزمندگانش سنه زنی و روضه راه می‌انداخت. تصاویر به جا مانده از مداحی‌هایی با گویش‌های مختلف در جبهه نشان از خلوص قومیت‌های متنوع در مراسمات عزاداری جبهه را داشت.

 

سینه زنی رزمندگان شاهرودی با مداحی شهید سید کاظم میرحسینی

 

مداحی علیرضا قهرمانی به گویش لری برای رزمندگان لرستان

 

عزاداری رزمندگان لشکر 31 عاشورا به زبان آذری

برگزاری مراسم دعا و مناجات به همراه ذکر مصیبت اهل بیت عصمت و طهارت(ع) پیش از آغاز عملیات‌های مختلف نیز یکی از رسوم جبهه بود که نهایت اخلاص رزمندگان در آن تجلی پیدا می‌کرد.

 

مراسم قرائت دعای توسل با مداحی غلامعلی کویتی پور قبل از عملیات والفجر 8 در بهمن ماه 1364

هرچند مداحان بزرگ کشور عموما سابقه رزم و حضور در جبهه و مداحی میان رزمندگان را داشته‌اند اما صدای برخی مداحان بعد از مدتی تبدیل به نوستالژی جنگ و جبهه و عملیات شد. نه تنها برای خود رزمندگان در دوران جنگ بلکه بعد از گذشت چهار دهه از دفاع مقدس هنوز هم این صداها یادآور لحظات معنوی جبهه‌ها و یا اشعار حماسی دفاع مقدس است. صادق آهنگران از این دست افراد است. فیلم‌های به جا مانده از او بخشی از نقش آفرینی‌ةایش را روایت می‌کند. عزاداری رزمندگان در حسینیه جماران در حضور امام خمینی(ره)

 

مداحی صادق آهنگران در سال 1361 در منطقه دارخوین با شعری از حبیب الله معلمی

اربعین دفاع|لحظه تلخ اعلام خبر محاصره آبادان+عکس و فیلماربعین دفاع|شب‌های عملیات در دفاع مقدس چگونه می‌گذشت؟+عکس و فیلماربعین دفاع|رزمندگان چگونه به جبهه اعزام می‌شدند؟+عکس و فیلم

 اکثر مراسمات عزاداری در دوکوهه و یا پشت خط قبل از حمله و عملیات برگزار می‌شد، اما رزمندگان با همان لباس خاکی و سربند یا زهرا(س) گاهی در حضور پیر مرادشان نیز سینه زنی راه می‌انداختند. تصاویر عزاداری رزمندگان در حسینیه جماران در حضور امام خمینی(ره) گویای آمادگی رزم بسیاری از سربازان خمینی برای شرکت در شرایط جنگی را داشت. کسانی که برای یک اشاره امامشان سر می‌دادند.

عزاداری رزمندگان در حسینیه جماران در حضور امام خمینی(ره)

انتهای پیام/

منبع: تسنیم

کلیدواژه: شهدای دفاع مقدس دفاع مقدس هفته دفاع مقدس شهدای دفاع مقدس دفاع مقدس هفته دفاع مقدس عزاداری رزمندگان دفاع مقدس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۴۸۴۰۷۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کنگره‌های شهدا باید جریان‌ساز و هنرمندانه برگزار شود

سردار عبدالرضا آذری در نشست هماهنگی دومین کنگره شهدای چهارمحال و بختیاری اظهار داشت: کنگره‌های شهدا باید در قالب یک کار هنری، فراگیر و جریان‌ساز بتواند ذهن آحاد استان را درگیر کند و برنامه کنگره‌های شهدا جریان‌ساز، هنرمندانه و همراه با تولیدات هنری فاخر باشد.

مسئول حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس سپاه با بیان اینکه طی ۲ سال گذشته همه کنگره‌های شهدا حداقل یک فیلم سینمایی تولید کرده‌اند، گفت: در این ارتباط هر کنگره شهدا باید حداقل ۵۰ تا ۱۰۰ مستند پرمحتوا و یک فیلم سینمایی تولید کند.

وی یادآور شد: در کنگره‌های پارسال و امسال که در حال برگزاری است حداقل ۱۰ فیلم سینمایی در دستور کار قرار داده گرفته است.

آذری گفت: کنگره‌های شهدا به عنوان یک نمایش بزرگ میدانی و هنری و شناسنامه انقلابی و دفاعی استان برای جوانان به شمار می‌روند.

وی تاکید کرد: تهیه و تدوین شناسنامه ایثار و شهادت در مقابل جنگ فرهنگی و تلاش دشمن برای القای بی‌هویتی در جامعه، یک کار هویت‌ساز و امیدآفرین است که باید هنرمندانه برای جوانان و نوجوانان به تصویر کشیده شود.

آذری بر ضرورت تهیه و تدوین کاری هنری، فراگیر و جریان ساز در دومین کنگره شهدای چهارمحال و بختیاری که بتواند ذهن آحاد استان را درگیر شهدا کند، تاکید کرد.

مسوول حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس سپاه با تاکید بر اینکه کنگره‌های شهدا باید شهید محور باشند، گفت: باید با سرگذشت پژوهی شهدا را شناخت و آنها را به جامعه معرفی کرد.

بیشتر بخوانید

چهارمحال و بختیاری میزبان کنگره شهدای غریب اسارت است

وی با تاکید بر اینکه برای شناخت شهدا به نهضت سرگذشت پژوهی نیاز است، گفت: سرگذشت پژوهی نیاز به سوژه دارد و در این خصوص نیاز است که کمبود‌ها برطرف شود.

آذری زنده نگه‌داشتن یاد شهید و انتقال پیام شهدا به جامعه با زبان هنر را از مهمترین رویکرد‌های کنگره‌های شهدا عنوان کرد.

وی ادامه داد: انتقال پیام شهدا با زبان هنرمندانه به نسل جوان موجب می‌شود نوجوانان امروز نیز پیام دفاع مقدس را آنطور که نسل‌های گذشته دریافت کرده‌اند بفهمند.

مسئول حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس سپاه هدف از برگزاری کنگره‌ها و یادواره‌های شهدا را جریان‌سازی فکری و امید آفرینی عنوان کرد.

باشگاه خبرنگاران جوان چهارمحال و بختیاری شهرکرد

دیگر خبرها

  • کنگره‌های شهدا باید جریان‌ساز و هنرمندانه برگزار شود
  • برگزاری مراسم سه شنبه های شهدایی و تجلیل از فعالان قرآنی در ایلام
  • همایش «شن‌ها مامور خدا بودند» برگزار شد
  • تجلیل از پیشکسوتان ارتش نوعی «جهاد تبیین» برای نسل امروز
  • انقلاب اسلامی قاعده جدیدی در جهان ایجاد کرده است
  • همایش "شن‌ها مامور خدا بودند" در تهران برگزار می‌شود
  • یادواره شهدای فردو در حرم حضرت فاطمه معصومه (س) برگزار می‌شود
  • اعتبارمداح برای مجالس مومنین است
  • یادواره شهدای فردو در حرم حضرت فاطمه‌ معصومه(س) برگزار می‌شود
  • مراسم عزاداری شهادت حضرت حمزه و حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) در قم برگزار می‌شود