Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ساعت24»
2024-04-20@03:31:30 GMT

هند از ایران دور و در آغوش عرب ها قرار گرفت

تاریخ انتشار: ۱۰ مهر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۴۸۶۳۴۹

هند از ایران دور و در آغوش عرب ها قرار گرفت

ساعت 24 -ایران از دیر باز شاید از نیم سده پیش می خواست بازار نفت وگاز هند را در اختیار داشته باشد و به ویژه پس از پایان جنگ عراق علیه ایران دراواخر دهه 1360 ودردوره ای که هند نیز به آمریکا و اقتصاد آزاد باور نداشت کشیدن خط لوله گاز به هند مهمترین راهبرد انرژی ایران به حساب می آمد.

اما رخدادهایی پدیدار شدند که ایران و هند را در باره داستان خط لوله گاز ایران به آن  کشور از هم دور کردند و رویای خط لوله گاز  کابوس شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

حالا ایران نه تنها خط لوله را فراموش کرده و گاز به هند نمی فروشد بلکه به آرامی بازار نفت هند را  نیز از دست داد. از نظر سیاسی نیز این روزها نمی توان به هند به مثابه یک دوست ناب نگاه کرد و ایران با نزدیک شدن به چین دوستی اش با هند را هم  سست کرده است. از سوی دیگر کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس در یک فرایند حساب شده و با استفاده از چرخش هند به سوی آنها اکنون با هند مناسبات گسترده ای دارند. با توجه به اینکه هند به زودی جای ژاپن و آلمان رااز نظر اندازه اقتصادی می گیرد ،ایران می توانست به بازار هند سنجاق شود و فایده ببرد اما به نظر می رسد هند از  ایران دور شد و حالا  آغوش کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس هند را عزیز می دانند

اهمیت هند و یک نشست مهم

گروه سیاست خارجی پژوهشکده تحقیقات راهبردی مجمع تشخیص مصلحت نظام نخستین جلسه تخصصی هم اندیشی میز اوراسیا را با عنوان « وضعیت سنجی روابط سیاسی و اقتصادی و امنیتی هند با شورای همکاری خلیج فارس» با حضور صاحب نظرانی نظیر  دکتر نوذر شفیعی (استاد روابط بین الملل دانشگاه اصفهان)، دکتر مازیار مظفری فلارتی (استاد مطالعات هند داشنگاه تهران)، محسن روحی صفت (دیپلمات سابق ایران در هند و پاکستان) و آقای حسن محسنی فرد (کارشناس اداره هند وزارت امور خارجه)؛  دکتر وحید قربانی (مدیر گروه سیاست خارجی پژوهشکده تحقیقات راهبردی)؛ آقای سید رضا تقوی نژاد (مسئول میز شبه قاره گروه سیاست خارجی) و آقای مهرداد عله پور (مسئول میز چین گروه سیاست خارجی) برگزار کرد. گزارش کوناهی از این گزارش به نقل از سایت پژوهشکده تحقیقات راهبردی را در زیر می خوانید :

دکتر مظفری:ربودن هند از سوی عربستان

این که کشورهای شورای همکاری خلیج فارس از نظر اقتصادی وضعیت مناسبی دارند و از حمایت امریکا برخوردارند و باعث شده به هند به دلیل نیازهایش به سمت این برود، نباید ما را نسبت به حفظ و تقویت روابط با هند نا امید کند چرا که ما پتانسیل بسیار بیشتری نسبت به این کشورها برای تقویت روابط با هند داریم. اعلام مواضع مودی در مورد ترجیح عربستان به ایران بیشتر جنبه سیاسی و دیپلماتیک دارد تا هم امتیازات اقتصادی از کشورهای عربی شورا بگیرد و هم بتواند رضایت امریکا را جلب کند. البته نشان از دو گانگی مودی نیز هست . کشورهای عربی به هر قیمتی تلاش می کنند به جمهوری اسلامی ایران ضربه بزنند. به عنوان مثال عربستان به خانواده انبانی (پالایشگاه این خانواده ثرتمند هندی با نفت ایران سازگار است) هندی پیشنهاد داد که ما نفت را زیر قیمت ایران به شما می¬دهیم. حتی حاضر شدند هزینه تغییر سیستم پالایشگاه را بدهند تا ژاپنی ها آن را اصلاح کنند.

روحی صفت: درآمد 50میایارددلاری نیروی کار

وابط هند با کشورهای شورای همکاری خلیج فارس از نظر تاریخی به سه دوره تقسیم می شود. دوره اول از استقلال تا فروپاشی شوروی، دوره دوم از رائو تا مودی و دوره سوم از ابتدای دوره مودی تا امروز هند روابط انرژی را ابتدا با ایران شروع کرد ولی ما به دلیل تحریم ها نتوانستیم با هند ادامه دهیم، کشورهای شورا وعراق به راحتی جایگزین ما شدند.  از سوی دیگرحجم تجارت و سرمایه گذاری بین هند و شورای همکاری خلیج فارس بسیار زیاد است. بیش از نیمی از حواله های مالی کشورهای عربی مربوط به هندی ها بوده است. در مقابل هندی ها سرمایه گذاری  های عمده ای در شرکت های صنعتی عربستان در دریای سرخ انجام میدهند. دهند. ترس هند از سرایت مسائل و مشکلات امنیتی منطقه به کشورشان باعث شد روابط خود با این کشورها افزایش دهند. به عنوان مثال بسیاری از گروگان های هندی در دست گروه های تروریستی با کمک اعراب آزاد شدند و در مقابل بسیاری از اعضای هندی گروهای تروریستی را به هند تحویل دادند. • هند سعی می کند با نزدیک شدن به کشورهای شورا به خصوص عربستان اسرائیل را موازنه کند •نیروی انسانی فعال هند در کشورهای عربی یک مزیت است و ین نیروی انسانی سالانه حدود 50 میلیارد دلار برای هند ارز آوری دارد.

تمایل عربستان و امارات در ربودن فرصت های همکاری اقتصادی و سیاسی از ایران. این دو کشور به هر نحوی تلاش کردند بازار نفت ایران را در هند به دست بگیرند. با شروع نخست وزیری مودی این روند تغییر کرد و شاهد شکوفایی قابل توجهی در روابط هند با این کشورها بودیم. روی کار آمدن بن سلمان و اتخاذ سیاست ¬های بلند پروازانه گسترش نفوذ در منطقه و مقابله با ایران نیز این همگرایی را تسریع کرد. از مهم ترین دلایل شکوفایی این روابط می توان به موارد زیر اشاره کرد:

همزمان آمریکا به همراه امارات، عربستان و رژیم صهیونیستی در صدد اجرای یک نظم امنیتی در منطقه بودند و هند که امنیت را مهم  ترین زمینه توسعه خود می دانست سعی کرد با این نظم همراه شود. •ا خروج نسبی امریکا از منطقه و از طرف دیگر نفوذ گسترده و روز افزون عربستان و امارات در شمال آفریقا (اتیوپی و الیته و و خاورمیانه و حتی در کشورهای پیرامون شبه قاره هند مثل مالدیو و ... این باور در هند تقویت شد که عربستان و امارات با توجه به پول، امکانات و حمایتی که از امریکا و غرب دارند می توانند در نهایت نظم امنیتی مد نظر خود را اجرا کنند.عربستان و امارات در همین بازه زمانی پیشنهاد سرمایه گذاری 100 میلیارد دلاری در بخش انرژی به هند دادند که موتور توسعه هند در زمان حال و آینده به شدت به آن وابسته است.

در نتیجه این شکوفایی، حجم روابط تجاری هند با شورای همکاری خلیج فارس به 121 میلیارد دلار در سال 2019 رسید. 34-40 درصد نیاز هند به انرژی از این منطقه تامین می¬شود.  همچنین در زمینه سیاسی و امنیتی شاهد همکاری حداکثری دو طرف در زمینه مبارزه با تروریسم و کنترل افراط گرایان مسلمان هندی بود که به سازمان های تروریستی پیوسته بودند یا امکان پیوستنشان بود. با این حال به نظر میرسد با توجه به تحولات یک سال گذشته از جمله:

لغو ویزای کار هندی ها توسط ترامپ (امتیاز تجاری که از چندین سال پیش به هندی¬ها داده بودند. که سالانه 5/6 میلیارد به سود هند بود).

ناکامی عربستان و امارات در یمن، لیبی و...

فزایش درگیری و تنش ها در خلیج فارس؛

•زدیکی مجدد کشورهای عربستان و امارات به پاکستان،

اخیرا لغو یک طرفه تعهد سرمایه گذاری 100 میلیارد دلاری شرکت آرامکو و شرکت ملی نفت امارات در بخش انرژی ، هند را با تردید روبرو کرد که همراهی با الگوی نظم مد نظر شورای همکاری خلیج فارس و آمریکا نمی¬ تواند نظم و امنیت مد نظرشان را در منطقه ایجاد کند. مجموعه این اتفاقات باعث شد هند اخیرا به دنبال بازگرداندن سیاست ایجاد توازن در روابط خود با شورای همکاری خلیج فارس و جمهوری اسلامی ایران باشد.

دکتر شفیعی: وابستگی به انرژی

ازچند جنبه خلیج فارس برای هند مهم است، به همین دلیل طی چند سال اخیر تلاش بسیاری برای حضور و نفوذ در چابهار داشت.  تا قبل از قرارداد اسلو هند  با احتیاط زیاد به اسرائیل نزدیک شد ولی توسعه روند عادی سازی روابط با اسرائیل طی سالهای اخیر این فرصت را در اختیار هند قرار داد تا از ظرفیت خلیج فارس برای تووسعه همزمان روابط خود با اسرائیل و اعراب استفاده کند. هند نمی خواهد ایران را به هر قیمتی به چین واگذار کند. چرا که با تشکیل محور ایران، چین و پاکستان، هند اساسا امتیازات بسیاری را از دست می دهد. هند حدود 9 میلیون مهاجر کارگر در این کشورها دارد که سالانه حدود 40-70 میلیارد دلار برا هند ارز آوری دارد. با تمام این کشوها پیمان مشارکت استراتژیک دارد. این مشارکت بخصوص در  زمینه آموزش نظامی و فروش تسلیحات پر رنگ است.هند به شدت به انرژی خلیج فارس وابسته است؛ بیش از 40 درصد از نفت هند از خلیج فارس تامین می شود.  هند باور دارد با خروج امریکا از منطقه باید امنیت مشارکتی جایگزن امنیت رقابتی شود. یعنی امنیت به شکلی باشد که همزمان امنیت کشورها، امنیت منطقه و جهان را تامین کند.بی میلی کشورهای شورا به پاکستان عامل دیگری است که در دیگاه هند بسیار موثر بود و به سمت این کشورها متمایل شد.

چابهار آخرین حلقه وصل

واقعیت این است که رهبران هند به هر دلیل که در رسانه ها بازتاب ندارد برای سرمایه گذاری در چابهار امانات  مادی و اندیشه ای نمی گذارند و از اینکه ایران هنوز نتوانسته است از ظرفیت های چابهاراستفاده کند متاسف نیست. برخی راهبدهای ایرانی نشان می دهد ایرانشاید دلا از هند کنده وچابهار را به چینیها بسپارد اگر این اندیشه از ذهن و کاغذ به روی زمین پر برکت چابهار برسد به نظر می رسد آخرین حلقه های وصل ایران وهند نیز سست تر شود.

منبع: ساعت24

کلیدواژه: احمدی نژاد شورای همکاری خلیج فارس عربستان و امارات گروه سیاست خارجی کشورهای عربی کشورهای شورا خط لوله هندی ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.saat24.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ساعت24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۴۸۶۳۴۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تصاویری از رژه یگان‌های زیرسطحی، سطحی و پروازی ارتش در خلیج فارس

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، همزمان با مراسم رژه یگان‌های پیاده و محمول ارتش جمهوری اسلامی ایران در جای جای میهن اسلامی مان، به مناسبت فرارسیدن ۲۹ فروردین ماه، یگان‌های نمونه زیرسطحی، سطحی و پروازی نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران با برگزاری رژه دریایی در آبهای خلیج همیشه فارس و در تنگه هرمز اقتدار ارتش جمهوری اسلامی را به رخ کشیدند.

آنگونه که تسنیم روایت کرده، همچنین در مراسم رژه امروز بندرعباس، واحدهایی از یگان‌های موشگی ذوالفقار، سامانه‌های موشکی و راداری ولایت، جنگال، یگان‌های تیپ مسلم، زیردریایی های مرطوب السابعات، سامانه‌های پهپاد بر و نیز واحدهایی از تیپ امام حسین (ع) ارتش در ساحل خلیج فارس، مقابل جایگاه و کلام الله مجید رژه رفتند.

۲۷۲۱۸

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1896281

دیگر خبرها

  • استان بوشهر آماده توسعه روابط با تاجیکستان است
  • چشم‌انداز روابط ایران و کشورهای عربی پس از «وعده صادق»؛ سیاست خارجی ایران منطبق بر «واقعیت‌های میدانی» است
  • اگر به نیروگاه بوشهر حمله کنید، نخستین ضربه را متحدین شما در خلیج فارس خواهند خورد!
  • اگر به نیروگاه بوشهر حمله کنید اولین ضربه را متحدین شما در خلیج فارس خواهند خورد!
  • محدودیت پروازی به برخی از فرودگاه های کشورهای حوزه خلیج فارس
  • محدودیت پروازی به برخی از فرودگاه‌های کشورهای حوزه خلیج فارس
  • محدودیت پروازی به فرودگاههای دبی و شارجه
  • آمریکا باید از ‌آب‌های خلیج فارس خارج شود
  • رژه ناوهای ارتش در خلیج فارس+ تصاویر
  • تصاویری از رژه یگان‌های زیرسطحی، سطحی و پروازی ارتش در خلیج فارس