Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «پول نیوز»
2024-04-18@03:22:19 GMT

خط فقر در ایران چقدر است؟

تاریخ انتشار: ۱۹ مهر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۵۸۴۶۲۰

خط فقر در ایران چقدر است؟

سعید مسگری می‌گوید: با ادامه روند‌های فعلی یعنی تورم بالا و رشد اقتصادی پایین، کوچک شدن طبقه متوسط ادامه پیدا خواهد کرد و باید شاهد این باشیم افراد بیشتری به طبقه پایین‌تر سقوط خواهند کرد. به گزارش پول نیوز، خط فقر برای خانوار ۴ نفره ایرانی بین ۸ تا ۱۰ میلیون برآورد شده است. این برآورد البته از هیچ منبع آماری رسمی منتشر نشده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در واقع هنوز هیچ عدد مشخصی برای خط فقر به صورت رسمی وجود ندارد. تنها با اظهار نظر یک نفر این عدد بین اکثر رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی دست به دست می‌شود.

در این زمینه البته عزت‌الله یوسفیان‌ملا، عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی گفته بود هنوز آمار دقیقی از خط فقر سال ۹۹ اعلام نشده، اما بر این نکته هم تاکید دارد که وضعیت معیشتی مردم به مراتب سخت‌تر از سال گذشته است.

با این همه، اما باید این واقعیت را پذیرفت که طبقه متوسط ایرانی طی سال‌های اخیر در حال ضعیف‌تر شدن استاندار‌های زیستی خود است. کوچک‌تر شدن طبقه متوسط به طور قطع تبعات زیادی در ابعاد مختلف اجتماعی، سیاسی و اقتصادی دارد.

آمار‌های منتشر شده از سوی مرکز پژوهش‌های مجلس البته پیش از این بسیار تکان دهنده بوده است. یوسفیان‌ملا پیش از این، با اشاره به آمار سال گذشته مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی درباره اینکه ۴۰ درصد مردم ایران زیر خط فقر قرار دارند، گفت: هنوز آمار‌های امسال در این حوزه اعلام نشده، اما به‌طور حتم افراد بیشتری به نسبت سال گذشته زیر خط فقر قرار گرفته‌اند. نماینده مردم آمل در مجلس با بیان اینکه نمی‌توان عدد و رقم دقیقی از آمار خط فقر به‌طور کلی در کشور اعلام کرد، افزود: هزینه متفاوت زندگی در شهر‌های مختلف متفاوت بوده، از این‌رو اعلام یک رقم به‌عنوان شاخص فقر در سراسر کشور درست نیست.

وی با تاکید بر اینکه با یک حساب سرانگشتی، موارد مشهود برای اینکه خانواری ۲ نفری اکنون بتواند ادامه حیات بدهد، باید درآمدی بیش از ۴ میلیون تومان داشته باشد، تصریح کرد: از سال گذشته تاکنون با صعودی شدن نرخ‌ها در همه حوزه‌ها، به‌طور حتم آمار‌های خانوار‌های زیر خط فقر بیشتر شده است.

گفتن این نکته ضروری است که طی هفته‌ها و ماه‌های گذشته روند تصاعدی افزایش قیمت‌ها به شدت در حال سپری شدن است و هر روز مردم با قیمت‌های عجیب و غریبی روبرو می‌شوند، موضوعی که البته می‌تواند در صورت تداوم تبدیل به یک بحران تمام عیار برای اقتصاد و البته معیشت جامعه شود.
بیشتر مردم در چه فقری به سر می‌برند؟

سعید مسگری، پژوهشگر اقتصادی با اشاره به موضوع فقر در جامعه گفت: فقر از موضوعات با اهمیت در اقتصاد است که کاهش آن در جامعه باید اولویت همه دولت‌ها باشد. برای بررسی ابعاد فقر شاخص‌های مختلفی وجود دارد که یکی از آن‌ها خط فقر است. فقر در دو نوع اصلی تعریف می‌شود که یکی فقر مطلق و دیگری فقر نسبی است. فقر مطلق آن است که فرد نمی‌تواند نیاز‌های ضروری زندگی مانند سرپناه و غذا را هم تامین کند. این مسئله در کشور ما چندان شایع نیست و کاهش پیدا کرده است.

وی می‌افزاید: اما فقر نسبی که به معنای نداشتن استاندارد‌های زندگی است متاسفانه در کشور ما شایع است و آمار‌ها نشان می‌دهد که این مسئله در حال گسترش است. به خصوص در دهه ۹۰ بخش زیادی از جامعه برای دسترسی به استاندارد‌های یک زندگی مطلوب دچار مشکل شدند.

مسگری تصریح کرد: روش محاسبه خط فقر متفاوت است و آمار رسمی در خصوص آن منتشر نشده است و بقیه آمار‌ها برآورد‌های شخصی، گروهی و یا متعلق به سازمان‌های مختلف است که خیلی قابل استناد نیستند؛ اما موضوعی که از این اعداد مهمتر است دانستن این نکته است که فقر نسبی برای افراد و خانوار‌ها در حال افزایش است و این روند در دهه ۹۰ تشدید شده است.
چرا طبقه متوسط در حال سقوط به زیر خط فقر است؟

این کارشناس اقتصادی در ادامه خاطرنشان کرد: باید توجه داشت به جای تمرکز بر روی عدد خط فقر که ۸ میلیون یا ۱۰ میلیون تومان است مهم این است که بدانیم که روند گسترش فقر با توجه آمار‌های هزینه و درآمد خانوار و درآمد سرانه صعودی است.

مسگری گفت: دلیل این موضوع مربوط به رشد اقتصادی است که سالهاست که بیش از نیم قرن است که اقتصاد با رشد پایین دست و پنجه نرم می‌کند و میانگین رشد اقتصادی ما همواره زیر ۵ درصد بوده است و دهه ۹۰ همان رشد کم هم در بیشتر مواقع از دست رفته و میانگین آن تا عدد ۱ هم رسیده است.

وی افزود: تورم دلیل دوم این گسترش است که همواره در نیم قرن اخیر تورم دو رقمی گریبان اقتصاد ایران را گرفته است. به جز سال‌های انگشت شمار همواره روند تورم صعودی بوده است.

این کارشناس اقتصادی یادآور شد: درآمد خانوار‌ها به تناسب این تورم بالا نرفته و این مسئله قدرت خرید خانوار‌ها را کاهش داده است. خطری که جامعه و اقتصاد ایران را تهدید می‌کند این است که طبقه متوسط و کم توقع ایرانی در حال کاهش استاندارد‌های زیستی خود است و این طبقه به تدریج به سمت طبقه پایین‌تر و وارد مرحله فقر نسبی می‌شوند.
تبعات از دست رفتن طبقه متوسط

مسگری در ادامه با بیان اینکه آثار و تبعات این رخداد در ابعاد اجتماعی، سیاسی و اقتصادی قابل بررسی است، اظهار کرد: طبقه متوسط یکی از عوامل موثر در توسعه و رشد اقتصادی کشور است و زمانی که این طبقه نحیف می‌شود، باعث می‌شود که اقتصاد به سختی بتواند در ریل توسعه قرار گیرد و حتی تبعات فرهنگی، اجتماعی و سیاسی نیز داشته باشد.

مسگری معتقد است: با ادامه روند‌های فعلی یعنی تورم بالا و رشد اقتصادی پایین، کوچک شدن طبقه متوسط ادامه پیدا خواهد کرد و باید شاهد این باشیم افراد بیشتری به طبقه پایین‌تر سقوط خواهند کرد.

وی افزود: آمار‌ها نشان می‌دهد که در دهه اخیر مصرف گوشت، حبوبات، برنج و اقلامی از این دست کاهش پیدا کرده و مردم ترکیب سفره شان در حال تغییر است و کیفیت زندگی همواره در حال پایین آمدن است.

این کارشناس اقتصادی تاکید کرد: برای خروج از این شرایط ناگزیر از آن هستیم که موتور‌های در حال خاموش رشد اقتصادی احیا شود و با اصلاحات ساختاری در اقتصاد بتوانیم تورم را کنترل کنیم. دست از خلق پول برداشته و کسری بودجه را از پولی کردن خارج کنیم تا بتوانیم در قدم نخست حداقل به سطح تورم‌های قبلی و یا میانگین تورم بازگردیم.  

منبع: پول نیوز

کلیدواژه: قیمت خودرو قیمت سکه قیمت طلا نرخ تورم رشد اقتصادی خط فقر رشد اقتصادی طبقه متوسط زیر خط فقر خانوار ها سال گذشته فقر نسبی آمار ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.poolnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پول نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۵۸۴۶۲۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تلاش دولت سیزدهم به مهار تورم و توسعه روابط بین‌الملل منجر شد

علیزاده نماینده مردم دامغان در مجلس شورای اسلامی گفت: دولت سیزدهم در شرایطی که کشور ۸۰۰ هزار میلیارد تومان کسری بودجه، رشد نقدینگی ۴۰ درصدی و رشد اقتصادی در حد صفر داشت، مسوولیت را بر عهده گرفت و اکنون شاخص‌های اقتصادی کشور در بخش‌های مختلف بهبود یافت.

نماینده مردم دامغان در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: تلاش‌های دولت سیزدهم در بهبود شاخص‌های اقتصادی و ثبات در نرخ ارز مطلوب است، اما باید تلاش‌ها با شتاب بیشتر تداوم یابد تا اثرات آن در سفره‌های مردم مشهود شود.

وی اضافه کرد: رشد اقتصادی کشور از نزدیک به صفر به ۶ و ۲ دهم درصد در دولت سیزدهم افزایش یافت که از دیگر مصداق‌های بهبود شاخص اقتصادی است.

باشگاه خبرنگاران جوان سمنان سمنان

دیگر خبرها

  • خلجی: تیم اقتصادی دولت تغییر نمی‌کند/ هدف‌گذاری برای کاهش تورم
  • زمزمه های ورود ایران چک های ۵۰۰هزار تومانی به بازار/ زلزله رشد نقدینگی در راه است؟
  • چرا از تورم متنفریم؟
  • تلاش دولت سیزدهم به مهار تورم و توسعه روابط بین‌الملل منجر شد
  • سیاست‌ های انقباضی بانک مرکزی تولید را ضعیف کرد
  • کاهش ۱۴ درصدی نرخ تورم لرستان
  • فعالان اقتصادی در انتظار اعلام تورم سال ۱۴۰۲
  • رشد اقتصادی ایران در آسیا صعود کرد
  • حفظ آرامش واتخاذ تصمیمات هماهنگ میان دستگاه‌ها در تنش‌های خارجی‌ ضروری‌ست
  • مقایسه کارنامه اقتصادی دولت رییسی با دولت‌های اول روحانی و احمدی‌نژاد