Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-25@05:12:39 GMT

روان شناسان و مشاوران، مدافعان سلامت روان

تاریخ انتشار: ۲۰ مهر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۶۰۱۲۹۹

روان شناسان و مشاوران، مدافعان سلامت روان

هفته سلامت روان امسال به گونه ای آغاز می گردد که جهان در موج سوم شیوع کرونا قرار دارد، ویروسی که جهانیان را درگیر نموده و علاوه بر جسم سلامت روان افراد را نیز نشانه گرفته است.و جوانان و نوجوانان به دلیل شرایط خاص در این مسیر آسیب پذیرتر هستند
اینجاست که نقش روان شناسان و مشاوران بعنوان مدافعان سلامت روان، نمودند پیدا می کند که نقشی ارزنده و قابل تقدیر می خواهد بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


سازمان جهانی بهداشت سلامت روانی را کیفیت زندگی یک فرد که می تواند توانایی های خود را شناسایی کند و با استرس های روزمره به راحتی کنار بیاید، می داند و معتقد است یک فرد سالم از لحاظ روانی باید بتواند به راحتی کار کند و با جامعه در مشارکت باشد.
همچنین این نهاد بین المللی با توجه به اهمیت سلامت روان در عصر حاضر اعلام کرده است: اگر اقدام عاجلی صورت نگیرد، بیماری روانی تا ۲۰۳۰ میلادی شایع ترین بیماری در جهان خواهد شد. 

روانشناسان مجموعه عوامل تأثیرگذار در بهداشت روان را شامل اعتقادات و مناسک دینی، روابط مطلوب خانوادگی و اجتماعی، شادی، انگیزش، آرامش، تعادل وکارآمدی می دانند که نبود هر کدام می تواند برای فرد مشکلات روحی و روانی فراوانی را به دنبال بیاورد. 
باید به جوانان کشورمان بیاموزیم که چگونه از خود مراقبت کنند و دانش و مهارت شناسایی، توصیف و مدیریت استرس و مسایل عاطفی را در آنها ایجاد کنیم تا در مواقع استرس و بحران‌های عاطفی از این معلومات و مهارت‌ها استفاده کنند. علاوه براین آنها باید بدانند که در چنین مواقعی باید به کجا و چه کسی مراجعه کنند تا به خوبی و به درستی یاری شوند و از شر یاری‌کنندگان بدتر از دشمن در امان بمانند.
بی شک مراکز مشاوره تخصصی وزارت ورزش و جوانان بایستی با توجه به شعار امسال سازمان بهداشت جهانی و با توجه به شرایط بحران کرونا تمامی تلاش خود را بر سهولت  سطح دسترسی به خدمات سلامت روان برای جوانان و خانواده ها چه در فضای حقیقی و چه در فضای مجازی فراهم کنند.
هفته سلامت روان هر ساله و طبق اعلام سازمان بهداشت جهانی و روزشماری که توسط این سازمان اعلام میشود، برگزار می گردد. شعار ۲۰۲۰ سازمان بهداشت جهانی برای هفته سلامت روان عبارت است از: "سلامت روان برای همه: سرمایه گذاری بیشتر-دسترسی بیشتر، برای همه، همه جا ".
روز شماری که توسط WHO برای هفته سلامت روان امسال تدوین شده به شرح زیر است: 
جمعه ۱۸ مهر:  نقش زیرساخت های سلامت روان در شرایط کرونا و پساکرونا
شنبه ۱۹ مهر: متخصصین متعهد، مدافعین سلامت
یکشنبه ۲۰ مهر: سیاستگذاران آگاه، سرمایه گذاری بیشتر در حوزه سلامت روان
دوشنبه ۲۱ مهر: نقش نظام مراقبت های بهداشت اولیه در دسترسی به خدمات سلامت روان
سه شنبه ۲۲ مهر: مشارکت سازمان های مردم نهاد، در ارتقاء سلامت روان جامعه
چهار شنبه ۲۳ مهر: نقش رسانه در تبیین وضعیت سلامت روان و انگ زدایی
پنجشنبه ۲۴ مهر:  بیمه مؤثر، دسترسی بیشتر به خدمات سلامت روان
از دیدگاه اجتماعی شیوع کرونا در ابعاد مختلف اجتماعی و اقتصادی خانواده ها تاثیرات زیادی بر جای نهاد به گونه ای که بسیاری از اندیشمندان از شکل گیری نوعی جهان بینی و تغییر نگرش ناشی از تغییر سبک زندگی در دوران کرونا سخن رانده اند.
تاثیر شرایط کرونا بر خانواده ها به گونه ای است که علاوه بر گسترش تعارضات ناشی از در هم آمیختگی نقشها و تعارضات خانوادگی، طبق پیش بینی ها  بر آمار ازدواج و فرزندآوری به نحو ملموسی تاثیرگذار خواهد بود و تاثرات آتی بر ساختار جمعیتی کشورها محتمل خواهد بود. این در حالی است که در ایران تقریبا تنها نهادی که توانست در این دوره‌ ،به نحو تام وتمام پناهگاه و تکیه‌گاه مردم باشد، نهاد خانواده بود.
در این شرایط، نقش عوامل روان شناختی در مدیریت تعارضها و نقشی که روان شناسان و مشاوران در ایام بحران کرونا در مدیریت عوارض روانی کرونا و پیشگیری از فروپاشی خانواده ها ایفا نمودند، لزوم توجه به مسئله سلامت روان را بیش از پیش یادآور می سازد و بار مسئولیت مراکز مشاوره تخصصی ازدواج و خانواده در این شرایط حساس را دو چندان می کند.
از این رو ضمن گرامیداشت هفته سلامت روان به تمامی اعضای جامعه روان شناسی و مشاوره کشور علی الخصوص مراکز مشاوره تخصصی ازدواج و خانواده، امیدوارم مانند همیشه در شرایط کنونی نیز مسئولیت اجتماعی خود را نسبت به جوانان و خانواده ها به نحو مطلوب ایفا نمایند.

* مدیر کل دفتر برنامه ریزی و توسعه اجتماعی وزارت ورزش و جوانان

برچسب‌ها وزارت ورزش و جوانان سلامت روان بهداشت و سلامت

منبع: ایرنا

کلیدواژه: وزارت ورزش و جوانان سلامت روان بهداشت و سلامت وزارت ورزش و جوانان سلامت روان بهداشت و سلامت اخبار کنکور هفته سلامت روان خانواده ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۶۰۱۲۹۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اعلام نتایج پایش سلامت روان ایرانی ها/ رتبه افسردگی در کشور

به گزارش خبرگزاری مهر، حامد مصلحی افزود: مهم‌ترین استاندارد ما پیمایش ملی سلامت روان است که ۱۰ سال یکبار بررسی می‌شود که پژوهش بسیار سنگین و پُر هزینه‌ای است که با نمونه گیری گسترده در کشور در سال ۱۴۰۱ به نتیجه رسیده و سال ۱۴۰۲ تحلیل داده‌های آن انجام شده است.

وی در پاسخ به این سوال که نتایج پیمایش ملی سلامت روان چه زمانی منتشر می‌شود، گفت: ما امیدواریم که بتوانیم این پژوهش را اوایل تابستان به نتیجه قطعی برسانیم و چون انتشار بین المللی خواهد داشت در کشور هم اعلام خواهیم کرد و با انتشار آن می‌توانیم آمار دقیق افسردگی و دیگر اختلالات روانی را به طور رسمی اعلام کنیم.

مدیرکل دفتر سلامت روان وزارت بهداشت افزود: آنچه را اکنون به طور قطعی می‌توان عنوان کرد این است که بار بیماری افسردگی به تنهایی دومین رتبه را در بار بیماری‌های بعد از بیماری‌های اسکلتی عضلانی در کشور دارد و وقتی بار بیماری افسردگی با اختلالات اضطرابی که در رتبه ششم بار بیماری‌های کشور است، جمع شود؛ این دو بیماری در مجموع بار بیماری‌های روانی را در کشور به خود اختصاص می‌دهند که این موضوع نیاز به یک تمرکز ویژه دارد.

مصلحی با بیان اینکه وضعیت‌های جهانی بر اساس مرزهای جغرافیایی و سیاسی تقسیم نمی‌شوند بلکه بر اساس فرهنگ‌ها تقسیم می‌شوند، افزود: به طور مثال در خصوص آسیب روزافزون و بسیار جدی مثل مساله خودکشی در همه کشورهای جهان از جمله کشور ما در حال افزایش است، اما به کشورهای اسلامی که می‌رسد ناگهان می‌بینیم که یک اختلاف معناداری در میزانش هست، رشدش شبیه هم است، اما اگر آنجا ۱۶ در صد هزار است اینجا حدود ۶ تا ۷ در صد هزار نفر است و علتش این است که اینجا باورهای مذهبی و عقاید دینی به عنوان عامل محافظت کننده‌ای است که ممکن است فرد آرزوی پایان زندگی کند، اما اقدام را به تأخیر می‌اندازد. در منطقه ما گزارش‌ها به نحوی است که به طور جدی ما را مستثنی از کل دنیا نمی‌کند.

وی ادامه داد: وضعیت سلامت روان ما مثل سایر کشورهای دنیا نیاز به مداخله و ورود جدی دارد، اما در عین حال باید با شاخص‌های یکسانی کشورها را با هم مقایسه کرد، چراکه ممکن است گزارشی بر اساس ملاک‌های سبک زندگی و کیفیت زندگی باشد که این یک عددی در می‌آید که باید با کشورهای دیگر مقایسه کرد، اما ممکن است گزارشی مثل پیمایش ملی سلامت روان بر اساس اختلالات متعدد و اختلالات خفیف و شدید و متوسط باشد که داده‌های جهانی دقیقاً مبتنی بر این سنجه نیست، بنابراین برای آنکه ما وضعیت را به درستی بفهمیم نیاز داریم که وضعیت کشورمان را با یک مقیاس واحدی با کشورهای مختلف دنیا بفهمیم به همین خاطر ما باید گزارش‌های سازمان جهانی بهداشت را مورد تاکید بیشتری قرار دهیم.

مدیرکل دفتر سلامت روان وزارت بهداشت، با عنوان این مطلب که مسئولان کشور ما به خصوص مسئولان وزارت بهداشت باید در خصوص سلامت روان جامعه و افراد اهتمام کامل داشته باشند، گفت: در چهار سطح باید از عوامل خطر سلامت روانی اجتماعی جلوگیری کرد؛ اول، سطح حاکمیتی با توزیع متوازن ثروت و رفع تبعیض‌ها؛ دوم، سطح مردمی با مشارکت فعال در جلوگیری از عوامل خطر؛ سوم، در سطح خانواده با آموزش مهارت‌های زندگی و فرزند پروری و چهارم، سطح فردی با انتخاب‌های بازدارنده به جای انتخاب‌های پرخطر است.

مصلحی با بیان اینکه توجه به سلامت روان با تحت پوشش بیمه قرار دادن خدمات این حوزه در دستور کار وزارت بهداشت قرار دارد، افزود: برای نخستین بار یک روز از هفته سلامت، با هدف توجه دادن جامعه و مسئولان به اهمیت سلامت روان به نام «سلامت خانواده؛ سلامت روانی و اجتماعی» نامگذاری شد.

وی با بیان اینکه افزایش تعداد مراکز سراج به منظور افزایش دسترسی افراد به خدمات سلامت روان از جمله مهم‌ترین برنامه‌های وزارت بهداشت است، گفت: اعتبارات حوزه سلامت روان به ۵ برابر افزایش پیدا کرد ما برنامه‌ای به عنوان سراج (سلامت روانی اجتماعی) داشتیم، مراکزی که خدمات رایگان سلامت روانی اجتماعی طولانی مدتی را ارائه می‌دهند، این مراکز در گذشته ۲۳ مرکز بود در ۶ ماه گذشته ما تعهد ایجاد ۱۰۰ مرکز را از وزارت بهداشت داشتیم که تا الان تا ۳ برابر افزایش پیدا کرده و تا ماه‌های آینده به ۱۰۰ مرکز افزایش می‌یابد.

کد خبر 6088257 حبیب احسنی پور

دیگر خبرها

  • وضعیت استخدام پرستاران دوران کرونا
  • پایش سلامت روان ایرانی ها/ رتبه افسردگی در کشور
  • اعلام نتایج پایش سلامت روان ایرانی ها/ رتبه افسردگی در کشور
  • خانواده نقش قابل‌توجهی در سلامت روان افراد ایفا می‌کند
  • تاکید بر اولویتی به نام سلامت روان
  • جذب ۲۱ هزار پرستار بویژه نیروی طرحی دوران کرونا/ تدوین لایحه مادی و معنوی پرستاران
  • خانواده سالم و منسجم، محور سلامتی
  • شایع‌ترین اختلالات روانی در مبتلایان به کرونا را بشناسید
  • اجرای طرح خانواده سالم در ۳۶۰۰ مرکز بهداشت | خانواده‌ها در این طرح چه آموزش‌هایی می‌بینند؟ | انجام غربالگریِ روان برای متقاضیان
  • نقش مهم حمایت والدین در سلامت روانی و احساسی فرزندان