Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-25@12:22:05 GMT

خطر اشتعال طرح بنزینی مجلس

تاریخ انتشار: ۲۲ مهر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۶۲۸۴۶۴

خطر اشتعال طرح بنزینی مجلس

یکی از کالاهایی که نرخ تورم به آن گره خورده، بنزین است. هر گونه تصمیم برای سوخت حتی شایعه درباره آن می‌تواند به تغییر قیمت‌ها در بازارها منجر شود. بنزین یا به‌طور کلی سوخت اصلی‌ترین حلقه‌های زنجیره تعیین قیمت تمام‌شده انواع کالا محسوب می‌شود چراکه نقش مهمی در حمل ونقل کالا دارد و تغییر قیمت در کالا به انواع خدمات هم منتقل خواهد شد کمااینکه ارتباطی هم با بنزین نداشته‌باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ایرانی‌ها روزانه بین ۹۰ تا ۱۰۰ میلیون لیتر بنزین مصرف می‌کنند که طبق گفته معاون حمل و نقل بهینه‌سازی مصرف سوخت به ایرنا، با احتساب قیمت ۵۰ سنتی بنزین فوب خلیج فارس و دلار ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی دولت روزانه ۲۱ میلیون دلار یارانه پنهان به ۱۰۰ میلیون لیتر مصرفی پرداخت می‌کند. پرداخت این میزان یارانه به یک کالا نشان از اهمیت آن در سبد مصرفی خانوار دارد حتی اگر صاحب خودرویی نباشند. البته براساس آخرین گزارش سازمان برنامه و بودجه پیش از اعمال تغییرات در سهمیه‌بندی بنزین در سال گذشته، دولت بیش از ۱۲۳ هزار میلیارد تومان یارانه پنهان به بنزین اختصاص داده که سهم سه دهک اول که از کم‌درآمدترین‌ها هستند فقط ۱۱ هزار میلیارد تومان بوده‌است. 

از این‌رو نمایندگان مجلس از چند ماه پیش با شعار اجرای عدالت و توزیع عادلانه یارانه بنزین ، طرح «سهمیه‌بندی بنزین سرانه خانوار» را با قید یک فوریت مطرح کردند؛ طرحی که در آن به جای خودرو، خانوار یارانه بنزین را دریافت می‌کنند و قرار است‌ هر ایرانی دارای کد ملی که ساکن ایران است، ماهانه ۳۰ لیتر بنزین به قیمت سال ۹۷ دریافت کند. براساس این طرح نمایندگان مجلس، قیمت بنزین خارج از این سهمیه بر مبنای ۹۰ درصد قیمت فوب خلیج فارس(با نرخ تسعیر سامانه نیما) محاسبه خواهدشد.

در این طرح ساز و کار طراحی شده به این نحو است که سهمیه ماهانه را به حساب سرپرست خانوار واریز کرده و در صورتی که برداشتی انجام نشود، اعتبار باقی‌مانده به شرکت ملی پالایش و پخش واگذار و معادل ریالی آن برای سرپرست خانوار واریز می‌شود که گویا با آن رقم فقط می‌توان کالای ایرانی خرید. درباره ناوگان حمل و نقل عمومی و تاکسی‌های اینترنتی هم واریز سوخت مبتنی بر پیمایش و عملکرد این ناوگان خواهد بود.      

هر چند که هدف طراحان بهره‌مندی بیشتر دهک‌های کم‌درآمدی از یارانه‌های پرداختی است اما اجرای این طرح تبعاتی را هم در پی دارد که می‌تواند این هدف را منحرف و اتفاقا اثر عکس داشته باشد که مهم‌ترین آن تحمیل هزینه‌ها به دولت در سال‌های بی‌پولی است.

آثار خطرناک طرح جدید سهمیه‌بندی بنزین

طرح سهمیه‌بندی بنزین سرانه خانوار با یک فوریت هنوز ابهامات زیادی دارد که اگر این ابهامات برطرف نشود و انتقادات باقی بماند به‌طور قطع تبعات آن از مزایای ذکر شده بیشتر خواهد شد. یکی از موضوعات و آثار اجرای این طرح، چند نرخی شدن بنزین در کشور است. در حال حاضر بنزین با دو نرخ  ۳۰۰۰ تومانی در بازار آزاد و نرخ هزار و ۵۰۰ تومانی یارانه‌ای مصرف می‌شود و با این طرح مجلس نرخ هزار تومانی هم به این ارقام موجود اضافه می‌شود چراکه طبق گفته نمایندگان موافق طرح باقی‌مانده بنزین موجود در کارت سرپرست خانوار با قیمت سال ۹۷ محاسبه در ازای برگشت بنزین مازاد و باقیمانده، معادل آن به شماره حساب معرفی شده واریز می‌شود.      

اما موضوع مهم‌تر و اثر مخرب‌تر بار مالی است که این طرح روی دست دولت می‌گذارد که به افزایش کسری بودجه دامن می‌زند و واقعیت این است که کسری بودجه هم مساوی است با افزایش نرخ تورم و کاهش قدرت خرید همان دهک‌هایی که مخاطب هدف اجرای این طرح هستند.

همانطور که گفته شد براساس طرح بنزینی نمایندگان مجلس، قیمت بنزین خارج از سهمیه بر مبنای ۹۰ درصد قیمت فوب خلیج فارس با نرخ تسعیر ارز در سامانه نیما حساب می‌شود حال اینکه اگر قیمت ارز یا قیمت نفت افزایشی باشد، قیمت بنزین آزاد هم بالا می‌رود که به طور قطع در تمام بازارها آثار تورمی خواهد داشت. از سوی اینکه دولت بخواهد باقیمانده سوخت خانوار را خریداری کند، همان پرداخت یارانه نقدی است که معنای همان توزیع دوباره بی‌حساب و کتاب پول  نقد میان مردم را می‌دهد که منتقدان بسیاری داشته و دارد.   

بُعد دیگر ماجرا ایجاد بازار سیاه بنزین است. هر چند که نمایندگان می‌گویند تمام جوانب را دیده‌اند و درزی برای فروش بنزین خانوار باقی نمی‌ماند اما چه کسی می‌تواند با چه ساز و کاری جلوی فروش این بنزین یارانه‌ای را به قیمت کمی بالاتر از هزار تومان بگیرد. حتی اگر دو هزار و ۹۰۰ تومان به فروش گذاشته شود، خریدار خواهد داشت. بنابراین یک بار دیگر تجریه بازار سیاه کوپن‌های کالاهای اساسی در بازار تکرار می‌شود اما این بار برای بنزین. طبیعی است که مردم ترجیح می‌دهند به جای دریافت ماهیانه ۳۰ هزار تومان، بنزین موجود را با دور زدن محدودیت‌ها، با قیمت بالاتر بفروشند.  

از دیگر تبعات اجرای طرح جدید سهمیه‌بندی بنزین، افزایش قاچاق سوخت در کشور است. شاید گفته شود ۳۰ لیتر نمی‌تواند انگیزه قاچاق را بین مردم ایجاد کند اما با نگاه واقع‌بینانه از شرایط معیشتی به ویژه مردم مناطق محروم مرزی می‌بینیم که این طرح ساکنان این مناطق به ویژه خانوار پرجمعیت را به قاچاق سوخت ترغیب می‌کند تا درآمدی حداقلی از این طرح گران دولت داشته‌باشند.   

زمان طرح‌ها و شعارهای پوپولیستی نیست

در خیرخواهی نمایندگان مجلس از ارایه طرح‌هایی مانند سهمیه‌بندی بنزین برای توزیع عادلانه یارانه شکی نیست و بر همه روشن است که دهک‌های با درآمد بالا که چند خودرو در پارکینگ خانه‌هایشان پارک شده، بیشتر از یارانه دولتی بنزین استفاده می‌کنند اما باید طرحی پیشنهاد یا جایگزین شود که کم‌ترین بار مالی بر دوش دولت و در واقع دوش مردم بگذارد.

پس از خروج آمریکا از برجام و بدعهدی غرب، کشورمان وارد جنگ تمام عیار اقتصادی شده و می‌دانیم که دولت در اوج تحریم‌ها، بدون نفت و در شرایط کرونا چه فشاری را برای تامین هزینه‌های امور اداره کشور تحمل می‌کند که به طور قطع مردم هم این فشار را احساس و تحمل می‌کنند، در این شرایط ارایه طرح‌ها و پیشنهادات پوپولیستی نه‌تنها سنگی از مسیر ناهموار دولت و ملت برنمی‌دارد بلکه باعث اتلاف وقت و زمانی می‌شود که در مجلس و دولت بسیار گران می‌گذرد. بنابراین شایسته است هر طرحی قبل از اخذ قید فوریت یا بیان بررسی، مطالعات کارشناسی و ارزیابی شود، چنانکه بارها گفته شد این طرح سهمیه‌بندی بنزین سرانه خانوار طرح به‌جا مانده از دوره‌های پیشین مجلس است که به دلیل ابهامات متعدد نیمه‌تمام رها شد.

برچسب‌ها مجلس شورای اسلامی دهک درآمدی قاچاق سوخت خودرو سهمیه بندی بنزین یارانه نقدی یارانه مصرف

منبع: ایرنا

کلیدواژه: مجلس شورای اسلامی دهک درآمدی قاچاق سوخت خودرو سهمیه بندی بنزین یارانه نقدی یارانه مصرف مجلس شورای اسلامی دهک درآمدی قاچاق سوخت خودرو سهمیه بندی بنزین یارانه نقدی یارانه مصرف اخبار کنکور سهمیه بندی بنزین نمایندگان مجلس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۶۲۸۴۶۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دولت یارانه حمل‌ونقل عمومی را افزایش دهد

شهرام دبیری، رئیس شورای عالی استان‌ها امروز در نشست مشترک با معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست کشور، گفت: برگزاری این جلسه گام بلندی در جهت ارتقای تعاملات شورا‌ها و سازمان محیط زیست است.

وی افزود: دنیا در حال توسعه است که اگر جوانب محیط زیستی در توسعه لحاظ نشود، ممکن است خطراتی برای انسان و نسل آینده داشته باشد. از این رو، توسعه پایدار باید مدنظر باشد. ضمن تلاش برای رفع نیاز‌های جامعه، مراقب باشیم محیط زیست به خطر نیفتد و ضرری به نسل‌های آینده نرسد.

رئیس شورای عالی استان‌ها بیان کرد: امروزه تعریف باسواد نسبت به چند سال گذشته تغییر کرده است، زمانی فردی خواندن و نوشتن بلد بود باسواد بود، اما امروزه اینطور نیست. چند سال پیش در تعریف سواد ١٢ مهارت تعریف شده بود که یکی از مهمترین آنها محیط‌زیست است چند سال بعد پا را فراتر گذاشتند و بحث عملیاتی شدن به تعریف باسواد اضافه شد یعنی هر کسی باید از آموخته‌های خود استفاده کرده تا تغییری ایجاد کند حالا آیا سیستم آموزشی ما با این تعریف همخوانی دارد؟

دبیری تأکید کرد: مجموعه شورا‌های کشور و شورای عالی استان‌ها با بیش از ۱۲۶ هزار عضو، ظرفیت بالایی برای تعامل با سازمان محیط زیست دارد. شوراها، نارسایی‌های جامعه را شناسایی می‌کنند و در ارتباط مستقیم با مردم هستند.

وی اضافه کرد: باید تغییرات اساسی اتفاق بیفتد به ویژه در زمینه محیط زیست، باید مسایل محیط زیستی از کودکی آموزش داده شود، چون در سن بزرگسالی تاثیری ندارد. فرهنگ سازی باید در رفتار نمود پیدا کند تا تاثیرگذار باشد. آموزش و پرورش، شورا‌ها و سازمان محیط زیست می‌توانند قدم‌های خوبی برای آموزش، فرهنگ سازی و ترویج حفظ حراست از محیط زیست بردارند.

رئیس شورای عالی استان‌ها اظهار داشت: کار‌ها و اقدامات باید به گونه‌ای باشد که مردم آن را لمس کنند، مثلاً در زمینه مصرف کیسه‌های پلاستیکی باید فرهنگ سازی و کار‌های اجرایی صورت گیرد، در بسیاری از کشور‌ها مردم باید برای کیسه‌های پلاستیکی پول بدهند، چون هدفشان کاهش مصرف پلاستیک است در کشور ما هم باید همین گونه باشد.

دبیری خاطرنشان کرد: ایران در زمینه انرژی‌های پاک ظرفیت خوبی دارد و می‌توان با برنامه‌ریزی از خورشید و باد و دریا برای تولید انرژی پاک استفاده کرد.

وی در مورد صنایع آلاینده، بیان کرد: گاهی یک صنعت آلاینده دیر شناسایی می‌شود که در این مدت خسارات زیادی به محیط زیست آن منطقه وارد می‌شود، شهرداری‌ها باید از عوارض آلایندگی برای بهبود وضعیت استفاده کنند.

دبیری درباره تعداد خودرو‌ها و آلایندگی آنها نیز، گفت: در برخی شهر‌ها تعداد خودرو‌ها نسبت به ظرفیت آن بسیار بیشتر است. در این شهر‌ها باید توسعه حمل و نقل عمومی جدی گرفته شود و کیفیت نیز باید ارتقاء یابد و لازم است دولت در این زمینه یارانه توسعه کمی و کیفی حمل و نقل عمومی را افزایش دهد.

رئیس شورای عالی استان‌ها تصریح کرد: شورا طبق قانون می‌تواند لایحه و طرح به مجلس ارائه دهد، بنابراین در این زمینه هم می‌توانیم به سازمان حفاظت محیط‌زیست کمک کنیم و از این ظرفیت در راستای مسائل محیط زیستی استفاده کنیم، همچنین می‌توانیم از شرکت‌های دانش‌بنیان کمک بگیریم.

وی درباره اهمیت ملموس بودن اقدامات گفت: دریاچه ارومیه یکی از مطالبات مردم است که می‌خواهند بدانند چه اقداماتی در آنجا انجام شده است بنابراین مسئولان سازمان محیط‌زیست باید در این زمینه اطلاع رسانی کنند تا مردم در جریان امور قرار گیرند.

باشگاه خبرنگاران جوان اجتماعی شهری

دیگر خبرها

  • بیژن زنگنه متهم ناترازی بنزین/ احیای پالایشگاه‌سازی در دولت سیزدهم
  • نیسان سیلفی e-Power جدید ۲۰۲۳ + عکس خودرو خارجی، قیمت ماشین Nissan Sylphy و مشخصات محصول
  • مبلغ یارانه اردیبهشت اعلام شد / یارانه نقدی این ماه همراه با سورپرایز
  • مبلغ یارانه اردیبهشت اعلام شد / یارانه نقدی اردیبهشت همراه با سورپرایز
  • گام اساسی دولت سیزدهم برای اجرای طرح‌های کیفی‌سازی سوخت در پالایشگاه‌ها
  • قیمت روز خودرو صفر داخلی در کارخانه و بازار آزاد (۵ اردیبهشت ۱۴۰۳)+جدول
  • یارانه ۶۰۰ هزار تومانی برای مادرانِ فرزندان کمتر از دوسال
  • دولت یارانه حمل‌ و نقل عمومی را افزایش دهد
  • دولت یارانه حمل‌ونقل عمومی را افزایش دهد
  • حسینی، نماینده مجلس: به جای تغییر در تیم اقتصادی دولت باید به دنبال بهبود سیاست‌ها بود/ اتفاقات بین‌المللی در قیمت ارز به شدت تاثیرگذار است