Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-19@20:10:53 GMT

مهم‌ترین دغدغه ملک شهمیرزادی

تاریخ انتشار: ۲۳ مهر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۶۳۹۱۱۳

مهم‌ترین دغدغه ملک شهمیرزادی

مدیرکل موزه ملی ایران که در طول ۲۰ سال گذشته یارِ غار و یکی از نزدیکانِ ‌صادق ملک شهمیرزادی بوده، او را «ملک پژوهش‌های باستان‌شناسی ایران» می‌داند و از دل‌نگرانی او برای نبود «اطلس باستان‌شناسی ایران» می‌گوید؛ دغدغه‌ای که جانشین شایسته عزت‌الله نگهبان نتوانست برطرف شدنش را به چشم ببیند.

جبرییل نوکنده در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان این‌که معمولا به صورت هفتگی با مرحوم صادق ملک شهمیرزادی در ارتباط بوده و او به نوعی پدر معنوی‌اش محسوب می‌شده، اظهار می‌کند: او به هر میدان کاوشی که می‌رفت، بلافاصله گزارش‌های مقدماتی و نهایی خود را چاپ می‌کرد، مقالاتش را می‌نوشت و درباره‌ آن‌ها سخنرانی می‌کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 در کلاس درس مواد فرهنگی آن‌ها را تدریس می‌کرد و همیشه از دانش میان‌رشته‌ای داخلی و خارجی در پروژه‌های خود بهره می‌گرفت. همین دلایل کافی است تا او «ملک پژوهش‌های باستان‌شناسی ایران» لقب بگیرد.

او با بیان این‌که مرحوم صادق ملک شهمیرزادی همیشه معتقد بود که مدیریت سایت‌های باستان‌شناسی باید بر عهده‌ ایرانی‌ها باشد، ادامه می‌دهد: مرحوم ملک در مطبوعات ملی و بین‌المللی مقالات متعددی منتشر کرد و شاگردان زیادی را چه در کلاس درس و چه در میدان باستاشناسی پرورش داد، در واقع او در عملیات میدانی نسلی از باستان‌شناسان را در کاوش‌های سیلک، آق تپه و تپه زاغه آموزش داد و باعث شد تا بخش اعظمی از ثروتی را که امروز در حوزه دانشگاه و وزارت میراث وجود دارد مدیون او باشیم.

نوکنده خود را شاگرد ملک شهمیرزادی می‌داند و توضیح می‌دهد: وقتی در ۱۳۷۹ از دانشگاه تهران بازنشسته شد، کاوش‌های نجات‌بخشی تپه گلستان در گنبد را انجام می‌داد و کتاب آق تپه را منتشر کرد. دو سال بعد نیز  دکتر ملک به عنوان مدیر پروژه سیلک در کاشان، من را برای کار در تیم خود دعوت کرد و به عنوان معاون پروژه به مدت پنج سال در این محوطه کار کردیم که پنج جلد کتاب نیز برای آن نوشت.

این باستان‌شناس با توصیف محوطه سیلک در آن زمان به عنوان محوطه‌ای مغفول و یک زباله‌دانی، ادامه می‌دهد: زمانی‌که مرحوم ملک شهمیرزادی در آذرماه ۱۳۸۰ به آن‌جا رفت، در طول پنج سال تلاش کرد تا لایه به لایه‌ سیلک و محل رجوع مطالعات گریشمن در این محوطه را بازنگری کند و یافته‌های جدیدی را در عرصه باستان‌شناسی نوشت و نسلی از باستان شناسان را در تپه سیلک آموزش داد.

او به تز دکترای خود که مواد فرهنگی مورد نیاز آن را مرحوم ملک سخاوتمندانه در اختیارش قرار داده بود، اشاره می‌کند و می‌گوید: چون پایان‌نامه فوق لیسانس خود را در دانشگاه شیکاگو نوشته بود و تز دکترایش را در دانشگاه پنسیلوانیا در آمریکا، دو سال قبل از وی خواهش کرده بودم که تز دکترای خود را به فارسی ترجمه کند، که مدتی قبل قبول کرد به زودی این کار را انجام دهیم. از سوی دیگر هفته گذشته کتاب «ظروف سیمین و زرین حوزه کاسپی» از وی منتشر شد.

مدیر موزه ملی با تاکید بر این که صادق ملک شهمیرزادی تقریبا همان چیزی را که برای باستان‌شناسی کشور فکر می‌کرد، خود نیز به عنوان یک باستان‌شناس انجام می‌داد، می‌افزاید: در دوران دانشجویی ما، واژه‌نامه انگلیسی به فارسی در حوزه باستان‌شناسی وجود نداشت و وی این کتاب را نوشت و واژه‌گزینی کرد، حتی زمانی‌که دانشجویانش به کتابی درباره‌ «باستان‌شناسی مصر و بین‌النهرین در پیش از تاریخ» نیاز داشتند، او این کتاب‌ها را منتشر کرد.

به اعتقاد او، ایران فرهنگی یکی از  دغدغه‌های ملک شهمیرزادی بود، به اندازه‌ای که در دوران بازنشستگی‌اش درباره‌ جغرافیای ایران فرهنگی فکر و کار می‌کرد.

نوکنده درباره‌ مهمترین دغدغه‌ ملک شهمیرزادی می‌گوید: او دوست داشت اطلس کامل باستان‌شناسی ایران منتشر شود، هر چند خود وی در گذشته یک اطلس در این زمینه منتشر کرده بود اما همیشه دوست داشت یک اطلس غنی باستان‌شناسی درباره ایران منتشر کند. او بعد از بازنشستگی‌اش بیشتر روی این موضوع فکر می‌کرد و درباره‌ آن حرف داشت.

مدیر کل موزه ملی ایران با اشاره به این‌که ملک شهمیرزادی علاقه داشت تا کتابی درباره «سفال پیش از تاریخ ایران برای فلات مرکزی ایران» بنویسد، ادامه می‌دهد: او علاقه داشت تا در همه مناطق باستان‌شناسی کشور بررسی و پژوهش انجام دهد. از نظر او ایران به ۹ منطقه فرهنگی تقسیم می‌شد. او قلمروهای فرهنگی باستان‌شناسی پیش از تاریخ را ملاک قرار می‌داد و می‌گفت هر کدام از آن‌ها یک منطقه فرهنگی هستند و به همین دلیل هم علاقه داشت یک کتاب درباره سفال‌های پیش از تاریخ هر منطقه چاپ شود تا مأخذ و کتاب کار  باشد.

او تاکید می‌کند: یک نسل از باستان‌شناسان در گذشته داریم که افرادی بسیار کم‌نظیرند، هر کدام یک‌تنه به اندازه یک موسسه تحقیقاتی کار ارائه می‌کردند، شاگردانی توانا تربیت کرده‌اند و بی‌ادعا و در سکوت مطلق کارهای خود را انجام می‌دادند.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: صادق ملک شهمیرزادی باستان شناسی ایران صادق ملک شهمیرزادی پیش از تاریخ

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۶۳۹۱۱۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

همکاری شهرداری و بنیاد ایران‌شناسی برای احیا هویت تاریخی شهر ارومیه

به گزارش خبرگزاری صداوسیمای استان آذربایجان غربی، احد یوسفی در نشست هفتگی کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای اسلامی شهر ارومیه با اشاره به ضرورت توجه برای اولویت‌های فرهنگی گامی مهم برای رفع دغدغه‌های جامعه اظهار کرد: سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری ارومیه در اسرع وقت نسبت به تهیه تقویم مناسبت‌های ملی و مذهبی و با برنامه‌ریزی های کامل و از پیش تعیین شده و اجتناب از برگزاری برنامه‌های دقیقه ۹۰ با اتلاف هزینه و بدون خروجی مؤثر اقدام کند.

وی در ادامه با لزوم احیای کار گروه فرهنگی متشکل از نماینده‌های دستگاه‌های دخیل در برنامه‌های فرهنگی ملی و مذهبی افزود: احیای کارگروه فرهنگی می‌تواند گامی مهم در اجرای برنامه‌های ملی و مذهبی فرهنگی با مشارکت سایر دستگاه‌ها و بدون تداخل برنامه‌های تکراری و بدون اتلاف هزینه به نحو احسن و در خور شأن شهروندان اجرا و خروجی قابل قبولی داشته باشد.

رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی و دبیر اول شورای اسلامی شهر ارومیه در بخشی از سخنان خود با تقدیر و تشکر و از مسئولین و ارگان‌های نظامی و امنیتی در رابطه با عملیات تنبیه تجاوز "وعده صادق" حمله موشکی و پهبادی به رژیم صهیونیستی که توانست برای چندمین بار اقتدار ایران و ایرانی را به استکبار جهانیان نشان دهد، و با انتقاد و گلایه از کم کاری روابط عمومی شهرداری گفت: مجموعه مدیریت شهری به عنوان یکی از مراجع اطلاع رسانی در سطح شهر باید این اقدام مبارک و میمون را در ساعات اولیه با نصب بنر و فضاسازی برای مردم تبریک و تهنیت می‌گفت.

یوسفی تصریح کرد: دغدغه‌های اجتماعی باید سرلوحه برنامه‌های فرهنگی مجموعه مدیریت شهری قرار داده شود و با تولید محتوا و نصب بنرهای فرهنگی در جایگاه‌های اطلاع رسانی به دغدغه‌های جامعه اعم از فرزندآوری که جز مسائل و تأکیدات مقام معظم رهبری هم بوده باید در اولویت برنامه‌ها قرار داده شود.

وی با اشاره به اینکه تاریخ و هویت شهر ارومیه در برنامه‌های فرهنگی به فراموشی سپرده شده است، عنوان کرد: سازمان فرهنگی، اجتماعی شهرداری با همکاری‌های لازم با بنیاد ایران‌شناسی در راستای احیای فرهنگ‌های تاریخی و هویتی شهر ارومیه با اجرای برنامه‌های فرهنگی توجه ویژه داشته باشد.

وی بیان کرد: باید ساخت و نصب المان‌ها و نام‌های میادین شهری در دستور کار شهرداری قرار داده شود و با توجه به اینکه شهر ارومیه با وجود بقعه محمّدبن خلیلان که در دهه‌های آخر نیمه قرن سوم تا اواسط قرن چهارم هجری برای تبلیغ مذهب شیعه در ارومیه بوده بیانگر این است که ارومیه دارای هویتی تاریخی است و باید شهرداری در فضاسازی‌های شهر به این اصل توجه ویژه داشته باشد.

رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای اسلامی شهر ارومیه در پایان با اشاره به اینکه جشنواره‌های انگور، گل و بیدمشک و… یکی از ظرفیت‌ها برای معرفی گردشگری و اقتصادی شهر ارومیه است، خاطرنشان کرد: این جشنواره‌ها در چند سال گذشته به علت مصادف بودن با ماه‌های محرم و صفر و شیوع بیماری کرونا باعث تعطیلی شد لذا ضروری است شهرداری برنامه‌ریزی‌های لازم را برای اجرای هر چه بهتر جشنواره‌های انگور و گل که نشاط‌آور برای جامعه و شهروندان است، در تابستان سال جاری در دستور کار خود قرار دهد.

دیگر خبرها

  • توجه به مساله عفاف و حجاب دغدغه مهم خانواده‌ها است
  • توجه به مسئله عفاف و حجاب دغدغه مهم خانواده‌ها است
  • همه چیز درباره کشفیات مرموز باستان‌شناسی در اصفهان / از کشف یک کوره اعجاب‌انگیز تاریخی تا لوله‌های عظیم آب و فاضلاب ۱۰۰۰ ساله و یک سازه عجیب مسقف احتمالا متعلق به یهودیان (فیلم)
  • قدردان دغدغه مندی وزیر صمت درباره شرکت مس آذربایجان هستیم
  • همکاری شهرداری و بنیاد ایران‌شناسی برای احیا هویت تاریخی شهر ارومیه
  • کلید خوردk فصل ایران باستان سریال «سلمان فارسی»
  • کاوش‌های باستان‌شناسی در پارس‌آباد و بیله‌سوار انجام می‌شود
  • فصل ایران باستان «سلمان فارسی» کلید خورد
  • کشف رود؛ اصلی‌ترین و بنیادی‌ترین عامل سکونت در مشهد 
  • مطالعه و کاوش در ۵ محوطه باستانی استان اردبیل