Web Analytics Made Easy - Statcounter

متاسفانه عدم آگاهی مردم نسبت به خرید و فروش ملک مشکلاتی را به همراه دارد. در ادامه به موارد حقوقی که در تنظیم قولنامه و نقل و انتقال ملک باید رعایت شود اشاره می کنیم.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از صاحب نیوز؛ متاسفانه در چند مدت اخیر شاهد رواج کلاهبرداری‌های بسیار در بازار دارایی مسکن بودیم که عدم آگاهی مردم نسبت به مسائل حقوقی و مشکلات ریشه‌ای در قوانین کشور مشکلات متعددی را برای مردم به وجود آورده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در حالی پرونده‌های حقوقی و کیفری دادگاه‌های کشور در خصوص کلاهبرداری بازار دارایی مسکن رو به افزایش است که قوانین خرید و فروش ملک در دست اصلاح نیست و همچون گذشته فروش ملک به چند نفر، فروش ملک با بدهی، فروش ملک غیر به دیگری تنها گوشه‌ای از مشکلات در این حوزه است.

برای آگاهی بیشتر مردم در خصوص مسائل حقوقی گفت‌وگویی با دکتر محمدعلی حق شناس مدیرگروه حقوق دانشگاه انصارالمهدی عج (انتظامی) اصفهان، مدیرگروه حقوق و عضو شورای آموزشی دانشگاه‌های علویجه و تیران، عضو کنگره بین المللی حقوق سلامت، مدرس دانشگاه‌های سطح استان اصفهان و مولف کتب حقوقی انجام داده‌ایم که در ادامه می‌خوانید:

***

قولنامه و میزان اعتبار آن در مراجع قانونی چه اندازه است؟

دکتر محمدعلی حق شناس: قولنامه نوعی قرارداد اولیه (پیش قرارداد یا وعده قرارداد) بین خریدار و فروشنده بوده که این افراد در آینده نزدیک می خواهند با یکدیگر عقد بیع را منعقد و تعهد کنند که در زمان و مکان تعیین شده به تعهدات و قول‌های خود که در قولنامه مقرر شده (تسلیم عوضین یا مورد معامله اعم از ملک و بهای آن توسط فروشنده و خریدار، انتقال مالکیت و…) به طور کامل عمل کنند.

ماهیت حقوقی قولنامه:

به طور کلی قولنامه یک سند عادی محسوب می‌شود که مطابق ماده ۱۰ قانون مدنی یک قرارداد خصوصی، از لحاظ حقوقی و قانونی سندی معتبر است. همچنین با توجه به اصل لزوم قراردادها قراردادی لازم و غیر قابل فسخ مگر در موارد استثنا (به موجب خیار، قانون یا اقاله) است.

باید دانست که مطابق قواعد حقوقی جهت اثبات رابطه قراردادی میان طرفین جزء در موارد استثنایی (مانند هبه نامه، صلح نامه و شرکت‌نامه)، نیازی به وجود سند رسمی نیست و سند عادی نیز کفایت می‌کند حتی گاهی نیاز به وجود سند (اعم از رسمی یا عادی) و مکتوب بودن آن نیز نبوده به نحوی که با دلایل اثباتی دیگر مانند اقرار و شهادت شهود می‌توان وجود رابطه قراردادی را ثابت کرد.

البته برای صحت قولنامه به عنوان یک سند عادی شرایطی لازم است (شرایط صحت قراردادها) که اگر نباشد قولنامه معتبر نیست، از جمله این شرایط ماهوی (اهلیت طرفین، قصد و رضای طرفین و عنوان مناسب) و نیز شرایط شکلی (امضائات طرفین شهود و تاریخ قرارداد) اشاره کرد.

آثار حقوقی قولنامه:

مهمترین اثر حقوقی قولنامه ممنوعیت فروش مال موضوع قولنامه به دیگری است (در صورت فروش جرم محسوب می‌شود) حتی اگر ملکی با سند رسمی به دیگری منتقل شود و معلوم شود قبلاً با قولنامه به شخص دیگری فروخته شده، سند رسمی قابل ابطال از طریق دادگاه خواهد بود.

اثر حقوقی دیگر قولنامه امکان الزام فروشنده به انتقال مالکیت و تنظیم سند رسمی برای انتقال مالکیت است (به نظر برخی اثر حقوقی قولنامه انتقال مالکیت نیست بلکه ایجاد تعهد برای طرفین جهت انتقال ملک در آینده است.)

در خصوص اعتبار قولنامه و آثار حقوقی آن چه نظری وجود دارد؟

در این باره نظرات گوناگونی در بین کارشناسان است

نظر اول: با قولنامه که یک سند عادی محسوب می‌شود مالکیت منتقل نمی‌شود (با استناد به ماده ۲۲ قانون ثبت که مطابق آن دولت فقط کسی را که ملک به اسم او ثبت شده و ملک به او منتقل شده که این انتقال در دفتر املاک به ثبت رسیده مالک می شناسد.)

نظر دوم: با قولنامه مالکیت منتقل می شود؛ عرف نیز قولنامه را سبب انتقال مالکیت می‌داند.

به طور کلی معتقدم اولاً قولنامه در رویه قضایی و عرف به شرط دارا بودن شرایط صحت معتبر است. (به عنوان مثال یک قرارداد لازم تحت شمول ماده ۱۰ قانون مدنی) البته چون سند عادی است، می‌توان نسبت به آن ادعای جعل، انکار یا تردید کرد و بی اعتباری آن را در صورت عدم وجود شرایط صحت ثابت کرد، در صورتی که نسبت به سند رسمی ادعای انکار و تردید پذیرفته نیست فقط می‌توان نسبت به سند رسمی ادعای جعل کرد.

همچنین بهتر است از عنوان مبایعه نامه به‌جای قولنامه استفاده شود و کلمات و عبارات قولنامه به گونه‌ای به کار رود که حاکی از تعهد، قول خرید و فروش نباشد بلکه نشان دهنده انتقال مالکیت در معنای خاص باشد (البته در هر صورت قولنامه به عنوان یک اماره در تقابل با اصل عدم قابل استناد بوده یعنی وجود یک قرارداد را به ظاهر نشان می‌دهد) همچنین به مواردی که در ادامه اشاره خواهیم کرد (از جمله تنظیم در دفتر مشاورین املاک و اخذ کد رهگیری) توجه شود.

در نتیجه: به طور کلی قولنامه با دارا بودن شرایط صحت دارای اعتبار و قابل استناد در دادگاه است مگر معتبر نبودن آن یا باطل بودن آن به طریقی ثابت شود البته استثنائاً مطابق قانون، کلیه معاملات راجع به اموال غیرمنقول ثبت شده باید به طور رسمی در دفاتر اسناد رسمی تنظیم شود مگر اسناد عادی که بر اساس تشخیص دادگاه واجد اعتبار شناسایی شود.

به چه مواردی که در هنگام تنظیم قولنامه بایستی توجه شود؟

مواردی که در میزان مطلوبیت و ارزش ملک موثر است؛ از جمله توجه به مواردی مانند دارا بودن پارکینگ، بالکن همسایه‌ها، شمالی و جنوبی بودن، امنیت، امکان دسترسی به وسایل حمل و نقل عمومی، امکانات رفاهی و شلوغی منطقه (مثلاً در بررسی امنیت یک منطقه باغی برای خرید یک باغ می‌توانید از کلانتری منطقه در مورد گزارش‌های سرقت و جرم در آن محدوده سوال کنید.)

موارد حقوقی که خود به چند بخش تقسیم می شود؛ اول تنظیم قولنامه در بنگاه یا مشاور املاک دارای مجوز رسمی معتبر از اتحادیه مشاورین املاک و دوم همزمانی معامله است، طرفین قرارداد باید گام به گام یکدیگر و به صورت همزمان تعهدات خود را انجام دهند مثلاً تا زمانی که انتقال سند به طور کامل انجام نشده خریدار نباید تمام مبلغ معامله را پرداخت کند و بالعکس است؛ سوم تنظیم صحیح و دقیق و کامل قولنامه در سه نسخه نحوه پرداخت، مشخصات چک‌ها، تاریخ، مهر و امضاء طرفین و دو نفر شاهد، درج ضمانت اجرا (وجه التزام: یعنی همان خسارت تاخیر یا عدم انجام تعهدات)، مشخصات دقیق و کامل خریدار و فروشنده و مورد معامله ثبت شود. چهارم رویت اسناد مربوط به مورد معامله از جمله: سند ملک مورد معامله جهت احراز مالکیت فروشنده و تطبیق مشخصات ملک با سند آن است، در صورتی که معامله به نمایندگی یا وکالت انجام می‌شود (که البته این نوع معامله به دلیل احتمال تقلب و مشکلات دیگر توصیه نمی‌شود)، هویت وکیل باید احراز شود، وکالتنامه رسمی از جانب فروشنده یا خریدار جهت معامله داشته باشد و اعتبار وکالتنامه و مدت آن بررسی شود؛ نکته بسیار مهم، توجه به حدود اختیارات وکیل بوده که باید در حدود وکالت‌نامه باشد مثلاً اگر در وکالت‌نامه قید نشده باشد که وکیل فروشنده می‌تواند بهای منزل فروخته شده را تحویل بگیرد نباید ثمن معامله (بهای منزل) را تحویل وی داد.

نکته دیگر دریافت کد رهگیری است، کهاز طریق بنگاه معاملات مسکن صورت می‌گیرد که با دریافت این کد، امنیت معامله تضمین می‌شود (فروشنده دیگر نمی‌تواند به شخص دیگری بفروشد چون کلیه آژانس های مسکن به سامانه مربوطه متصل هستند) همچنین با وجود کد رهگیری معامله مزبور در مراجع قانونی، راحت قابل پیگیری است و نیز امکان استعلام از شهرداری وجود دارد به عنوان مثال ملک مزبور در طرح‌های عمرانی نباشد، استعلام کد رهگیری املاک با مراجعه به سایت «ایران املاک» از بخش «خدمات» امکان پذیر است.

استعلام ثبتی مورد دیگر است،  جهت رفع ابهام از خرید ملک پس از آنکه توافقات اولیه صورت گرفت و قبل از تنظیم و امضاء قرارداد، خریدار با مراجعه به دفاتر اسناد رسمی و ارائه سند مالکیت، با استعلام ثبتی نسبت به صحت سند ارائه شده، مالکیت فروشنده (جعلی نبودن هویت مالک) و عدم محدودیت‌های قضایی و حقوقی (ممنوع المعامله نبودن یا در رهن بانک نبودن) برای ملک مورد معامله اقدام کند.

آخرین نکته هم امکان نقل و انتقال حقوقی و قانونی است، یعنی از نظر قانونی ملک مزبور قابل معامله باشد مثلاً در رهن بانک نباشد، به دستور دادگاه توقیف یا بازداشت نباشد، همچنین جزء اراضی غیرقابل انتقال مثل اراضی ملی و دولتی نباشد، تخلفات ساختمانی انجام و غیره نداشته باشد.

در این ارتباط توصیه می‌شود هنگام تنظیم قرارداد موارد احتمالی را که ممکن است موجب عدم امکان انتقال شود به صورت خیار فسخ (حق فسخ معامله به دلایل فوق) شرط کرد.

همچنین توصیه می‌شود در صورتی‌که نسبت به ارزش مورد معامله اطلاع درستی ندارید یا احتمال می دهید به دلایل دیگری از جمله عیوب مورد معامله یا تدلیس در معامله حق فسخ معامله را داشته باشید خیارات قانونی خود را ساقط نکنید و بند مربوط به «اسقاط کافه خیارات» را خط زده و اضافه کنید که بند مزبور مورد تایید اینجانب نیست.

در قراردادها بندی به این عنوان اضافه شده که طرفین کافه خیارات خصوصاً خیار غبن فاحش ولو افحش را از خود ساقط کرده است.

اگر همسر در زمان عقد فوت کند سهم زوجه قابل پیگیری است؟

در صورتی که مشخص شود قولنامه ی مزبور در راستای تعیین مهریه و به‌عنوان مهریه ی زوجه یا بخشی از آن بوده دو فرض متصور است؛ فرض اول هرگاه واگذاری ملک مزبور در سند نکاح هم ذکر شده باشد، کاملا معتبر بوده و زن مالک آن است و این امکان وجود دارد که هر گونه دخل و تصرفی در آن داشته باشد.

فرض دوم اگر واگذاری ملک مزبور در سند نکاح ذکر نشده باشد و مشخص شود که پس از آن مهریه مورد توافق، تغییر کرده و به عنوان مثال تبدیل به سکه یا ملک دیگری شده بی اعتباری قولنامه مزبور قابل اثبات است.

انتهای پیام/

منبع: دانا

کلیدواژه: انتقال مالکیت حقوقی قولنامه مورد معامله کد رهگیری شرایط صحت سند رسمی سند عادی فروش ملک

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۶۹۳۴۰۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پیش بینی قیمت طلا و سکه ۵ اردیبهشت ۱۴۰۳/حباب سکه با کاهش قیمت همراه شد

به گزارش صدای ایران، قیمت طلا و سکه طی دو روز اخیر در سرازیری کاهش قیمت قرار گرفته و با ریزش اونس جهانی طلا همراهی می‌کند. همگرایی بازار فلز زرد با بازار‌های جهانی قیمت سکه امامی را در کانال ۴۲ میلیون تومانی قرار داد و سکه بهار نیز به کانال ۳۹ میلیون تومانی برگشت.


معامله‌گران بازار طلا و سکه معتقدند با وجود اینکه اونس جهانی طلا در روند کاهشی قرار گرفته، اما قیمت دلار نیز به ثبات رسیده و این دو فاکتور قیمت در بازار طلا و سکه را در مسیر کاهشی قرار داده است.

با وجود روند نزولی قیمت طلا و سکه، اما معامله‌گران روند کاهشی در این بازار را نهایتاً تا ۱۰ درصد دیگر می‌دانند و معتقدند آنچه مهم‌ترین اثر را بر بازار‌های مالی می‌گذارد تورم است و این موضوع تغییری نکرده است؛ بنابراین نباید از این بازار توقع ریزش‌های شارپی داشته باشیم.


سقوط سکه‌های امامی، بهار و گرمی به کانال پایین‌تر
قیمت سکه امامی روز سه‌شنبه چهارم اردیبهشت با کاهش ۹۱۶ هزار تومانی با رقم ۴۲ میلیون و ۴۰۰ هزار تومانی معامله شد. سکه بهار افت ۶۸۰ هزار تومانی داشت و روی قیمت ۳۹ میلیون و ۵۱۵ هزار تومانی ایستاد.

گفتنی است در چهارمین روز معاملاتی هفته قیمت نیم سکه با کاهش ۳۰۰ هزار تومانی با رقم ۲۵ میلیون و ۱۰۰ هزار تومانی معامله شد. قیمت ربع سکه افت ۴۰۰ هزار تومانی داشت و روی قیمت ۱۵ میلیون و ۱۰۰ هزار تومانی ایستاد. سکه گرمی با کاهش ۲۰۰ هزار تومانی به کانال ۶ میلیون تومانی برگشت و با رقم ۶ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان معامله شد.


حباب سکه با کاهش قیمت همراه شد
قیمت طلا روز دوشنبه کاهشی شد. هر مثقال طلای ۱۸ عیار ۳۹۵ هزار تومان کاهش داشت و در کانال ۱۵ میلیونی عقب‌نشینی کرد. این مقدار طلا با قیمت ۱۵ میلیون و ۳۷۳ هزار تومانی معامله شد. هر گرم طلای ۱۸ عیار با کاهش ۹۲ هزار تومانی روی رقم سه میلیون و ۵۴۹ هزار تومانی ایستاد. قیمت طلای دست دوم نیز با رقم سه میلیون و ۵۰۰ هزار تومان بسته شد.

حباب سکه در چهارمین روز معاملاتی برخلاف روز دوشنبه در تمام قطعات کاهش پیدا کرد. حباب سکه امامی ۶۳۰ هزار تومان، سکه بهار ۴۲۲ هزار تومان، نیم‌سکه ۱۶۳ هزار تومان، ربع‌سکه ۳۳۲ هزار تومان و سکه گرمی ۱۶۷ هزار تومان رشد کرد.

دیگر خبرها

  • لزوم بازنگری در زمان اجرای مالیات بر عایدی سرمایه
  • تاثیر سفر‌های نوروزی در بازار مسکن شمال
  • بررسی پرونده «صندوق پس انداز کارکنان راه آهن جمهوری اسلامی ایران» با ۷ هزار شاکی
  • گواهی عدم‌حضور چیست و چه فوایدی دارد؟
  • هشدار تند به دو پلتفرم فعال در خرید، فروش مسکن
  • قرمز پوشی یک دست بانک‌ها پس از خرید سهام باشگاه پرسپولیس!
  • مسکن پس از ماه سرگیجه؛ پیش‌بینی وضعیت آینده بازار
  • نرخ خرید مسکن تهران؛ خرید مسکن در خیابان بهداشت با ۱.۷ میلیارد
  • پیش بینی قیمت طلا و سکه ۵ اردیبهشت ۱۴۰۳/حباب سکه با کاهش قیمت همراه شد
  • بیت کوین به قیمت جدید رسید/ ۶۶ هزار و ۴۶۹.۳۲ دلار