Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «رکنا»
2024-03-28@11:01:24 GMT

امکان حذف مجازات اعدام در موارد تعزیری وجود دارد

تاریخ انتشار: ۲۹ مهر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۷۰۰۴۸۱

امکان حذف مجازات اعدام در موارد تعزیری وجود دارد

به گزارش رکنا ، عبدالله سمامی، نایب رییس کانون وکلای دادگستری مرکز در خصوص میزان بازدارندگی مجازات اعدام، اظهار کرد: در نظام‌ها و جوامع کیفری مختلف، بررسی‌های مختلفی در خصوص مجازات اعدام صورت گرفته یعنی تمامی نظام‌‎های کیفری جهان در این خصوص بررسی‌های مختلفی را انجام داده‌اند و بعضاً اعتقاد بر این داشتند که اعدام می‌تواند در موارد بسیار مهم بازدارندگی داشته باشد و بعضی از جوامع کیفری با این موضوع مخالف بودند که جامعه را جری‌تر و خشونت را مرسوم می‌کند یعنی اختلاف در بحث بازدارندگی و اختلاف اینکه اصولاً مجازاتی به نام اعدام در جوامع بشری باشد یا نباشد همچنان در بین کشورهای مختلف وجود دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی افزود: از زمانی که بحث حقوق بشر در کشورهای مختلف پررنگ‌تر شد، بحث مجازات اعدام هم در کشورهای مختلف به نوعی مورد بررسی بیشتر قرار گرفت و بسیاری از کشورها اعدام را از مجازات اصلی قانونی خود خارج کردند و در بعضی از کشورها این اتفاق صورت نگرفته و حتی برخی از کشورهایی که مضامین و موضوعات حقوق بشر هم برایشان بسیار مهم است نیز نمی‌توانند موضوع مجازات اعدام را از قانون خود حذف کنند.

این وکیل دادگستری بیان کرد: بسیاری از کشورهایی که مجازات اعدام را از قانون خود حذف کرده‌اند، باز هم بالاجبار به سمت و سوی این مجازات بازگشتند؛ بنابراین اعتقاد من بر این است که بحث بازدارندگی مجازات اعدام در جوامع مختلف، آثار و نتایج مختلفی دارد یعنی این موضوع به بررسی‌های مختلفی نیاز دارد و نمی‌توان به شکل قاطع اعلام کرد که این مجازات بازدارنده است یا خیر؛ چون تفسیرها در این زمینه مختلف است.

3 نوع اعدام در حقوق کیفری اسلامی

سمامی گفت: در حقوق کیفری اسلامی به سه نوع اعدام اشاره شده است؛ یکسری اعدام‌هایی است که بر مبنای قصاص انجام می‌‎شود و در موارد قتل عمد در نظر گرفته می‌شود و چون شاکی خصوصی دارد، رضایت شاکی خصوصی می‌تواند فرد مجرم را نجات دهد. نوع دوم، اعدامی است که بر مبنای حدود است، جرائمی مثل زنای محسنه و تجاوز به عنف با اعدام حدی روبرو است؛ بحث اعدام با حدود الهی از مواردی است که در قانون مجازات ذکر شده است.

نایب رییس کانون وکلای دادگستری مرکز ادامه داد: نوع سوم مجازات اعدام در قوانین تعزیرات است که به نوعی در قانون تعزیرات مبحث اعدام ذکر شده است که در مبحث اعدام‌هایی که بر مبنای تعزیری است، در قانون مجازات اسلامی به نظر من امکان حذف مجازات اعدام در موارد تعزیری وجود دارد و می‌توان با مجازات‌های جایگزین از بحث نگاه به مجازات‌هایی که به نوعی حق حیات اشخاص را حفظ کند، نگاه کرد و بتوانیم در این خصوص کار کنیم.

وی اظهار کرد: نگاه به کلیات مبحث اعدام باید از نظر فرهنگی هم رسیدگی و بررسی شود. در بحث حقوق اسلامی به نظر من اعدام‌هایی که بر مبنای تعزیرات است را می‌توان کاهش داد یا حتی به صفر رساند.

سمامی اضافه کرد: در خصوص حدود الهی و قصاص با توجه به اینکه ریشه در دین دارد، شاید سخت باشد که بتوان راجع به کاهش مجازات قصاص و حد اعدام صحبتی کرد؛ بنابراین به نظر من در زمینه قصاص و حدود الهی شاید نتوانیم کار زیادی را انجام دهیم اما در بحث حدود الهی هم با توجه به اینکه شخص خاطی می‌‍تواند توبه کند این مسائل شاید بتواند در بحث اعدام در حدود کمک کند.

باید در باب قصاص و قتل عمد فرهنگسازی شود

این وکیل دادگستری گفت: در باب قصاص و قتل عمد نیز در این زمینه‌ها باید فرهنگسازی شود تا با فرهنگ ایرانی و اسلامی به این موضوع نگاه شود در مجموع یکسری افرادی هستند که همیشه مخالف بحث اعدام بوده‌اند و عده‌ای هم موافق هستند. این اظهار نظر موافقان و مخالفان همیشه مظهر تقنین بوده و در جوامع مختلف این مباحث مبنای تصویب قوانین قرار گرفته است.

سمامی اظهار کرد: آن چیزی که در کشورهای مختلف می‌توان دید این است که حتی کشورهایی که مجازات اعدام را حذف کردند، دو مرتبه به صورت جزئی و فردی اعدام‌هایی را انجام داده‌اند؛ ما نیز اگر قصد گذر از این مجازات یا ایستادگی برای اعمال این مجازات را داشته باشیم، نیاز به بررسی و اظهار نظر پررنگ همه حقوقدانان به ویژه جرم‌شناسان و حقوقدانان کیفری داریم.

منبع: رکنا

کلیدواژه: سهام عدالت قیمت خودرو کرونا قتل تجاوز اعدام مجازات دادگستری کانون قانون مجازات اسلامی عکس ایران دختر بیماری فیلم کرونا آب مرد پلیس کشف مجازات اعدام کشورهای مختلف بر مبنای اعدام هایی بحث اعدام حدود الهی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.rokna.net دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «رکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۷۰۰۴۸۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پرونده ترور رهبر اپوزیسیون تونس با حکم اعدام برای ۴ نفر بسته شد

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از الجزیره، پس از تحقیقات طولانیِ یک‌دهه‌ای درباره ترور شکری بلعید، رهبر اپوزیسیون تونس در سال ۲۰۱۳، چهار نفر به اعدام و دو تن به حبس ابد محکوم شدند.

پس از سرنگونی «زین العابدین بن علی» در سال ۲۰۱۱ و در نخستین جنبش‌های موسوم به «بهار عربی»، ترور بلعید ضربه‌ای مهلک به دموکراسی شکننده‌ای محسوب می‌شد که بعد از سال‌ها در تونس برقرار شده بود.

روند کُند رسیدگی به این پرونده، رفته رفته اتهاماتی را متوجه حزب حاکم وقت یعنی «النهضه» تونس کرد و بعدها نیز قیس سعید، رییس جمهور کنونی این کشور از این اتهامات برای رسیدن به قدرت استفاده کرد.

حکم دادگاه، امروز پس از ۱۵ ساعت بررسی و مداقه صادر شد و در مجموع ۲۳ نفر به حبس از ۲ تا ۱۲۰ سال محکوم و پنج نفر نیز تبرئه شدند.

قیس سعید ژوئن ۲۰۲۲ ده‌ها قاضی که برخی از آنها به مانع‌تراشی و سنگ‌اندازی در مسیر تحقیقات این پرونده متهم بودند را عزل کرد.

کد خبر 6063666

دیگر خبرها

  • پرونده ترور رهبر اپوزیسیون تونس با حکم اعدام برای ۴ نفر بسته شد
  • خصوصیات جالب پاندا و بررسی انواع مختلف آن (+عکس)
  • وقتی ۱۵۰ سال قبل برداشتن حجاب اعدام داشت! / مجازات عجیب مردان چشم چران!
  • فعالیت اصناف مختلف زیر ذره بین بازرسان کرمان
  • لحظۀ اعدام یک پیرمرد فلسطینی در کرانه باختری
  • تصاویر لحظه اعدام خیابانی پیرمرد فلسطینی در کرانه باختری
  • اعدام پدر شاهزاده سرین + عکس
  • لحظه اعدام پدر شاهزاده سرین + عکس
  • موارد تغییر کاربری غیر مجاز اراضی استان بوشهر بررسی شد
  • ویدیو/ بررسی ابعاد مختلف انتخابات ۱۱ اسفند از نگاه دانشگاه