Web Analytics Made Easy - Statcounter

نشست بررسی برنامه علمی گردشگری به‌صورت برخط برگزار و در خصوص توسعه نیافتگی زیرساخت‌های فیزیکی و زیربنایی صنعت گردشگری بحث و گفتگو شد. 

به گزارش خبرنگار حوزه پایش گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، نشست بررسی برنامه علمی پیامدهای اقتصادی، اجتماعی و محیط زیستی گردشگری توسط كمیته ارزیابی و نظارت دبیرخانه پایش آزاد به صورت برخط برگزار شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این برنامه علمی بر عهده دانشگاه آزاد اسلامی ساری است.

این نشست با حضور متخصصین مربوطه، سعید ملماسی متخصص محیط زیست، امیر غلامی متخصص اقتصاد، آویده طلایی متخصص معماری، لاله فرهنگ متین دبیر كمیته نظارت و ارزیابی، زهرا عینالو مسول هماهنگی استانی پایش به همراه سعید سلطانی مجری برنامه علمی و محمد نصراللهی برگزار شد.

در این جلسه در خصوص توسعه نیافتگی زیرساخت‌های فیزیکی و زیربنایی صنعت گردشگری بحث و گفتگو شد. 

توسعه زیرساخت‌های فیزیکی و زیربنایی صنعت گردشگری هدف مهمی است که برای دستیابی دو هدف عینی، تحت عنوان گسترش زیرساخت‌های فیزیکی و زیربنایی صنعت گردشگری و اصلاح نقاط ضعف زیرساخت‌ها و زیربناهای موجود در صنعت گردشگری مطرح شده است.

در این خصوص پیشنهاد شد توسعه خدمات و تسهیلات گردشگری، توسعه شبکه‌های ارتباطی، توسعه منابع آب و منابع انرژی به عنوان زیرساخت های مهم به صورت کامل مطرح و ذیل آن زمینه های پژوهشی جهت استفاده دانشجویان تحصیلات تکمیلی گردآوردی شود.

همچنین در خصوص چالش ضعف در ساختارهای انسانی و سازمانی و فضای کسب و کار در صنعت گردشگری مباحثی مطرح شد.

انتهای پیام/۴۰۸۴

منبع: آنا

کلیدواژه: پایان نامه گردشگری پایش برنامه علمی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ana.press دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۷۱۰۵۴۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

◄ توسعه شبکه مدرن ریلی؛ اولویت دولت در توسعه زیرساخت ها

تین نیوز سید حسین میر افضلی* :

وزیر راه و شهرسازی اخیرا بر مولد سازی با هدف توسعه زیرساخت ها تاکید نمودند. به دلایل زیر حتی اگر ایشان تمام ساختمان ها و اموال و دارایی های وزارت راه را بفروشند و صرف توسعه شبکه مدرن ریلی با قطارهای سریع السیر نمایند ارزشش را دارد و اقدام تاریخی ماندگار مورد رضایت خالق و مخلوق و تحسین برانگیز و قابل ستایش خواهد بود.

۱- سالانه حدود ۳۰۰هزار نفر زن و مرد و جوان و خردسال در جاده های ایران کشته، مصدوم و دچار قطع نخاع یا معلولیت های دائمی می شوند. که حدود بیست هزار نفر از این تعداد کشته و بیش از ده هزار نفر قطع عضو و قطع نخاع و معلولیت دائمی هستند.

۲- تعداد کشته های سوانح ریلی به طور متوسط به صد نفر در سال نمی رسد.

۳- در صورت احداث دو هزار کیلومتر قطار سریع السیر اصفهان تهران مشهد و تبریز زنجان قزوین تهران و همچنین اتصال خط آهن پر سرعت ( با میانگین سرعت ۱۵۰ کیلومتر بر ساعت ) اهواز به اصفهان و شیراز به اصفهان، حداقل سی تا چهل درصد از سفرهای بین استانی در مسیرهای ذکر شده به ریل منتقل می گردد و ضمن خلوت تر شدن جاده ها و کاهش حوادث جاده ای، تعداد کشته های جاده ای حداقل پنج هزار نفر در سال کاهش خواهد یافت تعداد مصدومین و قطع عضو و معلولیت های دائمی نیز جمعا تا بیست هزار نفر کمتر خواهد شد

آیا اگر دولت حمایت کند و وزارت راه به سرعت، تمامی دارایی های خود را مولد و صرفا صرف هدف مقدس فوق نماید ارزشش را ندارد؟

آمار کشته ها و مصدومان حوادث جاده ای در کشورهایی که از شبکه ریلی مدرن و گسترده و پر سرعتی برخوردار هستند بین نصف تا یک سوم ایران است. بدون شک مهم ترین و اساسی ترین اولویت دولت در توسعه زیرساخت ها می بایست توسعه شبکه مدرن ریلی باشد.

توسعه شبکه قطار های با سرعت متوسط حداقل ۱۲۰ کیلومتر بر ساعت و به دنبال آن کاهش وابستگی مردم به جاده ها این امکان را برای دولت فراهم خواهد نمود که طی برنامه ای متناسب با توسعه شبکه مدرن ریلی قیمت بنزین و گازوئیل را به سمت قیمت های منطقه ای سوق دهد و بدین ترتیب سالانه ده ها میلیارد دلار منابع مالی جهت اجرای طرح ملی مسکن و سایر پروژه های مهم در اختیار دولت قرار خواهد گرفت.

توسعه شبکه مدرن ریلی منجر به کاهش آلودگی هوا می شود منجر به کاهش زجر و شکنجه روحی مردم در ترافیک های جاده ای می شود منجر به افزایش رضایت مندی مردم از حاکمیت می شود منجر به افزایش وابستگی مناطق مختلف کشور به یکدیگر و افزایش انسجام ملی می شود منجر به افزایش جذابیت جهت جذب جهانگردان و افزایش مسافرت مردم می شود منجر به افزایش ترانزیت می شود و صدها مزیت دیگر برای نسل کنونی و نسل های آینده به دنبال دارد.

 * کارشناس حمل و نقل

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

دیگر خبرها

  • شرکت توسعه سیاحتی سپاهان، بازوی قدرتمند گردشگری اصفهان / مشارکت ویژه با بخش خصوصی
  • تاکید بر توسعه زیرساخت‌های ریلی و جاده‌ای ایران و پاکستان
  • سالن ورزشی شهدای شهر فردوسیه پس از گذشت یک دهه به بهره برداری رسید
  • زیرساخت‌های فرهنگی در احداث پارک‌ها مدنظر قرار گیرد
  • بانک‌ها در توسعه امور زیربنایی جامعه مشارکت کنند
  • ◄ توسعه شبکه مدرن ریلی؛ اولویت دولت در توسعه زیرساخت ها
  • تقویت زیرساخت‌های مالی صنایع خلاق با «مشارکت مردمی»
  • ناوگان حمل و نقل علوم پزشکی کردستان توسعه می یابد
  • توسعه زیرساخت‌های مالی با مشارکت مردم
  • توسعه حوزه صنعت، معدن، کشاورزی و گردشگری را در دستور کار داریم