Web Analytics Made Easy - Statcounter

گروه استان‌ها- تهیه بذر گندم در کنار تامین نهاده‌های گران قیمتی همچون کود و سم، زخمی دیگر بر پیکره التیام نیافته زراعت و کشاورزی زده است که در نهایت عواقب این آسیب در سال زراعی پیش‌رو علاوه بر کشاورزان دامن‌گیر دولت نیز خواهد شد. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از زنجان، گندم یکی از اصلی‌ترین مواد غذایی و از مهم‌ترین محصولات زراعی است که جایگاه ویژه‌ای به لحاظ خودکفایی و تامین آن در کشور دارد، بنابراین تهیه بذر این محصول استراتژیک در کنار تامین کود و سم مورد نیاز و در اختیار قرار دادن آن به زارعین یکی از مهم‌ترین وظایف دولت و در نهایت سازمان جهاد کشاورزی است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

اما همواره در مسیر تامین بذر، کود، سم و همچنین قیمت‌گذاری بر روی محصولات کشاورزی همچون گندم چالش‌هایی وجود دارد که در ابتدا کشاورزان و در نهایت دولت را دامن‌گیر این مسائل می‌کند، چراکه در طول فصل زراعی گذشته عدم دسترسی به سموم مورد نیاز جهت مبارزه با سن گندم و پایین بودن قیمت خرید تضمینی گندم سبب بی‌رغبتی در کشت این محصول شده بود و از سویی دیگر با افزایش قیمت انواع نهاده‌ها از زمان کاشت تا برداشت محصول، که هزینه‌هایی بالایی به زارعین تحمیل کرد در نهایت سبب شد تا عده‌ای از کشاورزان از تحویل گندم تولیدی به دولت خودداری کرده و گاها حتی به دلیل عدم دسترسی به خوراک مورد نیاز دام، از گندم تولیدی برای تغذیه دام استفاده کنند.

کارشناسان معتقدند در سال زراعی پیش رو نیز این مسئله متفاوت‌تر از سال قبل اما با معضلی پیچیده‌تر خودنمایی خواهد کرد. چراکه افزایش قیمت کود‌های شیمیایی در این روز‌ها سبب شده تا دیگر انواع کود‌ها که مهم‌ترین نقش را در تغذیه گندم ایفا می‌کنند دیگر روی خوش به کشاورزان گندم کار نشان ندهد و همانند کالایی با ارزش به دلیل قیمت بسیار بالا از دسترسی زارعین خارج شوند. این موضوع می‌تواند در نهایت آسیب خود را با عدم وزن گیری دانه‌های گندم به کشاورزان و در دولت وارد سازد.

از سویی دیگر بسیاری از کشاورزانی که به دلیل تناوب زراعی اقدام به تهیه بذر گندم کرده‌اند در تامین این نهاده عاجز مانده و از ادامه کشت این محصول منصرف شده‌اند چرا‌که سازمان جهاد کشاورزی استان دیگر پاسخ‌گوی تامین بذر مورد نیاز کشاورزان نیست و آن‌ها را سردرگم به حال خود رها کرده است. با این‌که اخباری از اداره جهادکشاورزی منتشر می‌شود که هیچ‌گونه کمبودی از لحاظ تامین بذر گندم در سطح استان وجود ندارد اما زمانی که به شکل میدانی در روند اجرای کشت و در میان کشاورزان قرار می‌گیریم این مشکل خود را به شدت نمایان می‌کند و مشخص می‌گردد که اگر کشاورزی از گندم تولیدی خود جهت تامین بذر استفاده نکند، دیگر امیدی برای تامین بذر گندم گواهی شده از طریق سازمان جهاد کشاورزی نخواهد داشت و حتی کشاورزانی که اقدام به تناوب زراعی با کشت محصول گندم دارند باید دیگر از این امر اجتناب ورزند.

عدم تعیین صحیح قیمت خرید تضمینی گندم باعث واردات خواهد شدشرکت خدمات حمایتی: اولویت توزیع کودهای یارانه‌ای برای گندم استهشدار درباره کاهش تولید گندم در سال آینده/ دولت خبری از کاهش مصرف کود و پوکی گندم‌ها ندارد؟

با این وجود، در این‌روز‌ها که بازار گرانی‌ها داغ است، و در تامین بسیاری از نهاده‌ها از طریق سازمان جهاد کشاورزی مشکل و التهاب وجود دارد، عدم تامین بذر مورد نیاز گندم‌کاران و گرانی افسار گسیخته قیمت کود و سم نیز زخمی بر پیکره زراعت استان شده است و حتی می‌تواند با همراهی چالش‌های دیگری همچون افزایش قیمت ادوات در مسیر کاشت تا برداشت، تولید این محصول را در سال آینده در استان با مشکل رو به رو سازد. با این حال سوالی که از سازمان جهاد کشاورزی استان می‌شود این است، مشکل تامین بذر گندم در استان چه‌گونه باید حل شود؟

حسین عامری، مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم اظهار داشت: سازمان جهاد کشاورزی هر ساله موظف است تا 35 درصد بذر مورد نیاز گندم‌کاران استان را تامین نماید و 65 درصد مابقی بذر باید از گندم خودمصرفی کشاورزان تامین شود. 

وی افزود: سازمان جهاد کشاورزی در سال جاری به تعهد خود در راستای تامین بذر گواهی شده گندم عمل کرده و برنامه کاملا تحقق یافته است چراکه در حدود 13 هزار تن بذر گندم در اختیار زارعین قرار داده است. این در حالی است که حتی 3 هزار و 500 تن نسبت به سال گذشته بذر بیش‌تری را توزیع کرده است. 

مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان در پاسخ به این سوال، کشاورزانی که در سال جاری به دلیل رعایت تناوب کشت اقدام به کشت گندم کرده اما در تامین بذر مشکل دارند باید بذر مورد نیاز را چگونه تامین کنند گفت: جهاد کشاورزی به تعهدات خود در راستای تامین بذر عمل کرده است و دیگر تعهدی در این راستا ندارد چراکه حتی کشاورزانی که بذر خودمصرفی داشته‌اند به دلیل قیمت گذاری جدید گندم آن را در بازار آزاد فروخته‌اند و اکنون با مشکل تامین و تهیه بذر گندم مواجه شده‌اند، بنابراین راهکاری جز تامین گندم از بازار آزاد برای کشاورزان گندم کار وجود ندارد.

لازم به توضیح است پیش از این علی خان‌محمدی، مدیر‌عامل مجمع ملی خبرگان کشاورزی کشور در گفت‌و‌گو با تسنیم با ابراز گله‌مندی از این‌که با قرار گرفتن برخی از استان‌ها در فصل کشت گندم اما بذر مورد نیاز تامین نمی‌شود گفته بود: تا زمانی که دولت‌مردان زیر ساخت‌ها را درست نکنند این مشکل با قوت باقی خواهد ماند و کشاورزان تنها متضرر شوندگان این بی‌مدیرتی خواهند بود چرا‌که بذر مورد نیاز برای کشت موجود بود ولی متاسفانه بی‌توجهی به هشدار‌ها و تذکرات سبب شد تا بدون انجام نظارت مسئولان ذیربط، بذر‌ها احتکار و ذخیره سازی شود که در نهایت ضربه به تولید محصول در سال پیش رو خواهد زد و همین مشکل سبب شده در استانی همچون زنجان که در طلایی‌ترین زمان کشت گندم قرار دارد بذر موجود نباشد و کشاورزان سردرگم بمانند. 

این مسئول با انتقاد از این‌که در کنار مدیران دولتی کشاورزان نیز کم‌کار در تهیه و تامین بذر گندم و نهاده‌های مورد نیاز جهت کشت هستند بیان کرده بود: کشاورزان فکری برای مجموعه تولید بذر ندارند و در هیچ یک از کارخانه‌های تولید کود نیز سهیم نیستند باید این امر مورد پیگیری قرار گرفته و حل شود و کشاورزان نیز جز افراد سهیم در شرکت‌های تولیدی باشند، اما متاسفانه کشاورزی در کشور بی‌صاحب است و به حال خود رها گشته است، از سویی دیگر حتی هیچ فکری برای سامان‌دهی برای واگذاری بخش‌های مختلف به خود کشاورزان نیز وجود ندارد.

با این تفاسیر طبق گفته مسئول مربوطه در سازمان جهاد کشاورزی استان کاملا مشخص می‌گردد که کمبود بذر گندم در استان وجود دارد چراکه بنابر اعلام این سازمان تنها بذر گواهی شده گندم در اختیار زارعین قرار گرفته است و اقدام کارساز دیگری در راستای تامین بذر گندم به سایر کشاورزان متقاضی انجام نشده است. بنابراین آن‌چه که نمود کامل دارد این موضوع است که کشاورزان دیگر نباید چشم امیدی به "تامین بذر" توسط سازمان جهاد کشاورری داشته باشند و باید همانند تمام نهاده‌های دیگری که با قیمت‌های نجومی در حال عرضه در بازار است، بذر گندم مورد نیاز نیز باید از همین بازار آزاد به چند برابر قیمت واقعی تامین گردد. بلکه شاید توانستند به اهداف کشت خود در سال زراعی پیش‌رو دسترسی یابند.

اما انتظاری که از مسئولان امر سازمان جهاد کشاورزی می‌رود این است، همانطور که مدام در زمان برداشت کشاورزان را ترغیب به تحویل گندم به سیلو‌ها و دولت می‌کنند، در زمینه تامین و تهیه بذر گندم نیز بهتر است خود را تشویق نمایند بلکه توانستند تناژ بیشتری از بذر گواهی شده گندم را تهیه نموده و در اختیار کشاورزانی که برای اولین بار اقدام به کشت این محصول استراتژیک در سطوح بالا می‌کنند قرار دهند چرا که با افزایش قیمت تمام نهاده‌ها از جمله سم، کود، بذر، نوار تیپ در کشت آبی، ادوات کشاورزی در راستای آماده سازی و مراحل داشت تا برداشت محصول گندم هزینه‌های بسیار هنگفتی بر کشاورزان تحمیل می‌شود و انگیزه و رغبت تولید این محصول با ارزش را از تولید کننده می‌گیرد که این امر در نهایت سودی جز ضرر و زیان به کشاورزان و وابستگی دولت به واردات گندم نخواهد داشت.

انتهای پیام/ش

منبع: تسنیم

کلیدواژه: سیاسی سیاست ایران نظامی دفاعی امنیتی گزارش و تحلیل سیاسی مجلس و دولت امام و رهبری ورزشی فوتبال ایران فوتبال جهان والیبال بسکتبال هندبال کشتی و وزنه برداری ورزش های رزمی ورزش زنان ورزش جهان رشته های ورزشی بین الملل دیپلماسی ایران آسیای غربی افغانستان آمریکا اروپا آسیا اقیانوسیه پاکستان و هند ترکیه و اوراسیا آفریقا بیداری اسلامی اقتصادی اقتصاد ایران پول ارز بانک خودرو صنعت و تجارت نفت و انرژی فناوری اطلاعات اینترنت موبایل کار آفرینی و اشتغال راه و مسکن هواشناسی بازار سهام بورس کشاورزی اقتصاد جهان اجتماعی پزشکی رسانه طب سنتی خانواده و جوانان تهران فرهنگیان و مدارس پلیس حقوقی و قضایی علم و تکنولوژی محیط زیست سفر حوادث آسیب های اجتماعی فرهنگی ادبیات و نشر رادیو و تلویزیون دین قرآن و اندیشه سینما و تئاتر فرهنگ حماسه و مقاومت موسیقی و تجسمی استانها آذربایجان شرقی آذربایجان غربی اردبیل اصفهان البرز ایلام بوشهر استان تهران چهارمحال و بختیاری خراسان جنوبی خراسان رضوی خراسان شمالی خوزستان زنجان سمنان سیستان و بلوچستان فارس قزوین قم کاشان کردستان کرمان کرمانشاه کهگیلویه و بویراحمد گلستان گیلان لرس سازمان جهاد کشاورزی استان سازمان جهاد کشاورزی تامین بذر گندم تهیه بذر گندم بذر مورد نیاز افزایش قیمت بذر گندم بازار آزاد گواهی شده نهاده ها پیش رو

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۷۱۱۴۵۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

خرید تضمینی گندم و کُلزا در کهگیلویه و بویراحمد

رئیس سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد گفت: برنامه‌ریزی لازم برای خرید تضمینی گندم و کُلزای کشاورزان این استان انجام شده و در این زمینه مشکلی نداریم. - اخبار استانها -

سید علی معتمدی‌پور در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در یاسوج، اظهار داشت: تمهیدات لازم جهت خرید گندم مازاد بر نیاز کشاورزان کهگیلویه و بویراحمد انجام گرفته و هشت مرکز ویژه خرید تضمینی در استان پیش‌بینی و تجهیز شده و خرید تضمینی «کُلزا» نیز طبق دستور مقام عالی وزرات به بخش خصوصی واگذار شده‌ است.

وی عنوان کرد:  امسال 89 هزار هکتار از اراضی کشاورزی استان به کشت گندم اختصاص یافته که از این مقدار 69 هزار هکتار دیم و مابقی به صورت آبی بوده و سطح زیر کشت جو نیز 28 هزار هکتار است که پیش‌بینی می‌شود تولید قابل ملاحظه‌ای در گندم و جو داشته باشیم.

معتمدی‌پور با بیان اینکه سال گذشته 70 درصد نیاز گندم مصرفی از داخل استان تامین شد، ابراز کرد: در سال زراعی جاری که با نام «جهش تولید با مشارکت مردم» توسط مقام معظم رهبری نام‌گذاری شده‌، برنامه‌ریزی هدفمند برای به‌کارگیری امکانات مورد نیاز برای برداشت به موقع و در کمترین زمان ممکن گندم به‌ عنوان یک محصول راهبردی و شاخص‌ترین محصول در امنیت غذایی انجام گرفته‌است.

وی با اشاره به اینکه در سال‌جاری و به‌خصوص در زمان تعطیلات هیچ‌گونه مشکل و کمبودی در زمینه تأمین و توزیع کالاهای اساسی در استان مشاهده نشد، افزود: در سال گذشته میزان 20 هزار تن مرغ در استان تولید شد که نسبت به تولید 13 هزار تنی در سال 1401، افزایش 30 درصدی را شاهد بودیم.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد این را هم گفت که این موفقیت جز با برنامه‌ریزی درست، ترمیم زیرساخت‌ها و پای کار بودن تمام مدیران به دست نیامد و ضروری است که بار دیگر نیز با هم‌افزایی و تلاش مضاعف در کنار هم در برداشت گندم و انجام مسئولانه رسالت تأمین امنیت غذایی در استان موفقیتی دیگر را رقم بزنیم.

معتمدی پور با بیان اینکه از سال‌جاری حواله سوخت کمباین‌ها منوط به ارائه کارت معاینه فنی و همچنین معرفی‌نامه از مراکز جهاد کشاورزی با امضای کارشناس پهنه، به سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی محول شده‌است، افزود: کار برداشت گندم و جو در استان توسط 321 دستگاه کمباین با 71 دستگاه بومی و مابقی غیربومی و از استان فارس صورت می‌گیرد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • تمهیدات جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد برای برداشت گندم و جو
  • ۴۱ مرکز خرید گندم در اردبیل راه‌اندازی شد
  • هشدار به کشاورزان، برای مبارزه با آفات علیه سن گندم
  • خرید تضمینی گندم و کُلزا در کهگیلویه و بویراحمد
  • امسال قطعی برق برای کشاورزان نخواهیم داشت
  • ذخیره‌سازی ۲۱ هزار و ۹۴۴ تن گندم مورد نیاز در چهارمحال و بختیاری
  • خرید ۱۰ هزار تن گندم از کشاورزان سیستان و بلوچستان
  • گندم‌کاران استان اردبیل در سامانه پهنه‌بندی جهادکشاورزی ثبت‌نام کنند
  • گندم‌کاران در سامانه پهنه‌بندی جهادکشاورزی ثبت‌نام کنند
  • پرداخت هزینه حمل و نقل به گندم‌کاران کشت قراردادی در ایلام