Web Analytics Made Easy - Statcounter

افغانستان بی سر و صدا و بدون در نظر گرفتن معاهده بین المللی هلمند سال ۱۳۵۱ در حال تکمیل کردن بند کمال خان است ، این بند به طور کلی حیات را در سیستان خاتمه می دهد.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از عصرهامون، حیات سیستان از پنج هزار سال قبل که شهر سوخته بنا شد و یا حتی وقتی قصه های رستم در شاهنامه در این منطقه شکل گرفت به تالاب هامون بستگی داشته است، تالابی که آب آن از کوه های افغانستان سرچشمه می گیرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



تالاب هامون یک دریاچه بین المللی است که بخش هایی از آن در افغانستان و بخش عمده ای از آن در ایران قرار دارد، در همین رابطه نیز افغانستان سال هاست برای خشکسالی تالاب هامون در ایران کوشیده که در ۲۰ سال گذشته به دستاوردهای بزرگی نیز دست یافته است.

افغانستان در دو دهه اخیر با احداث سد ها و آب بند های متعدد مانع عبور آب به ایران شده است، از مهمترین آنها می توان به سد کجکی در این کشور اشاره کرد که باعث شد تا سیستان با ۲۰ سال خشکسالی رو به رو شود و بخش عمده ای از سیستانیان از این منطقه مهاجرت کنند.

حالا افغانستان بی سر و صدا و بدون در نظر گرفتن معاهده بین المللی هلمند سال ۱۳۵۱ در حال تکمیل بند کمال خان است که به طور کلی حیات را در سیستان خاتمه می دهد.

تکمیل کردن این بند باعث خواهد شد تا قطره ای آب به سیستان وارد نشود در حالی که این خلاف معاهده بین المللی افغانستان است که در ۴۸ سال قبل به امضا رسید.

در سال های اخیر مسئولان افغانستان افکار عمومی مردم این کشور را به سمت و سویی برده اند که آنها بر این باورند رودخانه هیرمند یک رودخانه درون سرزمینی که مالکیت انحصاری و حقوق آن متعلق به کشور افغانستان است.

تخلف ۴۸ ساله افغانستان در رودخانه هیرمند

عیسی ابراهیم زاده استادیار دانشگاه سیستان و بلوچستان در این خصوص گفت: همه نهرها و رودخانه‌های منشعبه افغانستان در رودخانه هیرمند برخلاف قرارداد تقسیم آب سال ۱۳۵۱ است، چرا که بر اساس قرارداد نباید هیچ انشعابی بعد از سد کمال‌خان بر روی رودخانه هیرمند ایجاد شود.

ابراهیم زاده اضافه کرد: سال ۱۳۵۱ بین ایران و افغانستان قراردادی منعقد شده که بر اساس آن در هر ثانیه ۲۶ مترمکعب یا سالانه بیش از ۸۰۰ میلیون مترمکعب آب به ایران داده شود تا برای مصارف کشاورزی و شرب مصرف شود.

وی ادامه داد: این ۲۶ مترمکعب در ثانیه‌ای که در قرارداد تقسیم آب سال ۱۳۵۱ آمده، عمدتاً برای مصارف کشاورزی و شرب بوده و برای تالاب هامون سهمیه‌ای دیده نشده است، پس باید دولت و وزارت امور خارجه پیگیری کرده و حق آبه ویژه تالاب هامون را از افغانستان دریافت کنند.

این استاد دانشگاه افزود: علاوه بر قرارداد تقسیم آب ایران و افغانستان، بر اساس کنوانسیون‌ بین‌الملی رامسر، قرار شده تا حق‌آبه مشخصی به تالاب بین المللی هامون پرداخت شود، البته همه دریاچه‌ها و تالاب‌های بین‌المللی حق‌آبه خاص خود را دارند که برای تالاب هامون نیز در این کنوانسیون حق‌آبه ای تعیین شد اما متأسفانه دولت افغانستان این حق‌آبه را لحاظ نکرده است.




دولت اقدام فوری و موثر کند

احمد ملاشاهی کارشناس مسائل سیاسی در این خصوص به خبرنگار ما گفت: دولت که در سال های اخیر نشان داده است علاقه بسیاری به گفت و گو با کشورهای غربی دارد برای حل مشکل آب به افغانستان هم سفر کند.

وی افزود: طول عمر دولت تدبیر و امید با گفت و گو بین کشورهای غربی گذشت، حالا مسئله آب سیستان نیز با توجه به معاهده سال ۱۳۵۱ می تواند حل شدنی باشد.

ملاشاهی بیان کرد: سفره مردم در سال های اخیر بسیار کوچک شده است و در صورت قطع شدن کامل آب رودخانه هیرمند، مردم سیستان در وضعیت بدی قرار خواهند گرفت.

وی ادامه داد: در این خصوص دولت قبل از بحرانی شدن اوضاع باید اقدام موثر کند تا مردم بتوانند به حق آبه هیرمند امیدوار بمانند.



ضرر ۸۵۰ میلیون دلاری در صورت کنترل سیلاب ها توسط افغانستان

محمد سرگزی نماینده مردم سیستان در مجلس شورای اسلامی نیز در این خصوص به خبرنگار ما گفت: ۳۵ درصد مردم سیستان و بلوچستان از آب ذخیره در چاهنیمه ها استفاده می کنند که بخش عمده ای از آن به مرکز استان ارسال می شود.

وی افزود: بند کمال خان در حال اتمام است و این فعالیت افغان ها پیامد های خطرناکی برای مردم سیستان خواهد داشت، کنترل سیلاب و اتمام ۸۵۰ میلیون متر مکعبی که قرار بود به سیستان وارد شود می تواند تشنگی را برای مردم سیستان به همراه داشته باشد.

سرگزی بیان کرد: به تازگی ۸۵۰ میلیون دلار برای طرح آب رسانی با لوله به ۴۸ هزار هکتار از مزاع کشاورزی سیستان نظام هزینه کرده است که در صورت کنترل آب توسط افغان ها دیگر این طرح هم قابل اجرا نخواهد بود.

نماینده مردم سیستان در مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: با این حال برای این مشکل باید وزارت نیرو و وزارت امور خارجه اقدام کنند چرا که افغانستان موظف به اجرای معاهده تقسیم آب رودخانه هیرمند است.

انتهای پیام/

منبع: دانا

کلیدواژه: رودخانه هیرمند تالاب هامون مردم سیستان بین المللی سال ۱۳۵۱ تقسیم آب کمال خان حق آبه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۷۳۹۴۴۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جلوگیری از حفر چاه غیر مجاز در کهگیلویه/ لزوم صیانت از منابع آب

سید هادی خاضعی در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به برگزاری جلسه شورای حفاظت از منابع آب شهرستان لنده افزود: این جلسه با هدف صیانت از منابع آبی و سازگاری با کم آبی با حضور اعضای شورای حفاظت از منابع آب در فرمانداری شهرستان لنده برگزار شد.

وی با توجه به وضعیت افت آب‌های زیرزمینی شهرستان هشدار داد و تصریح کرد: با توجه به خشکسالی‌های چند سال گذشته و افت شدید سفره منابع آب زیرزمینی، لزوم بر برنامه ریزی، صیانت، مراقبت و مدیریت منابع آب شرب و کشاورزی بیش از گذشته احساس می‌شود.

رئیس امور آب شهرستان کهگیلویه تاکید کرد: با توجه به اینکه قسمتی از رودخانه مارون در محدوده شهرستان لنده است، جهت تأمین آب اراضی، در صورت داشتن شرایط و پتانسیل آبیاری صدور مجوز با طی مراحل قانونی محدودیت ندارد.

وی در ادامه با یادآوری بر ضرورت و لزوم صیانت از منابع آبی تاکید کرد: همه مسؤولان باید توجه ویژه ای به مدیریت و استفاده‌ی بهینه از آب‌های زیرزمینی و سطحی منطقه داشته باشند.

خاضعی با تأکید بر آگاهی بخشی به مردم در جهت صرفه جویی در مصرف آب، تصریح کرد: باید فرهنگ صحیح مصرف منابع آب به مردم آموزش داده شود تا آنها حداکثر بهره برداری را داشته باشند.

رئیس اداره امور آب شهرستان کهگیلویه بیان کرد: بر اساس اصل ۴۵ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و ماده ۲ قانون توزیع عادلانه آب، بستر رودخانه‌ها در اختیار جمهوری اسلامی ایران است و تولیت آن به وزارت نیرو و در استان شرکت آب منطقه‌ای گذاشته شده است.

وی تأکید کرد: طبق این قانون، هرگونه تجاوز به اراضی بستر و حریم رودخانه ممنوع بوده و از مردم تقاضا داریم نسبت به تصرف بستر، خاکریزی و تغییر کاربری اراضی واقع در بستر و حریم رودخانه‌ها جداً خودداری کنند.

خاضعی در پایان خاطر نشان کرد: جلوگیری از حفر چاه غیر مجاز و پر و مسلوب المنفعه نمودن چاه‌های غیر مجاز محفوره و رفع تصرفات اراضی بستر رودخانه‌ها در اولویت کاری این اداره قرار دارد.

کد خبر 6085968

دیگر خبرها

  • دروغ علنی طالبان؛ آب هیرمند را به شوره‌زار می‌ریزند تا به ایران نرسد!
  • ایران خواستار اقدام فوری بین‌المللی برای توقف نسل‌کشی در غزه شد
  • طالبان آب هیرمند را به شوره‌زار می‌ریزد تا به ایران نرسد
  • طالبان آب هیرمند را به شوره زار می ریزد تا به ایران نرسد
  • طالبان حاضر است آب را هدر بدهد اما آب به ایران نرسد | ماجرای تلخ انحراف عمدی بخش عمده‌ای از آب‌های مشترک ایران و افغانستان به سمت شوره‌زارها!
  • لزوم گره گشایی ترافیک شهری در رشت
  • چرا نماینده طالبان برای مذاکره درباره حقابه هیرمند به ایران نیامد؟ + جزئیات
  • فیلم/ پاسخ سخنگوی دولت درباره حقابه هیرمند
  • بهادری جهرمی: بخشی از حقابه ایران از هیرمند دریافت شده/ پیگیری برای دریافت کامل حقابه ایران ادامه دارد
  • جلوگیری از حفر چاه غیر مجاز در کهگیلویه/ لزوم صیانت از منابع آب