Web Analytics Made Easy - Statcounter

از دیدگاه روانشناسی شخصیت، خودکشی به عنوان یک بیماری مطرح شده و نظریه شناختی، شناخت های منفی و ضعف اعتماد به نفس نسبت به خود و جهان و آینده را در اقدام به خودکشی موثر می داند.

الگوی مکعبی بر سه ویژگی فشار، اضطراب و درد در اقدام به خودکشی تاکید می کند.

از نظر روانشناختی، اختلال روانپزشکی از هر نوع در کنار اختلالات عاطفی، سرخوردگی و ناامیدی ها و سرکوب ها و در نهایت سوء مصرف مواد مخدر و الکل و اعتیاد و تنهایی خطر اقدام به خودکشی را افزایش می‌دهد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

افسردگی شدید، اختلالات اضطرابی، اختلال وحشت زدگی و غیره از نشانه‌های بارز در افراد اقدام کننده به خودکشی است.

ارتباط میان سوء مصرف مواد مخدر و الکل هم در میان اقدام کنندگان به خودکشی معنادار بوده و پرخاشگری و ناتوانی در ارتباط با دیگران، توهم، هذیان، روان گسستگی و غیره از جمله عوامل خطرساز برای خودکشی هستند.

تجربه نشان داده که بیشترین میزان خودکشی بین ۲۲ الی ۳۰ سالگی بوده و بیشترین آمار متعلق به زنان است و  بانوان متاهل سهم بیشتری داشتند، سوگ غیر منتظره یک عزیز هم می تواند موجب بروز اقدام به خودکشی شود بدین طریق که فرد ابتدا با سوگ عزیز خود احساس پریشانی کرده و حرمان درماندگی و سپس مرحله آشفتگی روانی و خود ملامتگری ظاهر شده و تفکر خودکشی و نجات از شرایط کنونی بروز می کند.

در تصور عامه خودکشی به شرایطی قلمداد می شود که فرد با ابزاری حیات خودش را به مرگ تبدیل می کند در حالی که نمونه های دیگری از خودکشی وجود دارد و اینکه افراد چنان منزوی و گوشه گیر و انزوا طلب می شوند که از کمترین قابلیت و توانمندی خودشان استفاده نمی کنند و به نوعی خود را در یک زندان انفرادی محصور می کنند.

خانواده ها و مسوولان و متولیان باید تلاش کنند تا زمینه امید و احساس خودباوری در جامعه بیشتر شود که افراد حضور در صحنه داشته باشند و به هر نحوی از هر نوع قدرت و توان خود استفاده کنند و هم خود سود ببرند و هم به جامعه سود برسانند، خیلی ها قادر هستند انسان های توانمندی باشند اما چنان گوشه گیر و منزوی شدند که در جامعه ظاهر نمی شود که باید به این افراد توجه شود.

در بیان راه های پیشگیری از بروز آسیب های روانی به ویژه خودکشی در ابتدا باید بیان کنیم که از دید دورکیم(Durkeim)جامعه شناس فرانسوی خودکشی به سه طبقه اجتماعی تقسیم می شود که گروه نخست گروه خودخواهانه هستند یعنی فرد هیچ وابستگی اجتماعی ندارد.

گروه دوم دیگرخواهانه هستند یعنی گرایش به خودکشی ناشی از وابستگی شدید اجتماعی است و گروه سوم گروه بی هنجاری هستند که این نوع خودکشی را کسانی مرتکب می شوند که با جامعه دچار آشفتگی شده اند مثلاً سرخورده ها، طلاق گرفته ها، نومیدها و غیره.

بنابراین راهبردهای ملی برای کاهش گرایش به خودکشی حمایت گسترده از طیف های مختلف اجتماعی و تقویت و گسترش نشاط اجتماعی، تلاش برای کاهش انزوا طلبی توسعه استفاده از قابلیت‌های افراد و غیره، تامین ارتباط مفید و موثر و بانشاط بین اعضای خانواده و اجتماع، ایجاد رابطه حسنه و درست بین محیط مدرسه و دانشگاه و اولیا و اتخاذ راهکارهای هماهنگ و علمی و موثر، تامین شرایط مطلوبی برای رونق کسب و کار و بهره مندی از استعدادهای افراد و ارتقای سطح دانش و آگاهی اجتماعی در شناخت خصوصیات شخصی جوانان و احترام به حقوق یکدیگراست.

* ناصر بهمنی روانشناس بالینی

برچسب‌ها روان درمانی شیراز فارس

منبع: ایرنا

کلیدواژه: روان درمانی شیراز فارس روان درمانی شیراز فارس اخبار کنکور اقدام به خودکشی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۷۵۹۰۶۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مدرس حوزه: اکثر خودکشی‌های اخیر مولود فقر است

به گزارش «تابناک» به نقل از خبرآنلاین، برای کسی‌که خودکشی می‌کند نباید مراسم یادبود گرفت؟ در یکی دو روز گذشته یک اظهارنظر درباره افرادی که دست به خودکشی می‌زنند پر بازدید شده است، «برگزاری مراسم یادبود برای فردی که خودکشی کرده اشتباه است و نباید تبدیل به یک فرهنگ عمومی شود.» این جمله را رئیس شبکه بهداشت شهرستان بویراحمد گفته است، بهنام نیازی در بخشی دیگری از گفت‌وگوی خود با ایلنا بیان کرده: «چندی پیش کودکی ۱۱ ساله اقدام به خودکشی کرده بود، فرزند طلاق بود، پدرش از کار افتاده بود و دچار فقر خانوادگی بودند. آموزش و پرورش و مدرسه برای این دختر مراسم یادبود برگزار کردند، که به اعتقاد من این کار، باعث می‌شود الگوبرداری منفی برای دانش‌آموزان اتفاق افتد.»
 
در همین جمله بالا که توسط رئیس شبکه بهداشت شهرستان بویر احمد گفته شده چندین آسیب اجتماعی وجود دارد، آسیب‌هایی مانند طلاق، فقر، بیکاری، شاید اگر قرار باشد جلوی الگوبرداری منفی از خودکشی گرفته شود سیاست‌گذاری‌ها برای رفع این قبیل از آسیب‌های اجتماعی خیلی بنیادی‌تر از نگرفتن مراسم یادبود باشد.
 
در همین‌باره فاضل میبدی، عضو مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه قم به خبرآنلاین می‌گوید: «اکثر خودکشی‌های اخیر در ایران مولود فقر، نداری و جیب خالی است، اینکه می‌گویند فقر از کفر بدتر است دقیقا به همین مسائل برمی‌گردد، در جامعه ای که تورم آن بالای ۴۰ درصد و درآمد اهالی آن کم است، حتی برخی از آن‌ها بیکار هم هستند، طبیعی است که وضعیت روحی برخی افراد به جایی برسد که دست به خودکشی بزنند بنابراین مراسم گرفتن و دفن کردن آن افراد نوعی احترام به خانواده او است.»
 
او ادامه می‌دهد: «برگزاری مراسم برای این افراد نوعی احترام و تکریم به خانواده است، این‌طور مواقع باید پرسید خانواده آن فرد چه گناهی کرده‌ است، حتی چون خانواده این افراد بیشتر داغدار هستند باید مراسم را به نحو احسنت انجام داد.»
 
افراد خودکشی کرده جدا از سایرین دفن شوند

رئیس شبکه بهداشت شهرستان بویراحمد در ادامه اظهار نظر بحث‌برانگیز خود گفته که: «قبلاً در استان کهگیلویه و بویراحمد اگر کسی خودکشی می‌کرد، حتی افراد در مراسم تشییع او حضور پیدا نمی‌کردند و در نقطه‌ای دور از قبرستان او را مدفون می‌کردند تا نشان دهند که این عمل زشت و تابو است، متاسفانه اکنون فضای فرهنگی تغییر کرده و می‌بینیم که مثل گذشته نیست.»
 
اما فاضل میبدی در پاسخ به این پرسش که آیا توصیه‌ای برای دفن کردن افراد خودکشی کرده خارج از قبرستان سایرین وجود دارد به خبرآنلاین می‌گوید: «از نظر شرعی هیچ توصیه‌ای نداریم که این افراد به دور از قبرستان سایرین دفن شوند. کسی که می‌گوید برای این افراد مراسم برگزار نکنیم نظرش خلاف منطق، عاطفه و وجدان است، دستور کلی شرع این است باید به خانواده متوفی احترام گذاشت تا برای او تسلای خاطر باشد.»
 
عضو مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه قم بیان می‌کند: «کسی که خودکشی کرده حتما علتی داشته است، نمی‌شود گفت که او صد درصد مقصر است، کسی که دست به خودکشی می زند عوامل زیادی دارد لذا باید آن عوامل را بررسی کرد، هیچ کس در شرایط عادی دست به چنین کاری نمی‌زند، حتما تحت شرایط سخت و فشارهای روحی قرار می‌گیرند که این کار را انجام می‌دهند. من بر این باورم که باید به خانواده افرادی که خودکشی کرده‌اند بیشتر تسلیت گفت و مراسم آنها را مهم‌تر انجام داد تا بتوانند از آن وضعیت روحی سخت به سلامت عبور کنند.»

روند صعودی خودکشی در ایران

اظهار نظر درباره نگرفتن مراسم ترحیم برای افرادی که خودکشی کرده‌اند درحالی گفته می‌شود که برخی کارشناس‌ها معتقدند روند خودکشی در ایران صعودی است. قبل‌تر مصطفی معین، استاد بازنشسته دانشگاه تهران و وزیر علوم در دولت اصلاحات به خبرآنلاین گفته بود: «اختلالات روانی در ایران از متوسط جهانی وضعیت بدتری دارد، درباره خودکشی ایران از میانگین جهانی پایین‌تر است با این تبصره که متاسفانه فرآیند خودکشی رو به رشد است.»

دیگر خبرها

  • به دنبال مسئول سازی، اجرای مصوبات بلا اقدام و ترک فعل‌ها هستیم
  • لزوم فرهنگ سازی مراجعه به مشاوره، ضرورت جامعه مدرن
  • تاثیر فرهنگ ‌بر سلامت خانواده ‌
  • تاثیر فرهنگ فرهنگ ‌بر سلامت خانواده ‌
  • گشت ارشاد تنها راه مقابله با بی‌حجابی عامدانه/ امر به معروف با نگاه از بالا به پایین منجر به بی‌نظمی اجتماعی می‌شود
  • ضرورت ورود جدی مسئولان برای رفع اختلاف مالکیت ساکنان تالاب انزلی
  • اجرای برنامه پیشگیری از خودکشی در گچساران/ غربالگری سلامت روان
  • مدرس حوزه: اکثر خودکشی‌های اخیر مولود فقر است
  • «اکثر خودکشی‌های اخیر در ایران مولود فقر و جیب خالی است»
  • پلیس به دنبال پرونده‌سازی برای موضوعات ارزشی نیست