Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرگزاری مهر، ستاد مردمی احیای کرکس‌کوه با انتشار بیانیه‌ای از صدور مجوز جدید بهره‌برداری از معادن بدون ارزیابی محیط زیستی و سکوت این سازمان به عنوان متولی محیط زیست انتقاد کرد.

متن این بیانیه به شرح زیر است:

«تحفظوا من الارض فإنها أمکم»؛ از زمین حفاظت کنید به درستی که آن مادر شماست. پیامبر اکرم حضرت محمد (ص)

اصل پنجاهم قانون اساسی:

در جمهوری اسلامی‌، حفاظت محیط زیست که نسل امروز و نسل‌های بعد باید در آن حیات اجتماعی رو به رشدی داشته باشند، وظیفه عمومی تلقی می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از این رو فعالیت‌های اقتصادی و غیر آنکه با آلودگی محیط زیست یا تخریب غیرقابل جبران آن ملازمه پیدا کند، ممنوع است‌.

شنیده‌ها حاکی از رویکرد جدید وزارت صمت در صدور مجوزهای جدید به منظور بهره‌برداری از معادن بدون ارزیابی محیط زیستی می‌باشد متأسفانه سازمان محیط زیست و سازمان جنگل‌ها و مراتع که متولی امر حفاظت و صیانت از طبیعت ایران هستند همچون گذشته سکوت اختیار کرده و هیچ‌گونه اقدام محسوس و مؤثری با وجود ابلاغ الزامات و مقررات محیط زیستی از سوی قانونگذار در حوزه فعالیت معدنی انجام نمی‌دهند.

امروزه بهره برداری بی‌حساب و کتاب از طبیعت مهمترین معضلی است که بشر با آن دست و پنجه نرم می‌کند، انگار نه انگار که نفس انسان‌ها به طبیعت و تنوع زیستی آن بند است.
بر اساس قانون برنامه پنج‌ساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران (۱۴۰۰-۱۳۹۶) دولت موظف بوده تا با بازنگری در محدوده مناطق چهارگانه محیط زیست و همچنین تعریف و تقسیم‌بندی جدید از مناطق با توجه به تقسیمات نوین اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت IUCN مناطق جدید را از نظر درجه حفاظت محیط‌زیستی معرفی نماید امر مهمی که تمام این سال‌ها مغفول مانده است.

بر اساس همین قانون شورای عالی معادن موظف است پیش از هرگونه واگذاری پروانه (قبل از بهره برداری) رعایت ملاحظات محیط زیستی و تأکید بر حداقل تخریب منابع طبیعی را درنظر بگیرد و از بهره برداری غیر منطقی جلوگیری و با آن به شکلی سختگیرانه برخورد کند.

نمونه بارز بهره‌برداری بی‌ضابطه و بدون حساب و کتاب از منابع طبیعی به واسطه وجود معادن مخرب را در منطقه حفاظت شده کرکس شهرستان نطنز (به ویژه روستای اوره، کمجان و شهر طرق رود) شاهد هستیم. با شیوه‌ای که دولت در پیش گرفته است دیری نخواهد گذشت که سراسر ایران به دلیل عدم توجه به توسعه‌ی پایدار و بهره‌برداری غیرعلمی و گسترده از منابع و مواهب طبیعی تبدیل به سرزمینی خشک و بی‌آب و علف شود.

مهاجرت و خالی شدن مناطق از ساکنان بومی و در نتیجه نا امنی، تخریب زیستگاه، خام فروشی، ورود نیروهای غیر بومی کار ارزان قیمت به بهانه تولید. و اشتغال و سو استفاده‌های گوناگون از این افراد در مناسبات سیاسی تنها تعدادی از پیامدهای تصمیمات برخی از مدیران در پشت درهای بسته است.

اینگونه مدیران در صدور مجوزهایی که منجر به تخریب محیط زیست و خام‌فروشی به بهانه تحریم و اشتغالزائی صادر می‌کنند کار را به جایی رسانده‌اند که چندی پیش رهبر انقلاب نیز به آن اعتراض و هشدار داده‌اند که باید از خام فروشی در سنگ‌های معدنی قیمتی و فرآوری آنها در خارج و بازگرداندن به کشور با چندین برابر قیمت جلوگیری به عمل آید و آن را از جمله مواردی دانستند که نشان می‌دهد باید در این زمینه کار جدی صورت گیرد.

مقام معظم رهبری پیش تر نیز در رابطه با جلوگیری از تخریب محیط زیست به بهانه اشتغال فرموده بودند: مسأله محیط زیست و حفظ منابع طبیعی، برای ما مسأله‌ای تجمّلاتی و درجه دو نیست؛ یک مسأله حیاتی است و در تلاش ما برای توسعه کشور، اولویّت باید در این بخش باشد.

لذا ستاد مردمی احیای کرکس‌کوه (سماک) ضمن اعتراض به این روند ناصواب، از همه دوستداران محیط‌زیست و فعالان و کنشگران اجتماعی و نیز مسئولین ذیربط درخواست می‌کند، این موضوع حیاتی را در کانون توجهات خود قرار داده و در جهت جلوگیری از نابودی سرزمین‌مان و ادای وظیفه نسبت به مسئولیت تاریخی خود واکنش‌های مؤثر و سازنده‌ای از خود بروز دهند.

بدیهی است که در عصر حاضر با فراگیر شدن دامنه آگاهی‌ها و شرایط انتشار و ثبت وقایع (به خصوص در موضوعات محیط زیستی) هرگونه تجاهل، بی‌مسئولیتی و چشم پوشی از وظایف اخلاقی، عرفی و قانونی در یاد و حافظه تاریخی ملت ایران ثبت و محفوظ شده و مستندی برای داوری‌های آیندگان خواهد شد.

کد خبر 5056290

منبع: مهر

کلیدواژه: مقام معظم رهبری قانون برنامه پنج ساله ششم سازمان محیط زیست وزارت صمت معادن هفته ناجا ویروس کرونا شورای شهر تهران شهرداری تهران وزارت آموزش و پرورش پلیس راهور شبکه شاد سازمان تامین اجتماعی قوه قضاییه آلودگی هوا وضعیت راهها گردشگری آیت الله سید ابراهیم رئیسی سردار حسین اشتری بهره برداری محیط زیست محیط زیستی خام فروشی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۷۶۰۲۵۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ثبت نخستین حضور پلنگ در کوهسرخ

به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز خراسان رضوی،  مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی گفت: پس از سالها اعلام و مشاهده حضور پلنگ در منطقه کوهسرخ توسط افراد محلی و طبیعت گردها، سرانجام حضور این گونه توسط دوربین محمود رمضان نژاد رییس نمایندگی حفاظت محیط زیست شهرستان کوهسرخ ثبت و مستندسازی شد.

مهدی اله پور افزود :  این منطقه دارای ارزش زیستی زیادی است و دارای گونه های ارزشمندی همچون پلنگ، گربه پالاس، کفتار، گربه وحشی، کل و بز و قوچ و میش است و این ثبت و مشاهده پلنگ، محیط بانان و فعالان محیط زیست منطقه را بسیار امیدوار کرده است.

وی بیان کرد: پلنگ، گربه سانی شب زی و مخفی کار است و به همین دلیل مشاهده و ثبت حضورش در روز و به راحتی ممکن نیست و چون یکی از گونه های بسیار ارزشمند در چرخه تنوع زیستی است مشاهده و ثبت آن در یک منطقه، ضمن این که گواهی بر غنای زیستگاهی آن منطقه است مسیر حفاظتی آن محدوده را تغییر خواهد داد.

اله پور افزود: این منطقه از لحاظ اکولوژیکی، دارای اکوسیستم متنوعی است و برای گونه های پستاندار علفخوار همچون کل و بز و قوچ و میش و دیگر گونه های حیات وحش نیز بسیار مناسب است.

وی ادامه داد: حدود ۳۵ درصد منطقه سید مرتضی کاشمر داخل شهرستان کوهسرخ قرار گرفته است و حدود ۱۰.۲ درصد کل شهرستان کوهسرخ تحت پوشش مناطق تحت مدیریت اداره کل حفاظت محیط زیست استان قرار دارد.

مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی در خصوص ویژگی‌ها و منابع طبیعی این شهرستان، به زیستگاه های کوهستانی و ارتفاعات آن که باعث به وجود آمدن منابع آبی و زیستگاه مطلوب برای بقای گونه های مهم گوشتخوار و علفخواران بزرگ جثه در سطح منطقه شده است اشاره کرد.

پلنگ ایرانی هم اکنون در فهرست قرمز اتحادیه بین‌المللی حفاظت از طبیعت (red list) طبقه‌بندی شده و در کنار اردک سرسفید جزء گونه‌های در معرض خطر یا (ENDANGERED) به شمار می‌رود.

 
 

دیگر خبرها

  • تخریب ساخت و ساز غیرمجاز در منطقه حفاظت شده فومن
  • ثبت نخستین حضور پلنگ در کوهسرخ
  • تخریب ساخت و ساز غیر مجاز در منطقه سیاهمزگی
  • ایجاد موزه تاریخ طبیعی و تنوع زیستی شهرستان بروجرد دستور کار محیط زیست لرستان قرار گرفت
  • دستگیری ۷۰۳ شکارچی و صیاد متخلف در استان خوزستان
  • آموزش، مهمترین بستر در حفظ محیط زیست است
  • تولید کود و سموم زیستی از پسماند نخلستان‌ها
  • خراسان رضوی در جایگاه دوم انجام پایش های نظارتی در کشور
  • اکنون انتقال آب بین حوضه‌ای در هیچ نقطه‌ای از کشور انجام نمی‌شود
  • دستگیری ۸۷ متخلف محیط زیست در قزوین