Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گفته کارشناسان سیاسی دلایل عمده اقتصادی و سیاسی در کاهش نرخ لیر در مقابل اسعار خارجی موثر بود، ولی عدم اعتماد سرمایه گذاران خارجی به ترکیه را شاید بتوان در راس این دلایل برشمرد.

نرخ دلار در مقابل لیر ترکیه در اوایل سالجاری میلادی ۵.۹۵ بود و از اول سال تاکنون به ۸.۰۵ رسیده که نشانگر دستکم ۳۰ درصد کاهش ارزش لیر می باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اقتصاد ترکیه با روی کار آمدن حاکمیت حزب عدالت و توسعه تغییرات بسیاری را در خود تجربه کرده و به گفته مسوولان این کشور،  هدف آنان تغییر ساختار اقتصاد ترکیه بگونه ای که از رخدادهای سیاسی داخلی و خارجی تاثیر نپذیرد، بود. این وضعیت تا حدی حاصل شده و اقتصاد ترکیه در سال های گذشته بگونه ای که دشواریهای سیاسی نتواند آن را از پای درآورد رشد کرد و تغییر ساختار داد.

در دوره های زمانی عادی امکان مانور برای کشورها در مسایل اقتصادی میسر می باشد، ولی در طول ۱۰ ماه گذشته با شیوع کرونا در جهان و ترکیه، تاثیرات اقتصادی ناشی از این بیماری نیز به معضلات مبتلابه هم برای اقتصاد جهان، هم اقتصاد ترکیه افزوده است.

در دوران کرونایی علاوه بر کاهش صادرات ترکیه به بازارهای خارجی، حضور گردشگران خارجی در ترکیه که یکی از مهمترین منابع درآمدهای ارزی ترکیه است نیز کاهش یافته است. در فصل گردشگری سالجاری ترکیه از این منبع مهم درآمدی خود محروم مانده و تاین کشور برای پرداخت دیون خارجی خود که سررسید پرداخت آنان فرا رسیده، با دشواری مواجه شده است.

به موازات دشوارهای ناشی از کرونا، ترکیه در ماههای اخیر با دشواریهای بسیار بزرگ در سیاست خارجی خود مواجه بود. مساله لیبی، شرق دریای مدیترانه، معضلات موجود با یونان، مساله سیستم پدافند هوایی اس ۴۰۰ و معضلات ناشی از این مساله با ناتو و آمریکا، بروز بحران در روابط ترکیه با فرانسه و سخنان رییس جمهور ترکیه مبنی بر اینکه رییس جمهور فرانسه می باید از لحاظ روانی مورد آزمایش قرار بگیرد، ادعاهای موجود در زمینه حضور نظامیان ترکیه در درگیری بین آذربایجان و ارمنستان (حتی اگر صحت نیز نداشته باشد) همه و همه مشکلاتی هستند که اقتصاد ترکیه را بطور جدی در تنگنا قرار داده اند.

ادعاهای موجود ترکیه در زمینه اکتشافات جدی منابع گازی حتی اگر درست باشد در کوتاه مدت نمیتواند کمکی به وضعیت اقتصاد این کشور بکند و این ادعاها در صورت صحت نیز نیازمند سرمایه گذاریهای هنگفت است که ترکیه خود راسا نمی تواند آنها را انجام بدهد و نیازمند سرمایه گذاری خارجی است.

اصل مهم در جذب سرمایه خارجی علاوه بر وجود قوانین جدی،  لزوم تامین امنیت، هم امنیت فکری و روانی و هم امنیت فیزیکی است. ترکیه متاسفانه در حال حاضر عملا در چندین جبهه که در فوق شمرده شد، درگیر است و این درگیریها نیز مانعی بزرگ بر سر حضور سرمایه گذاران است.

ترکیه برای ممانعت از کاهش نرخ اسعار در برهه های زمانی مختلف از بانک مرکزی این کشور و اهرم بهره ها توانسته،  استفاده بکند. در ماههای اخیر نیز از سوی دست اندرکاران امور اقتصادی در این زمینه هشدار داده شده بود، ولی مخالفت شخص طیب اردوغان با افزایش نرخ بهره ها مانعی جدی در این زمینه بود و بانک مرکزی این کشور در ماههای اخیر نتوانسته برای کنترل نرخ اسعار از این اهرم بدانگونه که می باید، بهره بگیرد.

به گفته ناظران آگاه در صورتی که ترکیه نتواند از اهرم های موجود مالی خودبهره بگیرد و اگر نتواند اعتماد مجدد سرمایه گذاران خارجی را جذب بکند، با موانعی که حل آنان هر روز دشوارتر خواهد بود مواجه خواهد شد.

برچسب‌ها دلار کرونا رجب طیب اردوغان بانک مرکزی ترکیه

منبع: ایرنا

کلیدواژه: دلار کرونا رجب طیب اردوغان بانک مرکزی ترکیه دلار کرونا رجب طیب اردوغان بانک مرکزی ترکیه اخبار کنکور اقتصاد ترکیه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۷۶۴۵۵۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سقوط دانشگاه‌های چهار کشور بزرگ جهان در رتبه‌بندی QS

به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه ایسکانیوز، آخرین رتبه‌بندی QS موضوعی ۲۰۲۴ اعلام شد. در حالی که این رتبه‌بندی هنوز به شدت تحت تسلط دانشگاه‌های آمریکا و انگلستان است؛ اما شاهد اُفت عملکرد چهار مقصد تحصیلی سنتی بزرگ جهان (آمریکا، انگلستان، کانادا و استرالیا) هستیم.

بیشتر بخوانید: بررسی بودجه ۱۴۰۳ پارک‌های علم و فناوری

سیمون بیزوزرو یکی از مدیران QS در این زمینه گفت؛ عملکرد کلی آمریکا ۲۳ درصد کاهش یافته است. همچنین عملکرد انگلستان و کانادا ۸ درصد و عملکرد استرالیا ۵ درصد کاهش یافته است.

با وجود این کاهش چشمگیر، هنوز دانشگاه‌های آمریکا در ۳۲ رشته پیشتاز هستند. برای مثال دانشگاه هاروارد و موسسه فناوری ماساچوست (MIT) قوی‌ترین موسسات علمی جهان هستند که به ترتیب در ۱۹ و ۱۱ رشته رتبه به دست آوردند.

دانشگاه‌های انگلستان در ۱۶ رشته در جایگاه دوم قرار گرفتند و دانشگاه آکسفورد در چهار رشته پیشتاز بوده است. همچنین دانشگاه کمبریج، دانشگاه کالج لندن، کالج سلطنتی هنر و کالج سلطنتی موسیقی هر کدام در ۲ حوزه برتر معرفی شدند. دانشگاه ساسکس، دانشگاه لافبورو، دانشگاه شفیلد و کالج سلطنتی دامپزشکی در یک موضوع به عنوان دانشگاه برتر معرفی شدند.

رتبه‌بندی ۲۰۲۴ QS بیش از ۱۶ هزار برنامه دانشگاهی را در هزار و ۵۰۰ دانشگاه در ۹۶ کشور و منطقه در ۵۵ رشته دانشگاهی مورد تجزیه و تحلیل قرار داد. این رشته‌ها شامل ۵ دسته کلی هنر و علوم انسانی، مهندسی و فناوری، علوم زیستی، علوم طبیعی و علوم اجتماعی و مدیریت است.

با وجود این که ۶ دانشگاه هاروارد، MIT، آکسفورد، کمبریج، استنفورد و دانشگاه کالیفرنیا در برکلی برترین دانشگاه‌های رتبه‌بندی ۲۰۲۴ QS بودند، نتایج نشان می‌دهد که برخی دانشگاه‌ها در برخی رشته‌ها مقاصد آموزشی بهتری نسبت به مرکز برتر سنتی مانند هاروارد، MIT، آکسفورد، کمبریج و استنفورد هستند. برای مثال چهار دانشگاه برتر در مطالعات ارتباطات و رسانه به ترتیب عبارتند از دانشگاه آمستردام، دانشکده اقتصاد و علوم سیاسی لندن، دانشگاه کالیفرنیای جنوبی و دانشگاه فنی نانیانگ در سنگاپور.

چهار دانشگاه برتر دندانپزشکی عبارتند از دانشگاه میشیگان-آن آربور (آمریکا)، مرکز آکادمیک دندانپزشکی در آمستردام، دانشگاه هنگ کنگ، دانشگاه پزشکی و دندانپزشکی توکیو هستند. چهار دانشگاه برتر در علوم دامپزشکی شامل کالج سلطنتی دامپزشکی دانشگاه لندن، دانشگاه کالیفرنیا در دیویس، دانشگاه کرنل (آمریکا) و دانشکده وتسویس برن-زوریخ در سوئیس است. همچنین دانشگاه‌های برتر در مطالعات مرتبط با ورزش عبارتند از دانشگاه لافبورو انگلستان، دانشگاه کوئینزلند استرالیا، دانشگاه بریتیش کلمبیا کانادا، دانشگاه سیدنی استرالیا و دانشگاه تورنتو کانادا است.

رشد سیستم آموزش عالی در سوئیس

کارشناسان آموزشی معتقدند که کیفیت سیستم آموزش عالی سوئیس در حال رشد است، چرا که دانشگاه‌های این کشور موفق به کسب چهار مقام اول در رتبه‌بندی موضوعی شدند. موسسه فناوری فدرال سوئیس در این رتبه‌بندی توانسته در سه رشته علوم زمین و دریا، زمین‌شناسی و ژئوفیزیک قوی‌ترین موسسه قاره اروپا شناخته شود. همچنین مدرسه کسب و کار هتلداری EHL لوزان در رشته مهمانداری مقام اول را برای سوئیس به ارمغان آورد.

اگرچه تعداد دانشگاه‌های سوئیس زیاد نیست؛ این کشور بالاترین نسبت دانشگاه‌های پیشرو جهان در بخش آموزش عالی را دارد. دانشگاه‌های سنگاپور هم در سال‌های اخیر موفق به کسب رتبه‌های برتر بسیاری شده‌اند و در تاریخ هنر و مهندسی سازه مقام‌های دوم و چهارم جهانی را به خود اختصاص داده‌اند.

سوئیس، سنگاپور، هلند و هنگ کنگ کشورهایی دارای سیستم آموزش عالی کوچک؛ اما متمرکز بر برتری دانشگاهی هستند.

دانشگاه‌های استرالیا هم در رتبه‌بندی ۲۰۲۴ QS سقوط کردند. ۲ دانشگاه ملبورن و سیدنی توانستند رتبه‌های ۵۳ و ۵۲ را کسب کنند که موفقیت چندانی به حساب نمی‌آید. شواهد جدیدی در اتحادیه اروپا نشان می‌دهد هر چند آلمان با ۶۰ دانشگاه، بیشترین تعداد دانشگاه‌ها در منطقه را دارد؛ اما هلند و ایتالیا در عملکرد از این کشور پیشی گرفته‌اند.

کارشناسان معتقدند افزایش کیفیت دانشگاه‌ها در سطح جهان می‌تواند به تغییر مقاصد تحصیلی دانشجویان بین‌المللی بینجامد.

دانشگاه‌های چین هم در ۲۰ سال اخیر رشد قابل توجهی در تحقیقات داشته‌اند، تا جایی که در برخی موارد از آمریکا پیشی ‌گرفته‌اند. چین با داشتن ۱۰۱ دانشگاه، پس از آمریکا (۲۱۳ دانشگاه) و انگلستان (۱۰۸ دانشگاه) سومین کشور با بیشترین نماینده در رتبه‌بندی است.

بن سوتر، معاون ارشد QS در یک بیانیه مطبوعاتی گفت: با افزایش تورم جهانی، بی ثباتی ژئوپلیتیک و انتخابات عمومی در بیش از ۵۰ کشور جهان، حمایت از آموزش عالی و تحرک بین المللی دانشجویان هرگز به این اندازه حیاتی نبوده است زیرا منجر به نوآوری و پیشرفت اجتماعی می‌شود.

انتهای پیام/

عاطفه نظارتی‌زاده کد خبر: 1227941 برچسب‌ها آموزش عالی

دیگر خبرها

  • جهانگیری: از نظر توسعه و اقتصاد، نصف ترکیه و عربستان شده‌ایم
  • ارزش دلاری مبادلات تجارت خارجی کردستان به ۵ میلیون دلار رسید
  • قیمت طلا سقوط کرد
  • رشد ۱۲ برابری میزان سرمایه گذاری خارجی در گلستان
  • سقوط آزاد طلا/ فلز زرد چند قیمت خورد؟
  • سقوط مینی بوس به دره با ۳ کشته و ۱۸ زخمی در آدانای ترکیه
  • استمرار روند رشد اقتصادی/ وزارت نفت پرچم سرمایه‌گذاری خارجی را هم بالا برد
  • سقوط دانشگاه‌های چهار کشور بزرگ جهان در رتبه‌بندی QS
  • فیلم| لحظه سقوط مناره یک مسجد در ترکیه
  • فیلم/ لحظه سقوط مناره یک مسجد در ترکیه