Web Analytics Made Easy - Statcounter

ایسنا/قزوین کتاب «دو بلبل روی شاخه‌های پسته» نوشته «مجید بالدران» روزنامه‌نگار، نویسنده و شاعر معاصر قزوینی است که در قطع وزیری و در نشر حدیث چاپ شده است. این کتاب نگاهی ارزشمند به فرهنگ ادبیات شفاهی، گویش‌ها، رسوم، باورها و کنایه‌های مردم شهر قزوین دارد.

دوشنبه‌ها با اهالی کتاب قرار همنشینی داریم تا تلخی روزگار کرونا را با کتاب شیرین کنیم که به فرموده حضرت حافظ: دو یار زیرک و از باده کهن دومنی/ فراغتی و کتابی و گوشه چمنی.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دوشنبه‌ها با پویش #کتاب_یار میهمان صفحات شما در فضای مجازی هستیم. این هفته کتاب «دو بلبل روی شاخه‌های پسته» توسط مهدیه سادات قافله‌باشی، عضو شورای شهر قزوین معرفی می‌شود.

معرفی شناسنامه‌ای کتاب

روزهای کرونایی فرصت خوبی است که برخی از کتاب‌ها را تورق کنی و از مطالعه لذت ببری. کتاب «دو بلبل روی شاخه‌های پسته» نوشته «مجید بالدران» روزنامه‌نگار، نویسنده و شاعر معاصر قزوینی از آن دست کتاب‌هایی است که با کمال میل معرفی آن را به مخاطبان می‌پذیری.

این کتاب که در قطع وزیری و در نشر حدیث چاپ شده، نگاهی ارزشمند به فرهنگ ادبیات شفاهی، گویش‌ها، رسوم، باورها و کنایه‌های مردم شهر قزوین دارد.

این کتاب را بخوانید چون...

واژگان، اصلی‌ترین قسمت کتاب را تشکیل می‌دهد که باید با استفاده از حافظه یا هجاها و سیلاب، آن‌ها را بلند تلفظ کنی و به خاطر بیاوری که این واژه‌ها را قبلاً از زبان قدیمی‌ها شنیده‌ای یا نه. گرچه برخی از این واژگان هنوز در مکالمات روزمره برخی از محلات و حتی ادبیات محاوره نسل جدید به‌خوبی جای خود را باز کرده، ولی قسمت اعظم این واژگان کم‌کم رو به فراموشی است.

جمع‌آوری مثل‌ها و کنایه‌ها و لالایی‌های مادران و داستان‌های کوچک از راویان آشنا و ترانه‌ها و سرودهایی محلی که هنوز دور همی‌های مانند: سیزده بدر و یا شب یلدای خانه مادربزرگ زمزمه می‌شود از بخش‌های جذاب دیگر این کتاب است.

گردآوری دستور پخت شیرین‌پلو و قیمه نثار همراه با آش دوغ و شیرینی‌های کوچک و خوشمزه قزوین یکی دیگر از بخش‌های ارزشمند مجید بالدران در نوشتار این دائره‌المعارف کوچک قزوینی است، که بی‌شک ردپای همسرش فاطمه شریف‌نژاد را در این کتاب پررنگ می‌کند که البته خود نویسنده در صفحه سوم کتاب را به او تقدیم کرده است.

نویسنده کتاب «دوبلبل روی شاخه‌های پسته» نگاهی به آداب و رسوم مردم قزوین در مراسم‌های مختلف داشته است. رسومی که گرد زمان بسیاری از آن را کمرنگ کرده است مانند «چمچه خاتون» که نوعی مراسم باران‌خواهی است.

این کتاب را توصیه می‌کنم به...

پیشنهاد می‌شود کتاب «دو بلبل روی شاخه‌های پسته» را در اولین فرصت تهیه و در کتابخانه شخصی‌تان قرار دهید، در دورهمی دوستانه و فامیلی این واژه‌ها، رسوم و مثل‌ها را به اشتراک بگذارید. مطمئن هستم خاطرات جذاب واژگان دیگری در حافظه ذهنی قدیمی‌ها و همراه با خاطرات خوش گذشته همچنان در اذهان یادآور می‌شود که شنیدن آن‌ها خالی از لطف نیست.

اگر بخواهم درباره کتاب خیلی کوتاه برای شما توضیح بدهم باید بگویم که...

این کتاب ازآن‌رو ارزشمند است که بیم آن می‌رود آداب‌ورسوم قزوینی‌ها در سنوات آینده و تغییرات جمعیتی و مهاجرت دیگر اقوام به این شهر کمرنگ و کمرنگ‌تر شود.

تعریف مفاهیم و اصطلاحات رایج در نظام باغداری سنتی یا فرهنگ باغستان قسمت آخر کتاب را به خود اختصاص داده است که بر اساس پایان‌نامه کارشناسی‌ارشد مهندس نظری جمع‌آوری شده است اصطلاحاتی که با تغییر نسل اهالی باغستان ممکن است دچار دگرگونی شود.

از یک تا ۵ به این کتاب ۵ ستاره می‌دهم

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی فرهنگی و هنری معرفی کتاب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۷۶۸۰۴۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

معرفی نامزدهای ایرانی کتاب‌ برای کودکان با نیازهای ویژه

هشت اثر از ایران به عنوان نامزد فهرست کتاب برای کودکان با نیازهای ویژه معرفی شدند. 

به گزارش ایسنا، گروه جوایز کتاب برای کودکان با نیازهای ویژه شورای کتاب کودک در جلسه داوری اسفندماه ۱۴۰۲ از میان آثار رسیده، هشت اثر را برای معرفی به دفتر بین‌المللی کتاب برای نسل جوان (IBBY) انتخاب کرد. 

 در بخش کتاب‌ برای کودکان با نیازهای ویژه:  

«افسانه نمکی» (کتاب حسی – لمسی) طراحی و اجرای ستاره اقتداری. این کتاب براساس روایتی از روستای کبودر آهنگ همدان بازنویسی شده. برای فعال کردن کودکان نابینا و کم‌بینا درحین خواندن کتاب از المان‌های معماری ایرانی  و ابزارهای سنتی استفاده شده است. 

«خاله می‌بافه من می‌پوشم» (کتاب حسی – لمسی) طراحی و اجرای سودا آزادی، نویسنده خط بریل ناصر مرادی. از ویژگی‌های کتاب راویت داستان توسط ﮐودکی نابیناست. از بافت‌های متنوع و حجم‌های گوناگون در ساخت اثر استفاده شده است. ظرافت اجرا و تنوع در بافت‌ها برای کودک با آسیب بینایی جذاب است. 

«روباه و زاغ» (کتاب حسی – لمسی) طراحی و اجرای سمانه نادری. بازسازی یک روایت کلاسیک  به شکل حسی - لمسی. استفاده از بافت‌های متنوع برای نمایش شخصیت‌ها و فضای داستان. ابتکار عمل در ساخت کتاب برای حرکت شخصیت‌ها به وسیله مخاطب.

 «من مترسکم ولی می‌ترسم» نویسنده احمد اکبرپور، تصویرگر مریم طهماسبی، انتشارات فاطمی، کتاب‌های طوطی. (اثر صوتی گروه جیکو، وابسته به کمیته خدمات کتابداری برای کودکان با نیازهای ویژه) 

 «تو یک جهانگردی» نویسنده شهرزاد شهرجردی، تصویرگر غزل فتح الهی، انتشارات فاطمی، کتاب‌های طوطی. (اثر صوتی گروه جیکو، وابسته به کمیته خدمات کتابداری برای کودکان با نیازهای ویژه) 

 «موزی که می‌خندید» نویسنده حمیدرضا شاه‌آبادی، تصویرگر حسن موسوی، انتشارات افق.(اثر صوتی گروه جیکو، وابسته به کمیته خدمات کتابداری برای کودکان با نیازهای ویژه) 

در این سه اثر صوتی در کنار خواندن متن از موسیقی و جلوه‌های صوتی برای انتقال بهتر مفاهیم استفاده شده و برای شنونده‌ با آسیب بینایی فضایی ایجاد می‌کند که می‌تواند داستان و تصاویر کتاب را از طریق صدا در ذهن خود تصور کند. 

در بخش کتاب با شخصیت‌های معلول:   

 «جهان مال من است» نویسنده تهمینه حدادی، تصویرگر هاله قربانی، انتشارات فاطمی، کتاب‌های طوطی. داستان با روایتی ساده به جزئیاتی از تجربیات خیال‌انگیز کودکی می‌پردازد. شخصیت‌پردازی در متن پویاست و عدم آشکارسازی و عدم تمرکز بر معلولیت کودک دیده می‌شود. 

«ترسناک‌ترین کاری که تا حالا انجام دادی چه بوده؟» نویسنده سولماز خواجه‌وند، تصویرگر مرجان وفاییان، انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان. داستان با شخصیتی باورپذیر، به دور از کلیشه‌ها و با برانگیختن حس پذیرش معلولیت به موضوع ترس از دیدن و بینایی می‌پردازد. 
  
داوران گروه جوایز کودکان با نیازهای ویژه شورای کتاب کودک، مرضیه شاه کرمی، سوده کریمی، مرجان ریحانیان، ماندانا رضوی زاده، میترا مؤدب، فریبا کیهانی و طاهره بشیر هستند. مسعود طاهریان( عضو نابینای گروه‌ خدمات کتابداری برای کودکان با نیازهای ویژه) نیز به عنوان مشاور در گروه حضور دارد. 

دفتر بین المللی کتاب برای نسل جوان هر دو سال یک بار فهرستی از کتاب‌های مناسب برای کودکان ویژه را به منظور ایجاد فرصت لذت از کتاب برای کودکان ویژه، تشویق ناشران و توسعه این نوع محصولات منتشر می‌کند. داوری نهایی در تورنتو کانادا برگزار می‌شود و آثار برگزیده در فهرست دوسالانه‌ای تحت عنوان کتاب برای کودکان با نیازهای ویژه منتشر و در نمایشگاه کتاب کودک بولونیا ۲۰۲۵ به نمایش گذاشته می‌شوند.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • سازوکار تحقق مشارکت مردمی در جهش تولید معرفی شود
  • هفته‌ فرهنگی اصفهان فرصتی برای معرفی هنرمندان و اندیشمندان است
  • معرفی کتاب «فیزیک خداباوری»
  • معرفی نامزدهای ایرانی کتاب‌ برای کودکان با نیازهای ویژه
  • نگاهی بر اخبار ورزشی پنجم اردیبهشت استان قزوین
  • برش استانی فرهنگی قزوین از برش‌های مستغنی و باکیفیت کشور است
  • ویسی: نام فولاد اینجاست اما اعتبارش نیست
  • سهم فرهنگ آب رفت
  • نگاهی به چند خبر ورزشی چهارم اردیبهشت استان قزوین
  • مهدیه قزوین به عنوان یک ابر فرهنگ‌سرای متعلق به شهرداری تکمیل شود