Web Analytics Made Easy - Statcounter

پرویز امینی نوشت: کسانی که با اعتماد به وعده دولت در تضمین اصل دارایی‌ها و نیز سودآوری قابل‌قبول، وارد این بازار شدند و اینک با یک سقوط بهمن‌وارِ در کمتر از دوماه پولشان در حال دود شدن است و وعده‌های مکرر دولتی‌ها و رئیس مجلس در بهبود وضعیت بازار بورس تحقق نیافته که هیچ، وضعیت اسفناک‌تر شده است.

به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، شاخص کل بورس از ۲۰ مرداد ماه تاکنون حدود ۷۰۰ هزار واحد سقوط داشته است و عده بسیاری مقصر اصلی را دولت و سیاست‌های آن می‌دانند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مال باختگان اصلی سهامداران خردی هستند که با دعوت دولت "سرمایه خود را به دست بورس" سپردند. در همین راستا روز گذشته نیز جمعی از سهامداران حقیقی در تجمع اعتراضی مسالمت آمیز در مقابل مجلس خواستار پاسخگویی مسئولان و جبران زیان‌های به بار آمده شدند.

پرویز امینی استاد دانشگاه و تحلیلگر مسائل سیاسی در کانال تلگرامی خود نوشت:  امروز در برابر مجلس یک تجمع آرام و مسالمت‌آمیز و در اعتراض به مالباختگی در بورس انجام شد. اقتصاد آشفته و بی‌سروسامان کشور، زندگی بخش بزرگی از مردم را با رنج، توام کرده است و در این بین، جمعیت بزرگی علاوه بر این درد و رنج مشترک، رنج مضاعفی پیدا کرده اند.

کسانی که با اعتماد به وعده دولت در تضمین اصل دارایی‌ها و نیز سودآوری قابل‌قبول، وارد این بازار شدند و اینک با یک سقوط بهمن‌وارِ حدود ۷۰۰ تا ۸۰۰ هزار واحدی در بورس، احساس می‌کنند همه سرمایه‌ای که اندوخته بودند یا با رنج سالیان بدست آورده بودند یا با فروش خانه و ماشین در این بازار سرمایه‌گذاری کرده بودند یا از اطرافیان قرض کرده بودند و حتی وام‌های ازدواج خود را وارد بورس کرده بودند، در کمتر از دوماه پیش چشمانشان در حال دود شدن است و وعده‌های مکرر دولتی‌ها و رئیس مجلس در بهبود وضعیت بازار بورس تحقق نیافته که هیچ، وضعیت اسفناک‌تر شده است.

سازمان حکمرانی ج. ا.ا به دلایلی نمی‌تواند نسبت به این وضعیت بی‌تفاوت باشد:

دلیل اول؛ دعوت‌ها، وعده‌ها و اعلام تعهدها و اطمینان‌بخشیِ بخش مهمی از سازمان حکمرانی کشور به مردم از شخص رئیس‌جمهور روحانی و بخش‌های اقتصادی دولت و اظهارات خودسرانه افرادی در رسانه ملی که دوره حضور در بورس را دوره خوش باشی ملت می‌دانستند. بخش قابل‌توجهی از مردم با اعتماد به این عناصر سطح بالای حکومت، تن به ریسک سرمایه‌گذاری در این بازار دادند. اگر غیر از این بود و افراد مستقل از وعده سازمان حکمرانی وارد بورس می شدند، اخلاقا وضعیت متفاوت میشد و حکومت می توانست از نظر اخلاقی عدم دخالت خود را موجه کند. اما اینک استدلال عمومی مردم که متکی به شواهد و قرائن بیَن است، اطمینان آنها به وعده و حمایت دولت برای حضور در بورس است.

دلیل دوم؛ در بین سرمایه گذاران و بسیاری از کارشناسان این ریزش بهمن وار طبیعی نیست و  دولت و قوه مجربه  با ورود "دستوری" و "دست‌کاری" عامدانه در بورس، سرمایه ملت را برای جبران مشکلات اقتصادی خود از جمله کسری بودجه، به این وضعیت کشانده اند. این ادعا را نمی توان مسکوت گذاشت و بدون اقناع افکارعمومی از کنارش گذشت.

دلیل سوم؛ بخش بزرگ و اصلی خسارت دیدگان در بورس از طبقات متوسط و زیر متوسط جامعه‌اند که در این وانفسای اقتصادی بنا بر اعتماد به حکومت برای بی‌ارزش نشدن دارایی خود و نیز کسب سود متناسب با تورم و از دست ندادن قدرت خرید خود در مقایسه با سایر بازارها، وارد بورس شده‌اند و اینک نه تنها از عهده این هدف برنیامده‌اند بلکه هست و نیست خود را بر باد رفته می‌دانند.

دلیل چهارم؛ جمعیت بزرگ و قابل‌توجه خسارت‌دیدگان از بورس است که نشان دهنده عمومیت مسئله است. این جمعیت بزرگ در این شرایط بد اقتصادی، به تنگنای مضاعفی دچار شده‌اند و شرایط دشواری را به لحاظ روحی و روانی و خانوادگی، علاوه بر مشکل اقتصادی تجربه می‌کنند.

دلیل پنجم؛ همچنان امیدوار بودن این جمعیت زیان‌داده در بورس به تدبیر حکومت و رفع خسارت از آنهاست که تجمع اعتراضی آرام و مسالمت‌آمیز امروز مردم مؤید آن است و این فرصتی است که بدون تنش اجتماعی این چالش حل و فصل شود و از عواقب امنیتی کار در آینده پرهیز کرد.

دلیل ششم؛ ضرورت بازیابی اعتبار بازار بورس و  مدعاهای اقتصادی و مهمتر بازیابی اعتبار وعده های حکومت به شکل عام نزد مردم و سرمایه‌گذاران به عنوان یکی از محورهای حل و فصل مسائل اقتصادی کشور در آینده  است.

دلیل هفتم؛ بر اساس نظر برخی کارشناسان، به دلیل غیرطبیعی و دستوری بودن این ریزش،   اتخاذ سیاست‌ها و راهکارهایی که بتوان وضعیت بد کنونی بورس را تغییر داد و خسارت‌های مردم را جبران کرد، ممکن و محتمل است.

بنابراین به دلایل گوناگون اخلاقی، اقتصادی، سیاسی و اجتماعی که بیان شد، سازمان حکمرانی در کلیت خود نمی‌تواند نسبت به وضعیت فعلی بورس و این جمعیت بزرگ خسارت دیده و از رنجی که این هم‌وطنان از ناحیه اطمینان به حکومت متحمل شده‌اند، بی‌توجه باشد. دست کم حکومت اخلاقا به خاطر وعده ای که داده است در برابر این افراد مسئول است.

منبع: خبرگزاری دانشجو

کلیدواژه: ریزش بورس حکمرانی و سیاست گذاری بازار سرمایه پرویز امینی بورس بازی سازمان حکمرانی جمعیت بزرگ وعده ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۷۸۱۸۵۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

قیمت دلار با همان شدتی که رشد کرد، بزودی سقوط می‌کند

دبیرکل اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق با تأکید براینکه روند افزایش نرخ ارز قطعاً در میان مدت متوقف خواهد شد؛ گفت: با هر شدتی که هیجانات موجب شده نرخ ارز افزایش یابد، با همان شدت هم تخلیه خواهد شد و نرخ ارز به قیمت‌های قبلی بازمی‌گردد. - اخبار اقتصادی -

جهانبخش سنجابی شیرازی در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم درباره نوسانات اخیر بازار ارز گفت: نوسانات نرخ ارز تابع دو روند است که اولی انتظارات تورمی و دومی منطق اقتصادی است. منطق اقتصادی تابع قابل پیش بینی است و سازکارهای مشخص خود را دارد، بنابراین در عمل نرخ ارز در بلندمدت را منطق اقتصادی مشخص خواهد کرد که باید این نرخ را پذیرفت.

هشدار عرضه دلار تقلبی در بازار آزاد

 

وی در مورد تاثیر انتظارات تورمی بر بازار ارز گفت: هر گونه تغییر و تحول فضای سیاسی، اجتماعی، احساس ناامنی، بروز هیجانات، شروع کاری در سال جدید و... بر انتظارات تورمی تاثیر گذار است و این روزها شاهد هستیم که هیجانات لحظه‌ای در نوسانات نرخ ارز با شتاب فزاینده اثر خود را می‌گذارد.

این فعال اقتصادی ابراز کرد: هیجانات شتاب‌زده فاقد منطق اقتصادی است، چرا که در دوهفته یا یک ماه گذشته اتفاق محسوسی در اقتصاد و تجارت کشور روی نداده است تا بخواهد نرخ ارز را بنیادی افزایش دهد.

سنجابی با بیان اینکه تغییرات نرخ ارز در هفته‌های اخیر نشان می‌دهد که انتظارات تورمی بر مردم چیره شده است، تاکید کرد: انتظارات تورمی به دلیل تنش‌های سیاسی منطقه‌ای موجب شده است تا نرخ ارز در بازار غیررسمی افزایش یابد.

 این فعال اقتصادی تصریح کرد: این موضوع شرایطی را فراهم کرده تا برخی سفته بازها بیشترین استفاده را از این تنش‌ها ببرند، چون آنها بهتر از مردم عادی می‌دانند که افزایش نرخ ارز نمی‌تواند به صورت طولانی مدت ادامه داشته باشد، بنابراین تلاش می‌کنند در کمترین زمان ممکن بیشترین بهره را از تنش‌های سیاسی ببرند و یا حتی به این تنش‌ها دامن بزنند.

 دبیرکل اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق اظهار کرد: به نظر بنده، در کوتاه مدت باید نرخ ارز را به شکل‌های مختلف حفظ کرد، یکی از این اقدامات آگاه کردن مردم است، به عنوان نمونه، ترسیم چشم انداز مشخص و اطمینان بخشی از اینکه روند نا امن کننده در ابعاد اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و امنیتی در کشور وجود ندارد، راهگشاست.

 وی بیان داشت: اقدام دیگری که می‌توان برای آرام کردن انتظارات مردم انجام داد این است که واقعیت‌های اقتصادی توسط بانک مرکزی و دولت تبیین شود؛ مثلا اینکه آیا این نوسان نرخ ارز بر اساس منطق و متغیرهای اقتصادی نیست. 

 سنجابی اضافه کرد:  بهتر است که این آمار توسط افراد غیررسمی‌تر و محبوب‌تر و افرادی که سودی در ارائه واقعیت‌ها بدست نمی‌آورند مطرح شود تا آرامش به فضای سیاسی، رسانه ای و روانی جامعه تزریق شود تا حداقل در کوتاه مدت روند شتابان افزایش نرخ ارز کند و کنترل شود.

* روند افزایش نرخ ارز متوقف خواهد شد

 این تحلیلگر اقتصادی ادامه داد: روند افزایش نرخ ارز قطعاً در میان مدت متوقف خواهد شد و با هر شدتی که هیجانات موجب شده نرخ ارز افزایش یابد، با همان شدت هم تخلیه خواهد شد و نرخ ارز به قیمت‌های قبلی بازمی‌گردد.

 وی گفت: بنده به عنوان یک کارشناس مستقل عنوان می‌کنم که قطعاً به دلیل تورم بالا در کشور نرخ ارز در طول امسال درصدی افزایش می‌یافت. همان طور که در سال گذشته افزایش حدود 20درصدی نرخ ارز به دلیل تورم بالا در کشور را تجربه کردیم.

 سنجابی در پایان تاکید کرد: به طور قطع نوسانات چند هفته اخیر بازار ارز بیش از این که ریشه اقتصادی داشته باشد، ریشه سیاسی - امنیتی دارد و با همان شدتی که رشد کرده با همان شدت نیز سقوط خواهد کرد. بنابراین مردم باید دقت کنند که حتی برای کسب سود در دام سفته بازها نیافتند تا آسیبی متوجه سرمایه‌هایشان نشود.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • کاهش هیجانات بازار ارز با توقف شوک‌های سیاسی
  • قیمت دلار با همان شدتی که رشد کرد، بزودی سقوط می‌کند
  •  پیش‌بینی بورس فردا ۲۹ فروردین ۱۴۰۳
  • پیش بینی بورس فردا چهارشنبه ۲۹ فروردین ۱۴۰۲
  • ریزش ۴۹۹۹ واحدی شاخص کل بورس در انتهای معاملات سه‌شنبه
  • ریزش ۲۷۹۱ واحدی شاخص کل بورس/ ۴۶۸ نماد در وضعیت قرمز
  • ریزش قیمت سکه و طلا
  • سقوط شاخص بورس برخی کشورها پس از حمله ایران به اسرائیل
  • ریزش قابل توجه بهای سکه و طلا در کمتر از ۲۴ ساعت
  • ریزش سنگین قیمت‌ها در بازار طلا و سکه