Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جام جم آنلاین»
2024-04-18@03:34:32 GMT

درمان خون ریزی گوارشی

تاریخ انتشار: ۹ آبان ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۸۰۲۳۰۰

درمان خون ریزی گوارشی

درمان خون ریزی گوارشی

 

به گزارش جام جم آنلاین به نقل از دکتر دکتر زمانی که خونریزی در هر بخش از دستگاه گوارش اتفاق می افتد، به آن خونریزی گوارشی گفته می شود. خونریزی گوارشی یک بیماری نیست، بلکه نشانه ای از بیماری است. خونریزی گوارشی یک مشکل بالینی مشترک است که اغلب نیاز به بستری دارد.

میزان مرگ و میر کلی برای خونریزی شدید دستگاه گوارش حدود 8 درصد است، اما این عدد با ورود تکنیک های تشخیصی و درمان های پزشکی جدیدتر کاهش یافته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بسیاری از موارد خونریزی به خودی خود حل می شوند، اما لازم است که محل خونریزی مشخص شود.خونریزی های گوارشی به دو دسته با منشاء فوقانی و تحتانی تقسیم می شود. خونریزی هایی که در قسمت اثنی عشر به بالا رخ می دهد، به عنوان خونریزی های فوقانی دستگاه گوارش شناخته می شوند.

هر فردی در طول زندگی خود احتمال دارد، دچار خونریزی دستگاه گوارشی شود. خونریزی از مجاری گوارشی یکی از شایعترین اختلالات دستگاه گوارش است. استفراغ خونی، وجود خون در مدفوع و مدفوع سیاه رنگ از شایع ترین خونریزی های  دستگاه گوارش هستند.

تشخیص دقیق علت خونریزی ممکن است از عود آن جلوگیری کند. همچنین، تشخیص دقیق می تواند بیمار را به درستی تحت درمان قرار دهد که باعث ایجاد خونریزی می شود. خونریزی در دستگاه گوارش نشانه ای از یک مشکل به جای یک بیماری است.علت خونریزی ممکن است جدی نباشد، اما برای پزشک شما مهم است که منبع این علامت را پیدا کند. دستگاه گوارش شامل مری، معده، روده کوچک، روده بزرگ، راست روده و مقعد است. خونریزی ممکن است از هر یک از اعضای دستگاه گوارش باشد، مانند زخم بر روی پوشش معده یا از یک مشکل وسیع مانند التهاب روده بزرگ یا التهاب مری باشد. خونریزی های گوارشی به دو دسته با منشاء فوقانی و تحتانی تقسیم می شود.

 

چه عواملی باعث خونریزی گوارشی می شود؟

شایع ترین علت خونریزی فوقانی دستگاه گوارشزخم معده یا زخم در دوازدهه است. علل و عوامل خطر خونریزی گوارشی به واسطه مکان آنها در دستگاه گوارش، به فوقانی یا  تحتانی طبقه بندی می شوند.

علل خونریزی فوقانی گوارشی عبارتند از:

زخم معده. گاستریت (خونریزی در معده). التهاب مری. سرطان. التهاب پوشش دستگاه گوارش  ناشی از مواد خوراکی.

شایع ترین علل و عوامل خطر برای خونریزی تحتانی گوارشی عبارتند از:

بیماری دیورتیکولیت (التهاب دیواره روده). سرطان های دستگاه گوارش. بیماری روده التهابی (IBD، بیماری کرون، کولیت اولسراتیو). اسهال عفونی. پولیپ ها. بواسیر. شقاق مقعد.

علائم خونریزی اغلب با حضور خون در استفراغ یا مدفوع و یا سیاه شدن مدفوع ظاهر می شود. مقدار خونریزی که تجربه می کنید می تواند از مقدار بسیار کم خون تا خونریزی تهدید کننده زندگی باشد. در بعضی موارد ممکن است خونریزی زیاد وجود داشته باشد.

علائم خونریزی گوارشی چیست؟

علائم خونریزی گوارشی به شدت و منبع خونریزی بستگی دارد. خونریزی خفیف و مزمن گوارشی ممکن است خونریزی فعال را نشان ندهد. بسیاری از بیماران هرگز خونریزی را متوجه نمی شوند، اما در مقادیر اندکی در مدفوع دیده می شود، به طوری که قابل توجه نیست. خون در مدفوع اغلب می تواند با تست hemoccult (تست خون در مدفوع ) تشخیص داده شود.

در موارد شدیدتر از خونریزی مزمن یا حاد، علائم ممکن است مشابه علائم کم خونی، مانند ضعف، رنگ پریدگی، سرگیجه، تنگی نفس باشد.در موارد شدیدتر ممکن است با استفراغ خونی یا اسهال خونی  نیز مشاهده شود. خون در مدفوع ممکن است به رنگ قرمز روشن یا سیاه وقیر مانند باشد. به نظر می رسد بسته به محل منبع خونریزی، رنگ مدفوع تغییر می کند. 

مدفوع سیاه و قیر مانند اغلب منبع خونریزی فوقانی گوارشی را نشان می دهد، گرچه ممکن است از روده کوچک یا راست روده باشد. سایر علل مدفوع سیاه ممکن است مصرف آهن یا مصرف بیسموت (پپتو بیسمول) باشد. هماتوشیا یا خون قرمز روشن میتواند با مدفوع یا بعد از حرکت روده مخلوط شود و معمولا یک منبع خونریزی نزدیک به باز شدن رکتوم را نشان می دهد. این اغلب به دلیل هموروئیدها( بواسیر) است؛ با این حال، هرگز نباید خونریزی مقعدی را به علت هموروئید دانست. شرایطی مانند سرطان رکتوم، پولیپ، زخم، پروتکت یا عفونت نیز می تواند این نوع خون قرمز روشن را ایجاد کند.

چگونه خونریزی گوارشی را تشخیص داده می شود؟

برای تشخیص علت اصلی خونریزی گوارشی معمولا پزشک در مورد علائم و سابقه پزشکی شما مطلع می شود. پزشک شما همچنین می تواند یک نمونه مدفوعی را برای بررسی وجود خون و سایر آزمایشات برای بررسی علائم کم خونی درخواست کند. برخی از آزمایشات معمول عبارتند از:

آندوسکوپی

روشی است که شامل استفاده از یک دوربین کوچک که در بالای یک لوله آندوسکوپی طولانی و انعطاف پذیر قرار دارد، پزشک آنرا در گلو قرار می دهد. سپس  از طریق دهان به دستگاه گوارش فوقانی شما منتقل می شود. دوربین اجازه می دهد تا پزشک شما در داخل دستگاه گوارش خود را ببینید و به طور بالقوه منبع خونریزی را پیدا کند.

 

انتوسکوپی

از آنجایی که آندوسکوپی به دستگاه گوارش فوقانی محدود می شود، پزشک شما ممکن است Enteroscopy را انجام دهد. اگر علت خونریزی شما در طی آندوسکوپی یافت نشد، این روش مورد استفاده قرار می گیرد. انتوسکوپی شبیه آندوسکوپی است، معمولا یک بالون متصل به لوله به عقب دوربین دارد. وقتی که باد می شود، این بالون به پزشک اجازه می دهد تا روده را باز کند و داخل شود.

کولونوسکوپی

برای تعیین علت خونریزی تحتانی گوارشی، ممکن است دکتر شما کولونوسکوپی را انجام دهد. در طی این آزمایش، پزشک یک لوله کوچک و انعطاف پذیر را به راست روده وارد می کند. یک دوربین به لوله متصل می شود تا پزشک بتواند تمام طول روده خود را مشاهده کند. هوا از طریق لوله حرکت می کند تا دید بهتری فراهم کند.

پزشک شما ممکن است آزمایش بیوپسی را انجام دهد. شما همچنین می توانید اسکن کنید تا  منبع خونریزی گوارشی خود را پیدا کنید. رادیواکتیو بی ضرر به رگهای شما تزریق خواهد شد. ردیاب روی یک اشعه ایکس روشن می شود تا پزشک بتواند ببینید که در آن خونریزی می کنید.

 

خونریزی گوارشی چگونه درمان می شود؟

 

اکثر موارد خونریزی را می توان درمان کرد. برنامه  درمان شما، بستگی به عامل  خونریزی دارد. شما ممکن است آندوسکوپی را انجام دهید. به عنوان مثال، اگر دستگاه گوارش فوقانی شما خونریزی داشته باشد، ممکن است پزشک بتواند با تزریق دارو به طور مستقیم به محل مشکل، با استفاده از آندوسکوپ جهت هدایت سوزن، آن را کنترل کند. یک پزشک همچنین می تواند از گرما  لیزر برای درمان ناحیه ای که خونریزی و بافت اطراف آن را از طریق آندوسکوپ انجام می دهد استفاده کند.گاهی اوقات شما نیاز به عمل جراحی دارید.

اگر خونریزی گوارشی بسیار فعال یا شدید باشد، ممکن است نیاز به بستری داشته باشد.  اگر خونریزی ادامه یابد، علیرغم تمام تکنیک های درمانی که در بالا ذکر شد، ممکن است جراحی بعنوان آخرین راهکار مورد نیاز باشد.

نتیجه درمان خونریزی های گوارشی تا حد زیادی بستگی به عوامل متعددی از جمله:

علت و محل خونریزی. میزان خونریزی هنگامی که فرد به پزشک مراجعه می کند. مشکلات و شرایط سلامت قبلی. یک رژیم غذایی مناسب را حفظ کنید و داروهای تجویز شده را به عنوان دارو مصرف کنید. مراجعه به پزشک به طور منظم برای نظارت بر پیشرفت درمان. آیا می توان از خونریزی گوارشی (GI) جلوگیری کرد؟

می توان برخی از علل خونریزی گوارشی را از بین ببرد. اجتناب از غذا و عوامل مانند الکل و سیگار کشیدن که ترشحات معده را افزایش می دهند.خوردن یک رژیم غذایی با فیبر بالا برای افزایش حجم مدفوع که به جلوگیری از دیورتیکولوز و هموروئید کمک می کند.

 

منبع: جام جم آنلاین

کلیدواژه: خون ریزی گوارشی علل خون ریزی تشخیص خون ریزی خونریزی گوارشی منبع خونریزی دستگاه گوارش خون در مدفوع علت خونریزی پزشک شما

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت jamejamonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام جم آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۸۰۲۳۰۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چرا برخی افراد نیمه‌شب از خواب می‌پرند؟

درحالی‌که همیشه نمی‌توان دلیل دقیق بیدارشدن فرد در ساعت ۳ صبح را مشخص کرد، اما درک علل رایج اختلالات خواب ممکن است به افراد کمک کند تا در طول شب راحت‌تر بخوابند. در مورد دلایل مختلفی که ممکن است فرد در ساعت ۳ صبح از خواب بیدار شود و همچنین نکاتی برای خواب بهتر و زمان مراجعه به پزشک اطلاعات کسب کنید.

آپنه خواب

آپنه خواب یکی از علت‌های شایع نیمه‌شب از خواب پریدن است. این عارضه باعث تنفس سطحی و ناقص می‌شود که می‌تواند فرد را چندین بار طی شب از خواب بیدار کند. در بسیاری از موارد، فرد حتی متوجه نمی‌شود که خوابش دچار اختلال شده است.

کسی که آپنه خواب دارد ممکن است این علائم را تجربه کند:. سردرد صبحگاهی. به زحمت تنفس‌کردن در شب. خستگی طی روز. خوروپف. مشکل در تمرکز طی روز

راهکار و درمان: پزشک می‌تواند شما را به یک کلینیک خواب ارجاع دهد و در آنجا یک برنامه درمانی به شما ارائه شود. درمان آپنه خواب می‌تواند شامل

عمل جراحی: استفاده از ابزار‌های کمک تنفسی یا استفاده از پلاک ضد خوروپف برای کمک به باز کردن راه‌های هوایی شود.

اضطراب، افسردگی و نگرانی

اضطراب و افسردگی می‌توانند باعث بی‌خوابی شوند. عکس این قضیه نیز درست است: بی‌خوابی هم می‌تواند باعث اضطراب و افسردگی شود. هم اضطراب و هم افسردگی باعث می‌شوند نتوانید ذهن خود را آرام کرده و برای خواب آماده شوید. فکر و خیال‌های پشت‌سرهم، به خواب‌رفتن و در خواب ماندن را سخت می‌کنند.

راهکار و درمان: اگر احساس اضطراب و افسردگی دارید باید با پزشک مشورت کنید. شیوه‌های درمانی زیادی وجود دارند که پزشک به شما توصیه خواهد کرد:.

صحبت با یک تراپیست.

 مصرف دارو برای درمان اضطراب یا افسردگی.

تمرین تکنیک‌های ریلکسیشن

راهکار‌های خانگی نیز شامل روش‌های زیر می‌شوند:. گوش‌دادن به موسیقی‌های آرامش‌بخش. ورزش منظم. کاهش کار‌ها و وظایفی که استرس برانگیزند. مدیتیشن. ایجاد محیطی آرامش‌بخش در اتاق‌خواب

بی‌خوابی

بی‌خوابی عارضه‌ای است که در آن فرد به‌سختی می‌تواند یا حتی نمی‌تواند به خواب برود یا در خواب بماند. بی‌خوابی باعث خستگی و خواب‌آلودگی طی روز شده و به همین دلیل انجام کار‌های روزانه و تمرکز را بسیار سخت می‌کند. بی‌خوابی با افسردگی و اضطراب ربط دارند و هر دو می‌توانند باعث علائم بی‌خوابی شوند.

راهکار و درمان: برای کاهش شدت عارضه بی‌خوابی راه‌های زیادی وجود دارد، از جمله:. نخوردن غذا‌های سنگین و پرادویه قبل از خواب.

 مدیتیشن.

ورزش منظم طی روز.

چرت‌نزدن طی روز.

داشتن برنامه خواب منظم.

انجام یک فعالیت تکرارشونده بیرون از اتاق‌خواب

نیاز به ادرارکردن

نیاز به خالی‌کردن مثانه می‌تواند شما را نیمه‌شب از خواب بیدار کند. البته عده‌ای می‌توانند با کاهش مصرف مایعات در شب، جلوی این احساس نیاز را بگیرند؛ اما عده‌ای دیگر به دلیل دیگری این مشکل را دارند. فاکتور‌هایی که می‌توانند باعث نیاز به ادرارکردن در نیمه‌شب شوند:. بارداری. بزرگ‌شدن پروستات. دیابت. افتادگی مثانه. بیش‌فعالی مثانه. برخی از دارو‌ها

راهکار‌ها و درمان: درمان بستگی به علت نیاز به ادرارکردن در نیمه‌شب دارد. برخی از این راهکارها:

 محدودکردن مصرف مایعات پیش از خواب.

 مصرف دارو‌ها در ساعات زودتر روز یا در صورت امکان تغییر دارو‌ها.

 پرهیز از غذا‌های تند

اگر بارداری عامل نیاز به ادرارکردن در نیمه‌شب باشد، در پایان بارداری باید این مشکل حل شود.

ترس‌های شبانه

کسی که ترس‌های شبانه دارد، در واقع شب‌ها فقط از خواب نمی‌پرد، بلکه نیمه‌شب‌ها جیغ می‌زند، این طرف و آن طرف می‌دود، گریه می‌کند یا بسیار وحشت‌زده می‌شود. گاهی فرد یادش نمی‌آید چه اتفاقی می‌افتد که باعث ترس و وحشتش می‌شود. کودکان بیشتر احتمال دارد این مشکل را داشته باشند؛ اما برای بزرگسالان نیز ممکن است رخ بدهد.

راهکار‌ها و درمان: بچه‌ها معمولاً با بزرگ‌تر شدن، دیگر این وحشت‌های شبانه را نخواهند داشت. اما در موارد زیر لازم است با پزشک تماس بگیرید:.

 کودک طی روز خسته است.

وقتی ترس و وحشت اتفاق می‌افتد، کودک در خطر است.

 تعداد دفعات تکرار این اتفاق افزایش یافته است.

 ترس و وحشت شبانه،

هم کودک و هم دیگر اعضای خانواده را از خواب بیدار می‌کند.

کودک بزرگ شده، اما هنوز ترس‌های شبانه وجود دارند

گرمای زیاد اتاق‌خواب

شما زمانی بهترین شرایط خواب را خواهید داشت که دمای اتاق‌خوابتان پایین باشد. گاهی دمای بدن ممکن است خیلی بالا برود و برای خیلی از افراد دلیل این افزایش دما، زیاد گرم بودن اتاق‌خواب است و عده‌ای نیز ممکن است دچار تعریق‌های شبانه باشند.

راهکار‌ها و درمان: کسانی که در اتاق‌خواب خیلی گرم می‌خوابند باید دمای اتاق را تغییر دهند و آن را خنک کنند. مثلاً از پنکه یا ایرکاندیشنر استفاده کنند یا روی خود پتو نیندازند.

تعریق‌های شبانه نیز می‌توانند ناشی از دارو‌های مصرفی،

 اختلالات خودایمنی،

 عفونت یا اضطراب باشند. در مورد حل این مشکل با پزشک مشورت کنید.

استفاده از اسکرین‌ها و سروصدا

تحقیقات نشان می‌دهد بین استفاده از ابزار‌های ارتباطی و یک سری از مشکلات خواب ارتباط وجود دارد.

مثلاً یافته‌ها نشان می‌دهند هر چه افراد قبل از خواب بیشتر از تکنولوژی استفاده کنند، احتمال اینکه نتوانند به خواب بروند بیشتر خواهد بود. تجهیزات پسیو یا غیرفعال مثل تلویزیون ظاهراً اثر چندانی ندارند؛ اما کنسول‌های بازی، گوشی‌های همراه و لپ‌تاپ بر خواب اثر می‌گذارند.

راهکار‌ها و درمان: کارشناسان توصیه می‌کنند ابزار‌های الکترونیکی مثل تلویزیون و کامپیوتر را وارد اتاق‌خوابتان نکنید.

سروصدا‌های محیط یا بیرون نیز می‌توانند شما را نیمه‌شب از خواب بیدار کنند، مثلاً

صدای ترافیک خیابان، صدای تلویزیون و...

همچنین قرارگرفتن در معرض نور حتی بیرون از اتاق‌خواب یا حتی نور چراغ‌خواب می‌تواند باعث از خواب بیدارشدن شود.

یائسگی

تغییرات هورمونی طی یائسگی نیز می‌توانند باعث اختلال در خواب شوند. علائم یائسگی ناشی از کاهش تولید یک سری از هورمون‌ها هستند که شامل نیمه‌شب از خواب بیدارشدن یا صبح خیلی زود از خواب بیدارشدن می‌شوند. بعضی از خانم‌ها ممکن است به دلیل گرگرفتگی و تعریق از خواب بیدار شوند.

درد

درد فیزیکی می‌تواند یک خواب راحت را سخت کند. مطالعه‌ای نشان داد افرادی که دچار درد هستند، چهار برابر بیشتر احتمال دارد برای به خواب‌رفتن و در خواب ماندن مشکل داشته باشند.

بدهضمی

خوردن غذای زیاد یا غذا‌های تند نزدیک به زمان خواب می‌تواند مشکلاتی برای خواب ایجاد کند. بدهضمی باعث نفخ و گاز شده و به خواب‌رفتن را دشوار می‌کند و ممکن است شما را نیمه‌شب از خواب بیدار کند.

راهکار‌ها و درمان: برای پیشگیری از بدهضمی در شب نباید غذای سنگین بخورید. برای افرادی که معمولاً قبل از خواب گرسنه می‌شوند و می‌خواهند چیزی بخورند، یک میان‌وعده سبُک بهترین انتخاب است.

چند توصیه

افرادی که نیمه‌شب از خواب بیدار می‌شوند می‌توانند با رعایت نکات زیر، خواب بهتر و پیوسته‌تری در شب داشته باشند:

 از مصرف کافئین خودداری کنید: هم کافئین و هم الکل منجر به اختلال در خواب می‌شوند، خصوصاً وقتی در ساعات پایانی روز مصرف شوند. این مواد می‌توانند به خواب‌رفتن را سخت کرده و نیمه‌شب به دلیل نیاز به ادرارکردن، فرد را از خواب بیدار کنند.

 از نور روز بیشتر استفاده کنید: قرارگرفتن در معرض نور روز می‌تواند به خواب بهتر شب کمک کند و ضمناً باعث شود طی روز هشیارتر باشید. مطالعات دریافته‌اند نوردرمانی می‌تواند برای افرادی که مشکلات خواب دارند مفید باشد.

 ورزش کنید و یوگا انجام دهید: داشتن فعالیت بدنی منظم، ترجیحاً در ساعات اولیه روز می‌تواند به خواب بهتر کمک کند. مطالعه‌ای نشان داده یوگا در طی روز باعث می‌شود شب‌ها راحت‌تر بخوابید و اگر هم نیمه‌شب بیدار شدید، زودتر دوباره به خواب بروید.

شام سنگین نخورید: دیروقت شام خوردن یا شام سنگین خوردن می‌تواند احتمال بیدارشدن در نیمه‌شب را افزایش دهد. سعی کنید از سه ساعت قبل از خواب دیگر چیزی نخورید.

اتاق‌خوابتان را تاریک و ساکت کنید: مزاحم‌های محیطی مثل سروصدا و نور می‌توانند مانع خواب راحت شما شوند. اگر برایتان امکان ندارد اتاق‌خوابتان را تاریک و ساکت کنید، چشم‌بند بزنید و گوش‌هایتان را مسدود کنید.

منبع: ایرنا

باشگاه خبرنگاران جوان وب‌گردی وبگردی

دیگر خبرها

  • برای درمان بواسیر باید به چه موضوعاتی توجه کرد؟
  • همه چیز در مورد کرم زینک اکساید
  • درمان MS با کمک نانومواد ممکن شد
  • بیماری هموفیلی قابل کنترل است
  • چرا برخی افراد نیمه‌شب از خواب می‌پرند؟
  • با خون اهدایی شما من زنده ام
  • گام‌های عملی درمان چاقی از دیدگاه طب ایرانی و تغذیه نوین
  • اگر این علائم را دارید دچار خونریزی دستگاه گوارش شده اید
  • پرداخت تسهیلات درمان به بیماران خاص و صعب العلاج
  • سال نو اهداف نو