Web Analytics Made Easy - Statcounter

«رضا میرابیان» تحلیلگر مسائل منطقه در تشریح ابعاد و پیامدهای عادی‌سازیِ احتمالی روابط عربستان و رژیم صهیونیستی در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: چند روز پیش فیصل بن فرحان، وزیر خارجه عربستان در همایش مجازی مرکز سیاست خاور نزدیک واشنگتن به صورت تلویحی اعلام کرد که عادی‌سازی روابط ریاض و تل‌آویو به زودی اتفاق خواهد افتاد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این اظهارات واکنش‌های زیادی در محافل رسانه‌ای و سیاسی به همراه داشت اما باید توجه کنیم که وزیر  خارجه عرببستان سعودی هیچ‌گونه تاریخ دقیقی از عادی‌سازی روابط کشورش با اسرائیل اعلام نکرده است و مشخص نیست که چه زمانی این اقدام صورت می‌گیرد. قبل از سخنان بن فرحان، طی چند روز اخیر هم شاهد آن بودیم که یوسی کوهن، رئیس موساد اعلام کرده بود که سعودی‌ها می‌خواهند سازش با اسرائیل را به رئیس جمهور بعدیِ ایاللات متحده هدیه کنند. این سخنان نشان می‌دهد که ریاض همچنان منتظر اعلام نتایج انتخابات ریاست جمهوری آمریکا است تا بعد از آن بتواند تصمیم نهایی را اتخاذ کند.

وی ادامه داد: موضوعی که در مورد صلحِ احتمالی عربستان و اسرائیل باید واکاوی شود این است که عادی‌سازی روابط این دو، کاملاً با سایر کشورهای دیگر مانند امارات، بحرین و حتی سودان تفاوت‌های ریشه‌ای و بنیادین دارد. بحرین را به هیچ وجه نمی‌توان با عربستان سعودی مقایسه کرد و حتی باید توجه داشته باشیم که منامه اساساً دنباله‌رویِ ریاض است. در مورد سودان هم باید به این مساله اشاره کنم که این کشور در وضعیت بسیار وخیمی از حیث اقتصادی و اجتماعی قرار دارد. سودان اخیراً با تخریب‌های به جا مانده از سیل دست و پنجه نرم می‌کند و در فاز دیگر شاهد کمبود گندم و بسیاری از مشکلات مالی در این کشور هستیم که در نهایت با وجود تمام مخالفت‌های داخلی، خارطوم به برقراری روابطش با اسرائیل تن داد. به همین دلیل باید گفت که اوضاع در مورد عربستان کاملاً متفاوت است. هیئت دولت عربستان و حتی اشخاصی که در ساختارِ بالادستیِ ریاض حاضر هستند، بارها اعلام کرده‌اند که راه‌حل نهایی پرونده فلسطین، حل و فصل مشکلات میان فلسطینی‌ها و اسرائیلی‌ها است و حتی بر بحث دوکشوری تاکید دارند.

این کارشناس مسائل سیاسی تصریح کرد: در خانواده آل‌سعود، مشکلات و اختلاف‌های بسیار زیادی در مورد عادی‌سازی روابط عربستان و رژیم صهیونیستی وجود دارد که همین موضوع می‌تواند تبعات و مخاطرات زیادی را برای سعودی‌ها رقم بزند. همین چند روز اخیر منابع خبری و محافل سیاسی اعلام کرده‌اند که محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان در دیدار با برخی از مقام‌های اسرائیل به آنها گفته است که اگر او توافق عادی‌سازی روابط ریاض با تل‌آویو را امضاء کند، مردم عربستان اقدام به قتل او خواهند کرد. این حرف کاملاً درست است؛ چراکه ساختار سیاسی، اجتماعی و مذهبی عربستان کاملاً محافظه‌کار است و نسبت به این موضوع واکنش تندی نشان می‌دهند. از سوی دیگر اقدام‌های چند سال گذشته ولیعهد سعودی در داخل و خارج از عربستان به حدی نابخردانه و غیرعُقلایی بوده که دشمنان زیادی طی این مدت برای او به وجود آمده است. به همین جهت معتقدم که اگر قرار باشد روابط ریاض با تل‌آویو طی ماه‌های آینده عادی اعلام شود، تبعات غیرقابل باوری برای ولیعهد و خاندان سعودی به وجود خواهد آمد که می‌تواند تا مرز فعال شدن گسل‌ها و حتی فروپاشی داخلی پیش برود. از سوی دیگر باید متوجه  باشیم، اینکه رئیس موساد می‌گوید سعودی‌ها با عادی‌سازی روابط می‌خواهند به رئیس جمهوری بعدی آمریکا هدیه بدهند، یک پیام به دموکرات‌های ایالات متحده است.

میرابیان افزود: اگر به اظهارات «جو بایدن» طی روزهای اخیر توجه کنیم، می‌بینیم که او صراحتاً اعلام کرده که اگر پیروز انتخابات شود، با رژیم‌های سرکوبگر مانند عربستان سعودی برخورد خواهد کرد. این اظهارات او سعودی‌ها را ترسانده است و به همین دلیل اگر بایدن روی کار بیاید، صلح ریاض با تل‌آویو را باید وجه‌المصالحه عربستان با ایالات متحده دانست. به همین دلیل است که می‌گویم سعودی‌ها فعلاً در حکمِ نظاره‌گر هستند تا ببینند در واشنگتن چه کسی وارد کاخ‌سفید می‌شود و به همین دلیل عادی‌سازی عربستان و اسرائیل به این زودی‌ها ممکن نخواهد شد. در برخی دیگر از رسانه‌ها و اندیشکده‌ها هم مطالبی منتشر شده که می‌گوید زمینه‌چینی صلح عمان با اسرائیل پیشرفت‌های زیادی داشته است و حتی گفته شده که اگر عمان و عربستان هم روابطشان با رژیم صهیونیستی را عادی‌ کنند، یک ائتلاف ضد ایرانی شکل خواهد گرفت.

وی در پایان خاطرنشان کرد: اینکه غربی‌ها می‌گویند ائتلاف ضد ایرانی با پیوستن عربستان و عمان به کارزار عادی‌سازی روابط با اسرائیل شکل می‌گیرد، مطلب جدیدی به حساب نمی‌آید. بارها و بارها این اظهارات گفته شده اما زمانی که به ورطه عملیاتی شدن رسیده است، اعضای این ائتلاف‌ها به دلیل شناختی که از ایران دارند، پا پس کشیده‌اند. اگر عمان با اسرائیل هم روابطش را عادی کند، این کشور بدون تردید روابط با ایران را قربانی روابط با عربستان نمی‌کند. از سوی دیگر اگر خروجی انتخابات آمریکا جو بایدن باشد، احتمال تغییر معادلات زیاد است ولی اگر ترامپ به روی کار بیاید، همان روال سابق پیگیری می‌شود. به همین دلیل معتقدم که باید منتظر نتایج انتخابات آمریکا باشیم تا راهبردهای کلی کاملاً مشخص شود؛ چراکه مدلِ برخورد ترامپ و بایدن با عربستان سعودی کاملاً با یکدیگر متفاوت است. از منظری دیگر همانگونه که گفته شد، صلح ریاض با تل‌آویو می‌تواند زمینه‌ساز تحولات بسیار خطرناک و عمیق درون خاندان آل‌سعود و ساختار سیاسی – اجتماعی عربستان سعودی شود.

منبع: ایلنا

کلیدواژه: سودان عربستان عربستان سعودی عمان موساد اسرائیل جو بایدن دونالد ترامپ یوسی کوهن انتخابات ریاست جمهوری 2020 آمریکا فیصل بن فرحان عادی سازی روابط ریاض با تل آویو عربستان سعودی همین دلیل اعلام کرده سعودی ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.ilna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایلنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۸۰۲۳۳۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بعد از عملیات وعده صادق «بی‌حجابی» را عادی سازی کنید/ زیباکلام: تنبیه رژیم صهیونیستی کار اشتباهی است!

رسانه‌های اصلاح‌طلب در روزهای اخیر سعی دارند با به‌کارگیری کلیدواژه «وحدت اجتماعی» برخی خطوط قرمز را رد کرده و به عادی سازی هنجار شکنی بپردازند.

سرویس سیاست مشرق- در میان انبوهی از گزارش‌ها و تیترهای خبری، در یک بسته کامل با نام «ویژه‌های مشرق» شما را در جریان مسائل مهم و اثرگذار از نگاه روزنامه‌های کشور قرار می‌دهیم.

در این ویژه‌نامه، نگاهی به آخرین مواضع جناح‌های سیاسی و تحولات مهم داخلی، خارجی، اوضاع اقتصادی و اجتماعی کشور انداخته می‌شود که مخاطبان بامطالعه آن به رهیافت‌های مهم، نکات و تأملات از سیر وقایع اثرگذار دست خواهند یافت، در این بخش با ما همراه باشید

************

روزنامه‌های امروز چهارشنبه ۲۹ فروردین ماه در حالی چاپ و منتشر شد که آغازگاهی بر پایان رژیم صهیونیستی، وقوع سیل و بارندگی در شش استان‌ کشور، ایران پیروز جنگ روایات‌ در مقابل تل‌آویو، سایه روشن‌های بازار سرمایه پس از یک هفته در صفحات نخست روزنامه‌های امروز برجسته شده است.

دست روی ماشه؛ این وضعیت فعلی تنش میان ایران و رژیم صهیونیستی است. توانایی نظامی ایران برای هدف قرار دادن نقاطی در اسرائیل مورد توجه رسانه‌ها و کارشناسان نظامی قرار گرفته است. روزنامه هم‌میهن در تشریح وضعیت فعلی منطقه در گزارشی نوشته است:

اسرائیل فکر می‌کرد می‌تواند بدون هیچ تبعاتی به ایران حمله کند. اکنون دیگر چنین نیست. در حال حاضر مقامات اسرائیل در حال ارزیابی خسارات وارده به پایگاه‌های خود بوده و این را دریافته‌اند که ایران عامدانه تصمیم گرفت اقدام فوق‌العاده مرگباری علیه اسرائیل انجام ندهد، ایران با این حمله پیامی به اسرائیل و همچنین آمریکا ارسال کرد و نشان داد می‌تواند حمله به «نواتیم» و «رامون» را در هر کجای اسرائیل و خاورمیانه اجرا کند. آمریکا و اسرائیل هم در مقابل هیچ‌کاری نمی‌توانند بکنند. این یعنی بازدارندگی.

این روزنامه در بخش دیگری از گزارش خود نوشته است:

این نخستین‌بار است که ایران حمله مستقیم به اسرائیل را آغاز می‌کند و با انجام این کار آستانه درگیری قبلی در جنگ طولانی‌مدت بین اسرائیل و ایران را درهم می‌شکند و آن را از سایه‌ها بیرون می‌آورد و به روشنایی می‌کشاند... د. صرف‌نظر از شکل هرگونه اقدام تلافی‌جویانه اسرائیل، اکنون واضح است که این آغاز عصر جدیدی است.

در حالی که بسیاری از رسانه‌های بین‌المللی به تحلیل و تجلیل از دفاع ایران از خاکش و بازدارندگی پس از آن پرداخته‌اند، روزنامه آرمان ملی در یادداشتی خواهان عادی سازی بی‌حجابی پس از عملیات صبح صادق با هدف حمایت اجتماعی از آن شده است، در بخشی از این یادداشت آمده است:

مشاهده می‌کنیم که مجلس اکنون در شرایطی که تکانه‌های اقتصادی وجود دارد اما در اندیشه پیگیری سرنوشت لایحه عفاف و حجاب است. این درحالی است که باید همه به وحدت در شرایط جنگی فکر کنند و به اقدامی دست نزنند که وحدت کنونی آسیب ببیند. ایجاد چالش اکنون به نفع منافع ملی نیست و در طول تاریخ هیچ کشور خارجی نتوانسته بدون در نظر گرفتن رضایت و همراهی مردم به موفقیت‌های بزرگ دست یابد. جنگ احتمالی و کنونی جنگی فرامرزی است و در شرایط کنونی نمی‌توان جنگی که احتمال آن وجود دارد را یک جنگ مقدس تعریف کرد!

روزنامه شرق نیز به سراغ صادق زیباکلا رفته و به نقل از این فعال سیاسی نوشته است که انتقام از اسرائیل غلط بود زیرا باعث تحریک نتانیاهو شده است، این روزنامه می‌نویسد:

همین که جمهوری اسلامی ایران برای اولین بار به اسرائیل حمله کرد و این میزان از موشک کروز، بالستیک، موشک زمین به زمین و پهپاد را به سرائیل شلیک کرد، کفایت می‌کند که اسرائیل و نتانیاهو بهانه‌ای برای پاسخ مستقیم و واکنش متقابلی به ایران پیدا کنند و حمله به خاک ما را کلید بزنند؛ اما سؤال اینجاست که اگر در یک سناریوی بدبینانه واقعا اسرائیل به خاک ایران حمله کرد و آن‌گونه که عنوان داشتند، برخی از پایگاه‌ها و تأسیسات ما را هم هدف قرار دادند، آن وقت دوباره توپ در زمین ایران می‌افتد و آن‌گونه که مقامات گفته‌اند و هشدار داده‌اند، پاسخ شدیدتری خواهند داد و این بسیار خطرناک است و این همان چیزی است که من ماه‌ها پیش درباره آن هشدار داده‌ام و عنوان کردم ایران هر طور که شده، نباید در این دام بیفتد. فعلا آتش این جنگ محدود است.

رسانه‌های اصلاح‌طلب در روزهای اخیر سعی دارند با پیش بردن کلیدواژه وحدت اجتماعی برخی خطوط قرمز را رد کرده و به عادی سازی هنجار شکنی بپردازند، تلاش های رسانه ای مزبور برای سفیدنمایی حجاب در شرایطی است که چند ماه قبل انتخابات را تحریم کرده و از شکاف اساسی در جامعه خبر می‌دادند، حالا همین جریان مدعی است که پیوند پسل‌های اجتماعی با عملیات موشکی امکان پذیر است به این شرط که مسائلی چون حجاب و عفاف از کف جامعه زدوده شود.

واقعیت آن است که گفتن از وحدت نیروها نباید بر اساس انتخاب جریانی باشد که با عبور از مسئولیت پذیری مواردی چون تحریم داخلی، خارجی، اغتشاش و جنگ داخلی را تا همین مدت پیش تجویز می‌کرد، واقعیت آن است که اخلال در سیاست داخلی را زمینه ساز تعدی دشمن خارجی سازند.

دیگر خبرها

  • چرا کشور‌های عربی در زمان حمله ایران به اسرائیل کمک کردند؟
  • واشنگتن درحال بررسی ارسال یک میلیارد دلار تسلیحات جدید به اسرائیل است
  • چرا سعودی‌ها بازیگردان بازار نفت جهان هستند؟/ سه «بزرگترین» نفتیِ دنیا در عربستان
  • تلویزیون عربستان: ایرانی‌ها در صورت حمله اسرائیل، منطقه را به آتش می‌کشند!
  • عربستان در حال تغیر چهره خود است، اما آیا حقیقت دارد؟
  • بعد از عملیات وعده صادق «بی‌حجابی» را عادی سازی کنید/ زیباکلام: تنبیه رژیم صهیونیستی کار اشتباهی است!
  • هشدار سران سعودی و اماراتی درباره تشدید تنش‌ های منطقه‌ای
  • جزائر الیاسات؛ چالش مرزی عربستان سعودی با امارات
  • تاکید امیر قطر و بن سلمان بر لزوم آتش‌بس در غزه
  • تاکید امیرقطر و ولیعهد عربستان سعودی بر جلوگیری از تنش در منطقه