Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-19@01:49:35 GMT

دیجیتال سازی اسناد خطی کاخ گلستان با اسکنرهای مخصوص

تاریخ انتشار: ۱۰ آبان ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۸۱۸۸۰۱

دیجیتال سازی اسناد خطی کاخ گلستان با اسکنرهای مخصوص

به گزارش شنبه شب گروه فرهنگی ایرنا، آفرین امامی ، گفت: یکی از موضوعاتی که برای ما در اولویت کاری قرار دارد، بحث خدمات‌رسانی به پژوهشگران است، با توجه به اینکه در کاخ گلستان آثار مکتوب و نسخ خطی نفیس زیادی وجود دارد برای دسترسی آسان‌تر پژوهشگران به این نسخ و اسناد، اقدام به دیجیتال‌سازی این آثار کردیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

او افزود: قرار است این آثار در قالب کتب نفیس به شکل مرقعات چاپ و در دسترس عموم قرار بگیرد. همچنین از اعتبارات سال گذشته آثار ۲ مخزن اصلی نسخ خطی و اسناد که شامل قاجار و پهلوی است، دیجیتال‌سازی می‌شود.

امامی تصریح کرد: در مرحله اول ۳۱ نسخه نفیس و خطی ۱۲۰۰ صفحه‌ای که شامل مرقع خطی ناصرالدین شاه، دعای صباح، رنگه‌نویسی ام السلمه، مرقع خط نسخ جلی علاءالدین تبریزی، مرقع خط ابراهیم گلستانه، نسخ خطی شکسته نستعلیق و... است برای دیجیتال‌سازی انتخاب کردیم که با کیفیت بالا عکاسی شده و قابلیت چاپ آثار به شکل کتب نفیس دارد.

براساس اعلام میراث آریا،‌ وی اظهار کرد: در حال حاضر ۱۲ نسخه ناخنی قاجاری عکاسی شده و با توجه به اینکه نسخه‌های ناخنی بی‌رنگ هستند، عکاسی از آن‌ها دشوار است؛ به این منظور باید در دو مرحله به شکل مایل و مستقیم عکاسی شود.

مدیر مجموعه میراث جهانی کاخ گلستان در خصوص سایر آثاری که قرار است دیجیتال‌سازی شود، گفت: مرقع عبدالمجید طالقانی، نسخه دینی دعای ابوحمزه ثمالی، خطبه بی الف و نقطه حضرت علی(ع) به خط نستعلیق میرزا احمد نیریزی، حال‌نامه عارفی، مرقع خط شاه محمد و هزار صفحه از مرقع میرعماد به خط رحلی برای دیجیتال‌سازی عکاسی حرفه‌ای شده است.

امامی از اسکن ۴۰۰ هزار سند دوره قاجار خبر داد و افزود: برای اسکن این اسناد از اسکنر مخصوص شیرازه‌های حساس فاقد اشعه‌های مضر استفاده شده است و در فاز اول ۲۳۰ سند مجلد شامل ۱۸ هزار برگ سند به همراه نقشه تقسیم آب رودخانه کرج با دستخط امیرکبیر با قابلیت چاپ نفیس و کیفیت بالا عکاسی شده تا دیجیتال‌سازی شود.  

او در خصوص ساماندهی اطلاعاتی اسناد گفت: ۳هزار و ۶۰۰  سند سامان‌دهی اطلاعاتی می‌شود و قرار است عکاسی و وارد سامانه جام شود.

کاخ گلستان

کاخ گلستان با قدمتی بالغ بر ۴۴۰ سال یکی از منحصر به فردترین مجموعه‌های تاریخی ایران است. نام گلستان این مجموعه ریشه در تالاری به همین نام دارد که از بناهای عهد آقا محمد خان قاجار بوده و در سال ۱۲۱۶ هجری قمری و در عهد فتحعلی شاه قاجار به پایان می‌رسد.
کاخ گلستان از عهد صفویه تا دوران معاصر دستخوش تغییراتی شده است. بنیان کاخ گلستان به دوران شاه عباس صفوی و به سال ۹۹۸ هجری قمری و با احداث چهار باغی در داخل حصار شاه طهماسب و بعدها و در زمان شاه سلیمان صفوی (۱۱۰۹ – ۱۰۷۸ هجری قمری) با ساخت دیوان خانه‌ای در همان محدوده چنارستان شاه عباسی شکل می‌گیرد ولی امروزه از آن بنیان‌ها اثری در میان نیست.

داشته‌های موجود کاخ گلستان از لحاظ دیرینگی محدود به بخشی از آثار و ابنیه از دوران زندیه بوده و فراتر از آن نمی‌رود.
کاخ گلستان در دوم تیرماه ۱۳۹۲ خورشیدی و در سی و هفتمین اجلاس سالانه کمیته میراث جهانی سازمان یونسکو به عنوان میراث بشری از جانب یونسکو به ثبت رسید.

برچسب‌ها عکاس کاخ گلستان میراث فرهنگی

منبع: ایرنا

کلیدواژه: عکاس کاخ گلستان میراث فرهنگی عکاس کاخ گلستان میراث فرهنگی اخبار کنکور دیجیتال سازی کاخ گلستان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۸۱۸۸۰۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بازار کسب و کاری که اطراف کشتارگاه تهران سکه بود

همشهری آنلاین- حمیدرضا رسولی: زهتاب‌ها افرادی بودند که با زحمت و مشقت فراوان روده‌های گوسفند را به‌صورت دستی و با چوب‌های مخصوص پاک می‌کردند و به همین دلیل مدام در معرض ابتلابه بیماری‌های پوستی و عفونی بودند. برخی پژوهشگران معتقدند شغل زهتانی حدود ۸۰ سال قبل توسط مهاجرانی که از شوروی آمده بودند در تهران رواج پیدا کرد و کارگرانی که در صنعت زه‌سازی مهارت داشتند تحت نظر آنها آموزش دیدند.

قصه‌های خواندنی تهران را اینجا دنبال کنید

البته باستان‌شناس‌ها معتقدند ایرانیان باستان برای ساخت تیر و کمان و برخی دیگر از ادوات جنگی و دفاعی از روده گوسفند استفاده می‌کردند و برخی دیگر از روده گوسفند برای تهیه‌آلات موسیقی بهره ‌می‌بردند که سابقه آن به حدود ۵ هزار سال قبل برمی‌گردد، اما تبدیل شدن فرایند پاکسازی روده گوسفند به شغل زهتابی پدیده‌ای است که دست‌کم در پایتخت، عمرش به یک قرن هم نمی‌رسد.

کار زهتاب‌ها بلافاصله بعد از ذبح گوسفند و انتقال روده‌ها به کارگاه‌های زهتابی شروع می‌شد. آنها در مرحله نخست محتویات داخل روده‌ها را خالی می‌کردند که اصطلاحا به آن «دستکشی» می‌گفتند. بعد روده‌ها را داخل حوضچه‌ای به نام «کباد» می‌ریختند و با چوب مخصوص به آنها ضربه می‌زدند تا از هم باز شوند. بعد از خارج شدن روده‌های گوسفند از داخل کباد، دهانه آنها را داخل شیر آب می‌گرفتند و یک بار دیگر با چوب مخصوص ضربه می‌زدند تا مواد اضافه به‌طور کامل از روده خارج شود. در مرحله آخر هم دسته‌های ۵ تا ۱۰ عددی روده‌ها را روی قلاب می‌چیدند و بعد داخل نمک قرار می‌دادند تا فاسد نشود.

صفر تا صد این این فرایند نسبتاً پیچیده توسط زهتاب‌ها انجام می‌شد و در تهران قدیم هم کار زهتاب‌ها، پاکیزه کردن و تابیدن روده گوسفند بود؛ شغلی به‌غایت دشوار که کاردانی و تخصص می‌خواست و با گذر زمان و آموختن بسیار حاصل می‌شد. زهتاب‌ها همیشه از ابتلا به بیماری‌های مشترک بین انسان و دام در هراس بودند و شاید به همین خاطر خیلی‌ها از آنها عطای زهتابی را به لقایش بخشیدند و نسل‌های بعدی سراغ چنین شغل پرمخاطره‌ای نرفتند.

راسته زهتاب‌های تهرانی تا چند دهه قبل در محله‌های نزدیک به کشتارگاه تهران مثل جوانمرد قصاب و نازی‌آباد بود، اما بعدها در اسلامشهر، ورامین و شهرری پراکنده شدند. زهتابی امروز به حرفه‌ای صنعتی تبدیل شده و روش‌های سنتی آن آرام‌آرام از بین رفته و با اینکه کسب و کار ازرونق‌افتاده‌ای به شمار می‌رود، اما هنوز تک وتوک در حاشیه تهران انجام می‌شود.

کد خبر 843766 برچسب‌ها تهران قدیم همشهری محله تهران

دیگر خبرها

  • تولید دارو از بره موم زنبور عسل توسط محقق همدانی
  • مهلت ارسال آثار به دومین جشنواره ملی دوسالانه ترویج نجوم ادیب تمدید شد
  • تولید و ذخیره سازی ۴۳ هزار تن بذر گندم در گلستان
  • «تاریخ سازی» با «تاریخ شفاهی»
  • معرفی آثار راه‌‌یافته به مرحله رقابتی جشنواره ملی تئاتر ایثار
  • معرفی آثار راه‌ یافته به مرحله رقابتی جشنواره ملی تئاتر ایثار
  • معرفی آثار راه‌یافته به جشنواره ملی تئاتر ایثار
  • معرفی آثار راه‌یافته به مرحله رقابتی جشنواره ملی تئاتر ایثار
  • بازار کسب و کاری که اطراف کشتارگاه تهران سکه بود
  • آغاز کف سازی خانه محصصی لاهیجان