Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اکوفارس»
2024-03-29@02:11:10 GMT

جزئیات ثبت نام آزمون دکتری ۱۴۰۰ اعلام شد

تاریخ انتشار: ۱ آذر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۰۴۷۴۹۳

به گزارش مهر، همه متقاضیان ثبت نام و شرکت در آزمون ورودی مقطع دکتری نیمه متمرکز (Ph.D) سال ۱۴۰۰ برای پذیرش در دوره های روزانه، نوبت دوم، دانشگاه آزاد اسلامی، دانشگاه پیام نور، دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی غیرانتفاعی و پردیس خودگردان دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی می توانند با در نظر داشتن شرایط عمومی و اختصاصی مندرج در دفترچه راهنمای شرکت در آزمون، در این آزمون ثبت‌نام و شرکت کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

شرایط ثبت نام در آزمون دکتری؛

ثبت‌نام برای آزمون ورودی مقطع دکتری نیمه متمرکز (Ph.D) سال ۱۴۰۰ از روز یکشنبه ۲ آذر آغاز می شود و در روز یکشنبه ۹ آذر ۹۹ پایان می‌پذیرد. ثبت‌نام منحصراً به صورت اینترنتی و از طریق سایت اطلاع رسانی سازمان سنجش به نشانی: www.sanjesh.org انجام خواهد پذیرفت.

هر متقاضی براساس ضوابط مندرج در دفترچه راهنمای ثبت‌نام و شرکت در آزمون می‌تواند در یک کدرشته‌ امتحانی  ثبت‌نام‌ و در آزمون مربوط شرکت‌ کند.

متقاضیان لازم است که ابتدا دفترچه راهنمای ثبت‌نام را مطالعه کرده و در صورت واجد شرایط بودن، نسبت به پرداخت هزینه خرید کارت اعتباری ثبت‌نام در آزمون اقدام کنند و سپس مراحل بعدی را به انجام برسانند.

مراحلی که متقاضی باید برای ثبت نام اقدام کند:

۱. مراجعه به سایت اطلاع رسانی سازمان سنجش به نشانی: www.sanjesh.org برای تهیه کارت اعتباری ثبت نام (سریال ۱۲ رقمی) و دریافت دفترچه راهنمای ثبت‌نام (دفترچه شماره ۱).

۲. تهیه فایل عکس اسکن شده متقاضی بر اساس توضیحات مندرج در دفترچه راهنمای ثبت‌نام.

۳. آماده کردن مدارک و اطلاعات مورد نیاز جهت ثبت‌نام.

۴. با توجه به اینکه پرداخت هزینه ثبت‌نام منحصراً بصورت اینترنتی انجام می‌گیرد، متقاضیان لازم است به وسیله کارت‌های بانکی عضو شبکه شتاب که پرداخت الکترونیکی آنها فعال است، با مراجعه به سایت اطلاع رسانی سازمان سنجش به نشانی: www.sanjesh.org  و پرداخت وجه ثبت‌نام شرکت در آزمون نسبت به ثبت‌نام اقدام کنند.

۵. با توجه به اینکه مقرر شده است که در مراحل مختلف فرآیند این آزمون، خدماتی از طریق پیام کوتاه به متقاضیان ارائه شود، متقاضیانی که تمایل به استفاده از خدمات پیام کوتاه دارند، با انتخاب گزینه مربوط و پرداخت هزینه استفاده از خدمات پیام کوتاه، می‌توانند از این خدمات استفاده کنند.

دستورالعمل و نحوه تکمیل تقاضانامه ثبت نام اینترنتی:

به متقاضیان توصیه می شود که مطابق دستورالعمل مندرج در دفترچه راهنمای ثبت نام، ابتدا فرم پیش نویس تقاضانامه مندرج در دفترچه مذکور را تکمیل کرده و سپس براساس فرم پیش نویس با مراجعه به سایت اطلاع رسانی سازمان سنجش آموزش کشور، اطلاعات لازم را براساس بندهای برنامه نرم افزاری ثبت نام وارد کنند.

لازم است متقاضیان در درج اطلاعات ثبت‌نام دقت کنند. در صورت مشاهده هرگونه مغایرت در موارد قید شده در تقاضانامه ثبت نام با مدارک متقاضی در صورت پذیرفته شدن در آزمون، مطابق ضوابط با وی رفتار خواهد شد.

زمان توزیع کارت اینترنتی و محل آزمون مقطع دکتری:

براساس برنامه زمانی پیش بینی شده آزمون ورودی مقطع دکتری نیمه متمرکز (Ph.D) سال ۱۴۰۰ در روز جمعه ۱۵ اسفند ۹۹ برگزار خواهد شد.

متقاضیان لازم است از روز سه‌شنبه ۱۲ اسفند تا روز پنجشنبه ۱۴ اسفند ۹۹ با مراجعه به سایت سازمان سنجش نسبت به تهیه پرینت کارت شرکت در آزمون و راهنمای شرکت در آزمون اقدام کنند.

محل آزمون متقاضیان بر اساس استان و شهرستان انتخابی مندرج در بند ۳۹ تقاضانامه تعیین می‌شود و متقاضیان با مراجعه به جدول شماره ۲ دفترچه راهنمای ثبت‌نام و درج کد مربوط به استان و شهر مورد نظر در تقاضانامه ثبت نام اقدام کنند.

توصیه‌های‌ مـهم‌ برای متقاضیان آزمون دکتری:

متقاضیان پس از تکمیل تقاضانامه، دریافت شماره پرونده ۶ رقمی و کدپیگیری ۱۶ رقمی یک نسخه پرینت از تقاضانامه تهیه و نزد خود نگهداری کنند.

متقاضی باید در انتخاب کدرشته‌ امتحانی و همچنین شهرستان محل حوزه امتحانی خود دقت کند. پس از دریافت کد پیگیری ۱۶ رقمی در این خصوص، به درخواست‌های متقاضیان مبنی بر اصلاح و یا جابجایی ترتیب اثر داده نخواهد شد.

با توجه به مشکلات بوجود آمده در آزمون های قبلی، در خصوص اشتباه در ارسال عکس متقاضیان، که این موضوع اکثراً برای متقاضیانی که ثبت نام آنان توسط دیگران انجام می شود رخ داده است، تاکید می‌شود که علاوه بر کنترل اطلاعات ثبت‌نامی، حتماً نسبت به کنترل عکس ارسالی دقت شود تا اشتباهاً عکس متقاضی دیگری به جای عکس داوطلب ارسال نشود.

در صورت ارسال عکس اشتباهی از طرف متقاضی، فرد به عنوان متخلف تلقی و مطابق مقررات با وی رفتار خواهد شد.

هرگونه‌ تغییری‌ از طریق‌ نشریه پیک‌ سنجش‌ (هفته‌نامه خبری‌ و اطلاع‌رسانی‌ سازمان ‌سنجش‌)، سایت سازمان سنجش و در صورت لزوم ‌از طریق رسانه‌های گروهی ‌اعلام ‌خواهد شد.

نحوه ارسال درخواست و یا ارتباط غیرحضوری با سازمان سنجش آموزش کشور:

باتوجه به عدم پذیرش حضوری متقاضیان به منظور جلوگیری از شیوع ویروس کرونا و در جهت تسریع در بررسی و ثبت درخواستها به صورت الکترونیکی، متقاضیان در صورت داشتن هر گونه سوال می‌توانند به سیستم پیشخوان خدمات الکترونیکی سازمان سنجش آموزش کشور به آدرس http://darkhast.sanjesh.org مراجعه و درخواست خود را به همراه مستندات لازم ثبت کنند.

پس از ثبت درخواست، برای متقاضی شماره نامه و کدرهگیری از طریق پیام کوتاه ارسال می شود. متقاضیان می‌توانند پس از دریافت شماره و کدرهگیری از طریق پیام کوتاه، به پورتال رهگیری الکترونیکی مکاتبات به آدرس http://rahgiri.sanjesh.org وارد و از آخرین وضعیت درخواست خود مطلع شوند.

متقاضیان درصورت لزوم می توانند سوال یا سوالات خود را با بخش پاسخگویی اینترنتی سازمان سنجش آموزش کشور و یا در روزها و ساعات اداری با شماره تلفن ۴۲۱۶۳-۰۲۱ نیز در میان بگذارند.

      

منبع: اکوفارس

کلیدواژه: مندرج در دفترچه راهنمای دفترچه راهنمای ثبت نام سازمان سنجش آموزش کشور مراجعه به سایت شرکت در آزمون مقطع دکتری اقدام کنند پیام کوتاه ثبت نام خواهد شد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ecofars.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اکوفارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۰۴۷۴۹۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چگونه از کدال استفاده کنیم؟ | راهنمای کاربردی سامانه کدال

به گزارش همشهری آنلاین، بین توسعه و میزان شفافیت اقتصادی یک کشور رابطه مستقیمی وجود دارد به بیان بهتر هرچه شفافیت اقتصادی کشور ها بیشتر باشد، توسعه در آن کشور سریعتر اتفاق می افتاد.

در واقع بدون شفافیت در اقتصاد عملکرد اقتصاد مانند راه رفتن در اتاق تاریک است که هیچ نوع نقشه راه و خط مشی ای برای محک گذشته و ترسیم آینده وجود ندارد.درچنین شرایطی آنچه اتاق تاریک اقتصاد را روشن می کند اطلاعات است.

یکی از الزمات شفافیت اقتصادی، انتشار اطلاعات مرتبط با فعالان اقتصادی است و چون بخش عمده فعالیت های اقتصادی توسط شرکت ها انجام می شود از این منظر انتشار اطلاعات شرکت ها از اهمیت زیادی برخودار است. بر همین اساس از ۱۶ سال پیش سامانه ای در ایران برای انتشار اطلاعات اقتصادی شرکت های فعال در بازار سرمایه با عنوان سامانه کدال آغاز به کار کرد که بسیاری از شما ممکن است نام آن را شنیده باشید. اما کدال چیست و چه کارکرد هایی دارد؟

کدال چیست؟

سامانه کدال یا سامانه جامع اطلاع رسانی ناشران اوراق بهادار یک سامانه الکترونیکی است که گزارش‌های مالی با اهمیت مثل صورت‌های مالی، گزارش عملکرد ماهانه، گزارش فعالیت هیئت مدیره و سایر اطلاعات با اهمیت شرکت‌های پذیرفته‌شده در بورس، فرابورس، صندوق‌های سرمایه‌گذاری، شرکت‌های مشاورسرمایه‌گذاری و سایر نهادهای مرتبط با بازارسرمایه را در اختیار عموم مردم قرار می‌دهد. منظور از ناشران عموما شرکت های بورس یا شرکت هایی هستند که تحت نظارت سازمان بورس هستند.

این سامانه در سال ۱۳۸۶ برای نخستین بار با ۱۴ شرکت پذیرفته‌شده در بورس فعالیت خود را آغاز کرد و در حال حاضر بیش از ۸۴۱ شرکت تحت نظارت سازمان بورس، اطلاعات مالی خود و شرکت های زیر مجموعه شان را از طریق این سامانه منتشر می کنند. اگر شرکت های زیر مجموعه این شرکت ها را نیز به این رقم اضافه کنیم متوجه می شویم در حال حاضر حدود ۳ هزارو ۶۰۰ شرکت بدون احتساب شرکت های دولتی ، نهاد های عمومی و شرکت هایی است که در بورس پذیرفته نشده اند در حال انتشار اطلاعات خود از طریق سامانه کدال هستند.

چرا کدال تاسیس شد؟

در گذشته اطلاعات شرکت های بورس به صورت پراکنده و با تاخیر بسیار زیاد منتشر می شد و این موضوع منجر شده بود یک رانت اطلاعاتی بزرگ در فضای بازار سرمایه شکل بگیرد این رانت های اطلاعاتی مثل انعقاد یک قرارداد تجاری در یک شرکت که می توانست منجر به نوسان قیمت سهام یک شرکت شود، در اختیار عده ای خاص قرار می گرفت و برخی با استفاده از همین اطلاعات ، منافع زیادی به دست می آورند.

با راه اندازی سامانه کدال اما این اطلاعات جنبه عمومی پیدا کرد و در عین حال زمان انتشار اطلاعات مالی و اقتصادی شرکت ها روز به روزکاهش یافت به طوری که طبق تازه ترین آمارها زمان انتشار اطلاعات درسامانه کدال به ۱۴ ساعت کاهش یافته است به این معنا که به طور میانگین از زمان وقوع یک رویداد در داخل یک شرکت تا انتشار این رویداد از طریق سامانه کدال ۱۴ ساعت طول می کشد در حالی که این میزان در سال ۱۳۹۵ رقمی بالغ بر ۲۵ روز بود.آن طورکه مجید عشقی رئیس سازمان بورس وعده داده قرار است این زمان بندی به صفر برسد.

کدال چگونه کار می کند؟

طبق قانون بازار اوراق بهادارو از زمان تاسیس این سامانه، شرکت های بورس موظفند اطلاعات مالی شان را از طریق این سامانه بلافاصله منتشر کنند.صورت های مالی و گزارش عملکرد میزان تولید و فروش دو رکن اصلی اطلاعات مندرج درکدال هستند.گزارش های مربوط به میزان تولید و فروش شرکت ها به صورت ماهانه و صورت های مالی به صورت فصلی،شش ماهه،نه ماهه و سالانه منتشر می شوند.

اطلاعات مربوط به برگزاری مجامع عادی سالانه و فوق العاده ،افزایش سرمایه، انعقاد یک قرارداد تجاری،شرکت درمناقصه ها و مزایده ها و یا فروش اموال و دارایی ها ازدیگر اطلاعاتی هستندکه شرکت های بورس باید آنها را از طریق سامانه کدال منتشر کنند.

شرکت ها موظفند این اطلاعات را پس از آماده‌سازی به صورت مستقیم در سامانه کدال بارگزاری کنند و سپس سازمان بورس بر این اطلاعات و نحوه انتشار آنها نظارت کرده و آنها را برای عموم منتشر می کند.

بیشتر بخوانید

همه آنچه که باید درباره سامانه کدال بدانید | آخرین جزئیات از راه اندازی سامانه جدید کدال چگونه سود امسال سهام عدالت متوفیان را دریافت کنید؟ راهنمای استفاده از کدال

همه مردم می توانند به صورت رایگان از سامانه کدال استفاده کنند و از میزان درآمد، سود زیان و سایر اطلاعات شرکت ها مطلع شوند.

کافی است با جستجوی آدرس اینترنتی www.codal.ir به صفحه نخست این سایت دسترسی پیدا کنید. بعد از آن می توانید از بخش جستجوی اطلاعیه ها نام شرکت مورد نظرخود را وارد کنید. پس از آن باید نوع یا دسته بندی اطلاعات را انتخاب کنید و در نهایت با ۲ کلیک به سادگی به اطلاعات مورد نظرتان دسترسی پیدا کنید. به طور کلی اطلاعات موجود در این سامانه به ۱۰ دسته کلی شامل اطلاعات و صورت های مالی سالانه، گزارش عملکرد ماهانه،اساسنامه،اطلاعات هیات مدیره و کمیته حسابرسی،آگهی دعوت به مجمع،افزایش سرمایه، شفاف سازی های مربوط به بورس تهران و فرا بورس، شفاف سازی های مربوط به سازمان بورس ، گزارش های شفاف سازی و اوراق بدهی تقسیم بندی می شود.پرکاربردترین بخش ها در این زمینه برای مردم وسهامداران بخش های مربوط به صورت های مالی و گزارش تولید و فروش است. از طریق صورت های مالی می توانیدبه میزان درآمد سود و زیان و ترازنامه شرکت ها دست پیدا کنید و در بخش تولید و فروش، آمار های مربوط به میزان تولید،فروش،نرخ فروش و جمع کل درآمد ها برای شما به نمایش در می آید.

در بخش شفاف سازی نیز اگر رویداد با اهمیتی در شرکت از جنبه های مختلف اتفاق افتاده باشد در اختیار شما قرار می گیرد.

یکی دیگر از بخش های مهم این سامانه شفاف سازی های مربوط به سازمان بورس است. چنانچه سازمان بورس گزارش خاصی در مورد عملکرد یک شرکت داشته باشد از طریق این سامانه ودر بخش شفاف سازی مربوط به سازمان منتشر می کند.

خلاهای کدال

با وجود آنکه سامانه کدال در ۱۶ سال گذشته نقش بسیار پر رنگی در اقتصاد ایران و میزان شفافیت در اقتصاد داشته است اما همچنان خلاهایی در این سامانه احساس می شود. از جمله این خلا ها برخی پیچیدگی ها برای کاربرانی که اطلاعات مالی و اقتصادی کافی ندارند و منسجم نبودن اطلاعات به صورت تاریخی و انباشته است. با این حال آن طور که مقامات مسئول خبر داده اند قرار است به زودی با راه اندازی نسخه جدید این سامانه این خلا قانونی رفع شود.

مدیر فناوری اطلاعات سازمان بورس درباره راه‌اندازی نسخه جدید کدال، می گوید:سازمان‌ بورس و اوراق بهادارسال گذشته به منظور رفع مشکلات کدال، تصمیم به باز طراحی و بازنویسی این سامانه با امکانات به روز و مدرن گرفت، اکنون کار تولید نسخه جدید حدود ۷۰ درصد پیشرفته فیزیکی داشته، انتظار می‌رود تا پایان سال اولین خروجی‌های سامانه جدید را به طور محدود و از اوایل سال آینده به طور کامل رونمایی کنیم.

محمد باقرحسن‌زاده اضافه می کند: هرچه پیش می‌رویم علاوه بر افزایش نیاز بازارسرمایه و سهامداران به شفافیت و سرعت، بر حجم شرکت‌هایی که اطلاعات خود را در سامانه کدال منتشر می‌کنند نیز افزوده می‌شود.

خلا دیگری که در این سامانه احساس می شود، فقدان اطلاعات مالی و اقتصادی شرکت های دولتی وشبه دولتی است.که انتشار این اطلاعات نیازمند طی شدن مسیرهای قانونی است. از دو سال پیش گام هایی در این زمینه برداشته شده است و وزارت اقتصاد اطلاعات بسیاری از شرکت های دولتی را منتشر کرده است اما از یک طرف تاریخ مصرف این اطلاعات عمدتا گذشته است و ازطرف دیگر فرمت انتشار این اطلاعات در قالب فایل های پی دی اف است که نمی تواند برای تحلیل گران جنبه کاربردی داشته باشد. در مورد اطلاعات شرکت های شبه دولتی نیز با وجود آنکه قوانین لازم در این زمینه از سوی مجلس تصویب شده است اما همچنان اطلاعات کافی از شرکت های شبه دولتی در این زمینه وجود ندارد و لازم است که اقدامات جدیدی برای انتشار این اطلاعات انجام شود تا فضای اقتصاد کشور شفاف تر شود . گفته کارشناسان بیش از ۸۵ درصد اقتصاد ایران در اختیار شرکت های دولتی و شبه دولتی است و انتشار اطلاعات این شرکت ها گام اصلی برای ایجاد شفافیت در اقتصاد ایران است.

کد خبر 838817 منبع: روزنامه همشهری برچسب‌ها بورس تهران بورس - فرا بورس سهام شرکت‌ها

دیگر خبرها

  • چگونه از کدال استفاده کنیم؟ | راهنمای کاربردی سامانه کدال
  • تازه‌ترین آمار داوطلبان نوبت دوم کنکور اعلام شد
  • اینفوگرافیک و موشن گرافیک ثبت نام نوبت دوم کنکور ۱۴۰۳ منتشر شد
  • اینفوگرافیک مراحل ثبت نام آزمون سراسری سال ۱۴۰۳ ( نوبت دوم )
  • آغاز نام‌نویسی برای شرکت در نوبت دوم آزمون سراسری
  • ثبت‌نام‌ نوبت دوم آزمون سراسری‌ ۱۴۰۳ آغاز شد
  • آغاز ثبت‌نام نوبت دوم آزمون سراسری ۱۴۰۳
  • آغاز نام‌ نویسی نوبت دوم کنکور ۱۴۰۳
  • اولین آزمون دکتری حرفه‌ای فیزیوتراپی مرداد ۱۴۰۳ برگزار می‌شود
  • آغاز نام‌نویسی نوبت دوم کنکور ۱۴۰۳