Web Analytics Made Easy - Statcounter

سید غلامرضا حسینی در گفت وگو با خبرنگار فرهنگی ایرنا گفت: مهمترین نکته ای که در وضعیت فعلی کتاب و کتابخوانی وجود دارد، به جز تاثیرگذاری شرایط کرونا یک مشکل قدیمی است و آن نداشتن ویترین کافی در کشور است. یعنی به اندازه کافی کتاب را در فروشگاه های کتاب به معرض دید عموم قرار نمی دهیم که این عمده ترین ضعف ما در ترویج است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی افزود: با توجه به حجم بزرگی از عناوین کتاب که در طول سال در کشور منتشر می شود، نیاز به ویترین کتاب داریم و طبیعی است که یک مخاطب نمی تواند از حجم کتاب های فراوان در یک زمینه به سادگی مطلع شود.

حسینی درباره تاثیرگذاری فضای مجازی در سرانه مطالعه و ترویج فرهنگ کتابخوانی گفت: گستردگی مطالب در فضای مجازی به قدری است که سهم کتاب در آن کم است و بیشتر مردم به دنبال مطالب مختلف هستند تا کانال های معرفی کتاب. بنابر این می توان گفت فضای مجازی سهم خود را به اندازه معقولی داشته ولی این مقدار کفایت نمی کند. البته می توان در فضای مجازی بیشتر کار کرد و می توانیم بگوییم کتاب در فضای مجازی جایگاه خود را هنوز به طور کامل پیدا نکرده است.

وی ادامه داد: با توجه به شرایط اقتصادی کنونی اصل کار نشر، یک کار اقتصادی نیست و زمانی که کتاب در چرخه فروش قرار می گیرد، مجددا یک ریزشی از نظر قیمت دارد. چون ناشر می خواهد تخفیفی را اعمال کند و با توجه به هزینه های ملکی برای تهیه فروشگاه کتاب در محلی مناسب طبیعی است که هزینه آن به صرفه نیست و به همین دلیل استقبال از تاسیس کتابفروشی به ندرت اتفاق می افتد ولی بر عکس آن وجود دارد که در چند سال اخیر برخی کتابفروشی ها تغییر شغل دادند.

مدیر انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی افزود: راهکار افزایش ویترین کتاب استفاده از ظرفیت های دستگاه ها و نهادهاست که در مراکز مختلف به ویژه در مراکز استان ها امکاناتی دارند و با روش منطقی می توان مکان هایی را در اختیار افرادی قرار داد که بخش اصلی آن یعنی سرمایه ای که برای خرید یا اجاره فروشگاه است از روی دوش کسی که می خواهد این فعالیت فرهنگی را انجام دهد برداشته شود و در نتیجه حداقل درآمدی برای او  ایجاد کند که انگیزه ای برای کتابفروشی داشته باشد.

وی درباره تبلیغ کتاب در مکان های عمومی گفت: در ایستگاه های مترو کیوسک هایی مانند غرفه برای فروش کتاب گذاشته شده ولی با توجه به این که شکل رفت و آمد در مترو به گونه ای است که مسافران تمرکز ذهنی ندارند و با عجله قصد عبور از مترو را دارند، خیلی مورد استقبال واقع نمی شود ولی استفاده از فضای شهری برای تبلیغ کتاب معمولا به صورت رایگان نیست. البته مترو می تواند بخشی از فضای عمومی تبلیغی خود را به کار فرهنگی هدفمند برای معرفی کتاب اختصاص دهد.

حسینی با اشاره به مشکل قیمت کتاب گفت: شرایط اقتصادی سال های اخیر به گونه ای است که بیشتر درآمد خانواده ها صرف مسائل مسکن، خوراک، پوشاک و مایحتاج عمومی می شود و می توان گفت تقریبا کتاب در سبد خانواده جایی نداشته است. یعنی عملا از قبل حذف شده و اکنون کسی به آن فکر هم نمی کند.

وی افزود: در ایام کرونا به ویژه در ایام نوروز تا اواخر اردیبهشت پدیده خوبی بوجود آمد که افراد به دلیل خانه نشینی اجباری به کتاب های نخوانده در خانه رجوع می کردند ولی گرانی کتاب در خرید کتاب تاثیر فراوانی دارد و با توجه به این که کاغذ، مواد چاپ و وسایل صحافی جزو کالاهای خارجی بوده و معمولا گران قیمت هستند، وقتی تبدیل به کتاب می شوند محصول آن یعنی کتاب نیز گرانتر می شود.

برچسب‌ها ویروس کرونا پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی هفته کتاب اختصاصی ایرنا فضای مجازی

منبع: ایرنا

کلیدواژه: ویروس کرونا پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی هفته کتاب اختصاصی ایرنا فضای مجازی ویروس کرونا پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی هفته کتاب اختصاصی ایرنا فضای مجازی اخبار کنکور فضای مجازی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۰۷۹۸۱۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نگاهی به نقش صدا و سیما در گسترش فرهنگ عفاف و حجاب

یک کارشناس علوم ارتباطات نوشت: «از جمله انتقادهایی که به صدا و سیما در زمینه حجاب و عفاف وارد می‌شود، نداشتن اهتمام جدی در راه ترویج فرهنگ عفاف و پوشش اسلامی است، چرا که تا کنون اقدام برجسته‌ای که نشان‌دهنده برنامه‌ریزی هدفمند و گسترده در راه ترویج فرهنگ حجاب و عفاف باشد، در رسانه ملی انجام نشده.»

به گزارش خبرگزاری ایمنا، حمیدرضا محمدی فعال رسانه‌ای و کارشناس علوم ارتباطات در یادداشتی با اشاره به نقش ویژه صدا و سیما در ترویج موضوع عفاف و حجاب نوشت:

«بی گمان نحوه رفتار، گفتار، حرکات دست و چشم و لباس مجریان و بازیگران زن و محتوای فیلم‌ها و مجموعه‌های تلویزیونی می‌تواند در زمینه الگوسازی‌های مثبت و منفی عفاف و حجاب در جامعه تأثیر به‌سزایی داشته باشد؛ در بین وسایل ارتباط جمعی، تلویزیون به‌دلیل گیرایی و جذابیت‌های خاص خود نقش و سهم بیشتری در انتقال الگوهای رفتاری و فرهنگ‌سازی حجاب و عفاف در جامعه دارد و از آنجا که مخاطبان تلویزیون گروه معدودی نیستند و تمامی گروه‌های سنی، مخاطب پیام‌های تلویزیون قرار می‌گیرند، این رسانه در سطح بسیار کلان و بر کل جامعه تأثیر می‌گذارد. علاوه بر این سهولت استفاده از تلویزیون و تنوع برنامه‌های آن، اهمیتش را دوچندان می‌کند

در کتاب صحیفه نور جلد ۵ صفحه ۲۰۳ آمده که حضرت امام خمینی (ره) در مورد نقش و اهمیت صدا و سیما چنین بیان داشته‌اند: «اهمیت رادیو و تلویزیون بیشتر از همه (وسایل ارتباط جمعی) است، این دستگاه، دستگاه تربیتی است. باید تمام اقشار ملت با این دستگاه تربیت شوند، این یک دانشگاه عمومی است، یعنی دانشگاهی است که در تمام سطوح کشور گسترده شده است.»

مقام معظم رهبری (مدظله‌العالی) نیز در دیدار با مدیران صدا و سیما می‌فرمایند: «زن سرشار از ارزش‌های اسلامی و انقلابی است. لذا سیمای زن مسلمان و انقلابی باید با تکیه بر حجاب، نجابت و عفت نقش اصلی و اساسی او در خانواده و جامعه، تأثیر زن در رشد مرد و جامعه و نیز نقش پر اهمیت او در واقعیت‌های گذشته نظیر جنگ تحمیلی در صدا و سیما نشان داده شود»

بر اساس نظرسنجی مرکز تحقیقات صداوسیما از پرمخاطب‌ترین برنامه‌های سیما که در مرداد ۹۸ منتشر شده بیش از ۸۰ درصد مردم بیننده برنامه‌های تلویزیون بودند که بر اساس آن زنان با آمار ۷۳ درصد، بیش از مردان «۶۷.۹ درصد» به تماشای تلویزیون نشسته‌اند؛ این موضوع از اهمیت تأثیرپذیری برنامه‌های این رسانه بر ذهن مخاطبان به خصوص قشر دختران و زنان جامعه حکایت دارد؛ بی گمان نحوه رفتار، گفتار، حرکات دست و چشم و پوشش مجریان و بازیگران زن و حتی محتوای فیلم‌ها و مجموعه‌های تلویزیونی می‌تواند در الگوسازی‌های مثبت و منفی حجاب و عفاف در بین دختران و زنان جامعه تأثیرگذار باشد.

وظایف صدا و سیما در زمینه گسترش فرهنگ عفاف و حجاب

قانون راهکارهای اجرایی گسترش فرهنگ عفاف و حجاب که در ۱۳ دی ۱۳۸۴ به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی رسیده برای ۲۶ دستگاه اجرایی کشور وظایفی را تعیین کرده است. این قانون ۳۱ وظیفه را برعهده صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران قرار داده که در اینجا به برخی از مهم‌ترین این وظایف اشاره می‌شود:

۱- فرهنگ‌سازی در زمینه اصلاح پوشش نامناسب و ارائه راه‌حل‌های مؤثر و فوری از طریق تولید برنامه‌های کارشناسی، گفتمان، تولید فیلم، تیزرهای تلویزیونی و ...

۲- تبیین و آموزش احکام شرعی حجاب و عفاف و رعایت حریم عفاف در خانه و اجتماع و آموزش معیارهای رفتار صحیح زن و مرد جهت برقراری روابط متعادل اجتماعی.

۳- ترویج الگوهای مناسب حجاب از طریق تولید فیلم و سریال و سایر برنامه‌های تلویزیونی و انجام مناظره علمی، فرهنگی و هنری در خصوص فلسفه حجاب و عفاف به منظور استحکام بنیه اعتقادی و فرهنگی جوانان.

۴- آموزش و ترویج احکام شرعی حجاب و پوشش بومی (منطقه‌ای) در جغرافیای جمهوری اسلامی ایران.

۵- به تصویر کشیدن زنان تحصیل‌کرده، ممتاز، متعهد و باحجاب در فیلم‌ها و مجموعه‌های هنری و پرهیز از نشان دادن آنان در نقش‌ها و شخصیت‌های عامه و کم‌سواد.

۶- بازنگری در شرایط انتخاب فیلم‌ها و سریال‌های خارجی بر اساس ملاک‌های حجاب و عفاف.

۷- تهیه برنامه‌های متناسب با فرهنگ حجاب و عفاف برای کودکان و استفاده از قهرمان‌های عروسکی مطرح در کارتون‌ها و برنامه‌های

۸- تهیه برنامه‌های مختلف در خصوص تاریخچه و جایگاه پوشش و حجاب در غرب، تبیین علل و عوامل آن و چگونگی رواج فرهنگ برهنگی در سده‌های اخیر در آن جوامع.

۹- نظارت مستمر بر تبلیغات تجاری به منظور جلوگیری از ایجاد روحیه مصرف گرایی و تجمل پرستی به عنوان عوامل ترویج بی مبالاتی اخلاقی و سوق آن به سوی تبلیغات و آگهی‌های فرهنگی و اخلاقی.

۱۰- تدوین سیاست‌های مشخص در مورد سبک لباس و آرایش هنرمندان، مجریان زن و مرد و ... در برنامه‌ها، فیلم‌های سینمایی، تئاتر و ... با محوریت عفاف و حجاب.

نقدی بر عملکرد صدا و سیما در حوزه عفاف و حجاب

از جمله انتقادهایی که به صدا و سیما در زمینه حجاب و عفاف وارد می‌شود، ضعف برنامه‌ریزی دقیق و نداشتن اهتمام جدّی در راه ترویج فرهنگ عفاف و پوشش اسلامی است، چرا که تا کنون اقدام ویژه و برجسته‌ای که نشان‌دهنده برنامه‌ریزی هدفمند و گسترده در راه ترویج فرهنگ حجاب و عفاف باشد، در رسانه ملی انجام نشده و از توانمندی و ظرفیت‌های بالای تلویزیونی برای فرهنگ‌سازی درباره حجاب، عفاف و لوازم آن به شایستگی استفاده نشده که البته این کار، نیازمند پژوهش ژرف و علمی است.

با این وجود در برخی سریال‌های تلویزیونی از بانوانی که به پوشش اسلامی و حفظ حریم نامحرم مقید هستند، شخصیت‌پردازی خوب و مناسبی انجام می‌شود؛ یعنی افرادی را موفق، جذاب و تأثیرگذار نشان می‌دهند که شایستگی الگودهی به مخاطبان را دارند. به‌عنوان نمونه، از سریال «ستایش» می‌توان یاد کرد که در آن، شخصیت ستایش که آراسته به پوشش برتر یعنی چادر است، زنی موفق رانشان می‌دهد که با وجود ناملایمات فراوان توانسته فرزندان خود را بزرگ کرده و بر اساس ارزش‌های اسلامی تربیت کند. درنتیجه، مخاطب به وی علاقه‌مند می‌گردد. این‌گونه شخصیت‌پردازی‌ها در الگودهی درست، نقش بسزایی دارند.

در پایان ضمن سپاس از تلاش‌هایی که تا کنون از سوی رسانه ملی در خصوص حجاب و عفاف انجام پذیرفته است، اما به نظر می‌رسد برای ترویج آن باید گام‌های بیشتری برداشته می‌شد که به عللی از انجام آن بازمانده‌اند و این، خود نیازمند آسیب‌شناسی جدی و دقیق است.»

کد خبر 745778

دیگر خبرها

  • نادری، فوتبالیستی که کتاب می‌خواند (عکس)
  • نگاهی به نقش صدا و سیما در گسترش فرهنگ عفاف و حجاب
  • آمار مخاطبان در نوروز و رمضان ۸ درصد افزایش داشته است
  • افزایش مخاطبان ویژه برنامه‌های رمضانی رسانه ملی
  • اختصاص فضای بیشتر به نمایشگاه کتاب با توسعه مصلی
  • از توجه ویژه وزارت فرهنگ به هنرمندان اصیل موسیقی تا حضور دیگر کشورها در نمایشگاه کتاب
  • «بخوانیم و بسازیم» شعار سی‌وپنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران
  • سخنگوی نمایشگاه کتاب شعار این دوره را در صفحه شخصی اعلام کرد!
  • نگاهی به اندیشه‌های عرفانی اُشو، در «کتاب فرهنگ»
  • افزایش دوبرابری مساحت بوستان‌های مشهد