Web Analytics Made Easy - Statcounter

تحلیلگر لبنانی با اشاره به روند عادی سازی روابط میان ریاض و تل آویو گفت: اکنون بحث بر سر آینده این گام عربستان و مدت زمان آن است؛ این امر بستگی به محور مقاومت و تحولات آمریکا و غیره دارد و در هر حال ریاض نخواهد توانست فشارها را تحمل کند. - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، رسانه‌های صهیونیستی دوشنبه گزارش دادند که بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، روز یکشنبه در سفری "محرمانه" به عربستان سعودی رفته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بر اساس این گزارش‌ها، نتانیاهو در این سفر با محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان و مایک پامپئو، وزیر خارجه آمریکا که به ریاض سفر کرده بود، دیدار کرده است.

گزارش شده که رئیس موساد نیز در این نشست حضور داشته است، اما  روزنامه هاآرتص اعلام کرده که جزئیات جلسه از وزیر خارجه و وزیر جنگ این رژیم مخفی نگه داشته شده بود.‎

پس از گذشت چند ساعت از این گزارش «فیصل بن فرحان» وزیر خارجه عربستان در توئیتی، خبر دیدار محمد بن سلمان و نتانیاهو را منکر شد و ادعا کرد که نشست نئوم تنها بین مقامات سعودی و آمریکایی بوده است.

‎ نتانیاهو نیز حاضر به اظهارنظر درباره خبر دیدار محرمانه اش با ولیعهد سعودی در خاک عربستان نشد و از رد یا تکذیب آن طفره رفت.  در پی انتشار این گزارش‌ها یک وزیر کابینه اسرائیل نیز سفر نتانیاهو به عربستان و نشست وی در نئوم را تأیید کرده است.

در همین  ارتباط با "بلال اللقیس" استاد دانشگاه و نویسنده و تحلیلگر سیاسی لبنانی گفت‌وگویی انجام دادیم که متن این مصاحبه در زیر می آید:

"بلال اللقیس" استاد دانشگاه و نویسنده و تحلیلگر سیاسی لبنانی در گفتگو با خبرنگار بین الملل تسنیم با اشاره به روند عادی سازی روابط عربستان سعودی با اسرائیل ، تصریح کرد: بدیهی است که عربستان سعودی به سمت عادی سازی روابط با اسرائیل در حرکت است زیرا گزینه دیگری ندارد اما بحث بر سر این است که عربستان چقدر می تواند این روند را تحمل کند و آینده‌اش در دراز مدت چگونه خواهد بود؟

وی در خصوص سفر نخست وزیر رژیم صهیونیستی به عربستان سعودی گفت: عربستان به طور رسمی این سفر را اعلام نکرد و روشن است که همچنان سیاست منتظر ماندن و سنجش روند تغییرات را در پیش گرفته است و یک بار از طریق یک وزیر اسرائیلی و بار دیگر از طریق روزنامه های بیگانه این سفر را اعلام کرد که البته این مسیری شناخته شده که نتایج آن نیز روشن است.

تصمیم عادی سازی بین اسرائیل و عربستان گرفته شده است

اللقیس ادامه داد: اکنون باید به مجموعه متغییرات توجه داشت از جمله اینکه عادی سازی روابط بین اسرائیل و عربستان سعودی در نهایت انجام خواهد شد واین روشن است. علاوه بر این موضوعی که عربستان سعودی را به نزدیک شدن هرچه بیشتر به اسرائیل تا عادی سازی روابط با آن تشویق کرد، ناشی از مجموعه مسائل از جمله انتخابات آمریکا و روی کار آمدن جو بایدن و انتظارات و پیش بینی هایی است که از سیاست بایدن در قبال منطقه به ویژه در قبال ایران دارند.

وی در توضیح این مطلب یادآور شد: دیدگاه آنان این است که سیاست بایدن در قبال ایران با شدت عمل قبل همراه نخواهد بود، بر این اساس که وی منافع مشخص آمریکا را در نظر می گیرد و این چیزی است که وضعیت ایران را برای رویارویی با آنان تقویت می کند.

روزهای سخت محمد بن سلمان در راه است

اللقیس تصریح کرد: علاوه بر مسائل مورد اشاره، اعتقاد کنونی این است که بایدن به مسائل مربوط به حقوق بشر خواهد پرداخت و با دیدگاه وسیع تری به مسائل منطقه نگاه خواهد کرد و البته نقطه آغاز این دیدگاه همواره منافع آمریکا بوده است و این وضعیت به این معنی خواهد بود که محمد بن سلمان با وضعیت بسیار سختی روبرو خوهد شد.

وی گفت: اما عامل فشار دیگر که چه بسا مهم تر از مسائلی باشد که در بالا گفته شد، مسیر جنگ در یمن است زیرا این جنگ بود که محمد بن سلمان را از نظر سیاسی به زمین زد و حمله به شبکه توزیع نفت شرکت آرامکو در جده نیز ضربه سختی به وی وارد آورد و این وضعیت به معنی شکست مفتضحانه عربستان است .

زارعی: عربستان با عادی‌سازی رابطه با اسرائیل گرفتار خشم جهان اسلام می‌شودافشای دیدار نتانیاهو با بن‌سلمان؛ جزئیات سفر اسرارآمیز به «نئوم» عربستان

این کارشناس سیاسی ادامه داد: با در نظر گرفتن تمام این مسائل چه در خصوص یمن و یا در سطح تغییرات منطقه ای به نفع ایران و محور مقاومت و نیز شکست آمریکایی ها و سعودی ها در زمان دونالد ترامپ و ناکامی در تحقق هرگونه دستاورد سیاسی آن هم با وجود سیاست سختگیرانه ترامپ ، سعودی ها به طور خودکار در وضعیت خطرناکی قرار می گیرند که شامل کاهش جایگاه راهبردی و به طور کلی جایگاه آنان در منطقه خواهد بود.

وی گفت: البته باید مشکلات داخلی عربستان را که اخیرا در سطح امنیتی و اجتماعی شنیده ایم، به مشکلات بالا اضافه کنیم و حادثه ای را که گفته شد داعش مسئولیت آن را برعهده گرفت و نیز هدف قرار گرفتن چند سفیر در عربستان را نیز در نظر داشته باشیم.

خطر در کمین جایگاه راهبردی عربستان

این کارشناس سیاسی در بخش دیگری از این مصاحبه یادآور شد، وزن و جایگاه راهبردی عربستان سعودی امروز در معرض تهدید قرار گرفته است و تغییرات کنونی و موفقیت محور مقاومت، قدرت مانور عربستان را محدود کرده است، به اضافه اینکه شیوع ویروس کرونا و بازتاب های ناشی از آن بر قیمت نفت در بازار جهانی و نیز تغییر عرضه و تقاضا موجب شده است  تمام آرزوها و بلندنظری های محمد بن سلمان برای سال 2030 نقش بر آب شود.

اللقیس ادامه داد: می توان مجموعه این مسائل را اینگونه خلاصه کرد که هیچ راهی برای محمد بن سلمان برای تقویت مجدد روابط با آمریکایی ها از یک سو و تقویت جایگاه منطقه ای خود از سوی دیگر وجود ندارد، بنابراین راهی به جز نزدیک شدن به اسرائیل باقی نمانده است؛ گزینه ای که چه بسا عربستان به دروازه آن تبدیل شود تا از طرف آمریکا مصون بماند به اضافه اینکه نزدیک شدن به اسرائیل برگه ای است که عربستان می تواند برای تضمین جایگاه پادشاه سعودی عرضه کند.

وی تصریح کرد: بر اساس این داده ها می توان اوضاع کنونی را ارزیابی کرد و چشم انداز موجود یا همان ناچار شدن برای عادی سازی با اسرائیل را متوجه شد.

اللقیس در مورد اینکه آیا این موضوع به مثابه خودکشی سیاسی است؟ پاسخ داد: به نظر من این موضوع گزینه سیاسی توام با ریسک است اما تنها گزینه باقی مانده است و راه دیگری به جز آن وجود ندارد و در غیر این صورت بن سلمان یا باید با چشم خود  شاهد متلاشی شدن کشورش باشد و یا اینکه در اصول و ساختار سیاسی آن بازنگری کند که این شدنی  نیست ودر صورت عملی شدن این گزینه ها وی خارج از ساختار قدرت و پادشاهی قرار می گیرد.

این کارشناس سیاسی اظهار داشت: با توجه به آنچه گفته شد، راهی جز رفتن به سمت اسرائیل باقی نمانده است و این تنها راه حلی است که برای عربستان وجود دارد که نه یک خودکشی بلکه تنها گزینه سیاسی است و عربستان تلاش دارد شرایط آن را با موفقیت مهیا کند.

شیوخ وهابی جاده صاف کن عادی سازی روابط

وی در توضیح این وضعیت تصریح کرد: نمی توان به طور حتم گفت که جامعه سعودی و به طور کلی محیط اسلامی به جز محور مقاومت با این گزینه (عادی سازی) به شدت مخالفت می کنند زیرا ترکیب و ساختار عربستان سعودی را باید در نظر گرفت.

اللقیس گفت: به عبارت بهتر باید در نظر داشت که اخیرا این خبر به گوشمان رسید که برخی شیوخ وهابی و برخی افراد موسوم به دانشمندان و علماء در عربستان سعودی چگونه برای تفکرات عادی سازی سرپوش فراهم کرده و از نظر مذهبی زمینه آن را فراهم کردند.

وی تاکید کرد: به نظر من هیچ کس نمی تواند بر مخالفتی که پیش تر به آن اشاره شد، شرط بندی کند، زیرا ائتلاف با اسرائیل بر این اساس انجام شده است که بیشتر کشورهایی که جز محور مقاومت نیستند با اسرائیل هم پیمان شده اند از جمله ترکیه و مصر که در تل آویو سفارت دارند، بنابراین فقط ملت ها می مانند که مخالف عادی سازی هستند و تصور نمی کنم بن سلمان تحت فشار قرار بگیرد و همچنین گمان نمی شود، صحنه داخلی عربستان به سمت انقلاب و شورش مردمی و وضعیت شبیه آن پیش برود.

آمریکایی‌ها مانع هرج و مرج و نابسامانی امنیتی در داخل عربستان سعودی می‌شوند

این کارشناس سیاسی ادامه داد: اکنون بحث بر سر آینده این گام عربستان سعودی و مدت زمان آن است؛ این امر بستگی به محور مقاومت و تحولات آمریکا و ناکامی های آن دارد و در هر حال عربستان نخواهد توانست فشارهای متعدد را تحمل کند زیرا حفظ این وضعیت نیازمند تلاش زیادی است.

وی گفت: به هر حال یک روز پس از سفر بن سلمان به تل آویو در آینده، انقلابی برای سرنگونی او رخ نخواهد داد زیرا به نظر می رسد جامعه سعودی چه سکولار و چه آن قسمت از آن که به بخش مذهبی موسوم است، می توانند با این موضوع تعامل داشته باشند و تحت عناوینی مانند رویارویی با محور مقاومت و ایران آن را پشت سر بگذرند از همین رو نمی توانیم روی آن حساب کنیم.

اللقیس تاکید کرد: آمریکایی ها در نهایت برای تحقق این هدف هر گونه هرج و مرج و نابسامانی امنیتی در داخل عربستان سعودی را کنترل می کنند،  ازهمین رو بحثی که باقی می ماند در دراز مدت و یا آینده طولانی مدت و یا میان مدت برای عربستان است و اینکه چقدر می تواند فشارها را تحمل کند به ویژه اگر محور مقاومت آسوده تر شود و نفوذ بیشتری پیدا کند که در این صورت عقب گرد عربستان بیشتر می شود و این موضوعی است که جای بحث دارد.

جدیدترین خبرها و تحلیل‌های ایران و جهان را در کانال تلگرامی تسنیم بخوانید. (کلیک کنید)

جدیدترین خبرها و تحلیل‌های ایران و جهان را در کانال اینستاگرامی تسنیم بخوانید. (کلیک کنید)
انتهای پیام/

منبع: تسنیم

کلیدواژه: کارشناس سیاسی عادی سازی روابط عربستان سعودی محور مقاومت محمد بن سلمان آمریکایی ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۰۸۱۱۵۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اهداف عربستان از گسترش روابط با ارمنستان/ ریاض به رقیب ایران در قفقاز تبدیل شد؟

به گزارش خبرآنلاین آرارات میرزویان وزیر امور خارجه ارمنستان در مصاحبه اختصاصی با روزنامه عربستانی عرب نیوز درباره روابط ارمنستان و عربستان صحبت کرد. وی گفت: «ما از نظر تاریخی روابط دوستانه ای با جهان عرب داشته ایم. این روابط شامل همه کشورهای عربی می شود و بر اساس روابط دوستانه، تاریخی و سنتی بین مردم ارمنستان و جهان عرب بوده است». او ادامه داد: «نباید فراموش کرد که بسیاری از کشورهای عربی به محل اقامت پناهدگان ارمنی و بازماندگان نسل کشی ارامنه تبدیل شده اند».

میرزویان ضمن اشاره به روابط فرهنگی بین ارمنستان و کشورهای عربی گفت که در چنین فضائی اندکی عجیب بود که بین جمهوری ارمنستان و عربستان سعودی، حتی روابط دیپلماتیک وجود نداشت.

وزیر خارجه ارمنستان، همکاری دو کشور در آینده را امیدبخش توصیف و ادامه داد: «صادقانه بگویم هیچ محدودیتی برای همکاری دو کشور در زمینه های، آموزش، علوم، فناوری پیشرفته، توسعه شهری، کشاورزی، گردشگری، ارتباطات مردمی، سرمایه گذاری تجاری و زیرساخت ها وجود ندارد». میرزویان تاکید کرد که باید همکاری بسیار خوب و نزدیکی با عربستان، نه تنها در زمینه مسائل منطقه ای، بلکه در حوزه بین المللی ایجاد شود.

گفتنی است آرارات میرزویان در روز ۲۹ فروردین به عربستان سفر و در ریاض با فیصل بن فرحان آل سعود وزیر امور خارجه پادشاهی عربستان سعودی دیدار و گفتگو کرد.
در این دیدار طرفین با ابراز خرسندی از توسعه روابط سیاسی بین ارمنستان و عربستان سعودی،

بر تمایل به ارتقای توسعه همکاری ها در زمینه های مورد علاقه طرفین تاکید کرده و به چشم انداز توسعه همکاری ها در زمینه های تجاری و اقتصادی، گردشگری، آموزشی، فناوری اطلاعات همچنین به ارتقای ارتباطات مردمی و روابط تجاری پرداختند.

آرارات میرزویان و فیصل بن فرحان آل سعود همچنین در مورد موضوعات همکاری در چارچوب سازمان های بین المللی در بسترهای چند جانبه از جمله در زمینه برگزاری «اکسپوی جهانی ۲۰۳۰» گفتگو کردند.


آغاز رسمی روابط دیپلماتیک عربستان و ارمنستان

عربستان سعودی برای چندین دهه از برقراری روابط دیپلماتیک با ارمنستان به دلیل درگیری با جمهوری آذربایجان بر سر منطقه مورد مناقشه قره باغ خودداری کرده بود. در واقع عربستان سال‌ها به‌دلیل مناقشه قره باغ نمی‌خواست با ارمنستان روابط دیپلماتیک برقرار کند. این کشور در چارچوب همبستگی اسلامی از آذربایجان حمایت و سال‌ها از مواضع باکو در کنفرانس همکاری‌های اسلامی دفاع کرد؛ اما این سیاست از سال ۲۰۲۱ تغییر کرد. تا اینکه بالاخره یخ روابط این دو کشور در آذرماه سال ۱۴۰۲ آب شد و ایروان و ریاض روابط دیپلماتیک رسمی برقرار کردند.

به همین مناسبت وزارت امور خارجه ارمنستان در بیانیه‌ای اعلام کرد: «دو کشور با هدف تقویت روابط دوجانبه و گسترش دامنه همکاری‌ها و همچنین حمایت از امنیت و صلح بین المللی روابط دیپلماتیک برقرار کردند». در این بیانیه آمده بود که پروتکل برقراری روابط در ابوظبی توسط کارن گریگوریان سفیر ارمنستان در امارات و سلطان بن عبدالله العنقری سفیر عربستان در امارات متحده عربی امضا شد.

بعد از این بیانیه آرارات میرزویان وزیر امور خارجه ارمنستان به عربستان سعودی سفر کرد که این اولین سفر عالی رتبه دو کشور پس از برقراری روابط دیپلماتیک در نوامبر ۲۰۲۳ بود.

چرائی اهمیت ارمنستان برای عربستان

عربستان سعودی در سال های اخیر تلاش کرده است تا نقش پررنگ تری در منطقه داشته باشد. یکی از مناقشاتی که توجه عربستان را به خود معطوف کرده و این کشور تلاش دارد در آن به ایفای نقش بپردازد اختلاف آذربایجان وارمنستان است. ریاض سعی دارد تا در مناقشه بین ایروان و باکو میانجیگری کند و به این واسطه به کشوری تاثیر گذار در مناسبات منطقه ای تبدیل شود. علاوه بر این عربستان در توسعه روابط خود با ایروان به جنبه اقتصادی این تعاملات تاکید فراوانی دارد و ارمنستان را کشوری مناسب برای توسعه سرمایه گذاری های خود میبیند.

همچنین عربستان سعودی که به دلیل رقابت های سیاسی، از قدرت ترکیه و ایران در منطقه هراسان است نسبت به نقش تعیین کننده این دو کشور در مناقشه بین ارمنستان و آذربایجان حساس است به همین دلیل سعی دارد تا با میانجیگری بین این دو کشور نقش آنکارا و تهران در این مسئله را کمرنگ تر کند. برای طرف ارمنستانی نیز بهبود روابط با عربستان و تقویت روابط طرفین می تواند مفید باشد و اقدامات ترکیه و آذربایجان برای منزوی کردن ارمنستان را خنثی ‌کند.

۳۱۱۳۱۱

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1897839

دیگر خبرها

  • عربستان : توافق ما با اروپا باید به فشار به اسرائیل برای توقف درگیری در غزه منجر شود
  • ایران مشتاق میزبانی از شهروندان سعودی | از آنان به بهترین نحو استقبال خواهد شد
  • وسط آتش سوزان خاورمیانه؛ عربستان و اسرائیل یک گام تا عادی‌سازی؟
  • عربستان و اسرائیل یک گام تا عادی‌سازی؛ بایدن چه خوابی برای ریاض دید؟
  • ابرپروژه لاین عربستان به مشکل خورد
  • هشدار عربستان به زائران برای حضور بدون مجوز در این کشور
  • آخرین مهلت خروج عمره‌گزاران از عربستان چه زمانی است؟
  • اهداف عربستان از گسترش روابط با ارمنستان/ ریاض به رقیب ایران در قفقاز تبدیل شد؟
  • افزایش تولید نفت اوپک پلاس از ماه جولای
  • بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی در دفتر کارش (عکس)