۵ آذر ۱۳۹۹
نارضایتی تهران از سئول
به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از فارس، مدتی است که رایزنیهای ایران و کره جنوبی برای استفاده ایران از داراییهای بلوکه شدهاش در کره که برخی آن را هفت میلیارد دلار و برخی بیشتر از این مبلغ عنوان میکنند، در جریان است. مبلغی که در ازای خرید میعانات گازی از ایران بوده و از سپتامبر ۲۰۱۸ به بهانه تحریمهای آمریکا در حسابهای دو بانک کرهای مانده است.
اخبار رسیده هم حکایت از آن دارد که به رغم پیشرفتهای جزیی در این مسیر، ولی کماکان کرهایها اقدامی که رضایت ایران را به همراه داشته باشد اصلا صورت ندادهاند و همچنان شاهد سنگ اندازیهای سئول در این مسیر و بهانه تراشیهای بی اساس به تبعیت از آمریکا هستیم. آنچه به صورت جزیی اتفاق افتاده، اصلا به هیچ وجه رضایت بخش نیستآنگونه که در آخرین موضع گیری «سعید خطیب زاده» سخنگوی دستگاه دیپلماسی در روز دوم آذر ماه در نشست هفتگی با خبرنگاران در این باره عنوان شد که مذاکرات در جریان است و برخی پیشرفتها هم حاصل شده، ولی مشکلات هنوز کاملا مرتفع نشده است.
این دیپلمات ارشد ایرانی برخی سنگ اندازیها و عدم شناختها نسبت به تعهدات دولت کره را مانع از این کار برشمرد و در عین حال گفت که بانک مرکزی و وزارت بهداشت و نهادها و وزارتخانههای مسئول به دقت جلو میروند.
خطیب زاده باز دولت کره را دعوت کرد تا به این روند سرعت ببخشد و خاطرنشان کرد: آنچه به صورت جزیی اتفاق افتاده، اصلا به هیچ وجه رضایت بخش نیست.
سخنگوی وزارت خارجه پیش از این هم (۱۴ مهر ماه) با اشاره به رایزنیهای در جریان با کره جنوبی، یادآور شده بود: رایزنیها با سرعتی که ما انتظار داریم جلو نمیرود و کند پیش میرود و ما درباره خرید دارو و برخی اقلام با کره توافقات اولیه داشتیم و در دو هفته اخیر در مورد تامین منابع مورد نیاز از منابع ایران برای خرید واکسن آنفلوآنزا و واکسن کرونا در قالب کنسرسیوم سازمان تجارت جهانی با تعللهایی از سوی کره مواجه هستیم و امیدواریم طرف کرهای حساسیت موضوع را متوجه و سرعت لازم را بدهد.
لازم به ذکر است براساس آنچه خطیب زاده عنوان کرد و به گفته منابع مطلع در بحث پیش پرداخت خرید واکسن کرونا پیشرفتهایی حاصل شد و علیرغم برگزاری چندین جلسه تبادل نظر کارشناسی بین دو طرف، اما روند مزبور مورد رضایت ایران نیست.
«علی ربیعی» سخنگوی دولت هم ۱۵ مهر ماه در اظهاراتی در این زمینه خاطرنشان کرد: بانک مرکزی و وزارت خارجه پیگیر بازگرداندن ارزهایمان از جمله کره جنوبی هستند. متاسفانه کره جنوبی کماکان تحت تاثیر آمریکا، تحریمها را در دستور کار دارد.
خطیب زاده همچنین ۲۸ مهر ماه در این باره گفت: منابع ما در کره جنوبی چند میلیارد است و مذاکرات ما برای تخصیص و انتقال این منابع برای مواد مورد نیاز ایران از جمله دارو به کندی پیش میرود و این خیلی اذیت میکند. وزارت بهداشت ما به صورت منظم و روزانه و حتی هفتهای یک بار در حال رایزنی با طرف کرهای است. دولت کره هر چه زودتر به تعهداتش عمل کند، برای روابط دو کشور و تاریخ روابط بهتر است. البته دستاوردهای مثبتی بوده، ولی بسیار ناچیز است و اصلا قابل قبول نیست و امیدواریم در شرایط سخت از منابع خود برای دارو و غذا استفاده کنیم.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین ۱۲ آبان در این باره گفت: ما پیگیر هستیم. جزییات را بانک مرکزی باید اعلام کند. این رایزنیها به کندی جلو میرود و همچنان راضی نیستیم و تسریع در این امر ضروری است.
در همین خصوص، «سید عباس عراقچی» معاون سیاسی وزیر خارجه ایران نیز ۲۱ آبان ماه در برنامه صبح بخیر ایران شبکه اول سیما در پاسخ به سوالی در این باره عنوان کرد: هر روز به طور خاص با عراق، کره جنوبی و ژاپن رایزنی داریم، به خاطر اینکه مبالغی که در این کشورها هست بیشتر از کشورهای دیگر است. موانعی که وجود دارد، مقداری واقعی است. به هر حال تحریمهای آمریکا و تهدید آمریکا به اینکه اگر این پولها را بلوکه نکنند و به ایران بدهند با مجازاتهای آمریکا مواجه خواهند شد، اگر چه غیرقانونی است ولی به خاطر سلطه مالی آمریکا یک واقعیت است که باید بپذیریم.
عراقچی ادامه داد: یک مقداری هم بهانه جویی است که آن کشورها از فرصت سوءاستفاده هم میکنند. با اینکه گاهی راههایی هم باز میشود که میتوانند انجام دهند، ولی به بهانه تحریمها خودداری میکنند. رایزنیهای ما به طور مستمر وجود دارد. بخشی از پولها در قالب مکانیسمهای خلاقانهای که توانستیم ابداع کنیم، برگشته است. بقیه هم در حال کار است.
جمهوری اسلامی ایران بارها ضمن متذکر شدن به طرف کرهای در خصوص عدم پایبندیاش به تعهدات در قبال ایران عنوان کرده که هر لحظه تاخیر در این روند بر روابط دو کشور تاثیرگذار خواهد بود. تهران به سئول اعلام کرده که جمهوری اسلامی ایران تحت تحریم نهادهای بینالمللی، شورای امنیت و ... نیست و تنها آمریکا آن هم به صورت یکجانبه ایران را تحریم کرده و کره هم به عنوان یک دولت مستقل، موظف به اجرای این تحریمها نیست.
درباره سنت سنت و ریال ریال حق ملت محکم ایستادهایمسعید خطیبزاده ۳۰ شهریور ماه در اظهاراتی با بیان اینکه مذاکرات با کرهایها در این خصوص در جریان است، گفته بود: ما در مورد سنت سنت و ریال ریال حق ملت ایران محکم ایستادیم، هم با آنهایی که ادعا میکنند نمیتوانند و هم آنهایی که فکر میکنند نمیخواهند بدهند.
عبدالناصر همتی رئیس کل بانک مرکزی خرداد ماه سالجاری در اظهاراتی در این خصوص عنوان کرده بود: کره جنوبی شریک مورد اعتماد ما بود و ما در زمینه ماشین آلات سنگین، بخش خودرو و الکترونیک با آنها کار کردیم. در مقابل ما کالاهایی به ویژه نفت و میعانات گاز طبیعی به بازارهای کره صادر کردیم. صادرات ما پس از برجام افزایش یافت و صادرکنندگان ما توانستند منابع قابل توجهی را در بانکهای کرهای تجمیع کنند. آن زمان نه تنها هیچ تحریمی بر صادرات ما نبود، بلکه برعکس تمام طرفها تشویق شدند تجارت خود با ایران را گسترش دهند. منابعی که ما در بانکهای کرهای داریم یا درآمدهای آن زمان مدتها قبل از خروج آمریکا از برجام است و یا حاصل معافیتهای مختلفی است که از آن زمان آمریکا برای صادرات ما در نظر گرفت.
در همین راستا تاکنون سفرها و رایزنیهایی بین مقامات ذیربط دو کشور صورت گرفته و جمهوری اسلامی ایران از طرق دیپلماتیک و سیاسی آزادسازی داراییهایش را در دستورکار خود قرار داده است و در همین راستا نیز حسن روحانی دستور داد که برای اعاده این پولها راههای قانونی و حقوقی به کار گرفته شود. آنگونه که علی ربیعی سخنگوی دولت هم پیش از این اعلام کرده بود کمیتهای در وزارت خارجه و وزارتخانههای ذیربط برای پیگیری بازگرداندن اموال بلوکه شده کشور در کره جنوبی تشکیل شده است.
حتی «سید عباس موسوی» سخنگوی سابق وزارت امور خارجه در اظهاراتی عنوان کرده بود که اگر این اقدامات دیپلماتیک به نتیجه نرسد، ایران مطالبات قانونی خود را از طریق مراجع بینالمللی پیگیری خواهد کرد.
در همین زمینه، حجت الاسلام حسن روحانی رئیس جمهور کشورمان ۲۳ خرداد ماه در گفتوگوی تلفنی با همتی رئیس کل بانک مرکزی با انتقاد از مسدود سازی منابع بانک مرکزی ایران توسط کره جنوبی، به رئیس کل بانک مرکزی دستور داد با همکاری وزارت امور خارجه موضوع را از طریق سیاسی دوجانبه و مسیر حقوقی و نهادهای مالی و مجامع بینالمللی مورد پیگیری قرار دهد و عنوان کرد: ممانعت کره جنوبی در استفاده ایران از منابع بانک مرکزی برای خرید کالاهای اساسی، دارو و اقلام انسان دوستانه هرگز پذیرفتنی نیست و انتظار داریم دولت کره جنوبی هرچه سریعتر این محدودیت را برطرف کند.
«محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه نیز ۲۴ تیر ماه در اظهاراتی با بیان اینکه از تمامی روشها از جمله مکانیسم حقوقی برای استیفای حقوق مردم و بازگرداندن پولهایی که هیچکس درباره مالکیت ایران بر آنها تردیدی ندارد، استفاده میکنیم، افزود: اگر چه کره جنوبی تردیدی ندارد که پولهای بلوکه شده برای ایران است، اما ادعا میکند به دلیل تحریمهای غیرقانونی آمریکا، مشکلاتی در انتقال این پولها وجود دارد. از یک سو در حال مذاکره برای بازگرداندن پولهای بلوکه شده هستیم و از سوی دیگر اقدامات حقوقی مناسبی در حال انجام است.
مجلس پیگیر ماجراگفتنی است مجلس شورای اسلامی نیز در این خصوص به جد پیگیر قضیه است.
در همین زمینه «محمدصالح جوکار» نماینده مردم یزد و اشکذر در مجلس شورای اسلامی (+) نیز دوم آذر ماه در اظهاراتی با اشاره به واردات ایران از کره جنوبی و اینکه این موضوع میتواند تحت تاثیر اقدام این کشور دچار آسیب شود، گفت: تهران بازار خوبی برای محصولات کُرهای محسوب میشود، اما اگر این کشور دست به بازنگری در تصمیماتش نزد، ایران نیز امکان ورود به بازار خود را برای آنها ممنوع میکند.
در همین زمینه «یو جانگ هیان» سفیر کره جنوبی ۲۶ آبان ماه در دیدار با رئیس گروه دوستی پارلمانی جمهوری اسلامی ایران و کره جنوبی عنوان کرد که سئول برای رفع مشکلات و موانع موجود در مسیر تبادلات اقتصادی و تجاری فیمابین از هیچ کوششی دریغ نخواهد کرد.
این سخنان دیپلمات کرهای مزبور در حالی مطرح میشود که تلاشهای ایران برای دستیابی به پول خود در کره همچنان به نتیجه نرسیده است
پربیننده ترین اخبار و نتایج انتخابات آمریکا اخبار و نتیجه انتخابات آمریکا اخبار و نتیجه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا اخبار انتخابات آمریکا بعد از گذشت ۴۴ساعت از پایان رایگیری اخبار انتخابات آمریکا بعد از گذشت ۳۵ساعت از پایان رایگیریمنبع: اقتصاد آنلاین
کلیدواژه: کره جنوبی وزارت امور خارجه تحریم کره سئول سخنگوی وزارت خارجه تحریم آمریکا علیه ایران سعید خطیب زاده سهام عدالت جمهوری اسلامی ایران انتخابات آمریکا وزارت خارجه بانک مرکزی کره جنوبی رایزنی ها بلوکه شده خطیب زاده دولت کره تحریم ها پول ها کره ای
درخواست حذف خبر:
«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را بهطور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کردهاست، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه در مورد انتشار این خبر انتقاد یا پیشنهادی دارید لطفاٌ کد ۳۰۰۹۵۰۲۰ را به همراه موضوع به آدرس ایمیل [KHABARBAN] ارسال فرمایید.
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.
ظریف: ابزار ما مذاکره است، ابزار دیگری نداریم| من جلو کری نماز خواندم، با صدام هم مذاکره کردم
نتیجه انتخابات ۱۴۰۰ مشخص است؛ آینده کشور تاریک و خطرناک است
آیتالله موحدی کرمانی: بعید نیست آمریکایی ها با واکسن جعلی کرونا مردم ایران را بکشند
پاسخ واعظی به ادعای حمایت دولتیها از لاریجانی در انتخابات 1400
خبر بعدی:
احتمال بالای تعیین تکلیف منابع بلوکه شده با روی کار آمدن بایدن
دو سال از بلوکه شدن ۴۰میلیارد دلار از منابع ایران در پنج کشور که نتیجه اعمال سختگیرانهترین تحریمها بود میگذرد و حالا این روزها با روی کار آمدن رییس جمهور جدید آمریکا که به نظر میرسد رویکرد بهتری نسبت به ارتباط با ایران در مقایسه با ترامپ خواهد داشت، دوباره بحث آزادسازی این منابع بر سر زبانها افتاده و اقداماتی هم در این راستا انجام شده است.
با شروع دور جدید تحریمهای آمریکا علیه ایران در سال۹۷، کشورهایی که تا آن زمان در حال انجام مبادلات تجاری با ما بودند ارتباط خود را قطع کرده و به جناح آمریکا پیوستند و در این راستا حجم بالایی از منابع ارزی حاصل از فروش نفت ایران که رقم حدودی آن ۴۰میلیارد دلار اعلام شده در پنج کشور کرهجنوبی، چین، ژاپن، عراق و هند بلوکه شد.
طبق آخرین آمار حدود ۲۰میلیارد دلار از منابع ایران در چین، ۷میلیارد دلار در هند، ۷میلیارد دلار در کره جنوبی، 5میلیارد دلار در عراق و ۱.۵میلیارد دلار در ژاپن مسدود شده است و البته برخی آمارها نیز خبر از بلوکه شدن حدود ۱۰۰میلیارد دلار از منابع ارزی کشور میدهند.
البته طی این مدت مذاکراتی هم با مقامات این کشورها برای رسیدگی به ارزهای بلوکه شده انجام شده که برخی از آنها نتیجهبخش بوده و در مقابل بعضی کشورها چندان روی خوشی به این موضوع نشان ندادند.
ژاپن و هند به دلیل ملاحظات سیاسی که با آمریکا داشتند جزو کشورهایی بودند که طی این مدت رویکرد مثبتی نسبت به این موضوع نداشتند و ارزهای بلوکه شده ایران در این کشورها همچنان بلاتکلیف است.
در خصوص منابع مانده در چین هم میتوان گفت فعلا هیچ نتیجهای حاصل نشده چراکه آخرین بار بیستم مهر ماه بود که ظریف به پکن سفر کرد اما در مذاکرات مسئولان دو کشور نشانهای از آزادسازی منابع ایران دیده نشد.
اما در رابطه با منابع بلوکه شده در عراق مقامات دو کشور بارها به مذاکره نشستند و اقدامات خوبی هم حاصل شد؛ در همین راستا همتی ۲۱مهر ماه برای چهارمین بار برای مذاکره به عراق سفر کرد و نتیجه این اقدام را موفقیتآمیز دانست، پس از این جلسه یحیی آل اسحاق رییس اتاق ایران و عراق اظهار کرد که طبق توافق، مقرر شده تا این منابع در قالب خرید کالا برگردانده شود و بخشی هم به صورت فیزیکی وارد شده است.
یکی از جدیدترین اقدامات برای آزادسازی منابع ایران مربوط به کره جنوبی است که هفته گذشته رییس کل بانکمرکزی با قائم مقام وزیر امور خارجه این کشور دیدار کرد؛ در این جلسه مقام کرهای پیشنهاد داد که به ازای این منابع امبولانس و کیت تشخیص کرونا به ایران بدهد.
همتی ضمن مخالفت با این پیشنهاد اعلام کرده که مشکل ما ۲۰ یا ۵۰ میلیون دلار حل نمی شود و کره باید ۷ میلیارد دلار ایران را به همراه سود این پول برگرداند، چراکه هم اکنون کره در حال استفاده از منابع ایران است؛ از طرفی ایران در حال حاضر خود تولیدکننده کیت کرونا بوده و قصد دارد از این منابع برای تامین غذا، دارو و کالاهای اساسی استفاده کند.
همچنین دو روز پیش خبری منتشر شد مبنی بر اینکه کره جنوبی درحال مذاکره برای پرداخت بدهی ایران به سازمان ملل از محل پولهای بلوکه شده است؛ یک مقام ارشد کره جنوبی اعلام کرده که ایران از این کشور خواسته تا بدهی معوقه خود به سازمان ملل را از پولهای بلوکه شده جمهوری اسلامی در کرهجنوبی پرداخت کند.
گفتنی است که ایران بیش از ۱۶ میلیون دلار بابت حق عضویت بدهکار است و در همین رابطه دبیرکل سازمان ملل تاکید کرده که اگر ایران حق عضویت ندهد، حق رای را از دست خواهد داد.
کاهش دلار تا۱۵هزار تومان با آزادسازی منابعبعد از مذاکره با کره، رییس جمهور هفته گذشته ضمن غیرواقعی دانستن نرخ فعلی دلار اعلام کرد که در صورت آزادسازی منابع ۷میلیارد دلاری ایران در کره، قیمت دلار در سال آینده تا۱۵هزار تومان کاهش خواهد یافت.
البته تا کنون اظهارنظرهای مختلفی درباره تاثیر این منابع بر قیمت دلار گفته شده، رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق نیز بعد از سفر همتی به این کشور درباره تاثیر آزادسازی داراییهای بلوکه شده در عراق، تصریح کرد: این اتفاق در بازار ارز تاثیرگذار خواهد بود و باعث کاهش قیمت دلار در بازار میشود، زیرا زمانی که ما بتوانیم برای واردات کالاهای اساسی از منابع خود در عراق استفاده کنیم، به تبع آن نیاز ارزی در بازار دلار کاهش خواهد یافت و به نوعی تقاضا کم میشود، که این موضوع التهاب بازار ارز را کاهش خواهد داد.
بسیاری از کارشناسان هم بر تاثیر آزادسازی این منابع در کاهش نرخ ارز تاکید دارند اما عدهای هم بر این باورند که درمورد عراق، آزادسازی این منابع فقط میتوانند حداکثر تا یک ماه نیاز بازار ارز را پوشش دهد؛ اما به هرحال در شرایط فعلی که کشور با کمبود منابع ارزی روبهرو است و یکی از دلایل آشفته بازار ارز طی ماههای گذشته نیز پایین بودن عرضه نسبت به تقاضا بوده، آزادسازی این منابع تاثیر قابل توجهی در قیمت دلار خواهد گذاشت.
همانطور که طی یک هفته گذشته با انتشار خبر مذاکره ایران و کرهجنوبی، نرخ ارز با کاهش قابل توجهی روبهرو شده، این در حالیست که فعلا بازار تحت تاثیر جو روانی این موضوع قرار گرفته و در صورت تحقق آن، به طور حتم شاهد افت نرخ ارز با پشتوانه قوی خواهیم بود.
منابع بلوکه شده ۵برابر درآمد نفتی سال۹۸طبق اظهارات جهانگیری، معاون اول رییس جمهور سال گذشته مجموع درآمدهای نفتی کشور به ۸میلیارد دلار رسید درحالیکه منابع بلوکه شده ایران در سایر کشورها طبق آمار ۴۰میلیارد دلاری، پنج برابر درآمد نفتی سال گذشته است.
خودتحریمی ۵۱میلیارد دلاریجدای از منابع بلوکه شده کشور که آمارهای متفاوتی از آن گفته شده، ایران طی دو سالونیم گذشته حدود 51میلیارد دلار بابت ارز ۴۲۰۰تومانی پرداخته کرده که نه تنها به هدف اصلی خود که کنترل قیمت کالاها بوده، نرسیده بلکه زمینه توزیع رانت گسترده و فساد را فراهم کرده است.
بنابراین فارغ از اینکه آزادسازی منابع ارزی حق ما است، اما مسئولان هم طی این مدتی که کشور زیر بار سنگین تحریمهای خارجی بوده، با اعمال سیاستهای اشتباه و به نوعی خودتحریمی این فشار را تشدید و منابع ارزی بسیاری را اتلاف کردهاند.
البته به نظر میرسد که با روی کار آمدن بایدن، ارتباط آمریکا با ایران تا حدودی بهبود پیدا کرده و تحریمها نیز کاهش یابد که در این صورت آزادسازی منابع بلوکه شده از کشورهایی که تا کنون تحت فرمان آمریکا بوده و از ترس تحریمهای این کشور ارتباط خود را با ما قطع کردهاند، چندان دور از تصور نیست.
برچسب ها: بایدن ، بلوکه اموال ، ایران لینک کوتاه خبر: bzna.ir/000Lz0