۵ آذر ۱۳۹۹
بازگشت به برجام ضروری اما زمانبر است
گروه سیاسی/ در شرایطی که ناظران انتخاب «آنتونی بلینکن» به عنوان وزیر خارجه امریکا را یک نشانه قوی از سوی «جوبایدن»، رئیسجمهوری منتخب امریکا مبنی بر تحقق وعده بازگشت احتمالی به برجام میدانند، باراک اوباما، رئیسجمهوری اسبق امریکا هم بر این مهم تأکید کرد هرچند یادآور شد خسارات وارد شده به امریکا در دوران دونالد ترامپ، عملی شدن بازگشت به توافقهای بینالمللی را زمانبر کرده باشد.
بهگزارش ایرنا، اوباما در گفتوگویی با روزنامه «واشنگتنپست» سیاست خارجی دونالد ترامپ را موجب وارد شدن لطمه به امریکا دانست و گفت با وجود این «بایدن» تیم مناسبی برای خارج کردن واشنگتن از این وضعیت دارد. رئیسجمهوری پیشین امریکا در همین رابطه بهکاهش اعتماد بینالمللی به رهبری و سیاست امریکا اشاره کرد و گفت که بازگشت به توافقهای بینالمللی از جمله توافق هستهای برای دولت «بایدن» با موانعی روبهرو خواهد بود و بلافاصله اتفاق نخواهد افتاد. اوباما این را هم یادآور شد که باوجود این موانع، رئیسجمهوری منتخب امریکا افراد مناسب را برای آن بهکار گرفته است. او تصریح کرد:«آسیبهایی وارد شده است که تغییر این وضعیت برای ما زمان خواهد برد اما من مطمئنم که از پس آن برخواهند آمد اما ممکن است در مدت زمان کوتاهی اتفاق نیفتد.» او در همین راستا آنتونی بلینکن را که رئیس جمهوری منتخب بهعنوان وزیر خارجه خود برگزیده است ، «برجسته» و «یک دیپلمات ماهر و مورد توجه در سراسر جهان» خواند و گفت: شما در حال تحقق تیمی هستید که من به آن اطمینان زیادی دارم.
باوجود موانع مورد اشاره اوباما بهنظر میرسد که حضور «بلینکن» بهعنوان وزیر خارجه امریکا اقدامی برای هموار کردن راه بازگشت امریکا بهبرجام بهشمار میآید. «بلینکن» پیشتر تصمیم ترامپ به خروج از توافق هستهای ایران را احمقانه توصیف کرده و گفته بود که این اقدام در حالی رخ داد که هیچ مدرکی درباره عدم پایبندی ایران به این توافق قابل پیشبینی نبود و پیشبینی نشد. او همچنین در سال ۲۰۱۹ هنگام افزایش تنشها میان ایران و امریکا در مصاحبه با شبکه فرانس ۲۴ بخشی از مواضع خود در قبال ایران را اینطور بیان میکند: «متأسفانه ما نباید جایی که الان قرار داریم، میبودیم. خیلی باعث تأسف است که ایالات متحده از توافقی خارج شد که ایران بهدلیل انجام همه آن چیزهایی که ما دوست نداریم انجام دهد متعهد به توافق هستهای شده بود. فکر میکنم از منظر ایران قطعاً اگر آنها منافع اقتصادی این توافق که بر سر آن چانهزنی و توافق کردند، نصیبشان نشود، احتمالاً تصمیم بگیرند برنامه هستهای خود را ادامه دهند که به نظر میرسد به این نقطه رسیدهاند.»
همزمان با تغییرات در حال وقوع در دولت امریکا مقامهای اروپایی طرف برجام هم در حال رایزنی درباره موضوعاتی هستند که احتمال میرود بعد از استقرار دولت «بایدن» و آغاز اقدامات او درباره این توافق صورت گیرد. چنانکه دوشنبه گذشته «هایکو ماس»، «دومینیک راب» و «ژان ایو لودریان» وزرای خارجه آلمان، انگلیس و فرانسه با هدف گفتوگو درباره برجام در برلین با یکدیگر دیدار کردند. آنها بعد از این دیدار تلویحاً اشاره کردند که روی کار آمدن دولت بعدی امریکا فرصتی را در اختیار اروپا قرار میدهد تا از برجام بهعنوان فرصتی برای مهار برنامه هستهای ایران استفاده کند. «ژان ایو لودریان» وزیر خارجه فرانسه هم بعد از این نشست مدعی شد که این کشور تلاش دارد تا مانع از دستیابی ایران به سلاح هستهای شود.
پیشنهادهای سه گانه «کاترین اشتون» به بایدن
علاوه بر رایزنی مقامهای رسمی اروپایی، «کاترین اشتون»، مسئول پیشین سیاست خارجی اتحادیه اروپا هم که در زمان انعقاد معاهده اولیه هستهای موسوم به توافق ژنو، نماینده اتحادیه اروپا در مذاکرات هستهای با ایران بود، برای احیای برجام راهکارهایی را به جو بایدن پیشنهاد داد. «اشتون» که اکنون عضو مجلس اعیان انگلیس و رئیس میز «اروپای جهانی» در مرکز وودرو ویلسون مستقر در واشنگتن دیسی است، یادداشتی منتشر کرد که در بخشی از آن نوشته است: «بایدن یک تیم با تجربه برای طراحی اینکه چه کاری بکند دارد و میتواند روی تخصص بسیاری از افرادی که در مذاکرات برجام حضور داشتند، حساب کند. اما البته این کار راحتی نخواهد بود. یافتن راهی برای جلب حمایت کنگره چالش برانگیز خواهد بود چرا که با توجه به شرایط موجود، دموکراتها شاید کنترل (اکثریت) سنا را در اختیار نداشته باشند. او برای قرار دادن یک برجام احیا شده روی پایههای مستحکم، باید قادر به تضمین این موضوع باشد که درصورت پایبندی ایران به تعهدات برجامی خودش، ایالات متحده هم این کار را خواهد کرد.»
بهگفته او، همچنین مسأله دیگر شرکای این توافق، روسیه، چین، بریتانیا، فرانسه و آلمان که گروه 1+5 را شکل میدهند، هم وجود دارد. برجام به همه آنها تعلق دارد و هر صحبتی به مشارکت و حضور آنها هم نیاز دارد. وی سپس به بایدن برای احیای برجام سه راهکار ارائه و توصیه کرد و نوشت: ۱- تیمش را آماده و تقویت کند ۲- برجام را بهعنوان توافق اول قرار دهد نه توافق پایانی ۳- پایه برجام را روی اساس مستحکمتری قرار دهد».
منبع: ایران آنلاین
کلیدواژه: رئیس جمهوری وزیر خارجه هسته ای
درخواست حذف خبر:
«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را بهطور اتوماتیک از وبسایت www.ion.ir دریافت کردهاست، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه در مورد انتشار این خبر انتقاد یا پیشنهادی دارید لطفاٌ کد ۳۰۰۹۵۰۵۲ را به همراه موضوع به آدرس ایمیل [KHABARBAN] ارسال فرمایید.
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.
ظریف: ابزار ما مذاکره است، ابزار دیگری نداریم| من جلو کری نماز خواندم، با صدام هم مذاکره کردم
نتیجه انتخابات ۱۴۰۰ مشخص است؛ آینده کشور تاریک و خطرناک است
آیتالله موحدی کرمانی: بعید نیست آمریکایی ها با واکسن جعلی کرونا مردم ایران را بکشند
مدیرکل امداد مازندران: معوقات تسهیلات مسکن مددجویان مناطق محروم استان پرداخت میشود
خبر بعدی:
فعالیت مستمر و دقیق قرارگاه پدافند پرتوی ضروری است/ تهدیدهای پرتوی در استان شناسایی شود
به گزارش خبرگزاری فارس از تبریز، محمدرضا پورمحمدی در نشست قرارگاه پدافند پرتوی استان، افزود: با توجه به صنعتی بودن استان و خطرات و تهدیدات بالقوه هستهای از جمله نیروگاه اتمی ارمنستان، تاسیسات پرتودهی و پزشکی هستهای، استخراج معادن و سایت مطالعات هستهای بناب، فعالیت مستمر و دقیق قرارگاه پرتوی استان بسیار ضروری است.
وی با بیان اینکه برنامهریزی برای مدیریت حوادث، یک ضرورت انکارناپذیر است، افزود: علاوه بر همبستگی، انسجام، دقت و همکاری دستگاههای مسئول با یکدیگر، سیستم بهداشت و درمان نیز باید ضمن همکاری تنگاتنگ با قرارگاه، آمادگی خود را برای مدیریت حوادث احتمالی افزایش دهد.
استاندار آذربایجان شرقی تأکید کرد: قرارگاه پدافند پرتوی باید در جهت ساماندهی سیستم دفاعی منطقه با رویکرد مصونسازی زیرساختها و صیانت از مردم تلاش بیشتری داشته باشد.
پورمحمدی خواستار شناسایی دقیق تهدیدهای هستهای و پرتوی در استان شد و گفت: موفقیت در کنترل بحرانهای پرتوی، نیازمند کار گروهی کلیه دستگاههای کشوری و استانی با رویکرد پیشگیری است و در این زمینه باید از ظرفیت دانشگاهها و متخصصان علمی بیش از پیش استفاده کرد.
وی ادامه داد: دانشگاه تبریز بخشی از اعتبارات پژوهشی خود را به موضوع پدافند پرتوی اختصاص دهد و ما نیز آماده حمایت همهجانبه در این حوزه هستیم.
پورمحمدی، فرهنگسازی و اطلاعرسانی، آموزش، اجرای رزمایشهای آمادگی، حفاظت و ایمنی و رصد و پایش را از جمله مهمترین محورهای فعالیت قرارگاه پرتوی استان برشمرد و ادامه داد: آشکارسازی و هشداردهی، تشخیص و ارزیابی، کنترل و محدودسازی، امداد و نجات، درمان، بازیابی و بازتوانی، تثبیت و رفع آلودگی از دیگر محورهای فعالیت قرارگاه است که باید اهداف و برنامهریزیهای خود را با راهبردهایی همچون ارتقای نظام یکپارچه، بهروز کردن دانش پرتوی و همچنین استفاده از ظرفیت نیروهای مسلح و بسیج در مدیریت حوادث و بهینهسازی ساختار استانی اجرا کند.
استاندار آذربایجان شرقی در بخش دیگری از سخنان خود به آلودگی آب رود ارس توسط پسماندهای معدنی ارمنستان اشاره کرد و گفت: پس از تذکرات لازم و پیگیریهای حقوقی توسط وزارت امور خارجه و معاونت حقوقی نهاد ریاست جمهوری، این کشور متعهد به رفع این آلایندگی شده است.
پورمحمدی همچنین با اشاره به تغییر روزافزون نوع تهدیدات در دنیای کنونی، اظهار داشت: بیوتروریسم و تهدیدهای هستهای، شکل جدیدی از خطرات و تهدیدها به شمار میآیند که باید متناسب با تغییر شکل مبارزه، دفاع در مقابل آنها نیز باید تغییر یابد.
وی پیشرفتهای جمهوری اسلامی ایران در حوزه هستهای را مایه حیرت دشمنان دانست و افزود: دنیای امروز، دنیای دستیابی به انرژی هستهای است که خوشبختانه به برکت انقلاب شکوهمند اسلامی، این مسیر با دستان پرتوان جوانان دانشمند و متعد کشورمان ادامه دارد و روز به روز بر توانمندیهای کشور در حوزه هستهای افزوده میشود.
در این جلسه موضوعات مختلفی از قبیل اجرای رزمایشهای پرتوی، افزایش آموزشهای عمومی و تخصصی در حوزه پدافند پرتوی، تهیه و تدوین گزارش تخصصی توسط اداره کل محیط زیست استان در مورد نحوه جمعآوری و امحای پسماندهای پرتوی و تشکیل قرارگاه پرتوی در شهرستانهای مرزی استان مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
انتهای پیام/60002