۵ آذر ۱۳۹۹
آیا تنها دلیل گرانی های افسار گسیخته افزایش قیمت دلار است؟
فرارو- در حالی که وزیر امور اقتصادی و دارایی علت عمده افزایش تورم و قیمتها را ناشی از افزایش هزینهها میداند، کارشناسان اقتصادی خود این دو عامل را معلول دلایل دیگری میدانند، که وزیر اقتصاد هیچگونه اشاره به آن نکرده است.
به گزارش فرارو، فرهاد دژپسند وزیر اقتصاد درباره دلیل افزایش تورم، گفته است: در دورههای مختلف افزایش تورم علل متفاوتی داشته است. علت عمده را باید ناشی از افزایش هزینه دانست. ۷۰ تا ۸۵ درصد واردات مربوط به کالاهای واسطهای، مواد اولیه بوده است که وقتی قیمت این قبیل کالاها متاثر از افزایش قیمت ارز افزایش مییابد این افزایش در پروسه تولید مینشیند و قیمت کالاهای تولید شده را زیاد میکندکه به دلیل دلاریزه بودن اقتصاد ایران متاثر از آن قیمت کالاها نیز افزایش مییابد.
علی قنبری عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس در گفتگو با فرارو در واکنش به سخنان وزیر اقتصاد که علت عمده افزایش تورم و قیمتها را ناشی از افزایش هزینهها اعلام کرد، گفت: وزیر اقتصاد تنها یک دلیل چنین وضعیتی را اعلام کرده، درست که افزایش نرخ ارز باعث شده که قیمت بسیاری از کالاها در بازار افزایش پیدا کند و از سوی دیگر هزینه تمام شده کالا و خدمات نیز در کشور با رشد سرسام آوری روبرو شود، اما همین افزایش قیمت ارز خود معلول دیگر عوامل است، به بیان دیگر آقای دژپسند، به ریشه اصلی چنین گرفتاری که مردم امروز با آن دست و پنجه نرم میکنند، اشاره نکرده است.
وی با تاکید بر اینکه تحریمها یکی از مهمترین مسائلی است که باعث شده وضعیت اقتصادی بسیار رو به وخامت بگذارد، اضافه کرد: از سال ۹۷ که ترامپ از برجام خارج شد و تحریمها علیه کشورمان را برگردانند، مشکلات بسیار زیادی ایجاد شد، از یک طرف بخش نفت ایران به طور کامل تحریم شد و دیگر دسترسی به درآمدهای نفتی به مانند گذشته نبود، این موضوع خود باعث شد که درآمدهای ارزی کشور بسیار کم شود، که به تبع آن کسری بودجه دولت بسیار زیاد شد، معمولا در چنین مواقعی دولتها به استقراض از بانک مرکزی روی میآورند، که خود این مسئله به افزایش نفدینگی و رشد تورم دامن میزند.
قنبری افزود: همچنین وضعیت مناسبات بین المللی که کشورمان نیز امروز با آن روبرو است، در پدید آمدن وضعیت اقتصادی که امروز وجود دارد بسیار تاثیرگذار است، به نوعی شما زمانی میتوانید که اقتصاد با ثباتی داشته باشد که روابط عادی با کشورهای دیگر برقرار کنید، خوب ما الان چنین شرایطی نداریم و طبعا با مشکل نیز مواجه خواهیم شد، از سویی تحریمهای حداکثری که آمریکا طی سه سال اخیر بر علیه ایران راه انداخته باعث شده که به دلیل روابط سیاسی ما با کشورها، آنها از ترس تحریمهای آمریکا با ما مراودهای نداشته باشند.
این کارشناس مسائل اقتصادی با اشاره به اینکه بازگشت آمریکا به برجام میتواند، وضعیت اقتصادی را بهبود ببخشد، اظهار داشت: متاسفانه در شرایطی که هنوز جو بایدن قدرت را دست نگرفته، عدهای در داخل به دنبال آن هستند که با ارسال سیگنال مانع از آن شوند تا آمریکا به برجام بازگردد، در بین عدهای منافع گروه و حزبی خود را به منافع ملی ترجیح میدهند، که این رویکرد بسیار زیانبار است، این در حالی است که باید با توجه به وضعیتی که کشور در آن قرار دارد، بر اساس مصالح ملی و منافع مردم زمینه را برای بازگشت مجدد آمریکا به برجام فراهم کرد تا از آن طریق قدری از فشارهای که مردم طی این دو سال گذشته تحمل کردند، کاسته شود. بیشتر بخوانید: پیش بینی وضعیت اقتصادی ایران در سال آینده ماجرای دخل و خرجی که با هر ضرب و زوری نمیخواند!
قبل از رفع تحریمها باید به FATF پیوست
وی با بیان اینکه ما در داخل علاوه بر تحریمهای که آمریکا علیه کشورمان وضع کرده، با خود تحریمی روبرو هستیم، ادامه داد: موضوع پیوستن به FATF، چه بسا مقدم بر رفع تحریمها است، زیرا که اگر تحریمها نیز برداشته شود، تا زمانی که به این پیمان نپیوندیم، هیج کشوری با ما مبادله مالی نخواهد کرد، زیراکه ایران در لیست سیاه FATF قرار دارد، حتی کشور چین که متحد استراتژیک ما در حوزه تجاری است به دلیل اینکه خود جزء چند کشور اصلی FATF است، حاضر نیست با ما کار کند.
قنبری یادآور شد: این مسئله آنجا نمود پیدا میکند که حسابهای بانکی بسیاری از ایرانیان در بانکهای چینی مسدود شد، حتی تجار و واردکنندگانی که مدت زیادی است که با چینیها کار میکنند، نیز دسترسی به حسابهای خود برای جابه جایی پول ندارند، بنابراین طبیعی است که در چنین شرایطی حتی اگر تحریمها نیز برداشته شود، ما برای انجام واردات و صادرات و نقل و انتقال پول با مشکل روبرو هستیم، بنابراین در داخل باید تدبیری اندیشیده شود، تا در نهایت FATF به تصویب برسد و زمینه برای الحاق ایران به آن فراهم شود.
این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه برخی از سیاستهایی که داخل نیز اجرا شده، طی دو سال اخیر بسیار غلط بوده است، گفت: به طور مثال تحصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی برای واردات کالاهای اساس و مواد اولیه از همان اول اشتباه بود و در مورد آن نیز بسیاری از کارشناسان نسبت به اجرای چنین تصمیمی هشدارهای مکرّری دادند، اما متاسفانه به آنها هیچ گونه توجهی نشد، تا اینکه هزینههای زیادی این تصمیم به بار آورد، این در حالی است که وزیر جدید صنعت اعلام کرده به زودی تحصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی به پایان خواهد رسید.
منبع: فرارو
کلیدواژه: ارزش سهام عدالت قیمت سکه قیمت دلار قیمت پراید افزایش قیمت ها افزایش قیمت دلار گرانی های افسار گسیخته تحریم های حداکثری دژپسند وزیر اقتصاد وضعیت اقتصادی افزایش تورم وزیر اقتصاد تحریم ها باعث شد کالا ها
درخواست حذف خبر:
«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را بهطور اتوماتیک از وبسایت fararu.com دریافت کردهاست، لذا منبع این خبر، وبسایت « فرارو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه در مورد انتشار این خبر انتقاد یا پیشنهادی دارید لطفاٌ کد ۳۰۰۹۵۱۲۲ را به همراه موضوع به آدرس ایمیل [KHABARBAN] ارسال فرمایید.
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.
ظریف: ابزار ما مذاکره است، ابزار دیگری نداریم| من جلو کری نماز خواندم، با صدام هم مذاکره کردم
نتیجه انتخابات ۱۴۰۰ مشخص است؛ آینده کشور تاریک و خطرناک است
آیتالله موحدی کرمانی: بعید نیست آمریکایی ها با واکسن جعلی کرونا مردم ایران را بکشند
امروز برق کدام مناطق مشهد قطع میشود؟
خبر بعدی:
تصویب طرح عرضه تمام محصولات زنجیره فولادی در بورس کالا توسط مجلس
رضا تقیپور در گفتوگو با خبرنگار فارس در ساوه در حاشیه بازدید اعضای کمیسیون صنایع از یک کارخانه تولید لوله پروفیل در ساوه با اشاره به افزایش قیمت محصولات فولادی اظهار کرد: قیمت محصولات فولادی نسبت به اسفند 98 افزایش زیادی داشته که بعضا تا 350 درصد نیز گرانی در این خصوص گزارش شده است.
وی عدم مدیریت زنجیره را یکی از مهمترین دلایل افزایش نرخ محصولات فولادی دانست و افزود: کلیات طرحی در مجلس به تصویب رسیده که خلاصه آن این است که تمام محصولات زنجیره فولادی باید در بورس کالا عرضه شود و صادرات زمانی امکان پذیر خواهد بود که این کالاها در بورس عرضه شده و نیاز داخلی را به طول کامل تامین کرده باشد.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس تصریح کرد: این معنی ندارد زمانی که نیاز کشور تامین نشده این محصولات صادر شود و مشکل دیگر کشورها را حل کنیم در حالی که خودمان در داخل دچار مشکل و کمبود باشیم.
تقیپور بر لزوم پایش و رصد کسانی که در این زنجیره تولید مواد اولیه میخرند تاکید و اظهار کرد: وزارت صمت باید این افراد را در کمیته رصد و پایش زنجیره فولادی بررسی کرده و سهمیهها را طبق این بررسیها بروز کند و از رسیدن کالا به دست دلال جلوگیری کند.
نماینده مردم تهران در مجلس تصریح کرد: نباید به غیر از تولیدکننده و فروشندگان محصولات نهایی که عمده فروش هستند کسی در این زنجیره وجود داشته باشد.
وی با اشاره به اینکه مواد اولیهای که در بورس خریداری میشوند به هیچ وجه نباید حق فروش داشته باشند، گفت: این فرآیند باید در سامانه جامع تجارت و سامانههای مربوطه ثبت و ضبط شود و وزارت صمت در این زمینه پاسخگو باشد.
رضا تقیپور بر لزوم ایجاد دو بورس کالای دیگر در موازات بورس کالای فعلی تاکید کرد و افزود: این کار باید برای جلوگیری از انحصار موجود که بصورت قطره چکانی کالا را در بوس عرضه میکند صورت بگیرد تا از بالا رفتن کاذب قیمت آنها جلوگیری شود که امیدواریم این امر هفته آینده توسط نمایندگان در کمیسیون نهایی و به صحن مجلس برود.
انتهای پیام/