Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-25@10:12:15 GMT

چه عواملی باعث شکست عاطفی می‌شود؟

تاریخ انتشار: ۶ آذر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۱۱۱۱۸۹

چه عواملی باعث شکست عاطفی می‌شود؟

ایسنا/خراسان رضوی یک روانشناس بالینی گفت: یکی از زمینه‌سازهای اصلی در شکست عاطفی، عزت نفس پایین افراد است.

انسان‌ موجود پیچیده‌ای است و این پیچیدگی می‌تواند باعث ایجاد مشکلات زیادی در ارتباط با خود و دیگران شود و به ناچار باید این مسیر سخت و پیچیده را پشت سر گذاشت. پس باید به دنبال راهی بود که بتوان در طول دوره زندگی خود کمترین آسیب و تنش را در برخورد با مشکلات از جمله ضربه‌های روحی روانی متحمل شد؛ چراکه تجربه چنین ضربه‌های سنگینی، آسیب‌های جسمی و روحی وارده به آدمی را دوچندان می‌کند؛ به طوری که جبران آن حتی تا پایان عمر کاری سخت و در برخی موارد محال خواهد بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این راستا سازمان دانشجویان جهاد دانشگاهی خراسان رضوی با هدف آموزش ساده و کاربردی روانشناسی و با محوریت آسیب‌های روانی و خودشناسی، هر هفته برنامه‌ای اینستاگرامی را با عنوان سایکولایو برگزار می‌کند که شاید گامی موثر در آشنایی با این مسائل باشد.

محمدجواد ربانی در این برنامه که با موضوع شکست عاطفی برگزار شد، اظهار کرد: چون انسان ها دارای عاطفه و صمیمیت و با یک‌دیگر در رابطه هستند، شکست عاطفی را هم تجربه می‌کنند. زمانی دچار شکست عاطفی می‌شویم که وارد رابطه‌ای می‌شویم. رابطه نشأت گرفته از نیاز انسان به رابطه و صمیمیت است. پیشگیری مطلق از شکست عاطفی نه امکان‌پذیر و نه  مطلوب است زیرا زمانی می‌توان از شکست عاطفی به صورت مطلق پیشگیری و جلوگیری کرد که انسان به هیچ عنوان وارد رابطه‌ای نشود که این موضوع اساساً مطلوب نیست و زندگی فرد فلج می‌شود.

وی خاطرنشان کرد: انسان باید از موارد غیر ضروری و مزاحم در رابطه پیشگیری کند تا دچار شکست عاطفی نشود. نخستین عامل شکست عاطفی که امروزه نسبت به گذشته بسیار افزایش پیدا کرده است، گسترش امکانات ارتباطی است، در گذشته امکان ارتباط با دیگران بسیار محدود بود در نتیجه امکان آشنایی  و صمیمت به همین صورت محدود بود و هرچه کمتر زمینه رابطه‌ای باشد در نتیجه شکست رابطه و شکست عاطفی نیز کاهش پیدا می‌کند.

این روانشناس بالینی عنوان کرد: سامانه‌های روانی که مرتبط با مغز هستند نمی‌توانند حجم زیادی از روابط را به درستی مدیریت کنند بنابراین باید بدانیم که ما در جهانی زندگی می‌کنیم که امکانات ارتباطی و شرایط ارتباط با دیگران بسیار زیاد است و مسئولیت انسان این است که در این فضای انبوه و بی‌نهایت از ارتباطات از خود حفاظت کند که یکی از عوارض و آسیب‌های این فضای ارتباطی می‌تواند شکست عاطفی باشد.

این استاد دانشگاه فردوسی مشهد اضافه کرد: بعضی افراد پندارهای ناکارآمدی درخصوص عشق و عاطفه دارند و این موضوع سبب آسیب‌پذیری بیشتر در این افراد می‌شود؛ چه در زمینه عشق و چه در زمینه‌های مختلف. به عنوان مثال اگر فردی در شغل خود دارای افکار و پندارهای منفی و ناکارآمد باشد با شکست در زمینه شغلی خود مواجه می‌شود. یکی از باورهای ناکارآمد افراد در عشق این است که گمان می‌کنند که عشق در رابطه عاشقانه قرار است حلال همه مشکلات باشد، لذا این باعث می‌شود تا توقعات نابه‌جایی از طرف مقابل خود داشته باشند فارغ از این موضوع که فرد مقابل خود دارای مشکلاتی است و چگونه می‌خواهد تمامی مشکلات را برطرف کند. اگر چنین انتظاری باشد و برطرف نشود فرد با شکست عاطفی مواجه می‌شود.

ربانی در خصوص اینکه برخی افراد فکر می‌کنند که عشق برای زندگی مشترک کافی است و می‌توانند زندگی مشترک خود را آغاز کنند در صورتی که این‌گونه نیست، بیان کرد: یک زندگی به امکانات رفاهی، روانی و پیش‌شرط‌های خود نیاز دارد و عشق بخش کوچکی از این موارد است و به تنهایی برای تشکیل یک زندگی کافی نیست. باور دیگری که باعث می‌شود، انسان آسیب زیادی ببیند این است که فرد متوجه یکسری مشکلات در ابتدای ورود خود به  رابطه می‌شود، زمانی که هنوز دلبستگی زیادی به وجود نیامده است، اما گمان می‌کند که با عشق آتشین و موکول کردن به آینده می‌تواند این مشکلات را رفع کند که این باور اشتباه، آسیب‌های زیادی را به دنبال دارد زیرا مشکلات زمینه‌های قبلی خود را دارند و به مرور زمان عشق کمرنگ می‌شود اما مشکلات بزرگ‌تر می‌شوند و خود را نشان می‌دهند.

وی ادامه داد: عشق نیاز به صمیمیت و یکپارچه شدن است یعنی اشتراک دونفر در زمینه‌ای خاص که اسم این را صمیمیت می‌گذاریم با حفظ یکپارچگی خود. یکی از زمینه‌سازهای اصلی در شکست عاطفی، عزت نفس پایین افراد است. یکی از شکل‌های عزت نفس پایین کمال‌گرایی است. افراد کمال‌خواه از عزت نفس پایینی برخوردار هستند البته برخی از کمال‌گرایان هستند که کمال‌گرایی‌شان را وارد رابطه عشقی نمی‌کنند؛ به عنوان مثال کمال‌گرایی‌شان در زمینه تحصیلی، شغلی یا ظاهر است و آن را وارد رابطه خود نمی‌کنند.

این مشاور درباره آثار مخرب کمال‌گرایی و عزت نفس پایین در رابطه اظهار کرد: اگر فرد کمال‌گرایی وارد بافت رابطه شود بسیار مخرب است، فرد سعی دارد معشوق خود را با تصویر ذهنی که اصلا وجود ندارد تطبیق دهد. او طرف مقابل خود را به عنوان آنچه که هست نمی‌پذیرد و آسیب زیادی را به خود و طرف مقابل می‌رساند. یکی دیگر از شکل‌های بیان عزت نفس پایین، احساس دوست‌داشتنی نبودن است که زمینه‌هایی از افسردگی بالینی را در اینجا شاهد هستیم و این افراد عشق طرف مقابل خود را قبول ندارند، احساس می‌کنند تمام این عشق دروغ است و این عشق واقعی را پس می‌زنند و اینگونه است که خود را در انزوا و تنهایی کامل قرار می‌دهند و همین موضوع زمینه‌ساز شکست عاطفی است.

وی درخصوص دیگر شکل‌های عزت نفس پایین و سبک‌های دلبستگی گفت: حالت دیگر که عزت نفس پایین خود را نشان می‌دهد و در رابطه تاثیرگذار است اهمیت دادن بیش از حد به نگاه و حرف مردم است. نکته بعدی که می‌تواند زمینه‌ساز شکست عاطفی شود، سبک‌ دلبستگی شدید ناایمن اجتنابی است، کسی که سبک دلبستگی شدید ناایمن اجتنابی داشته باشد اساسا از هر رابطه‌ای کناره‌گیری می‌کند و در اینجا فردی که می‌خواهد به چنین انسانی دل ببند دچار شکست عاطفی می‌شود. سبک بعدی دلبستگی اضطرابی است؛ یعنی اینکه فرد ممکن است آنقدر وابسته طرف مقابل خود باشد یا بیش از اندازه طرف مقابل را کنترل کند که در اینجا ترس از دست دادن را به خوبی می‌توان دید، درنتیجه باعث خستگی طرف مقابل می‌شود و فرد مقابل تمایل به رهایی از این رابطه را دارد.

 ربانی افزود: گروه سوم افرادی هستند که دچار دلبستگی دوسوگرا هستند یعنی یک روز خوب و روز دیگر بسیار متفاوت هستند. نکته بسیار مهم که زمینه‌ساز شکست عاطفی به ویژه درخصوص ازدواج‌ها، این است که شخص در جایگاهی که هست چه در خانه پدری و چه در مکانی که از شرایط مطلوب برخوردار نیست، از رابطه عاطفی و ازدواج برای گریز از شرایط نامطلوب خود استفاده می‌کند. شکست عاطفی و جدایی حقوقی در این روابط بسیار زیاد است و فرد باید با هدف وارد رابطه‌ای شود نه برای گریز و فرار از درد و رنج‌های زندگی قبلی خود وارد رابطه یا زندگی مشترک شود.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی اجتماعی عشق شکست عاطفی ازدواج طلاق عزت نفس پایین طرف مقابل خود شکست عاطفی کمال گرایی وارد رابطه رابطه ای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۱۱۱۱۸۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

توصیه نماینده ولی فقیه در هرمزگان در رابطه با مدیریت مصرف

دریافت 25 MB

به گزارش خبرنگار مهر، حجت‌الاسلام والمسلمین محمد عبادی‌زاده نماینده ولی فقیه در استان هرمزگان و امام جمعه بندرعباس، گفت: مصرف نعمت، آب، برق، گاز و … نباید بی حساب و کتاب باشد

کد خبر 6086257

دیگر خبرها

  • وابستگی عاطفی کاربران به دستیارهای هوش مصنوعی
  • هشدار محققان گوگل: کاربران ممکن است به دستیار‌های هوش مصنوعی وابستگی عاطفی پیدا کنند
  • تتلو؛ این‌بار مثل قبل نبود!
  • عواملی که منجر به تشدید خسارات سیل در چین شده است
  • موضع جدید عربستان در رابطه با توقف تجاوز اسرائیل
  • سندروم مسئله با پدر در کمین دختران
  • سندروم «مسئله با پدر» در کمین دختران
  • سندروم «مسئله با پدر» در کمین دختران
  • توصیه نماینده ولی فقیه در هرمزگان در رابطه با مدیریت مصرف
  • مرا ببوس برای اولین بار/ بوسه‌ای که سانسور نشد